Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NFL un NFLPA tuvu, lai ieviestu stingrākus dopinga testus

Juris Miņins
Juris Miņins

NFL un NFLPA tuvu, lai ieviestu stingrākus dopinga testus
NFL komisārs Rodžers Gūdels
Foto: AP/Scanpix

Nacionālās futbola līgas (NFL) un līgas spēlētāju arodbiedrības vadītāji šajās dienās ir sēdušies pie sarunu galda, lai beidzot, pēc ilgām pārrunām, pieņemtu jaunos noteikumus, kas attieksies uz spēlētāju pārbaudi uz aizliegto vielu lietošanu.

Galvenās izmaiņas, ko vēlas panākt NFL vadība ir jaunu dopinga testu ieviešana, precīzāk, Rodžera Gūdela vadītā organizācija vēlas, lai sportisti tiktu testēti uz augšanas hormonu lietošanu. Runas par šādu testu nepieciešamību NFL ir bijušas jau ilgāku laiku, trīs gadu garumā, taču pašlaik izskatās, ka abas puses varētu vienoties par mehānismu pēc kāda notiks spēlētāju testēšana. Tāpat ir paredzēts ieviest izmaiņas arī citos ar dopinga pārbaudēm saistītos jautājumos.

Tiek ziņots, ka, ja vien abas puses vienosies par jaunajiem nosacījumiem, spēlētāju pārbaudes varētu sākties pēc divām nedēļām. Tāpat tiek uzsvērts, ka pašlaik abas puses runā par to, ka testi varētu tikt veikti dienu pirms un dienu pēc mačiem, taču ne spēļu dienā. Tiek atzīmēts, ka pagaidām testu laikā iegūtie rezultāti tiks izmantoti pētījumiem, lai noskaidrotu cik izplatīta ir cilvēka augšanas hormona (HGH) lietošanas izplatība NFL.

Tāpat jaunie noteikumi paredzēs bargākus sodus par marihuānas lietošanu. Pagaidām, pirms reālām diskvalifikācijām, spēlētājiem ir dotas vairākas iespējas saņemt brīdinājumus, bet nākotnē to vēlas mainīt. Izmaiņas piedzīvos arī pats aizliegto vielu saraksts, jo dažas no tām, kā, piemēram, aderalu, ritalīnu un amfetamīnu grupas vielas no dopinga saraksta pārvietos uz aizliegto vielu sarakstu.

Saistībā ar diskvalifikāciju piemērošanu jāsaka, ka, ja vien abas puses pieņems šos nosacījumus, tad par pozitīvām dopinga provēm, kā arī pozitīvām narkotisko vielu provēm, pēc testiem, kas veikti starpsezonā, diskvalifikācijas netiks piemērotas, bet spēlētāji tiks nosūtīti uz atkarību ārstēšanas programmu. Savukārt, ja tas notiks sezonas laikā, tad gan atlētus sagaida četru maču diskvalifikācija.

Uz šo brīdi lielākās diskusijas ir par pašu diskvalifikāciju piešķiršanas sistēmu, jo NFLPA vēlas, lai futbolistiem būtu iespēja vērsties arī pie neatkarīgas komisijas, kamēr NFL šādu iespēju nevēlas dot, atstājot visu līgas komisāra rokās.

Kā arī...

- Pēc pirmās regulārās sezonas spēles smadzeņu satricinājumu ir guvis Grīnbejas "Packers" pussargs Edijs Leisijs.
- Ņujorkas "Jets" futbolists Kvinsijs Enunva ir apsūdzēts par vardarbību pret kādu sievieti. Atgādināsim, ka NFL aizvadītajā nedēļā ieviesa jaunus, daudz stingrākus, noteikumus uz šāda veida gadījumiem. Ja sportists būs vainīgs, tad viņam draud sešu maču diskvalifikācija kā minimums.

Izmantotie resursi:
NFL.com - Official Site of the National...
ESPN: The Worldwide Leader In Sports