Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Šodien sākas NBA treniņnometnes

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas no šodienas drīkst sākt treniņnometnes, lai gatavotos 2007./2008. gada sezonai. Ieskatīsimies NBA kolektīvajā līgumā, kurā noteikts - kā pareizi rīkot treniņnometni.

Pirmajā oktobrī nometnes drīkst sākt "NBA Europe Live" komandas. Pēc vietējā laika tas drīkst notikt ne ātrāk kā 11:00. Šogad tās būs Toronto "Raptors", Bostonas "Celtics" (attēlā - spēlētāji Pols Pīrss un Rejs Alens), Memfisas "Grizzlies", Minesotas "Timberwolves". Pārējās komandas nometnes sāks ne agrāk kā 2. oktobrī. Interesanti, ka pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad Pets Railijs trenēja Ņujorkas "Knicks", nometnes sākums bija paredzēts 12:01 (pēc vecā kolektīvā līguma noteikumiem stunda cita). Ideja bija ļoti vienkārša - tie bija "Knicks" slavas gadi un mērķis bija pirmajiem sākt un pēdējiem beigt, tas ir - izcīnot čempiontitulu.

NBA kolektīvajā līgumā ir nodaļa, kura regulē komandu iespējas rīkot treniņnometnes. Faktiski NBA spēlētāji ir pielīdzināti, savā ziņā, jebkuram normālam darbiniekam. Piemēram, veterāniem nav obligāti jāapmeklē treniņnometne agrāk kā 29. dienā pirms pirmās regulārās sezonas spēles. Ar veterāniem šeit saprot jebkuru spēlētāju, kuram ir līgums. Teorētiski komanda visu gadu var trenēties ar citiem spēlētājiem, kuriem nav līguma, bet kuri ir tikai kandidāti. Tomēr nē - viss ir atkarīgs no spēlētāja izcelsmes (NCAA, vidusskola vai cita) un tad to nosaka cits kaut kas, bet ne NBA kolektīvais līgums (jo tas attiecas uz NBA spēlētājiem).

Turklāt šajā 29. dienā veterāniem drīkst pieprasīt tikai un vienīgi apmeklēt komandas pusdienas un komandas tikšanos, piedalīties foto un mediju sesijās, arī veselības pārbaudi iziet.

Ja komandai paredzēts ārpus Ziemeļamerikas ceļot un spēlēt, tad veterāniem drīkst pieprasīt ierasties 32. dienā pirms pirmās regulārās sezonas spēles. Paredzēta arī iespējamība, ka pirmajās desmit dienās regulārās sezonas spēle jāaizvada kur citur - arī tad jāierodas 32. dienā. Tāpēc varējām novērot, ka 28. septembrī jau pirmās komandas sāka aktīvi darboties.

Debitantiem var pieprasīt apmeklēt treniņnometni agrāk nekā citiem. Bet ne ātrāk kā desmit dienas pirms veterāniem noteiktā.

Komandām atļauts rīkot treniņnometnes jebkurā vietā uz pasaules. Taču NBA pārskatīs komandas plānus, lai spēlētājiem būtu nodrošināta piemērota dzīvošana. NBA drīkst arī noteikt atsevišķām komandām nometnes vietu, ja spēlētāju asociācija (NBPA) tam piekrīt. Vienīgais iebildums gan paredzēts kā nedroši apstākļi spēlētājiem. Faktiski NBPA var iebilst, ja spēlētājus grib nosūtīt uz vietu, kur notiek karš vai uz džungļiem. Lai gan arī tad teorētiski "nedroši apstākļi" var būt dažādi.

Tajā pašā laikā viena komanda divus gadus pēc kārtas nedrīkst būt nosūtīta trenēties ārpus ASV vai Kanādas. Kā normāliem cilvēkiem, spēlētājiem pēc atgriešanās piešķir vismaz vienu brīvu dienu.

Izmantotie resursi:
www.nbpa.com
Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

     [+] [-]

, 2007-10-01 11:30, pirms 17 gadiem
diezgan interesanti tie noteikumi, bet tas ir labi, ja daudz dažādu sīkumu ir līgumā atrunāts...

     [+] [-]

, 2007-10-01 17:10, pirms 17 gadiem
Nav tulkots ar kk'adu autotulku? Vnk da'ziem teikumiem konstrukcija t'ada d'ivaina un v'ardi ar'i kk'adi neieder'igi...