Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Raisa lietu izmeklēs bijušais FIB direktors

Juris Miņins
Juris Miņins

Raisa lietu izmeklēs bijušais FIB direktors
NFL komisārs Rodžers Gūdels
Foto: AP/Scanpix

Uz šo brīdi lielākā skandāla izmeklēšanā, kurā, atgādināsim ir iesaistīta kā Nacionālā futbola līga (NFL), tā arī tās spēlētājs, bijušais Baltimoras "Ravens" pussargs Rejs Raiss un viņa sieva, tiks iesaistīti neatkarīgie eksperti.

Nacionālā futbola līga ir paziņojusi, ka, lai nodrošinātu neatkarīgu izmeklēšanu tā sauktajā Reja Raisa lietā, tā pieaicinās neatkarīgos ekspertus, viņu vidū arī bijuši FIB direktoru Robertu Mulleru, kurš šajā amatā nostrādāja 12 gadus. Mulleram būs pieeja visiem NFL dokumentiem, bet izmeklēšanu no līgas puses novēros Ņujorkas "Giants" īpašnieks Džons Mara un Pitsburgas "Steelers" īpašnieks Arts Rūnijs.

Par šādas izmeklēšanas nepieciešamību NFL nolēma pēc tam kā līgas komisārs Rodžers Gūdels saņēma kritikas vilni par to kā šī situācija tika izmeklēta pirmajā reizē. Atgādināsim, ka gada sākumā parādījās video, kurā bija redzams kā NFL futbolists, kurš tobrīd pārstāvēja Baltimoras "Ravens", Rejs Raiss no kāda Atlantiksitijas pilsētas kazino lifta izvelk samaņu zaudējušu sievieti, kas, kā vēlāk noskaidrojās bija Džaneja Palmere. Pēc iekšējās izmeklēšanas NFL komisārs paziņoja, ka Raiss ir diskvalificēts uz diviem mačiem. Jau tad par šādu lēmumu sašutumu pauda daudzi, jo uzskatīja, ka tas ir neadekvāti mazs.
Lai uzlabotu savu tēlu, Gūdels pirms 2014. gada sezonas atvainojās par šādu lēmumu un iepazīstināja līgas komandu īpašniekus ar jaunajiem noteikumiem, kas skar sodus, kas tiek piemēroti, ja tiek pierādīta spēlētāja vaina vardarbībā. Jaunā politika paredz, ka šajā gadījumā sešu spēļu diskvalifikācija ir minimums, taču to var palielināt, ja tiek atklāti dažādi blakusapstākļi.

Par nelaimi Gūdelam, bet šajā nedēļā sabiedrība ieraudzīja vēl vienu video, jau no paša lifta, kur skaidri redzams, ka futbolists sit savu topošo sievu (pa šo laiku abi paspēja apprecēties). Pēc jaunu pierādījumu nākšanas gaismā NFL diskvalificēja Raisu uz nenoteiktu laiku, bet "Ravens" lauza ar viņu līgumu (to pašu izdarīja arī vairākas kompānijas, ar kurām atlētam bija individuālie reklāmas līgumi). Gūdels sacīja, ka šo video redz pirmo reizi, bet iepriekšējā diskvalifikācija bija pamatota uz tiem faktiem kas bija zināms tolaik.

Šajā sakarā gan bija ko teikt izmeklētājiem, kas šo lietu skatīja no vietējās policijas redzes punkta, jo viņi apgalvo, ka šis video NFL rīcībā tika nodots jau 9. aprīlī, turklāt, kā dzirdams balss pasta vēstulē, kāda līgas pārstāve arī apstiprina, ka šis videomateriāls ir saņemts.

Lai vai kā, bet pašlaik tiks veikta izmeklēšana, lai tiktu skaidrībā ar visu šo situāciju un, ja tiks atrasti vainīgie, piemērotu viņiem sodus. Šoreiz gan jāsaka, ka netiks pārbaudīta paša Reja Raisa vaina, jo tā ir acīmredzama, bet gan tas kā NFL ar tās komisāru Rodžeru Gūdelu priekšgalā, slēpa pierādījumus, lai Rejam Raisam, kurš līgā ir zvaigznes statusā, piemērotu pēc iespējas mazāku diskvalifikāciju.

Pa šo laiku izteikties ir paspējuši daudzi – sākot no spēlētājiem, līdz sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem. Interesanti, ka šajās runās visai bieži izskan aicinājums Gūdelam atkāpties no amata. Sevišķi stingra nostāja šajā jautājumā ir Nacionālajai sieviešu organizācijai, kura savā paziņojumā raksta šādi: "NFL nav tikai Reja Raisa problēma, viņiem ir problēmas ar vardarbību pret sievietēm. Mēs aizvien stingri uzstājam uz to, lai Gūdela kungs pamestu ieņemamo amatu, bet nākamais līgas komisārs veiktu apjomīgu izmeklēšanu kā šajā, tā visās pārējās lietās, kas skar vardarbību pret sievietēm, seksuālo uzmākšanos utt., kā arī ieviestu reālas un būtiskas izmaiņas šo lietu izmeklēšanā un vainīgo sodīšanā."

Kā arī...

- Arizonas "Cardinals" aizsargs Džons Abrahams, kurš sezonas pirmajā mačā guva smadzeņu satricinājumu, paziņoja savai komandai, ka vairs nevēlas spēlēt futbolu, jo viņam ir bažas par savu veselību ilgtermiņā.
- Cita NFC Rietumu divīzijas komandā arī spiesta iztikt bez viena aizsarga. Sentluisas "Rams" līnijas ends Kriss Longs nevarēs palīdzēt vienībai sešas līdz astoņas nedēļas.
- Karolīnas "Panthers" saspēles vadītājs Kems Ņūtons ir gatavs atgriezties komandas pamatsastāvā, no kura tas bija "izkritis" dēļ ribu savainojuma.
- Sinsinati "Bengals" no treniņkomandas sastāva pamatsastāvā atgrieza aizsargu Devonu Stilsu, kurš tur bija ievietots dēļ tā, ka, sakarā ar meitas slimību (četrgadīgajai meitenei ir konstatēs vēzis), nespēja pilnībā koncentrēties spēlēšanai. Tāpat komanda paziņoja, ka visi ienākumi, ko komanda gūs no Devona Stilsa spēļu kreklu pārdošanas, tiks novirzīti bērnu vēža slimību izpētei un ārstēšanai.
Interesanti, ka Ņūorleānas "Saints" treneris Šons Peitons uzreiz iegādājās 100 futbolista kreklus, kuri katrs maksāja 100 ASV dolāru. Kopumā šī akcija palīdzēja savākt jau 100 tūkstošus ASV dolāru.

Izmantotie resursi:
ESPN: The Worldwide Leader In Sports

     [+] [-]

, 2014-09-11 17:39, pirms 10 gadiem
šonakt spēle. Steelers vs Ravens

     [+] [-]

, 2014-09-11 17:52, pirms 10 gadiem
Man liekas, ka NFL pat tagad nesaprot kur viņi ir iekūlušies.

Gūdelam uzreiz tagad bija jāpasaka - Viss, puši, pietiek, es te nederu, lai strādā kāds, kuram sanāk labāk.
Protams, ka pār viņu tagad veļas arī iepriekšējo komisāru un līgas vadības grēku kritika, taču arī viņš pats pa šo laiku, kopš 2007. gada ir daudz ko sastrādājis.