Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:554, Did:0, useCase: 3

Sāksies Latvijas futzāla čempionāta finālsērija – grandu cīņa, emocijas un Eiropas vicečempions

Agris Suveizda

Sāksies Latvijas futzāla čempionāta finālsērija – grandu cīņa, emocijas un Eiropas vicečempions
Vai "Nikaram" izdosies piekto sezonu pēc kārtas izcīnīt čempionu titulu?
Foto: Romualds Vambuts

Šodien ar divām spēlēm sāksies noslēdzošais Latvijas telpu futbola čempionāta etaps. Vispirms savā starpā pirmajā mačā cīņā par trešo vietu tiksies RTU un ISMA, savukārt uzreiz pēc tam futzāla mīļotājus gaidīs saldais ēdiens – pirmā finālspēle starp pēdējo gadu divām viennozīmīgi stiprākajām Latvijas komandām "Nikars" un RABA, kuru savstarpējie mači allaž bijuši ļoti sīvi un emocijām bagāti. Pirmā spēle sāksies plkst. 14:00, bet "Nikars" un RABA laukumā dosies divas stundas vēlāk. Abi dueļi tiks aizvadīti Rīgā, Olimpiskajā sporta centrā.

Šosezon telpu futbola čempionāta virslīgā startēja septiņas komandas, kuras sākotnēji izspēlēja divus apļus. Regulārā turnīra čempione automātiski kvalificējās pusfināliem, savukārt pārējās sešas vienības izslēgšanas mačos līdz divām uzvarām noskaidroja vēl trīs pusfinālistes. Finālsērijā, tāpat kā pusfinālā, uzvarētājs tiks noskaidrots līdz trim uzvarām. Ja kādā spēlē 40 minūšu laikā netiks noskaidrots uzvarētājs, tiks izpildīta pēcspēles sitienu sērija. Divu apļu turnīrā dominēja "Nikars" un RABA, tomēr pirmo vietu ieņēma iepriekšējo četru sezonu čempione "Nikars".

Pusfinālā nikariešiem pretī stājās RTU, un nekādi brīnumi nenotika – "Nikars" uzvarēja ar 9:0, 9:2 un 9:2. Lai arī otrā pārī spēku samēru atšķirība uz papīra nebija tik iespaidīga, arī RABA, kas ceturtdaļfinālā ar 9:0 un 6:4 pieveica "New Project", iekļūšanai finālā pietika ar minimālo skaitu spēļu – ISMA, kas vienīgā spēja regulārajā čempionātā pieveikt "Nikaru" (2:1), kapitulēja ar 0:4, 0:4 un 0:10. Finālistes un abas galvenās sezonas favorītes "Nikars" un RABA pirmajos divos apļos aizvadīja ļoti spraigas spēles – pirmajā RABA atspēlējās no 1:3 (3:3), savukārt otrā duelī divreiz nācās atspēlēties "Nikaram", kas beigās arī izcīnīja svarīgus trīs punktus (3:2).

"Nikars" un RABA, kas tradicionāli sastāda praktiski visu Latvijas izlases kodolu, šosezon attīstībā spērušas vēl vienu soli uz priekšu, piesaistot arī laba līmeņa leģionārus. RABA rindās spēlē divi brazīlieši Tjagu Kubiks (pirms tam spēlēja Katarā) un Almirs duš Santušs, savukārt "Nikaram" ir pat četri leģionāri – krievs Radions Zalaļetdinovs (vārtsargs), bijušie Lisabonas "Benfica" pārstāvji portugāļi Žozē Marija Pereira (jeb vienkārši Ze Marija) un Arnaldu Pereira, kā arī brazīlietis Evertons da Silva Santušs jeb Veve (arī spēlējis Portugālē). Īpaši jāuzteic Arnaldu, kurš Portugāles izlases sastāvā 2010.gadā kļuva par Eiropas vicečempionu un kā kapteinis izlasi pārstāvēja arī pirms pusotra mēneša notikušajā finālturnīrā. Šoreiz Portugāle gan apstājās ceturtdaļfinālā (1:3 pret Itāliju), bet Arnaldu, kurš 2000.gadā Portugāles rindās ieguva trešo vietu Pasaules kausa izcīņā, atzīmējās ar vieniem vārtiem.

Pusfinālsērijā "Nikara" labā visvairāk vārtu guva Aleksandrs Žukovs, Andrejs Šustrovs, Vadims Atamaņukovs un Oļegs Matvejevs, kuru kontā pa četriem precīziem sitieniem. Savukārt ar trim atzīmējās leģionāri Arnaldu un Veve. RABA vienībā izslēgšanas spēlēs pārliecinoši rezultatīvākais bijis Dmitrijs Jakovļevs, kurš guvis 11 vārtus (četrus pret ISMA un septiņus pret "New Project"). Pa četriem vārtiem Dmitrija Zolotarjova (3+1), Tjagu (2+2) un Sergeja Vasiļjeva (2+2) kontā.

"Jaunā izspēles sistēma tika izveidota, lai čempionātu gan skatītājiem, gan komandām padarītu interesantāku. Atskatoties uz iepriekšējām sezonām, kad bija apļu turnīrs, tas parasti noslēdzās ar lielu "Nikara" un RABA atrāvienu. Tādējādi varbūt pat nebūtu izdevīgi spēlēt pēc jaunās sistēmas, taču gan mēs, gan, esmu pārliecināts, arī RABA strādā, lai padarītu šo sporta veidu interesantāku un lai to attīstītu. Ja šodien savācam pilnu zāli, tad laikam kaut ko darām pareizi,” preses konferencē pirms finālsērijas sacīja "Nikara" galvenais treneris Aleksandrs Dibrivnijs. "Šie noteikti būs svētki visiem mūsu telpu futbola līdzjutējiem. Finālā tiksies abas spēcīgākās Latvijas komandas. Spriežot pēc pusfinālu un ceturtdaļfinālu spēlēm, tā tam arī bija jābūt. RABA un "Nikara" savstarpējās cīņas vienmēr tiek gaidītas ar īpašu nepacietību. Aicinu skatītājus klātienē atbalstīt abas komandas un ceru, ka šīs cīņas skatītājiem neliks vilties."

"Gribētu atzīmēt, ka šosezon bija nepierasts turnīra reglaments. Kā spēlētājiem, tā treneriem tas bija jaunums. Jau agrāk bijuši finālturnīri, taču tad vairākas komandas izspēlēja riņķu turnīru. Tagad būs nepieciešama cita psiholoģija, un nejaušības droši vien nenotiks. Ir pareizi un likumsakarīgi, ka finālā spēlēs divas čempionāta spēcīgākās komandas, kuras turklāt regulārajā turnīrā ieguva vienādu punktu skaitu. Atšķirībā no mūsu pretiniekiem, RABA nācās spēlēt arī ceturtdaļfinālā pret "New Project". Arī pusfinālā mums nācās spēlēt ar spēcīgu pretinieku – ISMA, kas regulārajā turnīrā ieņēma trešo vietu," teica RABA un Latvijas izlases galvenais treneris Artūrs Šketovs.

"Neskatoties uz uzvarām visās trīs spēlēs un nevieniem ielaistiem vārtiem, arī mači pret ISMA sagādāja grūtības. ISMA ir ļoti nopietns pretinieks, savukārt man patika, kā komanda nospēlēja šajos mačos. Domāju, ka mēs likumsakarīgi spēlējam finālā. Līdzjutējus sagaida īsti telpu futbola svētki un kā minimums trīs augstas klases spēles starp komandām, kuras ir pastiprinājušās ar labas klases leģionāriem. Lēnām, taču ejam uz priekšu. Šobrīd pie mums spēlē pašreizējais Portugāles izlases kapteinis, Latvijas izlase ir soli no iekļūšanas finālturnīrā - par spīti mūsu amatieriskajam futzālam, tas milzīgs sasniegums! Ceru, ka soli pa solim aiziesim līdz tādam līmenim, lai mums būtu profesionāli klubi un lai sezona ilgtu nevis sešus mēnešus gadā, bet gan vismaz desmit, kā tas ir visos normālos čempionātos.”

Biļešu cena uz vienu finālu spēļu dienu maksās trīs latus, un ar šo biļeti varēs apmeklēt gan spēli par trešo, gan pirmo vietu. Biļetes cena bērniem vecumā no 10 līdz 18 gadiem ir viens lats, savukārt bērni vecumā līdz 10 gadiem, kā arī pensionāri un invalīdi, attiecīgo apliecību pie ieejas sporta hallē uzrādot apsargiem, spēles varēs apmeklēt bez maksas. Darba dienās biļetes varēs iegādāties sporta preču veikalā "KOMANDA", kas atrodas Olimpiskā sporta centra telpās, bet atlikušās biļetes neilgi pirms spēles sākuma pārdošanā būs pieejamas sporta centra hallē. LFF aicina skatītājiem laicīgi parūpēties par biļešu iegādi, jo hallē vietu skaits ir ierobežots (līdz 500 vietām).

Video: RABA – Nikars 3:3
Video: Nikars – RABA 3:2
Video: Pirmsspēles preses konference
Komandu sastāvi: "Nikars" RABA

Latvijas telpu futbola čempionāts

VKomandaSUNZVārtiP
1.Nikars12101190:1531
2.RABA12101154:1731
3.ISMA1280456:2924
4.TSI1252544:4917
5.RTU1222822:648
6.Monarhs1221929:647
7.New Project12111028:824

Izslēgšanas spēles

StadijaPārisRezultāti
1/4 finālsRABA - New Project9:0 6:4
ISMA - Monarhs3:2 1:5 9:3
RTU - TSI3:2 5:4
1/2 finālsNikars - RTU9:0 9:2 9:2
RABA - ISMA4:0 4:0 10:0

Pirmo finālsērijas spēļu kalendārs

DatumsSpēleLaiks
24.martsISMA – RTU14:00
24.martsNikars – RABA16:00
31.martsRTU – ISMA14:00
31.martsRABA – Nikars16:00

Pēdējo piecu sezonu medaļnieces

Gads1.vieta2.vieta3.vieta
2011.NikarsRABAJelgava-Monarch
2010.NikarsRABAFC Jūrmala
2009.NikarsJFC KauguriRABA
2008.NikarsRABAFK Kauguri
2007.Kimmel/KauguriRABARTU

Visas čempiones

KomandaGadsKomandaGads
Nikars2008. 2009. 2010. 2011.Viesnīca OMA2003.
RABA2005. 2006.Lido2000.
FK Policija2001. 2002.AVG1999.
Kimmel/Kauguri2007.SPIDVEJS1998.
Bugroff2004.

Izmantotie resursi:
LFF: LATVIJAS FUTBOLA FEDERĀCIJA | Galvenie...
The official website for European football –...
zerozero.pt :: Porque todos os jogos...
Futsal Planet