Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Slavas zālē - septiņi jauni iemītnieki

Slavas zālē - septiņi jauni iemītnieki
Hakims Olaižuvons (no kreisās) un
Patriks Jūings.
Foto - Scanpix

Teksasas štata pilsētā Sanantonio pirms šonakt paredzētā NCAA "Marta trakuma" fināla nosaukti tie cilvēki, ko šogad nolemts iekļaut Basketbola slavas zālē. Starp nosauktajiem ir tādas bijušās NBA slavenības kā Patriks Jūings un Hakims Olaižuvons.

Šogad nepieciešamo balsu skaitu iekļaušanai starp basketbola leģendām saņēmuši septiņi cilvēki - basketbolisti Adrians Dentlijs, Patriks Jūings un Hakims Olaižuvons, treneri Pets Railijs un Ketija Raša, žurnālists Diks Vitale un Detroitas "Pistons" īpašnieks Bils Deividsons.

52 gadus vecais Adrians Dentlijs savā laikā bija viens no labākajiem punktu guvējiem NBA līgas vēsturē. 1976. gadā izvēlēts NBA draftā ar kopējo sesto numuru, Dentlijs vispirms kopā ar ASV izlasi ieguva zeltu Olimpiskajās spēlēs Monreālā, bet savā pirmajā sezonā profesionāļu kārtā tika atzīts par NBA labāko debitantu. Savus "ziedu laikus" Dentlijs piedzīvoja astoņdesmito gadu sākumā, spēlējot Jūtas "Jazz" vienībā. 1981. un 1984. gadā Dentlijs kļuva par NBA rezultatīvāko spēlētāju, laikposmā starp šīm sezonām ik gadus gūstot vairāk kā 30 punktus vidēji spēlē. Šajā laikā viņš arī sešas reizes piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē. Savu 15 gadus ilgo NBA karjeru Adrians Dentlijs noslēdza 1991. gadā, šajā laikā vidēji spēlē gūstot 24,3 punktus, no spēles metot ar 54% precizitāti, bet no soda līnijas - ar 81,8 procentu precizitāti.

Tāpat komentārus neprasa arī Patrika Jūinga vārds. Divkārtējais olimpiskais čempions (1984. gadā Losandželosā un 1992. gadā Barselonā ar oriģinālo "Dream Team") jau savas augstskolu basketbola karjeras laikā trīs reizes aizveda Džordžtaunas universitāti līdz NCAA "Final Four". Līdz ar to viņa kļūšana par pirmo numuru 1985. gada draftā un par labāko debitantu 1986. gada NBA sezonā nebija nekāds pārsteigums. Desmit gadus pēc kārtas (no 1988. līdz 1997. gadam) Jūings piedalījās Zvaigžņu spēlē. Un tomēr šim neapšaubāmi izcilajam spēlētājam, kurš lielāko daļu savas NBA karjeras palika uzticīgs savai pirmajai komandai - Ņujorkas "Knicks", pie NBA čempiona gredzena tikt tā arī neizdevās - Austrumu konferences izslēgšanas spēlēs deviņdesmitajos gados Ņujorkai kāju priekšā aizlika te Maikls Džordans un Čikāgas "Bulls", te Redžijs Millers un Indiānas "Pacers"...

Taču 1994. gadā Jūingam un "Knicks" Maikla Džordana prombūtnē NBA titulu izšķirošajā septītajā spēlē atņēma Hjūstonas "Rockets" un viņu līderis Hakims Olaižuvons - Nigērijas pilsētā Lagosā dzimušais centra spēlētājs vēl aizvien ir NBA visu laiku līderis bloķētajos metienos (3830) un ir vienīgais, kam karjeras laikā izdevies nobloķēt vairāk par 3000 metieniem un pārtvert vairāk par 2000 bumbām. 1994. gada NBA vērtīgākais spēlētājs pie čempiona titula tika arī nākamajā gadā. Starp citiem Olaižuvona tituliem noteikti jāpiemin divas reizes iegūtais NBA labākā aizsardzības spēlētāja tituls, kā arī devītā vieta visu laiku labāko NBA punktu guvēju sarakstā (26946 punkti) un četrpadsmitā starp atlēkušo bumbu vācējiem (13748).

Pets Railijs ir viens no visu laiku veiksmīgākajiem NBA treneriem. Šī pazīstamā trenera kontā, kurš 1972. gadā par čempionu kļuva arī kā spēlētājs, ir pieci NBA čempionu tituli kā trenerim (1982., 1985., 1987. un 1988. gadā ar Losandželosas "Lakers", 2005. gadā - ar Maiami "Heat", kuras treneris un prezidents Reilijs ir joprojām) un trīs reizes iegūts NBA Gada trenera tituls. Kā unikāls fakts jāmin tas, ka katru reizi Railijs šo titulu ieguvis, trenējot citu komandu - 1990. gadā tā bija "Lakers", 1993. gadā "Knicks", 1997. gadā - "Heat". Visu laiku uzvarām bagātāko NBA treneru sarakstā Railijs ir trešais aiz Lenija Vilkinsa un pašreizējā Goldensteitas "Warriors" trenera Dona Nelsona.

Ketija Raša, lai gan Basketbola slavas zālē ievēlēta tikai sestajā piegājienā, ir viena no atpazīstamākajām ASV sieviešu basketbola (un sporta vispār) personībām. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados ASV augstskolu sieviešu sporta dzīvi vēl nevadīja NCAA, bet gan cita organizācija - "Association for Intercollegiate Athletics for Women" jeb saīsināti AIAW, kura savu eksistenci beidza 1983. gadā pēc NCAA ienākšanas sieviešu sportā. Taču, iespējams, šis popularitātes pieaugums notika, tieši pateicoties Rašas trenētajai Imakjulatas universitātei, kas AIAW čempionātā uzvarēja trīs reizes pēc kārtas un 1975. gadā kā pirmā sieviešu basketbola komanda izpelnījās spēles translāciju nacionālajā televīzijā. Septiņas sezonas ilgajā treneres karjerā Raša guva 149 uzvaras un piedzīvoja tikai 15 zaudējumus.

Diks Vitale pēc trenera karjeras beigām kopš 1979. gada strādājis ESPN televīzijas kanālā, šajā laikā kļūstot gandrīz vai par sinonīmu vārdam "koledžu basketbols". Pirms kļūšanas par komentētāju Vitale teju desmit gadus trenēja vairākas augstskolu komandas, bet vienu sezonu aizvadīja arī kā Detroitas "Pistons" galvenais treneris, gan bez izciliem panākumiem. Daudz veiksmīgāka karjera šim Ņūdžersijā dzimušajam sporta speciālistam izvērtusies masu medijos - tieši viņa laikā ESPN daudz palīdzēja koledžu basketbola popularitātes celšanā, bet viņa izmantotie izteicieni "Get a TO" un "Awesome, Baby" ir kļuvuši par sporta folkloru.

Bils Deividsons ir pazīstams ar to, ka Detroitā izveidojis gan NBA, gan WNBA komandas. Kopš 1974. gada Deividsonam pieder Detroitas "Pistons" (trīs NBA tituli), kopš 1998. gada - Detroitas "Shock" (divi WNBA tituli). Deividsons kā inovatīvs biznesmenis ir devis lielu ieguldījumu NBA "algu griestu" un brīvo aģentu sistēmas attīstībā, un Detroitas "Pistons" sastāvā spēlējuši tādi Slavas zāles iemītnieki kā Džo Dumarss, Aizija Tomass, Čaks Deilijs un Lerijs Brauns.

Basketbola slavas zālē Springfīldā visi nosauktie tiks oficiāli uzņemti šā gada 5. septembrī.

Izmantotie resursi:
hoophall.com
en.wikipedia.org

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-04-07 23:28, pirms 17 gadiem
SNOOPY88882 rakstīja: Ne fanu sirdis vinji IR izcili

------------
un vienmēr paliks!!

     [+] [-]

, 2008-04-07 23:28, pirms 17 gadiem
A kad tiks lemts par Nellija iekļūšanu un vispār, ja viņš tur netiks, tad nav saprotams kāpēc ir vajadzīga tāda zāle...

Bet nu par šiem čaļiem Jūings "Knicks" ziedu laiki, tomēr MJ danks pāri viņam ir vislābāka atmiņa man par viņu...Hakīms bez komentāriem labākais bloķētājs un kā tad bez Peta, kurš manu sirdi iekaroja 2006.gadā, kad Dveinu aizveda līdz NBA titulam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-04-07 23:42, pirms 17 gadiem
kad augu,P.Jūings un Hakims bija vieni no tiem basketbolistiem,par kuriem fanoju un kādēļ vispār skatījos NBA
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-04-08 01:56, pirms 17 gadiem
hoophall.com: Official Website of the Naismith Memorial...

Šeit ir visi labākie

  -1 [+] [-]

, 2008-04-08 07:19, pirms 17 gadiem
vini visi ir loti labi

  -3 [+] [-]

, 2008-04-08 07:59, pirms 17 gadiem
Patriks un Hikams vieniigi ir dzirdzeeti kaaa basketa spēlmaņi!

     [+] [-]

, 2008-04-08 08:59, pirms 17 gadiem
No to laiku shpiileriem labaakais bija C. Barkley, vinjsh arii godam jau slavas zaalee!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-04-08 10:40, pirms 17 gadiem
Interesanti ir tas ka Hakims savu sporta karjeru iesāka kā futbolists, iedomājaties tēvainis virs diviem metriem bliež pa futbola laukumu Neatceros kurā gadā un ar ko Hjūstona spēlēja...Hakims gandrīz no sava groza atmuguriski ar kāju piespēlēja tiesnesim bumbu precīzi rokās, tad arī Madars Bergmanis atklāja skatītājiem faktu no kurienes Hakimam tādas dribla iemaņas ar kājām

     [+] [-]

, 2008-04-08 12:17, pirms 17 gadiem
Vel atceros Knicks-Bulls dueļus
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja