Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Pertija: "Gutkovski pēc izlases vairs nepazīstu - viņš ir citāds"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Pertija: "Gutkovski pēc izlases vairs nepazīstu - viņš ir citāds"
Tamazs Pertija

Piedāvājam treneru Tamaza Pertijas un Vitālija Astafjeva komentārus pēc SMScredit.lv Virslīgas 31.kārtas spēles starp "Skonto" un "Jelgavu" (0:3).

Tamazs Pertija, "Skonto" galvenais treneris: "Apsveicu "Jelgavu" ar uzvaru - tā bija laba uzvara, 3:0. Lai cik dīvaini nebūtu, parasti pēc 0:3 jābūt kaut kādam drausmīgam noskaņojumam, bet, godīgi sakot, es atkārtošos - mēs būvējam nākotnes komandu. Šodien 80 minūtes parādījām brīnišķīgu futbolu. Es pat tikko iegāju ģērbtuvēs un sacīju, lai spēlētāji viens otru atbalstītu, jo patiešām šodien viņi spēlēja ļoti, ļoti labi. Presings... viss, kam bija jābūt laukumā, bija. Diemžēl spēle beidzās tā, kā beidzās - pie 0:1 neiesitām pendeli, neplānojām apstāties, turpinājām radīt spiedienu ar uzbrukšanu un, kā tas futbolā gadās, mūs noķēra pretuzbrukumā. "Jelgava" brīnišķīgi aizskrēja un iesita otros vārtus. Paradoksāli, bet esmu apmierināts ar parādīto spēles kvalitāti - augsts presings, bumbas kontrole, tas viss bija. Atšķirībā no mača ar "Spartaku" šodien bija noskaņojums - redzēju, ka puiši grib spēlēt, nevis tā, kā ar "Spartaku".

Tāpēc ejam tālāk - paliek piecas kārtas, nekas nav zaudēts. Atkārtošos - katrā spēlē mēs cīnīsimies. Tā kā šodien. Turpināsim dominēt spēlēs, dominēt, dominēt. Skaidra lieta, ka tagad [sastāvā] ir daudz jaunatnes, it sevišķi aizsardzības līnijā. Ir puiši, kuri noteiktās situācijās nejūtas savā ādā. Bet "Jelgava" ir laba komanda ar pieredzējušiem spēlētājiem, tāpēc noķēra mūs pretuzbrukumos. Realizēja labu pretuzbrukumu un izšķīra mača likteni. Tāpat kā viņi mums vēl [Astafjevs runāja pirmais - aut.], arī mēs viņiem novēlam cīnīties par to vietu, ko viņi plāno. Savukārt mums katrā spēlē jāiziet un jāpierāda, jāpierāda, jāpierāda, ka spēlējam kvalitatīvu futbolu. Rezultāts, protams, šodien neapmierina - kuru gan tāds rezultāts varētu apmierināt?"

Pēc otrajiem ielaistajiem vārtiem apklusāt, vairs neko nediktējāt komandai. Vairs neticējāt iespējai izglābties?
"Jā, jo kļuva smagi. Pie 0:2 jau viss bija skaidrs. Kad palika 10 minūtes, bija skaidrs, ka nevajag vairs skriet ar galvu sienā. "Jelgava" tobrīd savu uzdevumu izpildīja un kaut ko paveikt 10 minūtēs ir grūti. Tāpēc... es arī 80 minūtes biju uz kājām [iesmejas - aut.], es arī paguru. It sevišķi brīdī, kad mums iesita otros vārtus. Bija skaidrs, ka rezultāts ir uztaisīts. Tādās situācijās ļoti grūti izvilkt spēles. Bija redzams, ka "Jelgava" kompakti aizsargājas, tā bija noskaņota labai aizsardzībai un bija redzams, ka to būs grūti uzvērt."

1.aplī uzvarējāt "Jelgavu" ar 3:0, tagad, pēdējā aplī, zaudējāt ar 0:3. Tas ir objektīvi?
"Jā, protams. Ja komanda mūs apspēlē ar 3:0, tad, protams, tas ir objektīvi. Vēlreiz sacīšu - rezultāts mani neapmierina, nevienu tas neapmierina, bet man šobrīd ir svarīgi, ņemot vērā, ka jaunie sāk iekļauties, ir snieguma kvalitāte. Protams, ja pie šodienas kvalitātes mēs uzvarētu spēli, es būtu laimīgs treneris, taču laikam jau šodien nebijām pelnījuši uzvaru. Mums kaut kā pietrūkst. Es zinu, kā mums pietrūkst, bet [nopūšas - aut.]..."

Gutkovskis pendeli slikti izpildīja vai vārtsargs labi nospēlēja? Un šeit klāt - vai arī nākamreiz sitīs Gutkovskis?
"Mēs esam tādā situācijā, ka spēlētājam pašam jāizlemj. Varēja dot citam sist un otrs arī varēja neiesist. Vārtsargs nospēlēja labi. Par Gutkovski varu pateikt - kopš viņš atgriezās no izlases [Latvijas U-21 izlases - aut.], godīgi jums pateikšu, es viņu vairs nepazīstu. Nezinu, ar ko tas saistīts. Varbūt viņš psiholoģiski salūza pēc 1:7 [pret Šveices U-21 - aut.]. Nezinu, ar ko saistīts, bet es viņu pēc izlases vairs nepazīstu. Viņš ir kaut kāds citāds. Viņš pirms tam bija kaut kāds citāds. Es tagad viņu redzu kaut kā citādi noskaņojušos. Tiesa, šodien viņš bija traumēts, mugura savainota, taču vienalga viņš vairs nav tāds Gutkovskis, kādam viņam ir jābūt. Tas nav tas Gutkovskis..."

Tieši spēles kvalitātes ziņā?
"Jā. Noskaņojums viņam ir, tieši kvalitāte - kaut kādi atvēršanās gājieni. Godīgi sakot, esmu mazliet neapmierināts. Jo viņam ir jāizaug par labu futbolistu, viņam ir visi dotumi, bet pagaidām... Nu viņš ir jauns, viņš nevar visu sezonu spēlēt stabili, tas ir viennozīmīgi. Tāpat kā Ikauniekam - viņam bija kritums, nevarēja iesist, nevarēja, nevarēja, bet tagad krāj. Tie ir jauni puiši, viņi nevar visu sezonu spēlēt augstā, stabilā līmenī."

Pirms šīs spēles sacījāt, ka "Jelgava" ir favorīte. Kurš būs favorīts Daugavpils "Daugavas" un "Skonto" spēlē sestdien?
"Atkārtošos, lai jums būtu pilnīgi skaidrs, ka šodien būvējam nākotnes komandu. Ja šodien laukumā redzējāt Klimiašvili un Ruginu, tad pieejiet viņiem klāt un pajautājiet, kādā viņi ir stāvoklī. Es domāju fiziskā ziņā. Abi ir traumēti, un jūs redzējāt, ka Klimiašvili negāja bumbas atņemšanā tā, kā vajadzētu, jo cilvēkam sāp kāja. Tas pats Rugins šodien taisīja magnētisko rezonansi - nezinām, kas viņam ir. Uzvārdi bija laukumā, un viņi centās, taču par 100% viņi nebija laukumā. Tas pats ar Apiju. Izgrozāmies no šīs situācijas, bet vēlreiz - esmu ļoti apmierināts ar šodien parādīto kvalitāti. Ja apskatīsieties šodienas futbolu atkārtojumā, redzēsiet, ka saku taisnību."

Ņemot vērā "Skonto" īso sastāvu, vai var aizvadīt kvalitatīvus treniņus?
"Jā, treniņi tiek aizvadīti augstā līmenī. Un prasības tās pašas - vai tie ir 12 vai 20 spēlētāji laukumā. Mums ir noteikta shēma, noteikta programma, noteikts treniņprocess, viss tiek ievērots. Šodien redzējāt, ka komanda 90 minūtes neapstājās - presings, presings, presings, fiziskā ziņā viņi ir labi. Taču atkal - izgāja Sovers, labs puisis, pat bumbu nezaudēja, piespēlēja savējam. Tas ir pozitīvi. Esmu ļoti pozitīvi noskaņots, jo spēle bija laba. Pēc "Spartaka" atceraties - biju pilnībā sašļucis, jo zaudējām un nebija arī spēles kvalitātes. Šodien bija abpusēji laba spēle. "Jelgava" arī ļoti gudri, precīzi pret mums aizsargājās. Spēle patiešām bija laba."

Pēc Gutkovska pendeles bija vēl viena strīdīga epizode ar kritienu soda laukumā. Kā jums izskatījās?
"Nezinu. Ja tiesnesis nepiešķīra, tātad nebija. Tas būtu dīvaini, ja pēc vienas pendeles piešķirtu uzreiz otro. Tad būtu tik daudz runu... Laikam nebija."

Kurš, jūsuprāt, bija labākais spēlētājs pretinieku rindās?
"Polis [Dariušs Latka - aut.]. Ļoti gudrs, precīzs un redzams, ka viņam ir līmenis. Taču tādā vecumā un leģionāra statusā viņš nemaz citādi nedrīkst. Ļoti gudrs futbolists. Viņu varu izcelt. Bet vispār visu "Jelgavas" komandu varu izcelt, taču konkrēti viņu."

Vitālijs Astafjevs, "Jelgavas" galvenais treneris: "Ļoti nopietni noskaņojāmies spēlei - praktiski iznācām laukumā kā uz pēdējo kauju, jo jau bija izveidojusies plaisa starp mums un 3.vietu [Daugavpils "Daugava" pirms šīs dienas mača bija par četriem punktiem priekšā - aut.] - mums šodien daudz kas izšķīrās. Ja mēs zaudētu punktus, punktu deficīts būtu diezgan liels un nezin kā būtu. Tāpēc bija uzstādījums no pirmajām minūtēm sākt aktīvi - sākt ar tādu futbolu, kas var dot rezultātu. Mēs pirmo reizi sezonā pārkārtojāmies uz spēli ar trim aizsargiem, un spēles sākums veidojās mums par labu. Bija redzams, ka komanda ir labi noskaņojusies, uzlādējusies un guvām pirmos vārtus.

Vispār gribētu izcelt komandas darbības - lai kāda bija gaita visas spēles garumā, mēs izturējām savu līniju, savu uzbūvi, bijām pacietīgi. Bija neveiksmīgas epizodes - pendele, vārtu stabs. Viss varēja pagriezties otrādi. Taču futbols ar to ir skaists, ka, neskatoties ne uz ko, ir epizodes, kurās vari izšķirt spēli. Mūsu otrie vārtu būtībā izšķīra spēles likteni. Noķērām pretinieku pretuzbrukumā un jau varēja just mieru mūsu darbībās. Tāpēc vēlreiz gribu pateikties savai komandai par pašatdevi, pašaizliedzību, par parādīto raksturu, kaujinieciskām īpašībām. Novēlu "Skonto" turpināt cīņu par čempionu titulu, mēs par viņiem fanojam - es kā bijušais "Skonto" spēlētājs. Man šobrīd ir divējādas sajūtas. Tik un tā novēlu "Skonto" čempionu titulu."

Starp pirmajiem un otrajiem vārtiem tā bija komandas taktika ļaut "Skonto" kontrolēt bumbu, vai "Skonto" vienkārši pārņēma iniciatīvu?
"Nē, mums bija uzstādījums spēlēt uzbrūkoši, ņemot vērā, ka mums bija jāuzvar. Gribējām iniciatīvu. Nesanāca, kaut kādā ziņā nenostrādāja jaunā shēma, tāpēc 2.puslaikā nācās pārkārtoties. Nevar arī neatzīmēt "Skonto" darbības - viņi paņēma kontroli pār spēli un neļāva mums biežāk kontrolēt bumbu, kā to gribētos."

Pieminējāt, ka uzvaru vajadzēja, jo bija izveidojusies plaisa no 3.vietas. Vai papildus motivējošs faktors nebija arī tas, ka iepriekšējā savstarpējā spēlē zaudējāt visai nepelnīti un gribējāt revanšēties "Skonto"?
"Nē. Mēs skatāmies tikai uz savu sniegumu un, ņemot vērā turnīra situāciju, lai kurš būtu mūsu nākamais pretinieks, mēs noskaņojamies un noskaņosimies arī turpmāk uz uzbrūkošo futbolu - tādu, kādu mēs vēlamies. Skaidrs, ka ne viss sanāk, taču cīņa turpinās - vēl ir piecas kārtas. Mēs tēmējam uz 3.vietu un cenšamies to sasniegt."

Pēc Gutkovska pendeles bija vēl viena strīdīga epizode ar kritienu soda laukumā. Kā jums izskatījās?
"Piekrītu [Pertijas atbildei - aut.]."

Kā pieņēmāt lēmumu laukumā atstāt Malašenoku, kurš pēc tam guva otros vārtus, nevis Kozlovu?
"Bija savi taktiski pārkārtojumi. Mēs tomēr cenšamies variēt ar shēmu, tai skaitā uzbrucējus šajās shēmās. Šo lēmumu noteica spēles gaita."

Kurš, jūsuprāt, bija labākais spēlētājs pretinieku rindās?
""Skonto", ņemot vērā, kādos apstākļos spēlē, tai skaitā ar traumām, tas ir Klimiašvili. Pirmām kārtām viņš vadīja komandas saspēli un bija ļoti aktīvs. Biju pārsteigts, ka viņš ar tādām problēmām šādi spēlē. Protams, arī visu komandu - viņi bija uzlādējušies, viņiem bija momenti, viņi nepadevās līdz pašām beigām. "Skonto" ir "Skonto"."

  -1 [+] [-]

, 2014-09-29 22:07, pirms 10 gadiem
Gaidu video, paldies!

  +6 [+] [-]

, 2014-09-29 22:15, pirms 10 gadiem
Ja jau ar Ruginu tik slikti, tad ko viņš dara izlases kandidātu sarakstā? Paldies
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-09-29 22:51, pirms 10 gadiem
Ferdinands Lieliskaisss rakstīja: Ja jau ar Ruginu tik slikti, tad ko viņš dara izlases kandidātu sarakstā? Paldies
Tai barā jau galva nezina, ko dara rokas

  +1 [+] [-]

, 2014-09-30 00:32, pirms 10 gadiem
Ferdinands Lieliskaisss rakstīja: Ja jau ar Ruginu tik slikti, tad ko viņš dara izlases kandidātu sarakstā? Paldies
Sarakstā jau var būt, bet paskatīsiemies vai tiks arī laukumā. Un vai neparādīsies kāds papildus uzvārds pēc šīs kārtas. Es nedomāju, ka no nodzītā Skonto...

     [+] [-]

, 2014-09-30 00:56, pirms 10 gadiem
kegums rakstīja: Sarakstā jau var būt, bet paskatīsiemies vai tiks arī laukumā. Un vai neparādīsies kāds papildus uzvārds pēc šīs kārtas. Es nedomāju, ka no nodzītā Skonto...
Tuvāko kandidātu lokā, lai ir, tur nav problēmu, bet ja jau viņš ir tādā stāvoklī tad kāpēc viņš izlasē nav nomainīts pret citu spēlētāju? Kā var tad tāds klibiķis gatavoties spēlēm pret Islandi un Čehiju? Jā jā vēl tak 10 dienas laiks viņš izveseļosies un mums būs liels palīgs

  +1 [+] [-]

, 2014-09-30 03:23, pirms 10 gadiem
Piekrītu par Klimiašvilli, līdz nomaiņai bija nr.1 Skonto rindās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-09-30 12:20, pirms 10 gadiem
Ferdinands Lieliskaisss rakstīja: Tuvāko kandidātu lokā, lai ir, tur nav problēmu, bet ja jau viņš ir tādā stāvoklī tad kāpēc viņš izlasē nav nomainīts pret citu spēlētāju? Kā var tad tāds klibiķis gatavoties spēlēm pret Islandi un Čehiju? Jā jā vēl tak 10 dienas laiks viņš izveseļosies un mums būs liels palīgs
Turciju nevis Čehiju
Laiks rādīs kādu sastāvu liks Pahars.

     [+] [-]

, 2014-09-30 13:57, pirms 10 gadiem
Patiesībā tiešām teicams sniegums Skonto izpildījumā bja nepilnu pusstundu -- no otrā puslaika sākuma līdz ielaistajiem vārtiem. Turpretim pirmais puslaiks nebija īpaši izdevies.