Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Džokovičs eksaminēs Janoviču, šodien spēlēs arī Nadals

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Džokovičs eksaminēs Janoviču, šodien spēlēs arī Nadals
Rafaels Nadals
Foto: AFP/Scanpix

"US Open" pirmajā dienā vīriešu turnīrā varēs redzēt divkārtējos čempionus Novaku Džokoviču un Rafaelu Nadalu, bet dāmu sacensībās startēs pagājušā gada fināliste Roberta Vinči un ranga vicelīdere Andželike Kerbere.

Džokovičs un Nadals startē ar piesardzību

"US Open" kungu sacensībās titulu aizstāvēt nevienam nav izdevies kopš 2008. gada, kad piekto reizi pēc kārtas šajā turnīrā uzvarēja Rodžers Federers. Protams, Novaks Džokovičs ir galvenais favorīts, taču situācija nav tik viennozīmīga kā sezonas pirmajos trīs "Grand Slam" turnīros. Serbijas tenisistam mieru nedod plaukstas locītavas savainojums, Nolem pirms turnīra sākuma atzīstot, ka viņš šobrīd nav optimālā kondīcijā.

Kā jau tas ierasts "Grand Slam" turnīros, izsētajiem spēlētājiem pirmajā nedēļā mačos pret vājākiem pretiniekiem ir iespējas uzņemt tempu un iespēlēties. Džokovičs titula aizstāvēšanas misiju sāks ar maču pret "pazudušo" poli Ježiju Janoviču. Viņš savainojumu dēļ šogad piedalījies tikai sešos mačos, turklāt pēc zaudējuma "Australian Open" 1. kārtā sacensību apritē atgriezās vien jūlija beigās. Abiem tenisistiem tā būs pirmā tikšanās.

Plaukstas locītavas savainojums nodarbina vēl viena divkārtējā čempiona prātu. Rafaels Nadals pirmajā mačā tiksies ar Denisu Istominu, kuru uzvarējis visos četros dueļos. Uzbekistānas tenisists tika vienreiz (1-31) spējis uzveikt Top 10 spēlētāju, 2012. gadā Indianvelsā apspēlējot Davidu Fereru. Arī Istominam šovasar ir veselības problēmas. Lai arī Deniss Nadalam zaudējis visas četras spēles, abu vienīgā iepriekšējā tikšanās Ņujorkā viņam 2010. gadā beidzās ar cienījamu zaudējumu – 2:6, 6:7(5), 5:7.

Par vienu no 1. kārtas intriģējošākajiem mačiem var saukt Gaela Monfīsa un Žila Millera tikšanos. Abi tenisisti noteikti var būt neapmierināti ar tādu izlozes variantu. Francūzis, protams, ir favorīts, bet viņa zaudējums nebūtu pārsteigums. Luksemburgas kreilim ir viena no labākajām servēm vīriešu tenisā (vairāk precizitātes, nevis spēka ziņā), ar to sev izveidojot itin labu karjeru. Monfīss Milleru aprīlī ar 7:5, 6:0 pieveica Montekarlo. Tas mačs bija uz māla seguma, tāpēc tāds iznākums nepārsteidz, zinot Millera attiecības ar mālu. Toties abu vienīgajā spēlē uz "hard" uzvarēja tieši Millers, Monfīsu pagājušā gada augustā Monreālā apspēlējot ar rezultātu 6:3, 3:6, 7:6(4).

Vinči un Benčičai revanša cīņas, sāks arī Kerbere

Roberta Vinči pērn pusfinālā sensacionāli izslēdza Serēnu Viljamsu, sasniedzot savu pirmo "Grand Slam" finālu vienspēlēs. Šoreiz tikšana līdz finālam vai vismaz līdz otrajai nedēļai (4. kārta) izskatās pēc ļoti sarežģītas misijas, zinot Itālijas veterānes formu. Robertai pirms "US Open" ir trīs zaudējumi piecos mačos un vairākas neveiksmes arī nedaudz senākā pagātnē. Vinči šovasar spēlē nepārliecinoši un patiesībā uzvaras krāj reti kopš februāra, kad viņa nopelnīja iekļūšanu ranga pirmajā desmitniekā. Vinči šodien tiksies ar Annu-Lēnu Frīdsamu, Vācijas tenisisti, kurai viņa janvārī zaudēja "Australian Open", neskatoties uz "sauso" 1. setu – 6:0, 4:6, 4:6.

Problēmas šodien var rasties arī Belindai Benčičai, kura plaukstas locītavas savainojuma dēļ izlaida olimpiskās spēles, bet kopš atgriešanās zaudējusi pirmās divas spēles, Sinsinati piekāpjoties Timejai Babošai un Ņūheivenā zaudējot Kirstenai Flipkensai. Benčičai sezonas pirmajā pusē bija muguras savainojums, pēc tā izdziedēšanas atsākot spēlēt jūnijā. Šveices tenisiste zaudējusi sešas no pēdējām septiņām spēlēm. Neskatoties uz to, viņa ir liela favorīte mačā pret amerikānieti Samantu Krofordu, kurai viņa janvārī ar 5:7, 5:7 zaudēja Brisbenā.

Andželikei Kerberei ir "pole position" ranga līderes statusa nodrošināšanā. Vācijas tenisiste "US Open" sāk ar 460 punktu pārsvaru pār Viljamsu. Tas ir, rēķinot punktus, kas tiks zaudēti "US Open" laikā, nevis pašreizējo rangu, kurā Viljamsai ir neliels 190 punktu handikaps. Endžija pirmajā mačā tiksies ar tenisisti, kura viņai iepriekš sagādājusi ne mazums problēmu. Slovēniete Polona Hercoga Kerberi uzvarējusi divos no trim WTA līmeņa mačiem, turklāt to vienreiz (2011. gadā Monterejā ar 6:3, 6:3) paveica uz "hard" seguma. Hercoga ir māla spēlētāja.

Šodienas spēļu programma atrodama šeit. Turnīru rāda abi Eurosport kanāli.