Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Nožēlojama parodija": Fišers asi kritizē "USA Basketball" lēmumu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Nožēlojama parodija": Fišers asi kritizē "USA Basketball" lēmumu
Dereks Fišers un "Sparks" spēlētājas 2019. gada 16. augustā. Foto: ZUMA/Scanpix

"Mēs esam sašutuši. Viņai nekas netika uzdāvināts. Viņa to nopelnīja ar savu darbu. Tas sarūgtina un apbēdina visvairāk," Losandželosas "Sparks" galvenais treneris Dereks Fišers otrdien, 22. jūnijā, sarunā ar žurnālistiem asi kritizēja "USA Basketball" lēmumu neiekļaut Nneku Ogvumīki sastāvā Tokijas spēlēm.

Fišers atgādināja, ka 2019. gada jūlijā Ogvumīke tika nosaukta kā viena no astoņām spēlētājām, kuras apņēmās piedalīties “USA Basketball” treniņu un sacensību programmā, nevis devās spēlēt uz ārzemēm. Astoņnieks tika uzskatīts par 2020. gada olimpiskās komandas kodolu, lai gan Tokijas spēles pandēmijas dēļ pārcēla vienu gadu vēlāk.

Pirmdien, 21. jūnijā, sešas no astoņām spēlētājām tika iekļautas olimpiskajā komandā. Ārpusē palika Ogvumīke un “Washington Mystics” uzbrucēja Elena Delle Donne. Pēdējās neiekļaušana tika prognozēta, jo spēlētājai kopš 2019. gada vasaras beigām piedzīvoja muguras sāpes.

Ogvumīkes neiekļaušana kļuva par pārsteigumu, jo pēdējos gados viņa piedalījās visās valstsvienības treniņnometnēs. Spēka uzbrucēja 2014. un 2018. gadā palīdzēja ASV izcīnīt Pasaules kausu. Delle Donne pārstāvēja valsti 2016. gada Rio spēlēs, savukārt Ogvumīke nekad nav tikusi iekļauta olimpiskajās komandās.

“USA Basketball” piedāvāja kodola spēlētājām, kuras 2019.-2020. gada mijā piedalījās piecās treniņnometnēs, nopelnīt apmēram 100 tūkstošus ASV dolāru. Fišers teica, ka, pieņemot piedāvājumu, Ogvumīke atteikusies no iespējas nopelnīt vairāk naudas, spēlējot ārzemēs. Ogvumīke 2020. gada februārī Belgradā kļuva par atlases turnīra vērtīgāko spēlētāju.

“Nezinu, kas spēlētājai vēl jāizdara,” teica Fišers. “Pēdējo 10 gadu laikā viņa sešas reizes kļuvusi par (WNBA) zvaigžņu spēles dalībnieci. Viņa bijusi līgas vērtīgākā spēlētāja, WNBA čempione – viena no līgas sejām.”

ASV basketbola federācija parasti neizpauž detaļas par neizsauktajām spēlētājām. Valstsvienības galvenā trenere Dona Steilija nav atlases komitejas dalībniece, tomēr pirmdien lika noprast, ka lēmums bijis saistīts ar Ogvumīkes neseno ceļgala savainojumu.

“Nnekas nebūšana komandā salauž manu sirdi,” Steilija pirmdien teica žurnālistiem. “Teiktu, ja lēmums būtu jāpieņem mēnesi vēlāk... Esmu pārliecināta, ka viņa būtu vesela.”

Ceturtdien, 3. jūnijā, tika paziņots, ka Ogvumīke piedzīvojusi otrās pakāpes ceļgala sastiepumu un izlaidīs no četrām līdz sešām nedēļām. Tas nozīmē, ka viņa var atgriezties laukumā pirms Tokijas spēlēm. Ja pauze būtu četras nedēļas, Ogvumīke atgrieztos laukumā jūlija sākumā. ASV treniņnometne Lasvegasā sāksies ap 13. jūliju, bet pirmā spēle Tokijā paredzēta 27. jūlijā.

Fišers izteicās, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, ASV amatpersonas sazinās ar Ogvumīki, lai iegūtu informāciju par viņas veselības stāvokli. Spēlētāja, kurai 2. jūlijā apritēs 31. dzimšanas diena, vēl nav publiski komentējusi neiekļaušanu olimpiskajā komandā.

“Var neaizbildināties ar atsauci uz savainojumu, ja vēlas – uzskatu, ka tādas runas ir blēņas,” teica Fišers. "Grafiks neliecina, ka viņa nevarētu spēlēt Tokijas spēļu laikā. Mēs cienām citas spēlētājas, esam priecīgi par viņām. Taču nekādā gadījumā nevar sapulcēt komandu un atstāt Nneku ārpusē, mēģinot pateikt, ka tam ir pamatots iemesls, jo tāda nav."

ASV ir tik daudz talantīgu spēlētāju, ka katrā ciklā tiek ziņots par spilgtiem atteikumiem. Šī ir otrā reize pēc kārtas, kad “aiz borta” tiek atstāta Losandželosas “Sparks” spēlētāja. Divkārtējā olimpiete un divkārtējā WNBA vērtīgākā spēlētāja Kendisa Pārkere netika iekļauta 2016. gadā. Togad “Sparks” uzvarēja WNBA, Ogvumīke kļuva par regulārās sezonas, bet Pārkere – par finālu MVP.

“Tennessee” absolvente Pārkere otrdien pēc Čikāgas “Sky” uzvaras pār Ņujorkas “Liberty” teica, ka, viņasprāt, savu lomu nospēlējusi “politika”. Tā bijis arī 2016. gadā, kad neiekļaušana olimpiskajā komandā pielikusi punktu viņas karjerai valstsvienībā.

“Ir virkne spēlētāju, kuras pelnījušas (spēlēt)... , taču, cik bieži esam teikuši, ka tas ir netaisnīgi?” teica Pārkere, piebilstot, ka sazinājusies ar Ogvumīki. “Cik reižu vēl teiksim, ka tā nav politika? Manuprāt, visi to zinām. Mana reakcija – tas nekam neder, tas ir netaisnīgi, tu esi viena no izcilajām spēlētājām. Tu esi vienīgā MVP, kura nav iekļauta Olimpisko spēļu komandā. Ir tā, kā ir, vai ne? Šī iemesla dēļ Tokijas spēles apmeklēšu kā NBC komentētāja.”

Ogvumīkes kandidātūra Rio spēlēm 2016. gadā netika apspriesta, jo olimpiskā komanda tika nosaukta aprīļa beigās, pirms WNBA sezonas sākuma. Iepriekšējā sezonā viņa kļuva par zvaigžņu spēles dalībnieci un tika iekļauta simboliskajā aizsardzības komandā. Togad olimpiskā komanda tika nosaukta divus mēnešus ātrāk nekā Tokijas spēļu gadā, lai gan Rio spēles sākās divas nedēļas vēlāk. Iemesls – “USA Basketball” pieskaņoja sastāva nosaukšanu 100 dienām pirms spēļu sākuma.

ArĪ Londonas spēļu komanda tika nosaukta 2012. gada aprīlī. “Stanford” absolvente Ogvumīke tāgada WNBA draftā tika izvēlēta ar pirmo numuru un nopelnīja labākās pirmgadnieces balvu. "Team USA" vēsturē ir trīs gadījumi, kad drafta pirmais numurs iekļauts olimpiskajā komandā – tā notika ar Daianu Taurasi (2004), Pārkeri (2008) un Breanu Stjuarti (2016).

Ogvumīke ir viena no redzamākajām WNBA spēlētājām ārpus laukuma. Būdama spēlētāju arodbiedrības (WNBPA) prezidente, viņa 2020. gadā palīdzēja arodbiedrībai un līgai vienoties par jaunu kolektīvo līgumu (CBA), kā arī panāca spēlētāju piekrišanu aizvadīt iepriekšējo sezonu Floridas “burbulī”.

“Stanford” spēlētājas kritizēja atlases komitejas lēmumu. Pulkā bija Ogvumīkes māsa Čainija un pašreizējā basketbola apskatniece Roza Golda-Onvude, kā arī bijusī WNBA spēlētāja Devero Pītersa, kura studiju gados pārstāvēja “Notre Dame” komandu.

Atlases komitejā ir pieci dalībnieki: valstsvienības ilggadējā ģenerālmenedžere Kerola Kollana, bijusī olimpiete un pašreizējā “Minnesota Lynx” asistente Keitija Smita, WNBA sporta direktore Betānija Donafina, “Connecticut Sun” treneris Kurts Millers un “UConn” treneris Džīno Oriemma, kurš 2012. un 2016. gadā trenēja olimpiskās komandas.

Millers pēc otrdienas spēles izteicās, ka Kollanai atlases komitejas vārdā jārunā par šīgada izvēlēm. "USA Basketball" preses dienesta pārstāve otrdien apstiprināja, ka Kollana plašāk nekomentē neiekļauto spēlētāju situāciju, taču neiebilst Steilijas vērtējumam, ka savu lomu nospēlēja Ogvumīkes savainojums.

“Galu galā, tu centies izveidot labāko iespējamo komandu, lai treneru korpuss gūtu panākumus,” papildināja Millers. “Katras treneru brigādes redzējums un izvēles nedaudz atšķiras. Esot komitejā, centies saprast viņu kā treneru filozofiju. Tas ir ļoti, ļoti sarežģīti.”

Ogvumīkei nākamo Olimpisko spēļu laikā būs 34 gadi, tādējādi šī var būt viņas pēdējā iespēja iekļūt komandā. Tiesa, šīgada komandā ir trīs spēlētājas, kurām ir 35 vai vairāk gadi: Sjū Bērda (40) no Sietlas “Storm”, Daiana Taurasi (39) no Fīniksas “Mercury” un Silvija Folsa (35) no “Lynx”. Visām aiz muguras ir trīs vai četri olimpiskie turnīri.

Fišers uzskata, ka Ogvumīke spēs pārvarēt notikušo. "Tas būs smagi, jo viņai (atteikumu rezultātā) vienmēr prasīts izvēlēties grūtāko ceļu. Būt tai, kura iedvesmo ar personīgo piemēru un izpilda visu prasīto, visu laiku ziedo savu mentālo un fizisko labsajūtu kādam citam – balvā atkal saņemot nenovērtēšanu pārsvarā no vieniem un tiem pašiem cilvēkiem."

“Iekšējais spēks un pārliecība padara viņu īpašu. Domāju, ka viņa turpinās iet savu ceļu un turpinās būt profesionāle. Saprotot Nnekas nozīmi līgā un viņas paveiktos darbus, fakts, ka viņa nekad nav pārstāvējusi valsti Olimpiskajās spēlēs, ir nožēlojama parodija.”

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/olympics/story...

  +3 [+] [-]

, 2021-06-23 12:49, pirms 3 gadiem
Pielieciet rozā bumbu pie sieviešu basketbola, lai zinām, ka zem grandiozajiem, skandalozajiem un episkajiem virsrakstiem ir... sieviešu basketbols.

  +2 [+] [-]

, 2021-06-23 13:14, pirms 3 gadiem
Swordsman rakstīja: Pielieciet rozā bumbu pie sieviešu basketbola, lai zinām, ka zem grandiozajiem, skandalozajiem un episkajiem virsrakstiem ir... sieviešu basketbols.
Tad vispār neviens nelasītu tos palagus par sievietēm.

  +1 [+] [-]

, 2021-06-23 15:21, pirms 3 gadiem
vēl garāku murgu nevarēja nodrukāt?Latvijā noteiktu ļoti daudziem interesē ASV sieviešu basketbols un tā problēmas.
ļoti gaidīju kautko par absolventēm un kampusiem,bet nekā.

     [+] [-]

, 2021-06-23 16:48, pirms 3 gadiem
Fišers ir viens no visulaiku ietekmīgakajiem cilvēkiem kas ir basketbola apritē, viņa vārds ir aptuveni tas pats kas Trampa vārds kad viņš bija ASV prezidents. Fantastiska personība ir Fišers