Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Sportiski nosvinēta basketbola trenera Jāņa Rimbenieka 70 gadu jubileja – 24 pēc kārtas iemesti soda metieni

Mārcis Martini
Mārcis Martini

9. augustā ar vērienīgu pasākumu un soda metienu sacensībām Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA) 70. jubileju svinēja basketbola treneris Jānis Rimbenieks. Soda metienu sacensību uzvarētājs sasniedza atzīstamu rezultātu, bet viesi jubilāru pārsteidza gan ar atmiņu stāstiem, gan milzu lāci un varenu cūkas cepeti.

Kā ielūgumā norādīja Rimbenieks, viņš pasākumā aicināja piedalīties – “ģimeni un radus, visus bijušos un esošos basketbola audzēkņus ar ģimenēm un viņu vecākus, bijušos un esošos LSPA studentus, manus veselības uzturētājus, bijušos un esošos darba kolēģus, 36. vidusskolas 9. izlaiduma absolventus, LVFKI 1975. gada absolventus, kā arī draugus un nedraugus Latvijā un ārzemēs".

Soda metienu sacensības un rezultāti

Svinību sākums un nagla bija viesu soda metienu sacensības. Noteikumi šādi – sākot no pirmā iemestā metiena, katrs dalībnieks izpilda vismaz 10 metienus. Ja precīzi realizē visus 10, dalībnieks turpina mest līdz pirmajai kļūdai. Sacensību galvenais tiesnesis bija LSPA 4.studiju gada students Ingus Pluksis, galvenā sekretāre Katrīna Bula un viņu organizētā tiesnešu komanda no topošajiem basketbola un citu sporta veidu treneriem.

Kopumā soda metienu sacensībās, pašiem metot vai atbalstot citus, piedalījās 230 dalībnieki deviņās vecuma grupās. Katrā grupā apbalvoti pirmo trīs vietu ieguvēji (pie godalgotas vietas ar rezultātu 7 no 10 tika arī raksta autors), divi dalībnieki iemeta visus 10 obligātos metienus un nopelnīja sērijas turpinājumu.

Cienījamākajā vecuma grupā “76+” 5 no 10 metieniem trāpīja bijusī handboliste Nora Pētersone, uzvaras ar 9 iemestiem metieniem savās vecuma grupās izcīnīja sporta organizators Ģirts Jankovskis, mūziķis Arnis Graps, jaunais basketbolists Alens Zubrickis un kādreizējais Latvijas izlases centra spēlētājs Jānis Laksa. Vairāk nekā 10 metienus nopelnīja Jānis Leimanis, kurš uzvarēja savā grupā ar 12 punktiem, bet visa turnīra labāko rezultātu uzrādīja jauniešu basketbola treneris Bruno Kārlis, kurš precīzi trāpīja 24 soda metienus pēc kārtas.

Kā Sportacentrs.com pastāstīja jubilārs Jānis Rimbenieks, šis būtu labs rezultāts arī aktīvam profesionālam basketbolistam. Pašam jaunībā šādi savulaik esot izdevies trāpīt 50 metienus, bet labākais sniegums, ko klātienē izdevies redzēt, bijis leģendārā vieglatlētikas trenera un ilggadēja LSPA (toreiz Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūts) pasniedzēja Valentīna Mazzālīša 99 pēc kārtas iemestie metieni. Klātesošo pieprasītais simtais gan lidojis grozam secen.

Jānis Rimbenieks – ar sirdi basketbola grozā

Jānis Rimbenieks par mūža ieguldījumu basketbola attīstībā Latvijā un jauno basketbolistu sagatavošanā saņēmis Trīs zvaigžņu ordeni. Viņš kā basketbola treneris strādājis 50 gadus un vairāk nekā 30 gadus darbojies sporta pedagoģijā.
Pateicoties Jāņa Rimbenieka idejai, iniciatīvai un neatlaidībai Atmodas laikā, tika saglabāts VEF basketbola klubs un nu jau 31. reizi Rīgā notiek Alfrēda Kraukļa piemiņas jauniešu basketbola turnīrs.

Siltus vārdus teicis olimpiskais čempions 3x3 basketbolā Nauris Miezis: “Varu teikt, ka mani, kāds es esmu šodien – ne tikai kā basketbolists, bet arī kā cilvēks pa dzīvi –, lielā mērā ir izveidojis treneris Jānis Rimbenieks, kurš kopā ar kādreizējo sporta skolas direktori Guntu Strazdiņu dibināja Alfrēda Kraukļa piemiņas basketbola turnīru pirms vairāk nekā 30 gadiem. Treneris Rimbenieks man ir devis lielu daļu no tā, kas es esmu.”

Pirms 20 gadiem izdota grāmata ar Jāņa Rimbenieka atmiņām un stāstiem – “Sirds basketbola grozā”. "Ņemot vērā šo nosaukumu, nekas nav man mainījies arī šobrīd,” – tā Jānis Rimbenieks atzīst portālam Sportacentrs.com.

Sveicēju lokā arī ārzemnieki, milzu lācis un sapņu komanda 1935

Sveikt un dalīties atmiņās par un ap Jāni Rimbenieku bija ieradušies draugi, kolēģi, audzēkņi, klasesbiedri. Vairākums sveicēju uzteica arī Rimbenieka kundzes Mudītes un ģimenes lomu trenera panākumos, savukārt emocionālo ģimenes apsveikumu jubilāra meita Dace Rimbeniece sāka ar vārdiem: “Šī ir tā retā reize, ka sporta zālē teikšu “Tēt!”, jo parasti zālē tēti saucam par treneri vai Rimbenieku.” Vienlaikus meita izteica cerību, ka tētis nu mazliet apstāsies un mājās būs redzams biežāk.

Rimbenieku jubilejā sumināja arī LBS ģenerālsekretārs, LSPA aktuālā un agrākā vadība, pazīstami sporta cilvēki gan no Latvijas, gan Lietuvas un Igaunijas. Īpašus vārdus jubilāram veltīja arī Latvijas sporta žurnālistikas leģenda Gunārs Jākobsons: “Tu esi viens no bagātākajiem cilvēkiem Latvijā – tik daudz notikumu, audzēkņu, panākumu. Bet pāri visam, nerunājot par profesionalitāti, tu esi bijis un būsi godavīrs. Tas tomēr ir vislielākais pagodinājums!”

Speciālu apsveikumu bija sagatavojuši arī slavenās sporta spēlfilmas “Sapņu komanda 1935” dalībnieki. Filmas basketbola spēļu ainas un treniņu metodika savulaik tapušas ciešā sadarbībā ar Jāni Rimbenieku.

Viesi bija parūpējušies arī par gaviļniekam negaidītiem pārsteigumiem. Tā pēkšņi zālē ieradās milzu lācis, kurš metās dejā ar klātesošajiem, vēlāk galdā tika celts brangs cūkas cepetis un saviesīgais vakars turpinājās jautrā gaisotnē.

Jubilārs Jānis Rimbenieks jau pasākumā pateicās visiem sveicējiem un īpašu paldies teica saviem 15 veselības uzturētājiem. Arī pēc pasākuma treneris sūta pateicības vārdus visiem, kuri piedalījās pasākumā un tā sagatavošanā, īpašs paldies visiem tiesnešiem un pasākuma vadītājai Līgai Freimanei par skaistu un sportisku vakaru! Tāpat paldies sveicējiem neklātienē, kuri nevarēja ierasties!

Arī daļu Sportacentrs.com kolektīva gaviļnieks dažādos laikos trenējis vai mācījis trenēt citus un noteikti ielicis savu artavu sportiskai dzīves uztverei arī ārpus lielā sporta. Tāpēc trenerim, pedagogam un godavīram ar sirdi basketbola grozā, Jānim Rimbeniekam, vēlam labu veselību, saglabāt sportisku azartu un sakām paldies, ka Latvijā aug jauni sportisti un sporta pedagogi un sporta medijā ir ko un par ko rakstīt, rādīt, analizēt, sveikt un diskutēt!