Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Matīss Rožlapa: "Abas komandas bija pelnījušas uzvarēt"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Matīss Rožlapa: "Abas komandas bija pelnījušas uzvarēt"
Matīss Rožlapa "Douglas" Baltijas basketbola līgas otrās divīzijas "Četru finālā" Daugavpilī. Foto: WBBL

"Meitenes sagādāja dāvanu...avansā. Esmu ļoti priecīgs. Par dzimšanas dienu īpaši nedomāju, bet rīt modīšos ar smaidu sejā," pēc uzvaras "Douglas" Baltijas basketbola līgas otrās divīzijas pirmajā finālā Daugavpilī teica "TTT junioru" galvenais treneris Matīss Rožlapa.

Vai noticētu, ja uzzinātu, ka tava komanda otrā puslaika pirmajās 17 minūtēs iemetīs septiņus punktus, bet pamatlaika pēdējās trīs minūtēs – 13 punktus?
Nenoticētu, ka 17 minūtēs iemestu tik maz, jo mūsu komandā ir labas spēlētājas. Ticu līderēm, (izlašu) kandidātēm – ticu, ka viņas var iemest. Finālā kādu laiku negāja. Brīvu metienu bija daudz. Ticu katrai meitenei, kura iet laukumā. Spēlēja meitenes, kuras pašas ticēja.

Finālu raksturoja daudzi sižeta pavērsieni. Abās komandās vairākas meitenes ļoti labi nospēlēja pirmo puslaiku, bet nākamajās 20 minūtēs nebija tik pamanāmas un beigās atguvās. Basketbolam iederīga situācija?
(Domā) Pretinieki arī pielāgojās. Pirmajā puslaikā iekrita metieni, otrajā ne. Ilgu laiku nerealizējām brīvos metienus. Pretinieks ieguva pārliecību aizsardzībā un (meitenēs) parādījās neliela neticība. Basketbolā normāla situācija – nevar visu spēli bombardēt, kritumam ir jābūt.

Neveiksmes uzbrukumā kompensējām ar labām darbībām aizsardzībā. Beigās – ar nelielas veiksmes palīdzību – tikām pie situācijām un dabūjām bumbu grozā.

Pirmajā puslaikā komandas spēlēja ātru basketbolu. Metienu precizitātes kritumu ietekmēja gan ātrums, gan ciešā aizsardzība?
Noteikti. Meitenes ieguva izcilu pieredzi, spēlējot stresa situācijās. Daudz skatītāju, spiediens, visi grib uzvarēt. Visas meitenes cīnījās. Skrienot ātrā tempā, pulss kāpj un kļūst grūtāk trāpīt. Iespējams, paveicās, ka spējām tempu noturēt ilgāk. Paši pabremzējām, viņas pabremzēja mūs, bet beigās tempu noturējām.

Kā pagāja divas dienas un nakts līdz finālam?
Izbraucām uz Daugavpili sestdienas rītā. Pusdivos paēdām pusdienas, meitenes pagulēja diendusu un devāmies uz spēli. Video sagatavoju pirms brauciena, meitenes varēja telefonos paskatīties, ko un kā dara pretinieki.

Svētdienas rītā bija daudz brīva laika – meitenes labi izgulējās. Viesnīcā aizvadījām rīta vingrošanu vingruma trenera Ivara (Ikstena) vadībā. Māsas Asnāte un Madlēna Ģērķes ar vecākiem aizbrauca pasvinēt dzimšanas dienu. Citas meitenes pastaigājās vai pagulēja.

Meitenes labi izgulējās. Treneri?
Naktī strādāt nevajadzēja. Video sagatavoju rīta pusē, jo līdz spēlei bija daudz brīva laika. Detalizētu video nevajadzēja, jo labi zinām viens otru. Manuprāt, ar brīvām galvām spēlēt vieglāk.

Tava atpūta Daugavpilī bija izgulēšanās?
Gājām pastaigāties ar Ivaru. Patīk to darīt arī Eirolīgas izbraukumos – katru dienu staigājam vismaz stundu. Neliels uztraukums parādījās tikai pirms spēles. Viss kā parasti – bez pirmsspēles rituāliem.

Cik daudz atmiņā paliekošus pagarinājumus sanācis spēlēt kā galvenajam trenerim?
Pagarinājumus uzreiz nevaru atcerēties. Bija ļoti smaga ceturtdaļfināla spēle 2019. gada Eiropas U16 čempionātā pret Krieviju. Tā kļuva par vienu no labākajām spēlēm, diemžēl, zaudējām. Atmiņā palikusi arī (uzvarētā) spēle pret Jekaterinburgas UGMK, kuru man bija jānovada līdz beigām (TTT galvenais treneris Mārtiņš Zībarts trešās ceturtdaļas beigās saņēma otro tehnisko piezīmi). Šī noteikti bija “Top” spēle piedzīvoto emociju ziņā.

Skatoties tehniskajā protokolā, jāizceļ viens ļoti spilgts rādītājs. Jubilāre Madlēna Ģērķe pārķēra sešas bumbas. Komandai 12 pārķertas bumbas, BJBS “Rīga” juniorēm septiņas. Pastāsti par MVP devumu!
Šodien viņa bija pelnījusi balvu. Zinām, ka Madlēna māk spēlēt aizsardzībā – viņai piemīt pārķerto bumbu izjūta. Finālā aizgāja arī uzbrukums, tāpēc balva ir ļoti pelnīta. Madlēna spēja izrauties ātrajās pārejās, bet pretinieces nespēja viņu apturēt. Ne vienmēr guva punktus, bet deva komandai pārliecību. Ceru, ka tas ļaus spēlēt vēl labāk un uzlabot metienu realizāciju.

Simboliskā piecinieka dalībniece Anita Miķelsone. Kā kapteine palīdzēja “savākt” komandu?
Anita ļoti palīdzēja. Nezinu, ko meitenes runā ģērbtuvē, taču Anita ir kapteine, kura rāda piemēru ar darbu. Iziet laukumā, parāda, ka jācīnās, jāvāc atlēkušās bumbas. Ar darbu pavelk pārējo komandu, tāpēc viņas ieguldījums ir ļoti liels. Anita, trenējoties pie lielās komandas, spērusi platu soli attīstībā.

Pamatlaika pēdējā sekundē Juta Harčenko groza apakšā saņēma Jetes Nulles piespēli. Vai, ja līdzīga situācija notiktu ar tavas komandas spēlētājām, tiesnešiem būtu jānosvilpj piezīme?
Uzskatu, ka brīdī, kad pretinieces izlīdzināja rezultātu, nebija noteikumu pārkāpums (pret Jutu Harčenko). Grūti par to runāt, jāredz spēles video. Abām komandām bija vienlīdzīgas iespējas uzvarēt. Nedrīkstu noniecināt pretinieku komandu – viņas cīnījās un sitās tāpat kā mēs.

Mums bumba grozā iekrita vairāk, bet uzvarēt bija pelnījušas abas komandas. Pagarinājums par to liecina. Tiesneši darīja savu darbu. Varbūt mūsu pusē bija veiksme un dzimšanas dienas faktors.

Meitenes sagādāja dāvanu rītdienas dzimšanas dienā?
(Priecīgi) Jā, avansā. Esmu ļoti priecīgs. Par dzimšanas dienu īpaši nedomāju, bet rīt modīšos ar smaidu sejā. Būs forši atcerēties, kā gāja (Daugavpilī). Lielākais prieks, ka meitenes cīnījās un tika gandarītas. Viņām jādomā par sevi – tādas cīņas atmiņā paliek visu dzīvi.