Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NFL sadala 8.78 miljardus un apsver pagarināt regulāro sezonu

Juris Miņins
Juris Miņins

NFL sadala 8.78 miljardus un apsver pagarināt regulāro sezonu
NFL komisārs Rodžers Gūdels
Foto: EPA/Scanpix

Nacionālā futbola līga (NFL) ir paziņojusi, ka daļu no saviem 2018. gada sezonas ieņēmumiem (8.78 miljardus ASV dolāru), atbilstoši iekšējiem noteikumiem, izmaksās līgas vienībām.

Lai arī Nacionālās futbola līgas regulārā sezona vēl ir diezgan tālu un sāksies vien septembrī, arī starpsezonas notikumi ir gana interesanti. Jāsāk ar to, ka, atbilstoši iepriekš apstiprinātajiem noteikumiem, NFL daļu no saviem ieņēmumiem sadalīs starp visām komandām. Šogad tie ir 8.78 miljardi ASV dolāru, kas nozīmē, ka katra vienība tiks pie 274.3 miljoniem dolāru.

Jāpiebilst, ka pirms gada NFL starp komandām sadalīja 8.16 miljardus, bet pēc 2016. gada sezonas komandas kopumā saņēma aptuveni 7.8 miljardus, kas, salīdzinot ar 2015. gadu, bija par 10% vairāk.

Atgādināsim, ka pēdējās sezonās NFL ikgadējie ieņēmumi sasniedza 14 miljardus ASV dolāru, kas padara šo līgu par no biznesa aspekta veiksmīgāko sporta organizāciju. Tāpat šogad līga nāca klajā ar paziņojumu, ka līdz 2027. gadam viņi plāno tos palielināt līdz 25 miljardiem sezonā.

Interesanti, ka šī ziņa nāca kopā ar vēsti par to, ka Grīnbejas "Packers" vienība, sakarā ar vājo sniegumu un lielajām izmaksām, 2018. gada sezonas laikā ir piedzīvojusi peļņas kritumu par 98%.

Tiesa, lai sasniegtu NFL biznesa mērķus, ir jānotiek kādam ne tikai kvalitatīvam, bet arī kvantitatīvam "lēcienam" līgas attīstībā, t.i., ir jāpalielina tirgus. Tā kā par līgas plāniem paplašināties pēdējos gados nekas īpaši nav dzirdēts un tā ļoti labi jūtas esošajā 32 komandu formātā, tad vienīgais acīmredzamais veids kā palielināt ieņēmumus, ir spēļu skaita palielināšana.

Par šādu iespēju tiek runāts jau sen, turklāt, tiek piedāvāti dažādi varianti – sākot no regulārās sezonas pagarināšanas par diviem mačiem uz pirmssezonas spēļu rēķina, līdz pat tādiem variantiem, ka sezona tiek pagarināta no esošajiem 16 uz 18 mačiem, taču katrs spēlētājs tajā drīkst aizvadīt vien 16 mačus, tādējādi katram futbolistam individuāli slodze un iespējamais kaitējums veselībai netiktu palielināts.

Ziemeļamerikas profesionālā sporta apskatnieki jau ir aprēķinājuši, ka regulārās sezonas pagarināšana par divām spēlēm palielinātu līgas ieņēmumus par aptuveni 2.5 miljardiem ASV dolāru.

Jāsaka, ka šis piedāvājums NFL fanu, ekspertu un arī līgas spēlētāju asociācijas vidē ir izraisījis diezgan plašas diskusijas, norādot, ka tam ir vairāki trūkumi, piemēram, labākie spēlētāji, ja jau būs aizvadījuši visus 16 mačus, nevarēs palīdzēt savai komandai, pat ja uz regulārās sezonas pēdējiem un izšķirošajiem mačiem būs veseli. Savukārt NFLPA, jeb spēlētāju arodbiedrība, norāda, ka, lai arī viņi uzklausīs visus piedāvājumus par sezonas pagarināšanu, viņu prioritāte ir spēlētāju veselība un labklājība.

Atgādināsim, ka regulārā sezona var tikt pagarināta ne ātrāk kā 2022. gada sezonā līdz kurai gan spēlētāju arodbiedrībai un līgai ir jāvienojas par jaunu kolektīvo līgumu.

Izmantotie resursi:
https://www.thescore.com/