Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

"US Open" galvenais notikums – Viljamsas "Grand Slam" misija

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"US Open" galvenais notikums – Viljamsas "Grand Slam" misija
Marins Čiličs apgalvo, ka viņam ir pa spēkam aizstāvēt titulu. Serēna Viljamsa tam nevēlas ticēt... Foto: Reuters/Scanpix

Augusta pēdējā dienā Ņujorkā startēs tenisa sezonas pēdējais "Grand Slam" turnīrs. Galvenais notikums bez šaubām būs Serēnas Viljamsas misija kļūt par čempioni sezonas visos četros "major" turnīros. Viņa šeit uzvarējusi pēdējos trīs gados, bet vīriešu turnīrā pagājušā gada čempiona statusā startēs Marins Čiličs. Latviju Ņujorkā devīto reizi pārstāvēs Ernests Gulbis un pirmo reizi pieaugušo sacensībās Aļona Ostapenko. Abi mūsējie pamatturnīru sāks rīt.

Šogad pēdējo reizi bez galvenās arēnas jumta

Tāpat kā sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs Austrālijā, arī gada pēdējās "major" sacensības ASV notiek uz "hard" seguma. Spēles noteikumos ir viena būtiska atšķirība, salīdzinot ar pārējiem trim "Grand Slam" turnīriem. Izšķirošajā setā – dāmām trešajā un kungiem piektajā – tiek spēlēts taibreiks, nevis uzvarētājs tiek noteikts līdz divu geimu pārsvaram.

"US Open" šogad atgriežas pie 14 dienu turnīra formāta. Vairākus gadus vīriešu turnīra fināls notika trešajā pirmdienā, tagad būs pārējos "Grand Slam" turnīros pierastā laikā – otrajā svētdienā. Sliktu laikapstākļu gadījumā gan var gadīties plānu mainīšana piespiedu kārtā.

Jāatzīmē, ka šis ir pēdējais gads, kad Ņujorkā lielo tenisu nevarēs spēlēt lietus laikā. "Australian Open" un Vimbldonai jau ir vairāki korti ar moderniem jumtiem. "US Open" beidzot arī tiek kaut kas darīts lietas labā. Konkrēti – plānots, ka no 2016. gada turnīra sacensību galvenajam kortam, Artūra Eša vārdā nosauktajai arēnai, būs iebīdāmais jumts.

"US Open" – dāsnākais "Grand Slam" turnīrs

"US Open" dāsnākā "Grand Slam" turnīra godu atņēma Vimbldonai. Tenisisti "Flushing Meadows" kortos sacentīsies par 42.3 miljonu dolāru lielu balvu fondu. Vimbldonā šī summa bija 41.82 miljonu apmērā. Piebilstams, ka kopējais balvu fonda apjoms var vēl pieaugt, jo "US Open Series" uzvarētājiem par uzvaru Ņujorkā pienākas jauks miljonu dolāru liels bonuss.

"US Open" vienspēļu čempioni saņems 3.3 miljonus, bet, ja par čempionu kļūs "US Open Series" uzvarētājs, tad mājās varēs doties ar 4.3 miljonu dolāru vērtu čeku. Sieviešu turnīrā tas diez vai notiks, jo "US Open Series" uzvarētāja Karolīna Pliškova "Grand Slam" turnīros ne reizi nav tikusi tālāk par 3. kārtu. Kungu konkurencē uz miljonu dolāru lielo bonusu pretendē Endijs Marejs.

Labi bonusi Ņujorkā pienākas arī citiem "US Open Series" turnīru veiksminiekiem. 2. un 3. vietu ieguvēji "US Open" titula izcīnīšanas gadījumā attiecīgi tiks pie papildus 500 000 un 250 000 dolāru. Dāmu ieskaitē Top 3 ierindojās vēl arī Serēna Viljamsa un Simona Halepa, bet kungu konkurencē Marejam nieka piecus punktus zaudēja Novaks Džokovičs, bet 3. vietā palika Džons Isners.

Viljamsa pērn tika pie tenisa vēsturē lielākā čeka vienā turnīrā, ar uzvaru gan "US Open Series", gan "US Open" turnīrā kopumā iegūstot četrus (3+1) miljonus. Šogad maksimālā summa tātad iespējama 4.3 miljonu apmērā. "US Open" vienspēļu turnīra 1. kārtā zaudējušie tenisisti saņems 39 500 dolāru. Jau iepriekš ziņots, ka "US Open" prēmiju fonds līdz 2017. gadam sasniegs apaļus 50 miljonus.

Atvadīšanās no čempiona Hjuita un populārā Fiša

Pēdējo reizi "US Open" spēlēs bijušais ranga līderis un 2001. gada "US Open" čempions. Ja Austrālijas tenisistam šis gluži vēl nebūs karjeras pēdējais turnīrs (Leitons plānojis finišēt janvārī "Australian Open"), tad karjeras pēdējās sacensības tieši "US Open" būs daudzu tenisa fanu iemīlētajam Mārdijam Fišam. Slimību vajātais amerikānis šovasar paziņoja, ka karjeru beigs tieši Ņujorkā, kur viņa labākais rezultāts ir tikšana līdz ceturtdaļfinālam 2008. gadā.

Abiem ir sekmīgas izlozes, dodot iespējas pārvarēt 1. kārtu. Hjuits sacentīsies ar šovasar Deivisa kausā uzveikto Kazahstānas pārstāvi Aleksandru Ņedovjesovu, bet Fišam pirmais pretinieks būs "Grand Slam" debitants Marko Čekinato – Itālijas tenisists, kurš ir ļoti izteikts māla seguma spēlētājs. Čekinato ATP pamatturnīros zaudējis visus sešus mačus (0-6 uz māla, 0-1 uz "hard"). Skaidrs, ka pat bez spēļu prakses esošais Fišs tādu tenisistu var uzvarēt. Pēc tam jau būs daudz nopietnāki pārbaudījumi.

Bez Šarapovas

Nepilnu diennakti pirms turnīra sākuma par nespēlēšanu paziņoja 2006. gada čempione Marija Šarapova, kura kājas savainojuma nav spēlējusi kopš Vimbldonas, izlaižot visus "US Open" sagatavošanās turnīrus. Krievijas pirmā rakete bija apņēmības pilna startēt Ņujorkā, tomēr nācies no idejas atteikties. Šarapovai 1. kārtā bija jātiekas ar Austrāliju pārstāvošo Krievijas tenisisti Darju Gavrilovu, kurai viņa, starp citu, martā zaudēja Maiami, arī tajā turnīrā piedaloties ar kājas savainojumu. Šarapovas vietu pamatturnīrā ieņems kvalifikācijas 3. kārtā zaudējusī Krievijas jaunā tenisiste Darja Kasatkina, kura ir pagājušā gada "French Open" un junioru čempione. Šarapova sacensību apritē plāno atgriezties "dažu nedēļu laikā".

Viljamsai kalendārā "Grand Slam" misija

Nepārspīlējot var apgalvot, ka ne tikai sieviešu turnīrā, bet arī visa "US Open" galvenais notikums ir ranga līderes Viljamsas uzstāšanās. Viņai šogad ir iespēja paveikt ko tādu, kas izdevies tikai dažām tenisistēm. Serēna šobrīd jau ir esošā čempione visos četros "Grand Slam" turnīros, bet, ceturto reizi pēc kārtas uzvarot "US Open", viņai izdosies sasniegt kalendāro "Grand Slam" jeb vienas sezonas laikā uzvarēt visos četros lielajos turnīros.

Pēdējai tas 1988. gadā izdevās vācu leģendai Štefijai Grāfai, kura togad uzvarēja arī olimpiādē! Starp citu, ja Viljamsa šogad uzvarēs "US Open", viņa ne tikai atkārtos Grāfas panākumu, bet arī noķers viņu "Grand Slam" čempionu saraksta galvgalī. Grāfai ir 22 tituli, Viljamsai par vienu mazāk. Tas ir, ņemot vērā tikai Atklātās ēras rezultātus, kas tiek uzskatīts par objektīvāko rādītāju. Margaretai Kortai ir 24 "Grand Slam" tituli, tiesa, lielākā daļa jeb 13 tika iegūti pirms Atklātās ēras (no 1968. gada).

Korta ar kalendāro "Grand Slam" izcēlās 1970. gadā. Bez viņas un Grāfas tas izdevies vēl tikai vienai sievietei. Morīna Konolija ar īpašo sasniegumu izcēlās pirms Atklātās ēras – 1953. gadā. Vīriešu ieskaitē ir divi izcilnieki. Pirmais bija Dons Badžs 1938. gadā, bet Rods Leivers ir vienīgais, kuram tas izdevies divas reizes (1962, 1969)!

Viljamsa pagājušajā gadā "US Open" uzvarēja ļoti iespaidīgi – amerikāniete visos septiņos mačos pretinieces apspēlēja divos setos, turklāt nevienā no 14 setiem nezaudēja vairāk par trim geimiem! Skaidrs, ka Serēna arī šoreiz ir galvenā favorīte. Sezonas "Grand Slam" tuvums nešaubīgi rada papildus spiedienu, taču monētai ir otra puse. Ja Viljamsa spēlē savu labāko tenisu (un tuvāko divu nedēļu laikā ar motivāciju problēmas nedrīkst būt), viņa ir teju neuzvarama.

Ar Viljamsu cīnīties un viņu uzvarēt var vien dažas tenisistes. Runa ir par mačiem, kuros pati Viljamsa spēlē kā nākas, nevis par mazākas nozīmes turnīriem, kuros ranga līdere dažkārt atļaujas paviršības. Janai Čepelovai viņa "Grand Slam" turnīrā nezaudēs. Petra Kvitova, kura aizvakar uzvarēja Ņūheiveinā, ir viena no divām tenisistēm, kura šogad oficiālā mačā uzvarējusi Viljamsu, to graujoši izdarot Madridē – 6:2, 6:3. Petrai "US Open" apstākļu dēļ nav veiksmīgs turnīrs, šeit ne reizi netiekot tālāk par 4. kārtu. Sezonas otro zaudējumu Viljamsa piedzīvoja Belindai Benčičai, kurai šomēnes Toronto zaudēja ar 6:3, 5:7, 4:6. Viljamsa toreiz atzina, ka ir spēlējusi kā amatiere. Domājams, ka "Grand Slam" turnīrā Benčičai šo panākumu atkārtot diez vai izdotos.

Viljamsu salīdzinoši nesen "Grand Slam" turnīrā ir uzvarējusi Garbinje Mugurusa, kurai ir gan spēks, gan meistarība, lai turētu pretī pasaules labākajai tenisistei. Spānijas pirmā rakete joprojām nav atgājusi no Vimbldonas fināla, zaudējot trīs mačus pēc kārtas. Viljamsu apturēt var Viktorija Azarenka, taču šogad to jau trīs reizes nav spējusi paveikt, lai gan iespējas bija labas. Madridē zaudēts ar trim mačbumbām, bet "French Open" un Vimbldonā Vika izturēja pusotru setu, abos gadījumos zaudējot pēc uzvarēta 1. seta.

Ar otro numuru arī šogad būs izlikta Simona Halepa, kura pērn Ņujorkā 3. kārtā zaudēja Mirjanai-Lučičai Baroni. Rumānijas vadošā tenisiste pērn neesot tikusi galā ar otrās raketes spiedienu, bet tagad esot labākā psiholoģiskā stāvoklī. Vai viņa var Viljamsu uzvarēt "Grand Slam" finālā (ātrāk abas nevar tikties)?

"US Open" sieviešu vienspēļu turnīra čempiones pēdējos 10 gados

GadsČempioneFinālisteFināla rezultāts
2014.Serēna ViljamsaKarolīna Vozņacki6:3 6:3
2013.Serēna ViljamsaViktorija Azarenka7:5 6:7(6) 6:1
2012.Serēna ViljamsaViktorija Azarenka6:2 2:6 7:5
2011.Samanta StousuraSerēna Viljamsa6:2 6:3
2010.Kima KlijstersaVera Zvonarjova6:2 6:1
2009.Kima KlijstersaKarolīna Vozņacki7:5 6:3
2008.Serēna ViljamsaJeļena Jankoviča6:4 7:5
2007.Žustīne EnānaSvetlana Kuzņecova6:1 6:3
2006.Marija ŠarapovaŽustīne Enāna6:4 6:4
2005.Kima KlijstersaMērija Pīrsa6:3 6:1

Čiličam titula aizstāvēšana – neiespējamā misija

Drosmīgs apgalvojums, kas man pēc divām nedēļām var likt nosarkt, taču šobrīd nekas neliecina par to, ka zibens otro reizi iespers tajā pašā vietā. Nē, Čiliča uzvara pērn Ņujorkā nebija milzu sensācija, pārsteigums gan. Čiličs "Grand Slam" turnīros bija uzspīdējis jau iepriekš – pusfināls 2010. gadā Austrālijā un divi ceturtdaļfināli Amerikā (2009, 2012).

Čiličs pagājušajā gadā Ņujorkā finišēja grandiozi – uzvarēti pēdējie 10 seti turnīrā! Marins pēdējos trīs mačos ar 3-0 sakāva gan Rodžeru Federeru, gan Tomāšu Berdihu un finālā visos setos ar 6:3 pārspēja Kei Nišikori. Čiličs sezonas sākumu izlaida pleca savainojuma dēļ, bet gada turpinājumā nevienā turnīrā nav ticis līdz finālam – labākais rezultāts ir pusfināls Štutgartē un Vašingtonā. Čiličam ir pateicīga izloze, lai iespēlētos.

Horvāts sāks pret Gvido Pelju, pēc tam Jevgeņijs Donskojs vai Lukass Puije. 3. kārtā teorētiski pretī vēl viens sezonas neveiksminieks Grigors Dimitrovs. Čiliča sekcijā no Top 8 izsētajiem ir septītais numurs Davids Ferers, kurš pleca savainojuma dēļ nav spēlējis kopš jūnija, izlaižot gan Vimbldonu, gan arī visus "US Open" sagatavošanas turnīrus uz "hard" seguma. Tā kā Čiličam šādā kompānijā ceturtdaļfināls ir sasniedzams.

Turnīra galvenais favorīts Novaks Džokovičs pēc uzvaras Vimbldonā spēlējis nepārliecinoši, finālā zaudējot gan Monreālā, gan Sinsianti, turklāt abos turnīros bija pelnījis zaudēt agrāk. Novaks "US Open" uzvarējis tikai vienreiz. Džokoviča gadījumā vārdu "tikai" ir atbilstoši lietot. Viņš šeit zaudējis četrus no pieciem fināliem, vienīgo titulu iegūstot 2011. gadā. Pērn pusfinālā zaudēts Nišikori. Džokovičam šajā turnīrā nav labvēlīgi apstākļi, regulāri ciešot no karstuma.

Labi abos "Masters 1000" turnīros pirms "US Open" izskatījās Endijs Marejs, kurš Džokoviču apspēlēja finālā Kanādā, bet Sinsinati zaudēja Federeram. 2012. gada čempions noteikti ir viens no favorītiem. To pašu var teikt par žilbinoši Sinsinati nospēlējušo Federeru, kurš tajā turnīrā savu servi nezaudēja ne reizi un pēdējos divos mačos sakāva gan Mareju, gan Džokoviču. Pieckārtējais čempions "US Open" finālā nav spēlējis kopš 2009. gada, kad zaudēja Huanam Martinam Del Potro. Federers Sinsinati izskatījās patiešām labi, bet tas bija lielās atpūtas dēļ un arī tāpēc, ka tur bija 2-3 setu mači. Cik daudz viņš pret tādiem spēlētājiem kā Marejs un it īpaši Džokovičs var izdarīt piecu setu spēlēs, visi labi zina.

Vai par sevi spēs atgādināt Rafaels Nadals? Viņš Monreālā zaudēja Kei Nišikori, bet Sinsinati piekāpās Felisiano Lopesam. Rafa šogad nav spēlējis labi, pat ne uz sava mīļā māla. Nadals savainojumu dēļ izlaida gan 2012., gan 2014. gada "US Open". Kad viņš ir spēlējis sezonas pēdējā "Grand Slam" turnīrā, spānis šeit bijis nopietns spēks. Nadals šeit uzvarēja savā pēdējā viesošanās reizē 2013. gadā un par čempionu kļuva arī 2010. gadā. Kopš 2010. gada Nadalam Ņujorkā ir 20-1 bilance, vienīgo zaudējumu šajā posmā piedzīvojot 2011. gada finālā pret Džokoviču.

''US Open'' vīriešu vienspēļu turnīra čempioni pēdējos 10 gados

GadsČempionsFinālistsFināla rezultāts
2014.Marins ČiličsKei Nišikori6:3 6:3 6:3
2013.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs6:2 3:6 6:4 6:1
2012.Endijs MarejsNovaks Džokovičs7:6(10) 7:5 2:6 3:6 6:2
2011.Novaks DžokovičsRafaels Nadals6:2 6:4 6:7(3) 6:1
2010.Rafaels NadalsNovaks Džokovičs6:4 5:7 6:4 6:2
2009.Huans Martins Del PotroRodžers Federers3:6 7:6(5) 4:6 7:6(4) 6:2
2008.Rodžers FederersEndijs Marejs6:2 7:5 6:2
2007.Rodžers FederersNovaks Džokovičs7:6(4) 7:6(2) 6:4
2006.Rodžers FederersEndijs Rodiks6:2 4:6 7:5 6:1
2005.Rodžers FederersAndrē Agasi6:2 2:6 7:6(1) 6:1

Latvijai Gulbis un Ostapenko

Latvijai "US Open" vienspēļu pamatturnīros pirmo reizi kopš 2011. gada būs divi pārstāvji – Ernests Gulbis un Aļona Ostapenko. Pirms četriem gadiem bija Gulbis un Anastasija Sevastova, kura šoreiz zaudēja kvalifikācijā. To iziet izdevās Ostapenko, kura otrajā "Grand Slam" turnīrā pēc kārtas spēlēs pamatturnīrā. Vimbldonā viņai bija "wild card". Gan Gulbis, gan Ostapenko sāks rīt, abi ir favorīti savos mačos ar labām iespējām pārvarēt 1. kārtu. Vakar 27. dzimšanas dienu nosvinējušais Ernests startēs pret Aljažu Bedenu, bet Aļona pret šovasar vienreiz jau uzvarēto Anniku Beku. Plašāks ieskaits gaidāmajās cīņās būs rīt.

  -2 [+] [-]

, 2015-08-31 10:15, pirms 9 gadiem
Eh zel Mashas nebus.

  -4 [+] [-]

, 2015-08-31 10:40, pirms 9 gadiem
Tikmēr mēļo, ka Drake grandslamo pašu Serēnu...

  +5 [+] [-]

, 2015-08-31 11:16, pirms 9 gadiem
Mixes rakstīja: Tikmēr mēļo, ka Drake grandslamo pašu Serēnu...
Kas ir Drake?

  +1 [+] [-]

, 2015-08-31 11:56, pirms 9 gadiem
Elita Drāke, no drošiem avotiem!

     [+] [-]

, 2015-08-31 12:39, pirms 9 gadiem
Modritis rakstīja: Kas ir Drake?
reperis

  -1 [+] [-]

, 2015-08-31 13:03, pirms 9 gadiem
Bērziņš tiešām trāpījis - Serēnas spēle būs galvenais notikums. Ja kāds vēl šaubās, vīriešu leģenda Federers bakstījās pa čelendžeriem, kad melnā mamba jau turēja rokās galveno GS trofeju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2015-08-31 13:56, pirms 9 gadiem
Galdnieks vārdā Otomārs rakstīja: tev tā kviecēja diži vajadzīga?
Jaa

  +1 [+] [-]

, 2015-08-31 20:00, pirms 9 gadiem
Klucis Čiličs ar garantiju nebūs finālists, pat līdz 1/2 finālam netiks.. Bet Serēna sasniegs savu mērķi.

     [+] [-]

, 2015-08-31 20:32, pirms 9 gadiem
eevelee rakstīja: Klucis Čiličs ar garantiju nebūs finālists, pat līdz 1/2 finālam netiks.. Bet Serēna sasniegs savu mērķi.
diezi...serēnai nespīd