Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:123, Did:0, useCase: 3

Bundeslīgas jaunā sezona - joprojām "Bayern" un pārējie

Gundars Zaburdajevs
Gundars Zaburdajevs

Bundeslīgas jaunā sezona - joprojām "Bayern" un pārējie
Foto: AP/Scanpix

Šovakar plkst. 21:30 ar Minhenes "Bayern" un "Hoffenheim" maču startēs jaunā Vācijas futbola Bundeslīgas sezona. Jau atkal galvenā favorīte ir "Bayern", bet arī konkurenti starpsezonā nav nolaiduši rokas - par to plašāk šajā rakstā.

"Bayern" – nekādu pazīmju par beigu sākumu

Lai arī Vācijas futbols šovasar tika pamatīgi satricināts ar nacionālās izlasi pamatīgo fiasko Pasaules kausā, maz ticams, ka tas ir ievērojami samazinājis Minhenes "Bayern" spēku. Bavārijas superklubs ir uzvarējis vietējā čempionātā jau sešas reizes pēc kārtas un, lai arī nemaz šovasar nav nopircis nevienu spēlētāju, joprojām saglabā dziļu un spēcīgu sastāvu. Pārdoti tika vidējās līnijas spēlētāji Duglass Kosta ("Juventus", kur jau īrē pavadīja iepriekšējo sezonu) un Arturo Vidals ("Barcelona"), toties kā brīvais aģents pievienojās pēdējo gadu laikā Vācijas izlasē vietu atradušais pussargs Leons Gorecka (iepriekš "Schalke"), kā arī iepriekš "Hoffenheim" izīrētais Seržs Gnabrī, kurš pagājušajā sezonā 22 mačos iesita 10 vārtus.

Šīs darbības palīdzējušas nedaudz atjaunot sastāvu, turklāt tajā joprojām ir arī Roberts Levandovskis. Lai arī par poļa iespējamo došanos prom runā jau pāris gadus, šovasar medijos parādījās ļoti spilgti Levandovska izteikumi par vēlmi Minheni pamest. Tiesa, visai neilgi laika sprīdi vēlāk viss jau liecināja, ka uzbrucējs ir pārdomājis un paliks komandā. Skaidrības gan joprojām nav par Žeroma Boatenga nākotni. Jaunais galvenais treneris Niko Kovāčs ir liels disciplīnas piekritējs, kas liek domāt, ka visai izteiktais vājums brīdis pagājušās sezonas sākumā (tad pie komandas stūres vēl bija Karlo Ančeloti) diez vai atkārtosies – atliek tikai vērot, ko iespēs konkurenti.

Dortmundei jauns starts un jaunas cerības

Dortmundes "Borussia" iepriekšējā sezona bija pārdzīvojumu un neveiksmju pilna. Trenera nomaiņa vēl ziemā, nespēšana rādīt stabilu sniegumu un citas problēmas lika sezonas beigās izkrist no labāko trijnieka, tiesa, saglabājot vietu Čempionu līgā. Gatavošanās jaunajam čempionātam pagaidām raisījusi daudz pozitīvu emociju, sākot ar jauno galveno treneri. Šveicietis Lisjēns Favrs vēl šīs desmitgades sākumā palīdzēja kājās piecelties Menhengladbahas "Borussia", bet pēc tam līdz Francijas čempionāta augšgalam vairākas sezonas aizveda arī "Nice", palīdzot stabilitāti iegūt arī Mario Balotelli. Zināms kā izcils taktiķis, Favrs atkal varēs strādāt ar Marko Roisu – abu sadarbība 2011./12. gada sezonā noveda pie Roisa 18 gūtiem vārtiem, Vācijas gada futbolista goda un Menhengladbahas ceturtās vietas, 12 pozīciju kāpuma salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu.

Šovasar komandu pastiprinājis arī centra aizsargs Abdū Dialo (komandu savukārt pametis Sokratis), tāpat ievērojami papildinājumi arī vidējā līnijā Tomasa Delanija un Aksela Vitsela personā – beļģu futbolists sevi lieliski parādīja Pasaules kausā un atkal atgriezies Eiropā. Vitsela klātbutne noteikti palīdzēs pastiprināt Dortmundes pussargu līnijas sniegumu aizsardzībā, savukārt uzbrukumā daudz būs atkarīgs no Roisa veselības, jo Dortmundei šobrīd nav augstas klases smailes bombardiera. Favrs savulaik Marko daudz izmantoja tieši kā uzbrucēju, kas noveda jau pie iepriekš aprakstītajiem panākumiem. Līdz ar to iespējams, ka šosezon Roiss spēlēs kā nedaudz dziļāk atvirzītais uzbrucējs, pašā priekšā esot Maksimilianam Filipam.

"Leipzig" bez Keitā, "Schalke" bez Hēvedesa

Dortmundes otrā vieta nebūt nav droša, jo sekotāju bariņš nebūt nav no vājākajiem. Pirms pāris gadiem Bundeslīgā strauji sevi pieteikusī "Leipzig" ir šķīrusies no sava vidējās līnijas motora Nabī Keitā, kuram aizvietotājs līdz šim nav atrasts. Jau pagājušajā sezonā Leipciga brīžiem spēlēja ļoti nestabili. Vicečempione Gelzenkirhenes "Schalke" uz Maskavas "Lokomotiv" pārdevusi ilggadējo aizsardzības balstu Benediktu Hēvedesu, savukārt PSG par 37 miljoniem nopirka jauno aizsargu Tilo Kēreru, kurš tikai pagājušajā sezonā pirmo reizi bija stabils pamatsastāva spēlētājs. No Hannoveres viņu aizvietošanai nopirkts Salifs Sanē, kā arī uzbrukumu pastiprinājis brīvais aģents Marks Uts (14 mači 28 mačos "Hoffenheim" rindās pagājušajā sezonā), kas ļaus "Schalke" turpināt grozīties tabulas augšpusē.

Jau pieminētā "Hoffenheim" pagājušajā sezonā palika trešā, bet šobrīd sastāvā vairs nav Uta, kā arī iepriekš pieminētā Serža Gnabrī, kurš pēc gada īres ieguvis vietu "Bayern" pieteikumā. Šie divi zaudējumi nozīmē, ka atkārtot iepriekš sasniegto "Hoffenheim" būs sarežģīti. Lēverkūzenes "Bayer" palika bez pamatvārtsarga Bernda Leno, kurš karjeru turpinās Londonas "Arsenal", toties aizstājējs tika atrasts brīvo aģentu tirgū – Lukāšs Hradeckis, Somijas izlases vārtsargs un pagājušās sezonas Vācijas kausa ieguvējs "Eintracht" rindās. Tāpat sastāvu papildinājis no "Vasco de Gama" nopirktais brazīliešu talants Paulinju. Jāizceļ arī Menhengladbahas "Borussia" lielākais pirkums - Alsans Pleā no "Nice" par 25 miljoniem eiro. Viņam iepriekšējā Francijas čempionātā 16 vārtu guvumi.

Jaunpienācēji - divas atgriešanās

Pēc piecu sezonu pārtraukuma Bundeslīgā atgriezusies Diseldorfas "Fortuna". Pēc trim gadiem 2. Bundeslīgas tabulas otrajā pusē "Fortuna" triumfēja pagājušā gada turnīrā un cerēs šoreiz augstākajā sabiedrībā palikt ilgāk nekā vienu sezonu. Komandas sastāvā ir kādreiz par Olivera Kāna mantinieku uzskatītais Mihaels Resings, kuram tā arī neizdevās nostiprināties kā "Bayern" pamatvārtsargam, Japānas izlases pussargs Takasi Usami, kā arī Pasaules kausa sudraba medaļas ieguvēja horvāta Dejana Lovrena jaunākais brālis Davors. "Nürnberg" Bundeslīgā spēlēs pēc četru gadu pārtraukuma un cerēs nepalielināt savu antirekordu – klubs ir izkritis no augstākā čempionāta jau astoņas reizes.

1.kārta

DatumsLaiksSpēle
24.08.201821:30Bayern München – Hoffenheim
25.08.201816:30Fortuna Düsseldorf – Augsburg
25.08.201816:30SC Freiburg – Eintracht Frankfurt
25.08.201816:30Hertha BSC – Nürnberg
25.08.201816:30Werder Bremen – Hannover
25.08.201816:30VfL Wolfsburg – Schalke
25.08.201819:30Borussia M'Gladbach – Bayer Leverkusen
26.08.201816:30FSV Mainz – VfB Stuttgart
26.08.201819:30Borussia Dortmund – RB Leipzig

Pēdējo 10 gadu čempioni

SezonaČempione
2017./2018.Bayern München
2016./2017.Bayern München
2015./2016.Bayern München
2014./2015.Bayern München
2013./2014.Bayern München
2012./2013.Bayern München
2011./2012.Borussia Dortmund
2010./2011.Borussia Dortmund
2009./2010.Bayern München
2008./2009.VfL Wolfsburg

Visi Bundeslīgas čempioni (kopš 1963. gada)

VKlubsTituli
1.Bayern München27
2.Borussia Mönchengladbach5
Borussia Dortmund5
4.Werder Bremen4
5.Hamburger SV3
VfB Stuttgart3
7.Kaiserslautern2
Köln2
9.Eintracht Braunschweig1
TSV München1
Nürnberg1
VfL Wolfsburg1

  +1 [+] [-]

, 2018-08-24 11:35, pirms 6 gadiem
Super sezona sākas, jācer šovakar uz skaistu atklāšanas spēli. Kurā cerams vinnēs Bayern..
Beidzot būs ko skatīties brīvdienās!!

  +2 [+] [-]

, 2018-08-24 12:46, pirms 6 gadiem
Interesants cempionats , zel , ka neviena Latvijas parstavja nav , kas notika ar Rudnevau , nevienam nav isti skaidrs?

  +1 [+] [-]

, 2018-08-24 13:48, pirms 6 gadiem
Attiecībā uz čempionu titulu Vācijas čempionāts jau gadiem kļuvis garlaicīgs. Ceru ka Francijas čempionāts nesekos Vācijas piemēram.

     [+] [-]

, 2018-08-24 14:30, pirms 6 gadiem
Bundeslīga Pasaules labākā futbola līga!
Par Bayern!

  +3 [+] [-]

, 2018-08-24 16:00, pirms 6 gadiem
Atklāti sakot, man īsti nav skaidrs - kā tādā valstī kā Vācija, ar tādām futbola tradīcijām, ar tādu futbola sistēmu, ar nereālāko infrastruktūru, pieejamo naudu, treneriem un visām iespējām kopumā, nav iespējams izveidot īstu konkurenci Bayern. Jā, Bayern ir superkomanda, taču, kāpēc nav vēl kādas 2-3 superkomandas, kuras varētu radīt nopietnu konkurenci?! Jā, visas Dortmundes, Leipcigas, Hofenheimas utt. var vienā vai pat divos mačos uzvarēt Bayern, taču nespēj uzvarētu Bayern čempionāta griezumā. Faktiski rodas iespaids, ka Bayern ir klasi augstāka komanda par pārējām. Kāpēc? Spānijā jau vairākus gadus ir 3 reāli pretendenti uz titulu, Anglijā pat 4-5, bet Vācijā, kur resurss reāli atļauj, ir tikai 1... jocīgi!

     [+] [-]

, 2018-08-24 20:17, pirms 6 gadiem
Emilio rakstīja: Atklāti sakot, man īsti nav skaidrs - kā tādā valstī kā Vācija, ar tādām futbola tradīcijām, ar tādu futbola sistēmu, ar nereālāko infrastruktūru, pieejamo naudu, treneriem un visām iespējām kopumā, nav iespējams izveidot īstu konkurenci Bayern. Jā, Bayern ir superkomanda, taču, kāpēc nav vēl kādas 2-3 superkomandas, kuras varētu radīt nopietnu konkurenci?! Jā, visas Dortmundes, Leipcigas, Hofenheimas utt. var vienā vai pat divos mačos uzvarēt Bayern, taču nespēj uzvarētu Bayern čempionāta griezumā. Faktiski rodas iespaids, ka Bayern ir klasi augstāka komanda par pārējām. Kāpēc? Spānijā jau vairākus gadus ir 3 reāli pretendenti uz titulu, Anglijā pat 4-5, bet Vācijā, kur resurss reāli atļauj, ir tikai 1... jocīgi!
Bundeslīgas klubi pieder faniem, tos ir aizliegts pārdot šeihiem un citiem funkcionāriem. Bundeslīgas klubi tērē to naudu, ko nopelna un pārsvarā dzīvo plusos, tie nesaņem valts dotācijas, kā tas ir Spānijā. Utt, ja gribi zināt sīkumos palasi pats . Bet tieši tādēļ es skatos Bundi, jo šeit viss ir par un ap futbolu.

     [+] [-]

, 2018-08-24 22:33, pirms 6 gadiem
Minhenes fermas līga.