Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Gada notikums ASV: Super Bowl XLVII un Bijonsē Ņūorleānā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gada notikums ASV: Super Bowl XLVII un Bijonsē Ņūorleānā
Beyoncé preses konferencē 31. janvārī Ņūorleānā
Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien, 4. februārī, plkst. 01:30 pēc Latvijas laika ASV pilsētā Ņūorleānā sāksies 47. Nacionālās Futbola līgas finālspēle, kurā par NFL čempionu titulu sacentīsies "San Francisco 49ers" un "Baltimore Ravens" komandas. Puslaika izrādē uzstāsies 31 gadu vecā dziedātāja Bijonsē.

“Super Bowl” ir gada lielākais sporta notikums ASV. Tā vērienu vislabāk apstiprina fakts, ka reklāmdevējiem par 30 sekunžu reklāmas laiku jāšķiras no 4,0 miljoniem ASV dolāru (2012. gadā – 3,5 miljoniem). Minūtes izmaksas ir astoņi miljonu dolāru, bet stunda reklāmas laika teorētiski rēķināma 480 000 000 dolāru apmērā.

Ko "Super Bowl" nozīmē amerikāņiem?

Liene Jansone, Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības kapteine, studējusi ASV
“Pirmajā studiju gadā vēl neapjautu, ko amerikāņu futbols nozīmē Amerikai. Nezināju noteikumus, nepazinu komandas, tomēr pēc kāda laika sāku vairāk sekot līdzi. Komandas-favorītes man nav, taču varu apliecināt, ka “Super Bowl” svētdiena amerikāņu dzīvē uzskatāma par lielu notikumu.

Tā ir svētākā no svētdienām, jo viss tiek pakārtots spēlei. Cilvēki gatavojas un plāno vietu nedēļu pirms notikuma, neaizmirstot par uzkodām un alu. Spēli papildina “halftime show” - koncerts par brīvu visiem amerikāņiem. Tajā uzstājas tikai populārākie mākslinieki – Džastins Timberleiks, Madonna, Dženeta Džeksone un citi. Ap spēli tiek būvēta milzīga reklāmas kampaņa, daudzas kompānijas veido reklāmas tieši “Super Bowl”, lai sasniegtu maksimālu auditoriju.”

Ralfs Pleinics, BK “Ventspils” ģenerālmenedžeris
"NFL sekoju no 1999. gada. Pēc Denveras apmeklējuma kļuvu par “Broncos” atbalstītāju. Vēlāk izdomāju, ka jāpafano par “New Orleans Saints”. Pilsētu pēc viesuļvētras “Katrīna” skāra emocionāla nelaime un mani aizkustināja fakts, kā pilsētnieki apvienojās grūtā brīdī. “Saints” futbolisti palīdzēja pārējiem. Nolēmu to atbalstīt līdz brīdim, kad viņi uzvarēs “Super Bowl”. Nepagāja ilgs laiks un “svētie” triumfēja finālā.

Pienāca komandas maiņas laiks. Ietekmējos no 2009. gada filmas “Blind side” par Maiklu Oheru (Michael Oher), tāpēc izvēlējos atbalstīt “Baltimore Ravens”. Komandā spēlē leģendārais Rejs Lūiss un jaunais saspēles vadītājs Džo Flako (Joe Flacco). Šodien “Ravens” ir finālā. Domāju, ka pārkāpšu saviem principiem un palikšu Baltimoras fans arī turpmāk. Radies mērķis noskatīties vismaz vienu “Ravens” spēli klātienē. Žēl, ka futbola un basketbola sezonas pārklājas, taču trīsdienniekam tas netraucēs!

Rejs Lūiss par atvadu cīņu pasludināja mājas spēli pret “Indianapolis Colts” 6. janvārī. Neviens negaidīja, ka Baltimora tiks tik tālu, jo “Ravens” zaudēja ČETRAS no pēdējām piecām regulārās sezonas spēlēm. Tad Lūiss nāca klajā ar slaveno “Last ride” paziņojumu un komanda pilnīgi mainījās. Par pirmo upuri kļuva Endrū Laks (Andrew Luck) un “Colts”, sekoja Peitons Menings ar “Broncos”. Fantastiskā spēlē Flako iedeva Džonsam piespēli, kura izlīdzināja rezultātu un uzvarēja pagarinājumā. Visbeidzot, no “Ravens” rokas krita “New England Patriots” ar Tomu Breidiju – manuprāt, pēdējās desmitgades labāko saspēles vadītāju – priekšgalā.

Neskaitot Lūisu, spēlei būs vēl viens zemteksts. Flako ir pēdējais līguma gads Baltimorā. Visu laiku klīst runas, vai viņu var uzskatīt par labāko “quarter-back” līgā. Par tādiem uzskata brāļus Meningus, Drū Brīsu no “Saints”, Breidiju un Āronu Rodžersu no “Green Bay Packers”. Flako katru gadu ievedis “Ravens” izslēgšanas spēlēs. Jau pērn viņi varēja spēlēt “Super Bowl”, taču komanda pusfinālā zaudēja pagarinājumā, aizsitot garām no 30 jardu attāluma.

“Ravens” ģenerālmenedžeris no pirmsākumiem 1996. gadā ir Ozijs Ņūsoms. Slavens ar to, ka izvelk talantus no nekurienes. Viņš uzbūvējis komandu un veicis drafta izvēles, tāpat atzīmēšu uzbrukuma treneri Džimu Kaldvelu. Baudu sagādā “Ravens” spēle aizsardzībā. Tur var redzēt īstas zvaigznes, sākot ar Lūisu, Terelu Sagsu un trešgadnieku Polu Krīgeru.

Super Bowl: Baltimora pret Sanfrancisko

“Super Bowl” notiek no 1967. gada. Vakarā būs pirmā reize, kad finālā spēlēs brālis pret brāli – Džims pret Džonu. Amerikā joko, ka pirmais “brāļu fināls” notika 2006. gadā, kad “Colts” spēlēja pret “Chicago Bears”. Tonijs Dangijs vadīja “Colts” cīņā pret Loviju Smitu (abi ir tumšādaini).

Sākumā netika gaidīts, ka Sanfrancisko tiks finālā. Pamata saspēles vadītājs Alekss Smits guva smadzeņu satricinājumu, taču izrādījās, ka lieliski var spēlēt viņa aizvietotājs Kolins Keiperniks. Nodraftēts pirms gada, viņš bija piedalījies piecās spēlēs, izdarot trīs trāpījumus. Tā bija visa Keipernika karjera, taču šosezon viņš ievilka komandu finālā.

Keipernika veiksmes stāsts parāda NFL notiekošās izmaiņas. Agrāk saspēles vadītāji stāvēja aizmugurē, tagad viņi paši skrien uz priekšu. Rasels Vilsons no “Sea Hawks”, Roberts Grifins Trešais no “Redskins”, Tims Tībo ņem bumbu un skrien, tādējādi kļūst grūtāk viņus kontrolēt aizsardzībā. Manuprāt, Sanfrancisko rīcībā atrodas mazāk ieroču nekā Baltimorai, turklāt komanda jaunāka.

Spēli skatīšos kopā ar BK “Ventspils” treneru korpusu. Mūsu spēlētāji arī seko līdzi amerikāņu futbolam, piemēram, Folarina Kempbela favorīti ir “Red Skins”, taču “play-off” laikā viņš atbalsta “San Francisco 49ers” komandu. Vēlos, lai “Ravens” uzvar un Lūiss pensijā aiziet kā superleģenda."

There is a house in New Orleans, they call it SuperDome... Foto: AP/Scanpix

Arēna

Fināls notiks leģendārajā “Mercedes-Benz Superdome” arēnā jeb “Superkupolā”, kas slejas 83 metru augstumā. Ēku būvēja no 1971. līdz 1975. gadam, izmaksām sasniedzot 134 miljonus ASV dolāru (579 miljoni 2013. gada cenās). Sākumā arēnā bija paredzēts rīkot “Super Bowl IX”, taču 1973. gada naftas krīzes dēļ celtne tika pabeigta tikai 1975. gada augustā jeb septiņus mēnešus pēc paredzētā notikuma.

Arēnā ir vietas 76 468 skatītāju, savukārt basketbola spēles var vērot 73 432 cilvēki. “Superdome” piecas reizes notikuši NCAA basketbola čempionāta “Četru Fināli”, savukārt “Super Bowl” tajā risināsies septīto reizi.

2005. gada augustā Ņūorleānu skāra postošākā tropiskā viesuļvētra ASV vēsturē. “Katrīna” aiznesa 1800 dzīvības un nodarīja zaudējumus vairāk nekā 100 miljardu dolāru apmērā. Vētras izraisīto plūdu laikā – vējš no Meksikas līča sapūta milzīgas ūdens masas Misisipi upē un apkārtnes zemienēs – “Superdome” kļuva par “pēdējās cerības patvērumu”. Spēcīgais vējš norāva daļu celtnes jumta, atsedzot ēkas tērauda karkasu. Arēna tika uz gadu slēgta, veicot atjaunošanas darbus 185 miljonu dolāru vērtībā.

2006. gada 25. septembrī notika “Superdome” atkalatvēršanas svētki. Pirms “New Orleans Saints” un “Atlanta Falcons” spēles 70 000 skatītāju klātbūtnē arēnā kopīgi uzstājās U2 un “Greenday”, iedziedot skotu grupas “The Skids” dziesmas “The Saints are coming” kaverversiju, kura kļuva populārāka par oriģinālu.

Pēdējie sagatavošanās darbi

Intriga

Pirmo reizi “Super Bowl” vēsturē abas komandas vadīs brāļi. Baltimoras “Ravens” cīņā vedīs Džons Harbo (John Harbaugh), savukārt San Francisko “49ers” komandtiltiņā atrodas Džims Harbo (Jim Harbaugh). Pirmo reizi viņi samēroja 2011. gada Pateicības dienas spēlē – Thanksgiving Classic – Džona “Ravens” svinot uzvaru ar 16-6

Otrkārt, finālistes ne reizi nav zaudējušas iepriekšējās “Super Bowl” spēlēs. “San Francisco 49ers” futbolisti uzvarējuši visos piecos finālos, kuros piedalījušies. Ja viņi uzvarēs sesto reizi, klubs uzvaru skaita ziņā panāks “Pittsburgh Steelers”, kuru rēķinā iekrāti seši tituli. “Baltimore Ravens” uzvarēja “Super Bowl XXXV”. Baltimoriešu sastāvā joprojām ir toreizējais MVP Rejs Lūiss (Ray Lewis), kuram šī būs atvadu spēle.

Konkurenti

Izaicinātāju lomā būs ”Baltimore Ravens” (bilance 13-6, izslēgšanas spēlēs 3-0) - komanda, kura “play-off” spēlē piekto gadu pēc kārtas, bet “Super Bowl” nokļuvusi pirmo reizi kopš 2000. gada. Džona Harbo trenētā komanda regulāro sezonu pabeidza ar bilanci 10-6, sešpadsmitajā nedēļā izcīnot “AFC North” divīzijas titulu. Pēcsezonā “kraukļi” uzvarēja “Indianapolis Colts” ar 24-9, divīzijas finālā otrajā papildlaikā pieveica “Denver Broncos” ar 38-35, bet AFC čempionāta finālā sakāva “New England Patriots” ar 28-13.

Džima Harbo trenētie kalifornieši - “San Francisco 49ers” - tiek uzskatīti par dueļa favorītiem. Regulāro sezonu pabeiguši ar bilanci 11-4-1, viņi divīzijas finālā pārspēja “Green Bay Packers” ar 45-31, bet NFC čempionāta finālā uzvarēja “Atlanta Falcons” ar 28-24.

Kalifornieši NFL spēlē jau sešdesmit trešo sezonu. Pirms nedēļas viņi ieguva pirmo NFC titulu kopš 1994. gada, finālcīņā pret Atlantu atspēlējoties no 0-17 un 14-24 deficīta.

Džons (no kreisās) un Džims (no labās) Harbo ar vecākiem un vectēvu 1. februārī Ņūorleānā

Bijonsē preses konferencē 31. janvārī

Izspēles kārtība

Nacionālā čempionāta regulārā sezona risinās no septembra līdz decembrim, septiņpadsmit nedēļu garumā. 32 komandas tiek sadalītas divās konferencēs – American Football Conference (AFC) un National Football Conference (NFC), sezonas laikā aizvadot 16 spēles. “Play-off” kvalificējas katras konferences sešas labākās komandas.

Katras konferences divas labākās vienības “play-off” cīņas sāk no ceturtdaļfināla. Komandas, kuras ierindojušās no trešās līdz sestajai vietai, izspēlē tā saucamos “Wild Card Play-offs”. NFL ir vienīgā no četrām ASV “Lielā Četrinieka” līgām, kur izslēgšanas spēles notiek pēc vienas spēles principa. NBA, NHL un MLB uzvarētāji tiek noskaidroti izslēgšanas spēļu sērijās, parasti līdz četrām uzvarām.

Mākslinieki

ASV himnu dziedās Eliša Kīsa (Alicia Keys), savukārt “Pepsi” puslaika izrādē uzstāsies Bijonsē (Beyoncé). Iespējamo izrādes partneru vidū tiek minēts Bijonsē dzīves draugs Jay-Z un viņas kādreizējā grupa “Destiny`s Child”.

Madonnas priekšnesums 2012. gada “halftime show” kļuva par skatītāko vēsturē, ASV to noskatoties 114 miljoniem skatītāju, jeb par trīs miljoniem vairāk nekā pašai spēlei.

NFL nemaksā māksliniekiem honorāru par uzstāšanos, taču sedz visus ar dalību saistītos izdevumus, ieskaitot draugu un radinieku viesošanos. Neatkarīgi no tā, mūziķu uzstāšanās parasti rezultējas lielākos pārdošanas ieņēmumos.

“Super Bowl” uzstājušies: Ella Ficdžeralde (1972), New Kids on the Block (1991), Glorija Estefana (1992 un 1999), Maikls Džeksons (1993), Daiena Rosa (1996), The Blues Brothers un ZZ Top (1997), Boyz II Men (1998), Fils Kolinss (2000), Aerosmith (2001), U2 (2002), Stings (2003), Dženeta Džeksone un Džastins Timberleiks (2004), Pols Makartnijs (2005), The Rolling Stones (2006), Prince (2007), Brūss Springstīns un E Street Band (2009), The Who (2010), The Black Eyed Peas, Usher un Slash (2011), Madonna un Solē cirks (2012).

Super Bowl XLVII uzvarēs

  • 99

  • 62

  • 26

  • 147


1 2 3 4 5 6 7 8 264 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Reyz
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2013-02-03 13:20, pirms 11 gadiem
49ers un Kaepernick puikas

  +3 [+] [-]

, 2013-02-03 13:20, pirms 11 gadiem
kā var tā pavilkties uz Rokasolas spēli. jenķi.
Slēpts komentārs: kasha

  +4 [+] [-]

, 2013-02-03 13:23, pirms 11 gadiem
Reyz rakstīja: Autor! Uzvārdus ne tulko latviski, kāda vēl Bijonsē????
tā ir Novika galvenā problēma, tā jau būtu normāls autors, ar to tulkošanu viņam ir problēmas, lielas problēmas.

  +8 [+] [-]

, 2013-02-03 13:24, pirms 11 gadiem
Ļoti svarīgs notikums Latvijas sporta cienītājiem, pat izspieda Ozo atgriešanos izlasē! Noteikti fanus vairāk intresē šodienas HK Rīga rezultāts nekā kaut kāds štrunta Super Bowls.
Slēpts komentārs: eikoninsh

 +12 [+] [-]

, 2013-02-03 13:29, pirms 11 gadiem
Agris 77 rakstīja: Ļoti svarīgs notikums Latvijas sporta cienītājiem, pat izspieda Ozo atgriešanos izlasē! Noteikti fanus vairāk intresē šodienas HK Rīga rezultāts nekā kaut kāds štrunta Super Bowls.
vo vo - mums neinteresee nekaadas cacas Bejonces, ne kkaads pseidofutbols!

  +6 [+] [-]

, 2013-02-03 13:31, pirms 11 gadiem
Ā, šonakt tas amerikāņu masu psihozes vakars, kad obligāti pie TV jāsēž. Gandrīz kā mazajam latvietim Rīgas Dinamo - tikai daudz nenormālākos apjomos. Sajēga no spēles maza - galvenais jau halftime show

  +2 [+] [-]

, 2013-02-03 13:31, pirms 11 gadiem
Agris 77 rakstīja: Ļoti svarīgs notikums Latvijas sporta cienītājiem, pat izspieda Ozo atgriešanos izlasē! Noteikti fanus vairāk intresē šodienas HK Rīga rezultāts nekā kaut kāds štrunta Super Bowls.
Tūlīt atnāks Juris Miņins, dabūsi

  -3 [+] [-]

, 2013-02-03 13:33, pirms 11 gadiem
Kas pie velna ir Alisa Kesa un Jayz??
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -6 [+] [-]

, 2013-02-03 13:34, pirms 11 gadiem
Ravens

  -8 [+] [-]

, 2013-02-03 13:37, pirms 11 gadiem
Lai vai kā, bet šodien par Ravens (par 49ers jau nu toč nē) un Reju Luisu un Edu Rīdu - sava laika un sporta veida TOP atlētiem, kuriem šī, laikam jau, ka ir pēdējā spēle PRO sportā.

  +9 [+] [-]

, 2013-02-03 13:37, pirms 11 gadiem
Amīši gan dīvaina tauta. Tik daudz labu mūziķu viņiem, bet ņem kautkādus popsus un repus... Beyonce : (

  -2 [+] [-]

, 2013-02-03 13:38, pirms 11 gadiem
Noteikti par 49ers. Lai arī vēlētos Reja Luisa pirkstos redzēt vēl vienu gredzenu, Sagsa pretīgie pēcspēles komenti, Polarda "jaukie" spēka paņēmieni, kas savainojuši jau 3 Patriots spēlētājus nav pelnījuši gredzenus.

  -2 [+] [-]

, 2013-02-03 13:39, pirms 11 gadiem
Liela daļa amerikāņu gaidot Baltimoras uzvaru, bet es tomēr esmu par SF 49ers.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2013-02-03 13:40, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Lai vai kā, bet šodien par Ravens (par 49ers jau nu toč nē) un Reju Luisu un Edu Rīdu - sava laika un sporta veida TOP atlētiem, kuriem šī, laikam jau, ka ir pēdējā spēle PRO sportā.
Nu nu . Tikai Rejs Luiss beidz karjeru. Eds Rīds vai nu paliek Baltimorā vai iet uz "Patriots" paspēlēt vēl kādas 2-3 sezonas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2013-02-03 13:44, pirms 11 gadiem
PrinC1t rakstīja: Nu nu . Tikai Rejs Luiss beidz karjeru. Eds Rīds vai nu paliek Baltimorā vai iet uz "Patriots" paspēlēt vēl kādas 2-3 sezonas.
Rīds jau cik gadus runā par iešanu prom veselības problēmu dēļ (precīzāk, tāpēc, ka negrib nočakarēties līdz galam).
Lai šams paliktu, vajag baigo motivatoru, tb algu, realitāte ir tāda, ka neviens viņam nekādu baigo algu peidāvāt nevar un netaisās... . Tiekot pie SB gredzena, domājams, ka viņam pietiks prāta aiziet prom.

     [+] [-]

, 2013-02-03 13:47, pirms 11 gadiem
viena laba sezona atkal garām. ļoti laba. interesanta. gribējas jau atlantu finālā , .... .
turēsim ikšķi par vārnām.
p.s. flacco līdz top 10 tikpat tālu, kā ķīnai rāpus.
15 vieta līgā passin(YPG) komandai ar labāko QB?
p.p.s. pirms nedēļas bija pro bowl. 49 atlantu sasita pirms 2. ned 20. janvārī.
prieks par vikingu Petersonu. 9 jardi līdz rekordam. pelnīts MVP. bauda skatīties.

  +3 [+] [-]

, 2013-02-03 13:53, pirms 11 gadiem
Gada lielākais mārketinga uzpūstais mēsls ir klāt. Ar sportu tam ir visai maz sakara. Varēs visi priecīgi skatīties reklāmas un resnus večus pastaigājoties pa laukumu. Jo nekas cits īsti tur nenotiek. Ā, pareizi, tur tak baigās stratēģijas esot.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-02-03 13:58, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Lai vai kā, bet šodien par Ravens (par 49ers jau nu toč nē) un Reju Luisu un Edu Rīdu - sava laika un sporta veida TOP atlētiem, kuriem šī, laikam jau, ka ir pēdējā spēle PRO sportā.
Da iesāli to savu Ravens,Rejs Luiss ir ne tikai super atlēts,bet varbūt apgaismo cilvēkus,kas nezin,ka ne jau no plika gaisa pēdējā nedēļā tiek doti mājieni par viņa saistībām ar aizliegtām vielām,un vēl jau apsūdzības slepkavībā savā laikā,kuras ASV "biezie" apiet tikpat viegli kā citur,nauda dara savu! Kaperniks ir viennozīmīgi labāks QB par Flakko,kurš to vien tik zin kā ņuņņāt,par to,ka visi viņu neuzskata par elites QB!

     [+] [-]

, 2013-02-03 14:00, pirms 11 gadiem
Es par Sanfrancisko!

     [+] [-]

, 2013-02-03 14:06, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Rīds jau cik gadus runā par iešanu prom veselības problēmu dēļ (precīzāk, tāpēc, ka negrib nočakarēties līdz galam).
Lai šams paliktu, vajag baigo motivatoru, tb algu, realitāte ir tāda, ka neviens viņam nekādu baigo algu peidāvāt nevar un netaisās... . Tiekot pie SB gredzena, domājams, ka viņam pietiks prāta aiziet prom.
IZSLĒGTS! Viņš vēl mēdiju dienā izteicās, ka būtu gatavs spēlēt "Patriots", tomēr vēlāk atzina, ka prioritāte ir palikt Baltimorā.

  +4 [+] [-]

, 2013-02-03 14:10, pirms 11 gadiem
Kā iet, Bērziņ? rakstīja: Ja pēc pusfināliem biju par Ravens, tad 2 nedēļu laikā pārgājis Ravenisms un šobrīd jau grūti izvēlēties favorītu. Laikam jau 51% par 49ers.
Katrā gadījumā solās būt aizraujošākais Superbovls pēdējos gados. Obligāti jāredz!
Bet ja nezin noteikumus un spēles būtību?

  -1 [+] [-]

, 2013-02-03 14:13, pirms 11 gadiem
Go Ravens!
1 2 3 4 5 6 7 8 264 komentāri