Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Adidas" seja: meitene, kura filmējās ar Hārdenu un Pogbā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Adidas" seja: meitene, kura filmējās ar Hārdenu un Pogbā
2016. gada 10. maijs: Moraija Džefersone un Briena Stjuarte pasniedz dāvanas ASV prezidentam Barakam Obamam
Foto: AFP/Scanpix

Stambulas "Galatasaray" ir spēcīgākais sieviešu basketbola klubs, kas viesojies Rīgā pēdējo sešu sezonu laikā. Ceturtdien, 1. decembrī, plkst. 18:00 viešņas "Elektrum" Olimpiskajā centrā mērosies spēkiem ar "TTT Rīga" spēlētājām.

"Galatasaray" ir viens no trīs Eiropas klubiem, kurš 21. gadsimtā spējis uzvarēt gan Eiropas kausa izcīņā (2009), gan FIBA Eirolīgā (2014). Prestižajā sabiedrībā vieta atradusies arī četrkārtējām Eirolīgas čempionēm “Sparta&K” (2006) un trīskārtējām Eirolīgas čempionēm “Bourges” (2016).

Kā Turcijā ierasts, galvenā panākumu mēraukla ir sekmīgs starts nacionālajos turnīros. “Galatasaray” labi veicies arī šajā frontē – sieviešu basketbola komanda 30 sezonās izcīnījusi 13 Turcijas čempionu titulus (1988, 1990-1998, 2000, 2014, 2015), vienpadsmit Turcijas un astoņus Prezidenta kausus.

2016. gada pavasarī pie pirmās Eiropas trofejas tika “Galatasaray” kungi – Ergina Atamana trenētā komanda kļuva par pirmo Turcijas pārstāvi, kurai izdevies triumfēt ULEB rīkotajā Eirokausā. Lai gan kluba basketbola nodaļai brīžiem radušās problēmas ar finansējumu un jaunu spēlētāju piesaisti, tā atbalstītāji ir tik ietekmīgi, ka “Galatasaray” ir un paliek viens no bagātākajiem Eiropas klubiem.

Sieviešu komandas kontekstā tas nozīmējis, ka klubs varējis atļauties uzaicināt Olimpiskās čempiones Daianu Taurasi, Tamiku Kečingsu, Simonu Ogastus, Linsiju Veilenu, Silviju Folsu un Tīnu Čārlzu. “Sarkani-dzelteno” formu nesen pielaikojušas Keitija Daglasa, Jeļena Ļevčanka, Tiša Peničeiru, Enna Voutersa, Alba Torensa, Sančo Litla, Šeja Mērfija un Šavonte Zelosa.

Šosezon “Galatasaray” sastāvs ir jaunāks nekā parasti, taču joprojām ambiciozs un izsalcis. Komandas centrā ir saspēles vadītāja Išila Albena. Trīsdesmit gadus vecā aizsardze ar 10. numuru uzskatāma gan par kluba, gan Turcijas valstsvienības motoru, kura veicinājusi abu komandu lielākos panākumus.

2011. gadā Albena palīdzēja Turcijas valstsvienībai pirmo reizi izcīnīt sudraba medaļu Eiropas čempionātā Polijā. Sekoja kvalificēšanās un debija Londonas spēlēs, bronza Eiropas čempionātā Francijā un iekļūšana 2014. gada Pasaules čempionāta pusfinālā.

“Stambulā viņu tiešām atpazīst,” par Albenu saka “Galatasaray” centra spēlētāja Kristīne Vītola. “Kad ierados pilsētā, dzīvoju viesnīcā un viņa mūs veda uz treniņiem. Skatos – mašīnas brauc garām un cilvēki māj viņai. Išila ir ļoti fantastisks, superīgs cilvēks un man ļoti patīk spēlēt ar viņu.”

Otrā nozīmīgākā “Galatasaray” ārējās līnijas sastāvdaļa ir amerikāņu aizsardze Moraija Džefersone (Moriah Jefferson). Lai gan tikai 22 gadus veca, teksasiete var lepoties ar vienu no iespaidīgākajiem dzīvesgājumiem Nacionālās studentu sporta asociācijas (NCAA) vēsturē.

2016. gada 5. aprīlī Džefersone kopā ar Brienu Stjuarti (Breanna Stewart) un Morganu Taku (Morgan Tuck) kļuva par pirmajām spēlētājām – gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē – NCAA vēsturē, kuras izcīnījušas četrus titulus pēc kārtas. Jāatzīmē, ka līdz 1972. gadam NCAA noteikumi neatļāva pirmgadniekiem izcīnīt vairāk par trīs tituliem (UCLA vīriešiem septiņi tituli 1967-1973).

Deviņas dienas vēlāk “Mohegan Sun” arēnā Konektikutā notika WNBA jauno spēlētāju izvēles ceremonija. Stjuarte, Džefersone un Taka kļuva par pirmajām basketbolistēm, kuras, pārstāvot vienu augstskolu, vienlaikus ieguva drafta pirmos trīs numurus.

Džefersoni ar otro numuru izvēlējās "San Antonio Stars" – komanda, kuras sastāvā agrāk spēlēja Bekija Hemona un Rūta Railija. Pirmā 2015. gadā kļuva par Grega Popoviča palīdzi “San Antonio Spurs” rindās, savukārt Latvijas čempionei Railijai 20. aprīlī tika uzticēti “Stars” ģenerālmenedžeres pienākumi.

Jaunā aizsardze debijas sezonā kļuva par vienu no “Stars” līderēm, visās regulārās sezonas spēlēs laukumā ejot Sanantonio starta pieciniekā. Džefersone laukumā pavadīja visvairāk minūšu (vidēji 30,4 minūtes), summā guva visvairāk punktu (vidēji 13.9), izdarīja visvairāk piespēļu (4,2) pārķēra visvairāk bumbu (1,6) un visprecīzāk meta no distances, realizējot 37,5% tālmetienu.

2014. gada 8. aprīlis, Nešvila – Moraija Džefersone kļūst par divkārtēju NCAA čempioni. Foto: AP/AFP/Scanpix

2015. gada 7. aprīlis, Tampa – Moraija Džefersone kļūst par trīskārtēju NCAA čempioni

Moraija Džefersone, Briena Stjuarte, Morgana Taka un Džīno Oriemma pēc ceturtā kopīgā NCAA titula izcīnīšanas 2016. gada 5. aprīlī

Morgana Džefersone nogriež tīkliņa fragmentu “Indiana Pacers” spēļu mājvietā Indianapolē

Moraija Džefersone un vienpadsmitkārtējais NCAA čempions Džīno Oriemma

Moraija Džefersona ar NCAA čempionu kausu

Morgana Taka godina komandas biedres Brienu Stjuarti un Moraiju Džefersoni

Moraija Džefersone NCAA pusfināla spēlē Indianapolē pret “Oregon State”. Finālā “UConn Huskies” pieveica “Syracuse” vienību

Moraija Džefersone un “San Antonio Stars” galvenais treneris Dens Hjūzs

2016. gada 10. maijs, Kolumbijas apgabals – Moraija Džefersone pasniedz piemiņas bumbu ASV 44. prezidentam Barakam Obamam

Otrdien, 29. novembrī, WNBA publiskoja 21. sezonas kalendāru. “Stars” izplatītajās ziņās attēlos bija redzama neviena cita kā Džefersone, par kuru var droši teikt, ka drafta otrajam numuram uzticēto atbildību viņa attaisnoja par 100%.

Tāpat kā vairākumam WNBA spēlētāju, Džefersones galvenais maizes darbs ir Eiropā. Sākums “Galatasaray” sastāvā bijis gana sekmīgs – septiņas uzvaras pēc kārtas, pirmā vieta Eiropas kausa izcīņas C grupā un “Top 3” pozīcijas Turcijas čempionātā. Kopā ar Albenu viņa veido vienu no labākajiem ārējās līnijas pāriem turnīrā un līdz šim ieguvusi visu treneru uzticību.

Pirms došanās pāri okeānam Džefersone noslēdza līgumu ar "Adidas" un filmējās vācu milža jaunajā reklāmas klipā "Sport Needs Creators" (sportam vajadzīgi radītāji). Video, kura TV pirmizrāde notika 8. septembrī NFL sezonas atklāšanas spēlē starp “Carolina Panthers” un “Denver Broncos”, piedalījās deviņas sporta zvaigznes – astoņi vīrieši un Džefersone.

Varoņu vidū bija pieci basketbolisti – Džeimss Hārdens (Rockets), Brendons Ingrems (Lakers), Džeilens Brauns (Celtics), Džamals Marejs (Nuggets), divi amerikāņu futbolisti – Vons Millers (Broncos), Ārons Rodžerss (Packers), kā arī beisbolists Kriss Braients (Cubs) un futbolists Pols Pogbā (Manchester United).

Video: Sport needs creators

  -3 [+] [-]

, 2016-11-30 17:50, pirms 7 gadiem
Ticiet vai nē, bet man liekas, ka visiem vairāk interesē nopietns vīru basis. Vismaz man tā liekas. Atverot rakstu, cerēju, ka būs kkas par NBA un vīriešu basi.

  +3 [+] [-]

, 2016-11-30 17:52, pirms 7 gadiem
eevelee rakstīja: Ticiet vai nē, bet man liekas, ka visiem vairāk interesē nopietns vīru basis. Vismaz man tā liekas. Atverot rakstu, cerēju, ka būs kkas par NBA un vīriešu basi.
Cerēji, kad virsraksts ir "Adidas" seja: meitene...

     [+] [-]

, 2016-11-30 18:02, pirms 7 gadiem
Adidas meitenei kājās nike zeķes, gan nike šorti un nike krekls. Neesmu pārliecināts par botām

  +1 [+] [-]

, 2016-11-30 18:07, pirms 7 gadiem
Man ir tradicionāla orientācija un sieviešu basis ir interesantāks par veču, jo pašas sievietes ir mīkla večiem un laikam jau vienas dzīves nepietiks, lai viņas izprastu!
...bet veči - sasvīduši mužiki, nekà interesanta...viss ir paredzami!