Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Kūperam divi tačdauni, "Cowboys" uzvar Pateicības dienas mačā

Juris Miņins
Juris Miņins

Kūperam divi tačdauni, "Cowboys" uzvar Pateicības dienas mačā
Amari Kūpers (ar bumbu)
Foto: AFP/Scanpix

Svinot vienus no ASV nozīmīgākajiem svētkiem, Pateicības dienu, Nacionālās futbola līgas (NFL) spēļu kalendārā aizvadītajā naktī bija paredzētas trīs spēles. Vienā no tām Dalasas "Cowboys" ar 31:23 pārspēja Vašingtonas "Redskins", kļūstot par NFC Austrumu divīzijas līderiem.

Vakardien, 22. novembrī, ASV tika svinēta Pateicības diena un tas arī nozīmēja to, ka Nacionālās futbola līgas faniem, kā jau ierasts, bija iespēja visas dienas garumā vērot līgas mačus. Ierastā viena mača vietā attiecības tika skaidrotas trijos.

Diena sākās ar Detroitas "Lions" un Čikāgas "Bears" maču. Jāsaka gan, ka šī spēle neraisīja lielu ažiotāžu, jo detroitieši šogad nerādīja pārliecinošu sniegumu, bet Čikāgas komanda laukumā devās bez sava pamatsastāva saspēles vadītāja Miča Trubiskī.

Jāsaka, ka spēles pirmajā puslaikā, lai arī abas komandas guva pa piezemējumam, diez ko daudz notikumu nebija. Vispirms "Bears" zaudēja bumbu un to mazliet vēlāk ieskaites zonā nogādāja Legarets Blants, bet pēc tam, pateicoties Takvana Maizela piezemējumam, "Bears" atspēlējās. Interesanti, ka Čeiss Denielss, kurš ieņēma savainotā Trubiskī vietu, atdeva savu otro rezultatīvo piespēli NFL karjerā. Starp abiem rezultatīvās asistēšanas gadījumiem bija 1789 dienas, jeb nepilni pieci gadi (pirmā piespēle tika izdarīta 2013. gada 29. decembrī).

Otrais puslaiks arī nekļuva interesantāks un tā ievads burtiski kopēja pirmo mača daļu – Legareta Blanta piezemējums un "Bears" atbilde. Šajā brīdī rezultāts kļuva 16:13 par labu Čikāgas komandai, taču Mets Preiters realizēja brīvsitienu un panāca neizšķirtu.

Protams, tādā situācijā abām komandām bija ļoti labas izredzes izraut uzvaru, taču, kā jau nereti gadās, visu izšķīra nevis tas cik labs esi uzbrukumā, bet cik uzmanīgi spēlē. Mets Stefords spēles izskaņā divreiz kļūdījās piespēlēs, vienu no kurām Edijs Džeksons atgrieza ieskaites zonā un tas arī bija izšķirošais moments. "Bears" izcīnīja uzvaru ar 23:16.

Dienas otrajā spēlē tikās divas NFC Austrumu divīzijas komandas, turklāt, nevis vienkārši divas komandas, bet divīzijas līderi Vašingtonas "Redskins" viesojās pie otrajā vietā esošajiem Dalasas "Cowboys".

Jāsaka, ka, lai arī šajā mačā izšķīrās divīzijas pirmās vietas liktenis, vismaz pirmajā puslaikā to nevarēja nedz redzēt, nedz just, jo abas komandas, lai arī centās, taču rādīja visai viduvēju futbolu. Rezultāta ziņā arī nekāds izrāviens nesanāca nedz vieniem, nedz otriem, jo no sākuma Ezekīls Eliots izvirzīja vadībā mājniekus, pēc piezemējuma ziedojot arī 21 dolāru Pestīšanas armijai, bet pēc tam, izmantojot dalasiešu zaudēto bumbu, Vernons Deiviss saņēma no Kolta Makoja labu piespēli un veicot 53 jardus nogādāja bumbu ieskaites zonā. Atpūtā komandas gan devās pie rezultāta 10:7, jo Brets Mahers realizēja brīvsitienu.

Kopumā gan jāsaka, ka pirmajā puslaikā aizsardzība bija daudz redzamāka nekā uzbrukums, izceļoties kā vieniem, tā otriem. Makojam pēc pirmās spēles puses bija viena pārtverta piespēle un divi seki, bet Daks Preskots četras reizes tika apturēts pirms viņš spēja ko izdarīt. Tāpat nekādu lielu ieguldījumu "Redskins" bumbas kustībā nespēja dot Adrians Pītersons, ar kuru Dalasas aizsardzība tika galā (pirmo puslaiku noslēdza ar tikai 2.4 vidēji mēģinājumā gūtiem jardiem).

Otrais puslaiks sākās ar Treja Kvina lieliski atgriezto spērienu un tieši viņš bija tas, kurš notvēra Makoja piespēli, pirmo reizi šajā spēlē izvirzot "Redskins" vienību vadībā.

Tiesa, ilgi viņu vadība nenoturējās, jo Klintons Dunbārs paklupa sekojot līdzi Amari Kūperam, kas pavēra malējam uzbrucējam ceļu uz ieskaites zonu. Jāsaka, ka tas bija tikai sākums, jo jau nākošajā mājnieku uzbrukumā Kūpers atkal izskoloja Vašingtonas aizsardzības ārējos spēlētājus un noorganizēja 90 jardu piezemējumu.

Iespējams, ka šajā brīdī viesi vēlējās izdarīt vairāk nekā varēja, tāpēc pārcentās – Makoja piespēle tika pārtverta, bet aizsargi, izspēlējot trešo daunu, nespēja apturēt Daku Preskotu. Dalasa guva savu trešo piezemējumu pēc kārtas un ļoti skaļi pieteica savas pretenzijas uz uzvaru, jo panāca 18 punktu pārsvaru.

Iznākot atpakaļ laukumā ar sakāpinātu sportisko niknumu, "Redskins" prata izmantot savu oponentu nopelnīto sodu par pārāk aizrautīgu svinēšanu (Ezekīls Eliots iecēla Preskotu Pestīšanas armijas ziedojumu podā), noorganizējot trešo piezemējumu, šoreiz bumbu ieskaites zonā nogādājot Kapri Bibsam.

Jāsaka, ka mača izskaņa gan bija diezgan samocīta, jo Dalasas komanda domāja tikai par rezultāta noturēšanu, kamēr Vašingtona atkal pārcentās, Koltam Makojam pieļaujot trešo pārtverto bumbu. Trīs punktus viņi gan atguva, taču neko vairāk viņi nespēja izdarīt, vēl jo vairāk tāpēc, ka pēdējais "Redskins" uzbrukums noslēdzās ar rupju tiesnešu kļūdu, jo viņi nepamanīja Ksavjera Vūdsa noteikumu pārkāpumu pret Džordanu Rīdu, t.i., sitienu ar ķiveri pa ķiveri, ko pēdējā laikā līgā cenšas kontrolēt pastiprināti.

Rezultātā Dalasas "Cowboys" izcīnīja savu trešo panākumu pēc kārtas un nobīdot Vašingtonas "Redskins" uz otro vietu NFC Austrumu divīzijā.

Visbeidzot, Pateicības dienas NFL maču programma noslēdzās ar NFC Dienvidu divīzijas maču – viena no līgas labākajām komandām, Ņūorleānas "Saints" savā laukumā uzņēma Atlantas "Falcons". Lai arī atlantieši nevarēja apdraudēt mājnieku pozīcijas, pēc desmit aizvadītām spēlēm viņu kontā bija vien četras uzvaras, kas nozīmēja, ka tieši tagad ir pēdējā iespēja saņemties, lai pretendētu uz pēcsezonas mačiem.

Jāsaka gan, ka mājnieki pirmo puslaiku aizvadīja vairāk nekā pārliecinoši – jau pirmajā uzbrukumā spēja bumbu nogādāt ieskaites zonā, bet turpinājumā neko daudz neļāva izdarīt saviem pretiniekiem.

Uz šī fona nemaz tik briesmīgi neizskatījās Drū Brīza piespēle Damontī Kazī rokās, jo "Falcons" spēlētāji trīs reizes zaudēja bumbu (visas trīs – atrodoties "sarkanajā zonā") un divreiz pretiniekiem arī izdevās to izmantot, pārņemot to savā valdījumā.

Puslaikā komandas devās pie rezultāta 17:3. Piezemējumi Tomīlī Luisa un Ostia Kara kontā.

Otrajā mača daļā atlantiešiem klājās jau mazliet labāk, jo viņi guva divus piezemējums taču jāatzīst, ka "Falcons" nebija gatavi šim mačam psiholoģiski, jo gan Raiens, gan viņa malējie uzbrucēji spēlēja pārāk saraustīti un nervozi, pieņemot nepareizos lēmumus un zaudējot bumbu. Tas arī izšķīra mača likteni.

"Saints" labā Dens Ārnolds u Kīts Kirkvūds guva pa piezemējumam, neļaujot "Falcons" komandai pat domāt par atspēlēšanos.

Ņūorleānas "Saints" vienība līdz ar to ir kļuvusi par otro līgas komandu, kas ir izcīnījusi vismaz desmit uzvaras, bet Atlantas "Falcons" nu ir zaudējusi pat teorētiskas iespējas uz uzvaru NFC Dienvidu divīzijā un vienīgais veids kā viņi var kvalificēties izslēgšanas mačiem ir izmantojot "Wild card" vietas.

NFL regulārā sezona, 12. nedēļa

ViesiMājniekiRezultāts
BearsLions23:16
RedskinsCowboys23:31
FalconsSaints17:31

Izmantotie resursi:
https://www.nfl.com/