Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Amerikāņu futbols starp latviešiem un igauņiem šonedēļ Valkā

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Jau vairākus gadus Latvijā daudziem nezinot, notiek rosība ap tādu, kā kāds teiks „amīšu”, sporta veidu kā amerikāņu futbols. Līdz šai sezonai, tā bija ne vairāk kā entuziastu rosīšanās savā pilsētā un komandā. Latvijā ir divas komandas „Riga MadDogs” un „Saldus Warriors”. Šogad tika panākta vienošanās, ka aizvadīsim pirmo oficiālo turnīru.

Par godu šim notikumam tika pieaicināti arī ziemeļu kaimiņu komanda no Igaunijas „Tartu Titans” un kopā ar „Saldus Warriors” un „Riga MadDogs” tika izspēlēts regulārais čempionāts, pēc kura divas stiprākās komandas tiksies Baltijas līgas finālā, kurš notiks šī gada 31. augustā. Kā vidusceļš starp abām finālistēm - „Riga MadDogs” un „Tartu Titans” tika izvēlēta Valka. Turnīra ietvaros abas komandas jau tikās divas reizes, kur pirmajā spēlē „Tartu Titans” guva uzvaru ar 6:0. Otrajā spēlē rīdzinieki ņēma virsroku ar rezultātu 28:14. Tā kā solās aizraujošs fināls.

Jāmin, ka ar šādu nosaukumu rīdzinieki spēles pēdējo reizi, jo komanda maina nosaukumu „Riga Lions”, kas būs skanīgāks un piemērotāks nosaukums amerikāņu futbolam.

Paši galvenie jaunumi ir šī sporta veida attīstības Latvijā organizatoriskie jautājumi. Septembrī tiek likti pamati federācijas izveidei, kas nozīmē, ka amerikāņu futbols sasniedz jaunu līmeni. Attiecīgi pēc federācijas dibināšanas, lai popularizētu amerikāņu futbolu Latvijā, tiks izspēlēts pirmais Latvijas čempionāts starp Saldus un Rīgas komandām. Turnīra formāts ir četras spēles dažādās Latvijas lielākajās pilsētās, lai iepazīstinātu ar šo latviešiem tik mazpazīstamo sporta veidu.

Turnīra formāts būs 8:8 (spēlētāju skaits), jo klasiskais amerikāņu futbola formāts 11:11 spēlētāju resursu ziņā visticamāk Latvijā tuvākajā laikā nepiepildīsies. Tā pat ir plānā, ka 2014, gada tiks izspēlēts pilns Latvijas čempionāts no pavasara līdz rudenim. Pozitīvi, ka jau ir interese par komandu izveidi citās Latvijas pilsētās un mērķis nākotnē ir izspēlēt čempionātu jau starp četrām vai pat sešām komandām.

Atgriežoties pie tuvākā notikuma - rīdzinieki uz spēli pret Tartu dodas 31. augusta rītā un būs ļoti priecīgi autobusā uzņemt interesentus un atbalstītājus, kuri vēlas vērot amerikāņu futbolu klātienē, maksājot tikai par ceļa izdevumiem. Un tiem, kas no šīs spēles noteikumiem vēl neko nezin, nav jāsatraucas, jo spēles laikā tiek komentēts laukumā notiekošais un skatītāji iepazīstināti ar futbola noteikumiem.

Saziņai par līdz braukšanai rakstīt riga.lions@gmail.com, vai tālruni 28376923

1 2 40 komentāri

     [+] [-]

, 2013-08-26 09:38, pirms 11 gadiem
Šim sporta veidam jau sen ir atrasts īsteni latvisks nosaukums. Rokasola!

P.S. Igauņus jāuzvar!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-26 09:59, pirms 11 gadiem
Jādomā labāk cits nosaukums, jo Latvijā jau ir Riga Lions (http://lauvasbeisbols.lv/), tikai beisbolā. Citādi fani sajauks uz kuru sporta veidu jāiet

     [+] [-]

, 2013-08-26 10:47, pirms 11 gadiem
Pozitīvi ir tas, ka sporta veids attīstās, ka ir interese arī citās pilsētās un būs federācija. Viss iet pareizā virzienā.

Turklāt, atšķirībā no tā paša beisbola, šis sporta veids ir tas, kur Latvijas atlētiem ir pat kaut kādas teorētiskas iespējas tikt kaut kādā adekvātā Eiropas līmenī.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-26 12:10, pirms 11 gadiem
Emka9595 rakstīja: JA jo Eiropa neviens so meslu nespelee
Eiropā ir 33 OFICIĀLI ATZĪTAS FEDERĀCIJAS. IIHF, jebšu ledus hokeja federācijai, ja nemaldos, bija par dažām dalībvalstīm (pilntiesīgajiem biedriem) mazāk.

Tāpat, nevajag aizmirst, ka dažās valstīs (Vācijā jau nu izteikti) ļoti labu pamatu deva tāds veidojums kā NFL Europe (NFL fārm-līga), kuras nu vairs nav, bet rezultāts no tā sāk parādīties tikai tagad (regulāri NFL izvēlas kādu vācieti, šogad pat pirmajā kārtā - Bjornu Verneru).

Nemaz nerunājot par to, ka NFL ir daudz vairāk eiropiešu nekā kādam liekas. Visu laiku rezultatīvākais NFL futbolists ir dānis, starp šobrīd aktīvajiem 4. vietā ir polis Sebastjans Jankovskis (24. all-time sarakstā un viņš ir visjaunākais šai grupā)

     [+] [-]

, 2013-08-26 12:31, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Eiropā ir 33 OFICIĀLI ATZĪTAS FEDERĀCIJAS. IIHF, jebšu ledus hokeja federācijai, ja nemaldos, bija par dažām dalībvalstīm (pilntiesīgajiem biedriem) mazāk.
Beisbolā ir 40 oficāli atzītas Eiropas federācijas! Nu un?
Nav korekti salīdzināt vasaras sporta veidu ar ziemas!

     [+] [-]

, 2013-08-26 12:36, pirms 11 gadiem
zaipis rakstīja: Beisbolā ir 40 oficāli atzītas Eiropas federācijas! Nu un?
Nav korekti salīdzināt vasaras sporta veidu ar ziemas!
Kāpēc - nu un? Beisbols vispār ir pasaulē ļoti populārs sporta veids, tb no tās pašas operas kā futbols, vieglatlētika utml. nu ja ne no tās, tad kaut kur tur ĻOTI tuvu.

     [+] [-]

, 2013-08-26 12:41, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Kāpēc - nu un? Beisbols vispār ir pasaulē ļoti populārs sporta veids, tb no tās pašas operas kā futbols, vieglatlētika utml. nu ja ne no tās, tad kaut kur tur ĻOTI tuvu.
Nu un tas bija, Eiropā nevienā valstī beisboli, am.fut un citi ievedumi nekļūs par cik vērā ņemamiem konkurentiem futbolam, hokeja un basketbolam kur tas ir top komandu sporta veids.
Tas ir ne jau federāciju skaits nosaka popularitati!

     [+] [-]

, 2013-08-26 12:43, pirms 11 gadiem
zaipis rakstīja: Nu un tas bija, Eiropā nevienā valstī beisboli, am.fut un citi ievedumi nekļūs par cik vērā ņemamiem konkurentiem futbolam, hokeja un basketbolam kur tas ir top komandu sporta veids.
Tas ir ne jau federāciju skaits nosaka popularitati!
Pag, te runa ir nevis par konkurenci, līmeni, popularitāti vai ienākumiem, bet konkrēta atbilde uz repliku: "JA jo Eiropa neviens so meslu nespelee".
Spēlē! Un tieši federāciju skaits ir tas, kas uz to norāda.

     [+] [-]

, 2013-08-26 12:48, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Pag, te runa ir nevis par konkurenci, līmeni, popularitāti vai ienākumiem, bet konkrēta atbilde uz repliku: "JA jo Eiropa neviens so meslu nespelee".
Spēlē! Un tieši federāciju skaits ir tas, kas uz to norāda.
protams!
tikai tas līmenis ir tāds pats daudzās valstīs, ja es pārceltos ar savu amatieru hokeja komandu uz Kipru nodibinatu federāciju un teiktu, ka tur arī ir hokejs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-26 12:57, pirms 11 gadiem
zaipis rakstīja: protams!
tikai tas līmenis ir tāds pats daudzās valstīs, ja es pārceltos ar savu amatieru hokeja komandu uz Kipru nodibinatu federāciju un teiktu, ka tur arī ir hokejs!
Līmenis ir jautājums no citas operas.
Ir valstis, kur tas ir nekāds, ir valstis, kur tīri tā neko (ja par atskaites punktu ņem ASV zemākās līgas).

Vācija, Lielbritānija, Polija, Zviedrija, Somija, Francija, Itālija, Spānija - ļoti OK līmenis. Tāpat ir valstis, kur tas viss notiek amatieru līmenī, bet labā, piem., Krievijā.
Turklāt nevajag domāt, ka tur (tur, kur ir amatieru čempionāti) savāca puišeļi vai onkuļi pagalmā un sāk kko mētāt... ir klubu sistēma, ir bērnu komandas, ir pieaugušo vienības, kuras papildina arī dažāda līmeņa atlēti no ASV (konkrētajās valstīs uzturas darba darīšanās, piem., bet iepriekš ir spēlējuši NCAA mazajās skolās, vai zemākajās divīzijās).

Nemaz nerunājot par Eiropas nosacītajām PRO līgām, kur ir leģionāri, kas saņem naudu par spēlēšanu.

Protams, ja par pamatu ņem NFL, tad tas līmenis ir tāds, ka labāk nemaz nemēģināt, taču arī, piemēram, NHL ir labs līmenis, bet tas nenozīmē, ka zemāka līmeņa hokejs (kā LČ) nav jāspēlē.

     [+] [-]

, 2013-08-26 12:59, pirms 11 gadiem
Volx rakstīja: Eiropa dominē regbijs
Kādi skaitļi ir basketbolam,hokejam?
Kurā valstī regbijs dominē par futbolu? Šaubos vai Francijā un britos tas pārsit! Varbūt vienlīdzīgi varētu būt!

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:07, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Protams, ja par pamatu ņem NFL, tad tas līmenis ir tāds, ka labāk nemaz nemēģināt, taču arī, piemēram, NHL ir labs līmenis, bet tas nenozīmē, ka zemāka līmeņa hokejs (kā LČ) nav jāspēlē.
Nevajag LČ līmeni pielīdzinat eiropas beisbola un amerikāņu futbola līmenim.

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:12, pirms 11 gadiem
zaipis rakstīja: protams!
tikai tas līmenis ir tāds pats daudzās valstīs, ja es pārceltos ar savu amatieru hokeja komandu uz Kipru nodibinatu federāciju un teiktu, ka tur arī ir hokejs!
Latvijā nekad visticamāk pro līmenis nebūs, bet cilvēki darau kaut ko un cenšas attīstīt. Latvijā ir ļoti populāri, ka jeņķu sporta veidi ir totāli nekādi.
Tomēr pats no savas pieredzes varu teikt, ka nekā vienkārša nav, jo savulaik pamēģināju beisbolu un visvieglākais būt pičeram-izgāzās vienā setā. Izrādās, ka polijas līgas finālā uz am.futbolu atnāca 25tk skatītāji, kaut kas līdzīgs bija Ukrainā. NFL ļoti nopietni skatās uz eiropu. Nebrīnīšos, ka vietējie džeki pēc pāris gadiem tīri labi nesīs Valsts vārdu pasaulē. Šķērslis varētu būt kadru trūkums, jo tas galu galā ir kontakta sporta veids.
Tā kā gluži nav kā raksti ar to līmeni eiroā. Vislabākais ir pašam pamēģināt un neticu, ka ir viegli, jo tad NFL miljonus pelnītu letiņi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:21, pirms 11 gadiem
viens te ar putām uz lūpām mēģina pārliecināt pretējo!

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:22, pirms 11 gadiem
zaipis rakstīja: Nevajag LČ līmeni pielīdzinat eiropas beisbola un amerikāņu futbola līmenim.
Nekādi pētījumi vai aprēķini salīdzināšanai nav veikti, tas ir tikai pieņēmums (lai gan subjektīvi liekas, ka visai precīzs).

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:22, pirms 11 gadiem
Volx rakstīja: Six Nations Championship ir apmeklētākais pasākums visā pasaulē!
2012.gada 15 spēles apmeklēja 1,034,926 cilvēku, kas vidēji spēle ir par 24 000 vairak kā Eiropas čempionu līgas futbolā apmeklējums.
Tas ir izlašu līmenis, kas atbilst Eiropas čempionātam futbolā!

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:26, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nekādi pētījumi vai aprēķini salīdzināšanai nav veikti, tas ir tikai pieņēmums (lai gan subjektīvi liekas, ka visai precīzs).
kad tiks veikti, tad domāšu savādāk
tāpat kā domāšu, ka Armēnijā hokeja nav, tas nekas , ka viņiem atzīta federācija ir! Tas pats ar amerikāņu futbolu Latvijā.
Tā ir izklaide! Atpūtas veids. Tāpat ka man spēlēt hokeju!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:28, pirms 11 gadiem
zaipis rakstīja: kad tiks veikti, tad domāšu savādāk
tāpat kā domāšu, ka Armēnijā hokeja nav, tas nekas , ka viņiem atzīta federācija ir! Tas pats ar amerikāņu futbolu Latvijā.
Tā ir izklaide! Atpūtas veids. Tāpat ka man spēlēt hokeju!
LČ bija domāts LČ hokejā pret NHL, nevis LČ amfutbolā pret NFL.

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:29, pirms 11 gadiem
Volx rakstīja: Tur ir vēl līdzīgi skaitļi!
EURO 2012 apmeklēja 1,440,896 cilveku 31 spēļu laikā = 46,481
Tas pats sanāk 20 000+ uz regbiju vairak.
Nu redz!
Un ja 6 nation notiktu futbolā? Domā apmeklējums būtu sliktāks?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:33, pirms 11 gadiem
Volx rakstīja: Regbijs vienkarši ir saglabājis elitārismu un augstākās klases pasakumi notiek atsevišķās valstīs, kamēr futbolu spēlē visi un visur.
Hokejs arī elitārs sporta veids! Tik daudzi viņu salīdzina ar bimbambolu, kuru dauza visi un visur!

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:34, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: LČ bija domāts LČ hokejā pret NHL, nevis LČ amfutbolā pret NFL.
LČ hokejā ir tuvāk NHL, nekā Eiropas am.futbola čempji NFL.
Es gribēju pateikt. Laikam pārprati mani!

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:36, pirms 11 gadiem
Volx rakstīja: Varbūt, bet futbola politika ir uz īmeņa atšķaidīšanu, tādejādi palielinot masveidību, bet ne kvalitati. Neviens jau neaizliedz UEFA rīkot ko līdzīgu, bet notiek jau pretējais.l
Regbija klubā kuru katru neuzņem. Itālija ar tikai nesen tur tika uzņemta.
Regbijs domā par kvalitati!
Interesanti kuri nākošie tur tiks uzņemti un vai būs?

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:37, pirms 11 gadiem
Ko es vēl gribētu piebilst.

Tas ir pie ļoti daudziem beisbola, amfutbola utml. rakstiem novērots. Uzreiz sākas riktīgs spams par to, ka, redz, amfutbols (te var ievietot virkni ar citiem sporta veidiem) ir laža, jo Eiorpā/Latvijā ir ļoti populāri citi sporta veidi.

Neviens jau to nenoliedz, ideja ir tajā, ka amfutbols ir ļoti labi atradis savu vietu Eiropā, nostabilizējis savas pozīcijas un tagad varētu sākt attīstīties kvalitatīvi, kas vēlāk noved arī pie kvantitātes (šajā gadījumā).

NFL pašlaik ļoti aktīvi skatās starptautiskā tirgus paplašināšanā. Protams, primāri viņi grib ienākt Ķīnā (neliek viņiem mieru NBA panākumi), bet tur ir daudz kultūras problēmu, lai ķīnieši uzņemtu šo sporta veidu.
Eiropa ir kā otrs virziens, kur, lai arī vairākkārtīgi, bet neveiksmīgi mēģināja ieviest amfutbolu kā TOP sportu, ir potenciāli liels tirgus tieši spēlētāju atlases ziņā (tāpēc te arī viss tiks organizēts no otras puses, nevis megaprojekts no sākuma un atsevišķi spēlētāji pēc tam, bet konkrēta spēlētāju, treneru attīstīšana, semināri utml., lai paaugstinātu sagatavotības kvalitāti, jo viss pārējais te ir).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-26 13:40, pirms 11 gadiem
Volx rakstīja: Pareizi, ļoti līdzīgi regbijam.
Krievija, Zviedrija, Somija un Čehija ir izveidojusi savu elitāro klubu, kur nevienu nelaiž, tas ir tas 6 nation regbijā!
1 2 40 komentāri