Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Sevastovai un Gulbim pēcpusdienā nedēļas pirmie mači

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Sevastovai un Gulbim pēcpusdienā nedēļas pirmie mači
Anastasija Sevastova. Foto: imago/Scanpix

Anastasija Sevastova (WTA 13.) šodien sāks Prāgas "International" kategorijas turnīru, pirmajā mačā ap plkst. 14-15 tiekoties ar 18 gadus veco Krievijas tenisisti Anastasiju Potapovu (WTA 74.). Latvijas vīriešu tenisa līderis Ernests Gulbis (ATP 78.) aptuveni stundu agrāk sāks Minhenes ATP 250 sērijas turnīru, sacenšoties ar slovāk kreili Martinu Kližanu (ATP 60.), kurš šajā turnīrā triumfēja pirms pieciem gadiem.

Sevastova pēc Pliškovas izstāšanās kļūst par galveno favorīti Prāgā

Sevastova ceturto reizi spēles Prāgā, kur viņa trīs reizes startējusi ITF turnīros un vienreiz WTA turnīrā. Anastasija 2010. gadā WTA turnīrā 1. kārtā ar 4:6, 5:7 zaudēja čehietei Lucijai Šafāržovai. Tas bija cits Prāgas turnīrs, jo pašreiz notiekošais debiju piedzīvoja 2015. gadā. Trijos no četriem gadiem titulu izcīnīja Čehijas tenisiste – 2015. gadā Karolīna Pliškova, 2016. gadā Šafāržova un 2018. gadā Petra Kvitova, kura šoreiz nespēlē, mainot kalendāru un Prāgas vietā izvēloties Štutgartes "Premier" turnīru, kur viņa pagājušajā nedēļā kļuva par čempioni. Vienīgā ārzemniece, kura uzvarējusi jaunajā Prāgas turnīrā, ir vāciete Mona Bārtela (2017).

Sevastovai šonedēļ būs sezonas pirmais "International" līmeņa turnīrs. Viņa visus trīs WTA titulus izcīnījusi tieši šīs kategorijas turnīros. Anastasija Prāgā izlikta ar otro numuru, bet ir rangā visaugstāk esošā tenisiste šajā turnīrā, jo vīrusa dēļ nespēlēs pasaules piektā rakete Pliškova, kurai bija pirmais numurs. Karolīna no turnīra izstājās pirmdien, divas dienas pēc izlozes. Pliškovas izstāšanās Sevastovas sekciju būtiski neietekmēja.

Prāgas turnīram ir neveiksmīga vieta kalendārā, šim apstāklim samazinot potenciālo šeit spēlēt gribētāju skaitu. Atskaitot Čehijas tenisistes, kurām tas ir nozīmīgākais dzimtenē notiekošais turnīrs, daudzām citām svarīgāk ir gatavoties lielajam Madrides "Premier Mandatory" turnīram, kas sāksies jau sestdien. Prāgas un Rabātas turnīros (otrais šīs nedēļas "International" turnīrs) vissekmīgāk nospēlējušajām tenisistēm samazinās cerības uz pozitīvu startu Madridē.

Ja Sevastova Prāgā sasniegs finālu, viņai šonedēļ būs jāspēlē seši mači sešās dienās un divās valstīs! Prāgas fināls notiks sestdien, bet jau nākamajā dienā jāspēlē pirmā spēle citādākos apstākļos Madridē. Ir iespējams produktīvi nospēlēt abos turnīros, taču tāda misija ir ļoti sarežģīta un prasa iespaidīgus enerģijas tēriņus. Pagājušajā gadā varenu fizisko un psiholoģisko izturību nodemonstrēja Kvitova, kura uzvarēja gan Prāgā, gan Madridē.

Piebilstams, ka Prāgas turnīrs parasti notiek vēsā un lietainā laikā, kā rezultātā rodas problēmas ar turnīra programmas izpildīšanu. Šis gads nav izņēmums – vakar lietus dēļ nenotika neviena spēle, tāpēc vēl nav finišēta kvalifikācija, bet šodien jābūt pabeigtai pamatturnīra 1. kārtai.

Sevastova pirmajā mačā Prāgā pārbaudīs bijušās junioru reitinga līderes Anastasijas Potapovas meistarību. Potapova junioru karjeras virsotni sasniedza 2016. gada vasarā, kad uzvarēja Vimbldonā. Viņa toreiz finālā pieveica vienu gadu vecāko Ukrainas tenisisti Dajanu Jastremsku, kura pieaugušo tenisā ir sasniegusi vairāk. Jastremska jau uzvarējusi divos WTA "International" turnīros un WTA rangā uzkāpusi līdz 34. vietai.

Tikmēr Potapovas rekords ir 70. vieta. Arī viņa divreiz spēlējusi "International" finālos, taču abos zaudējusi – pagājušā gada jūlijā divu 17 gadus vecu spēlētāju mačā Maskavā nācās atzīt sakāvi pret serbieti Olgu Daniloviču, bet divus mēnešus vēlāk Taškentā viņa piekāpās citai krievietei Margaritai Gasparjanai.

Potapova zaudējusi visos četros setos pret Top 20 spēlētājām. Viņa 2018. gadā Sanktpēterburgā ar 0:6, 1:6 graujoši kapitulēja Karolīnai Vozņacki (#1), kurai tas bija pirmais mačs pēc "Australian Open" titula iegūšanas. Otrā pieredze pret divdesmitnieka spēlētāju Potapovai bija šogad Melburnā, kur viņa ar 3:6, 4:6 piekāpās Medisonai Kīsai (#17).

Potapovas rangā augstāk esošā pieveiktā pretiniece ir Tatjana Marija (#49), kuru viņa pirms gada ar 6:2, 6:4 apspēlēja Sanktpēterburgā.

Sevastovas un Potapovas mačs plānots trešais pēc nozīmes 2. kārtā un varētu sākties ar plkst. 14:00. Pirms tam no plkst. 11:00 jāizspēlē trīs mači. Ja ļaus laikapstākļi.

Gulbim Minhenē no vakardienas pārceltais mačs

Gulbja un Kližana maču vēsture (1-2)

SezonaTurnīrsSegumsRezultāts
2014Nica ATP 250Māls6:7(4) 6:4 6:1
2014Pekina ATP 500Hard2:6 0:3
2018Minhene ATP 250Māls6:4 3:6 4:6

Gulbis pirms pieciem gadiem uzvarēja abu spēlētāju pirmajā duelī, vēlāk Nicā izcīnot pēdējo no saviem sešiem ATP vienspēļu tituliem. Abi 2014. gadā vēlreiz tikās sezonas izskaņā, kad Gulbis agresīvu tenisu spēlējošajam slovākam piekāpās Pekinā, toreiz maču otrajā setā pārtraucot pleca savainojuma dēļ. Abu trešā tikšanās bija pirms gada Minhenes kvalifikācijā, kad Gulbim bija iespēja uzvarēt, taču viņš to neizmantoja. Kližans pirms ierašanās Minhenes kvalifikācijā septiņās dienās bija nospēlējis sešus mačus Barselonā, kur no kvalifikācijas tika līdz ceturtdaļfinālam un zaudēja Rafaelam Nadalam. Kližanam nākamajā dienā Minhenē bija mačs pret Gulbi, kurš nogurušo pretinieku apspēlēja pirmajā setā, bet visā mačā uzvarēt nespēja.

Šodienas mačs sākotnēji bija pirmdienas programmas vakarā plkst. 18:00, taču cīņu lietus dēļ nācās pārcelt uz šodienu, kad tā notiks agrāk – pēc vienas dubultspēles, kas sāksies 12:00.

Šodienas mača piezīmes

● Gulbim šogad ATP līmenī 4-8 bilance, ieskaitot 0-1 uz māla.
● ATP pamatturnīros 5 zaudējumi pēc kārtas, pēdējā uzvara 12. februārī Roterdamā.
● Ieskaitot "Challenger" un kvalifikācijas, 7 zaudējumi pēc kārtas.
● Minhenē pamatturnīros 2-5 bilance, pēdējā uzvara 2013. gadā.
● Šogad 0-2 bilance pret kreiļiem (Ugu Ambērs Marseļā, Alekss Bolts Indianvelsā)
● Uzvaras gadījumā 2. kārtā tiktos ar Marko Čekinato (#19), kurš izsēts ar trešo numuru.

● Kližanam šogad 6-9 bilance, ieskaitot 2-3 uz māla.
● Šogad tikai viens turnīrs ar divām uzvarām pēc kārtas (ATP 250 Sofija februārī).
● Pēdējos 8 mačos 2-6 bilance. Šajā laikā bija potītes savainojums un vīruss.
● Minhenē 9-2 bilance, 2014. gada čempions.
● Minhenē vienmēr ticis vismaz līdz ceturtdaļfinālam, abi zaudējumi pret Hjonu Čonu (2017-18).
● Viens no 3 iepriekšējo gadu čempioniem šī gada turnīrā, pārējie 2 ir Aleksandrs Zverevs un Filips Kolšraibers.

     [+] [-]

, 2019-04-30 15:30, pirms 5 gadiem
Ir kaads links?

     [+] [-]

, 2019-04-30 15:46, pirms 5 gadiem
atkuss rakstīja: Ir kaads links?
uz ko?