Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Vai mēra māņticība attaisnosies?

Vai mēra māņticība attaisnosies?
Foto: AFP

Ja pilsētas mērs sporta notikuma dēļ nomaina uzvārdu, tad šim notikumam pilsētas sporta dzīvē jābūt kam īpašam. Liktos dīvaini, ja Pitsburgas "Steelers" un Baltimoras "Ravens" NFL vienību cīņa par vietu šī gada "Super Bowl" tāda nebūtu. Spēles sākums - naktī uz pirmdienu pusdivos pēc Latvijas laika.

Pitsburgas pilsētas mērs Lūks Reivenstāls (angl. Ravenstahl) acīmredzot vai nu ir liels vietējās komandas līdzjutējs, vai vienkārši pamanījis un izmantojis lielisku iespēju piesaistīt sev papildus mediju uzmanību. Jebkurā gadījumā Pitsburgas šīvakara konkurentu Baltimoras "Ravens" nosaukumu Reivenstāls no sava uzvārda vismaz līdz AFC konferences finālspēles beigām ir izdzēsis - kopš trešdienas uz politiķa kabineta durvīm esošajā plāksnītē lasāms uzvārds Stīlerstāls (Steelerstahl). Vai tas Pitsburgas komandai kā palīdzēs, grūti spriest, taču papildus uzmanību un intrigu šī divcīņa visdrīzāk ir ieguvusi.

Cita lieta, ka abu AFC Ziemeļu konferences vienību sāncensībai īpaša reklāma nav nepieciešama. Abas vienības viena otru pazīst caur un cauri - kā nekā ik sezonu vismaz divas reizes tiekas laukumā. Šogad abās savstarpējās cīņās uzvaru guva Pitsburga, taču panākumi tika gūti smagā cīņā - pirmajā spēlē uzvarētājs noskaidrojās vienīgi pagarinājumā (23:20), savukārt mazrezultatīvajā otrajā spēlē Pitsburgai uzvaru atnesa vienīgi Santonio Holmsa piezemējums, par kuru vēl ilgi pēc spēles turpinājās debates. Ja Pitsburga uzvarēs arī trešajā spēlē un spers priekšpēdējo soli ceļā uz 2005. gada panākuma atkārtošanu, tā būs kļuvusi par ceturto komandu līgas vēsturē, kam pa spēkam bijis šāds panākums.

Baltimoras "Ravens" komanda iepriekšējā nedēļā aizvadīja fiziski krietni smagāku spēli nekā Pitsburga - pretī stājās Tenesī "Titans", kuriem pēc pārliecinošā snieguma sezonas garumā daļa NFL pazinēju jau paredzēja vietu "Super Bowl". Tomēr veiksmīgāka (tieši šo vārdu lietoju) izrādījās Baltimora, kuras aizsardzība izmantoto pretinieku kļūdu ziņā (34) ir labākā visā NFL. Par jauno saspēles vadītāju Džo Flako jau kuro nedēļu tiek pamatoti teikts, ka nu gan viņu gaida līdz šim grūtākais eksāmens karjerā, taču raksturā pieticīgais puisis no Ņūdžersijas visus pārbaudījumus izturējis teicami - divās "play-off" spēlēs neviena kļūda un pirmā divas uzvaras guvušā debitanta gods jau kabatā. Apetīte rodas ēdot, un kas zina, ko Flako rādīs pret Pitsburgu, kas abās iepriekšējās spēlēs tam radīja gana problēmu. Komandas uzbrukumā ļoti nozīmīgs būs balsta pussarga Līrona Makleina sniegums - abas spēles pret Baltimoru bija vienas no retajām, kad Pitsburga atļāva pretiniekiem pa zemi gūt vismaz 100 jardus. Un, protams, leģendārā "Ravens" aizsardzība - Eds Rīds var iedzīt izmisumā jebkuru pretinieku, tiesa gan, viņš ir viens no retajiem aizsargiem, kas šo spēli sagaida bez publiski izziņotām veselības problēmām.

Pitsburgas "Steelers" saspēles vadītājs Bens Retlisbergers pirms nedēļas uzskatāmi pierādīja, ka nedaudz agrāk gūtais smadzeņu satricinājums paliekošas sekas uz sniegumu nav atstājis. Lielu atbalstu Pitsburgas uzbrukumam sniedzis arī pussargs Villijs Pārkers, kurš kopumā aizvadījis ne to labāko sezonu (savainojumi, savainojumi...), taču pēcsezonas cīņā pret Sandjego "Chargers" 27 piegājienos guva 146 jardus un divus piezemējumus, ļaujot izvērsties arī Retlisbergeram un viņa partneriem. Jāsaka, statistika gan nav Pārkera pusē - pret "Ravens" viņš vēl nekad nav guvis vairāk kā 63 jardus, un šādas spēles bijušas piecas. Pitsburgas aizsardzība, lai gan "uz papīra" varbūt pirms nedēļas neaizvadīja to veiksmīgāko spēli (24 ielaisti punkti), lielāko spēles daļu Sandjego uzbrukumu, tai skaitā pussargu Darenu Sprolzu, noturēja ēnā. Zinot, ka pret piespēlēm "Steelers" aizsardzība jau tā ir labākā līgā (vidēji atļauti 157 jardi spēlē), Baltimorai uzbrukumā visdrīzāk viegli neklāsies. Tomēr šādus vārdus dzirdējām arī pirms abām iepriekšējām spēlēm. Iznākums? Divas uzvaras, gūti 40, ielaisti 19 punkti. Visdrīzāk taisnība būs tam pašam Retlisbergeram, kas gaidāmo cīņu raksturojis ar vārdiem: "Gaidāma kauja. Nojaušu, ka to atcerēsies arī nākamās paaudzes".

EkspertsPrognozeKādēļ?
Viesturs LācisPašlaik "Steelers" izskatās nedaudz pārāki, ko apliecina lieliskā spēle pret Sandjego. Komandai arī nav tādu veselības likstu kā Baltimorai. Tāpēc atdošu nelielu priekšroku Pitsburgai, taču arī tādēļ, ka pretējā laukuma pusē ir debitants saspēles vadītājs - pēc snieguma gan to vienmēr nepateiksi. Ja tomēr Baltimora atkal "izdzīvos" un izdarīs to kaut cik pašu spēkiem, manās acīs viņi kļūs galvenie favorīti uz Vinsa Lombardi balvu.
Juris Miņins-
Miks Pēterhens-PētersonsKamēr spēcīgie ''Colts'' netika galā ar "Chargers", "Steelers" to izdarīja godam un pierādīja, ka ir viena no labākajām komandām AFC. Tikmēr "Ravens" sīvā mačā pieveica "Titans", kura bija labākā komanda regulārajā sezonā - sasniegums liels, taču uzvaras kaldinātāji vairāk bija tieši paši pretinieki, kuri vairākkārt kļūdījās ļoti labās pozīcijās laukumā. "Ravens" uzbrukums divos play-off mačos neko vēl nav parādījis, vienīgi nav taisījis kļūdas un paļāvies uz aizsardzību. Šādā veidā tālu netikt, un divreiz pēc kārtas paveikties nevar. Pitsburga ir ļoti spēcīga komanda ar sabalansētu uzbrukumu un aizsardzību un pašlaik šķiet reālākā komanda, kas varētu iegūt kāroto Super Bowl.

Izmantotie resursi:
nfl.com