Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Netaisnība ASV izlasē: "Nneka ir vienīgā WNBA MVP, kura vēl nav uzaicināta uz OS"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Netaisnība ASV izlasē: "Nneka ir vienīgā WNBA MVP, kura vēl nav uzaicināta uz OS"
Breana Stjuarte, Eiža Vilsone un Nneka Ogvumīke 2018. gada 30. septembrī Tenerifē. Foto: FIBA

"Gaidi savu kārtu", "tu visu dari pareizi", "tu esi pelnījusi sapņa piepildījumu", tādus un līdzīgus uzmundrinājuma vārdus daudzus gadus dzirdēja Nneka Ogvumīke – spēlētāja, kura dažādas ASV izlases pārstāvējusi no 2007. gada. Pirmdien, 21. jūnijā, viņa netika iekļauta starp 12 basketbolistēm, kuras pārstāvēs valsti Tokijas spēlēs.

Nneka Ogvumīke uzauga Hjūstonas piepilsētā Saipresā. Slaidā nigēriešu izcelsmes meitene mācījās Saifēras vidusskolā (Cy-Fair High) blakus Hjūstonas-Ostinas lielceļam un palīdzēja tās basketbola komandai uzvarēt Teksasas pavalsts čempionātā.

Vecākā no četrām māsām Ogvumīkēm 17 gadu vecumā tika uzaicināta uz ASV junioru treniņnometni (USA Youth development festival) un kopš tā laika jau 14 gadus ir nacionālo izlašu redzeslokā. Pirmais iznāciens – zelta medaļa un MVP balva 2008. gada Ameriku U18 čempionātā Buenosairesā.

Spēka uzbrucēja palīdzēja “Stanford” komandai četrus gadus pēc kārtas sasniegt NCAA čempionāta “Četru finālu” un tika ar pirmo numuru izraudzīta 2012. gada WNBA draftā. No tā laika viņa jau desmito sezonu vasarās pārstāv Losandželosas “Sparks”, bet ziemās mēdz spēlēt Eiropā.

“Sparks” 2016. gadā uzvarēja WNBA čempionātā, bet Nneka tika atzīta par vērtīgāko spēlētāju. Nākamajā pavasarī sekoja Eirolīgas tituls Lukasa Mondelo, Mārtiņa Zībarta un Sēzara Ruperesa trenētajā Kurskas "Dynamo" vienībā.

Vēl būdama 19 gadus veca, Nneka pirmo reizi trenējās ar ASV valstsvienību – tas notika 2010. gada aprīlī Konektikutā. Pirmo reizi pieaugušo izlases sastāvā viņa tika iekļauta 2013. gada oktobrī, bet vēlāk kopā ar komandu kļuva par divkārtēju Pasaules kausa ieguvēju (Turcija 2014, Tenerife 2018).

Sestdien, 2019. gada 27. jūlijā, “USA Basketball” sadarbībā ar WNBA un Nacionālo studentu sporta asociāciju (NCAA) atklāja gatavošanās plānu Tokijas spēlēm. Tam bija trīs mērķi – palielināt valstsvienības atpazīstamību ASV, izcīnīt zeltu Tokijā un attīstīt sieviešu basketbolu.

Valstsvienības kandidātu lokā Tokijas ciklam bija 34 basketbolistes. “USA Basketball” panāca vienošanos ar astoņām kandidātēm, kuras no 2019. gada novembrim līdz 2020. gada aprīlim apņēmās piedalīties, maksimums, piecās treniņnometnēs, saņemot ar sešciparu skaitli rakstāmu atalgojumu.

Astoņniekā bija četrkārtējās olimpiskās čempiones Sjū Bērda un Daiana Taurasi, trīskārtējā olimpiskā čempione Silvija Folsa, olimpiskā čempione Elena Delle Donne, Nneka Ogvumīke, pasaules čempione Eiža Vilsone, kā arī Skailara Diginsa-Smita un Čelsija Greja.

“USA Basketball” iedvesmojās no 1995.-1996. gada stratēģijas – plāna, kura ietvaros valstsvienības kandidātes pirmo reizi tika pulcētas 10 mēnešus pirms Atlantas spēlēm. Toreiz izlase aizvadīja 52 pārbaudes spēles, tostarp 21 cīņu pret NCAA pirmās divīzijas un “Athletes in Action” komandām.

Atlantas komandu vadīja “Stanford” trenere Tara Vandervīra, bet viņas 11 spēlētāju grupā bija “Virginia” spēlētāja Dona Steilija. Pēc Rio spēlēm Steilija kļuva par valstsvienības galveno treneri, bet koledžu tūrē komandu vadīja viņas palīgi. Bilance 17-1, ieskaitot 2019. gada 9. novembrī Jūdžinā piedzīvoto zaudējumu pret “Oregon”.

Nneka pārbaudes spēlēs iekrāja uzvaru un zaudējumu attiecību 11-1, savukārt 2020. gada februārī palīdzēja ASV izcīnīt trīs uzvaras Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Belgradā. Amerikānietes kvalificējās Tokijai kā Pasaules kausa ieguvējas, bet Serbijā spēlēja treniņu nolūkos. Ogvumīke nopelnīja turnīra MVP balvu.

Pandēmijas laikā Nneka turpināja piedalīties izlases sabraukumos, tostarp 2020. gada NBA “All Star” nedēļas nogalē Čikāgā, 2021. gada februārī Dienvidkarolīnā un 2021. gada 30. martā-2. aprīlī Sanantonio (īsi pirms NCAA čempionāta “Četru fināla”, kurš beidzās ar “Stanford” triumfu).

Neraugoties uz to, spēlētāja 2021. gada 21. jūnijā netika iekļauta valstsvienībā, lai gan nav bijusi iesaistīta oficiālos skandālos. Nnekas māsa Čainija reaģēja, stundu vēlāk publicējot emocionālu ierakstu “tviterī”.

“Visu pēc kārtas, daži domās, ka esmu 100% neobjektīva. Stāsts ir par manu lielo māsu. Uzskaitīšu faktus – viņa ir pelnījusi cieņu. VIENMĒR ir gadījumi, kad izcila spēlētāja netiek iekļauta ASV izlasē. “Slikts laika logs”, “pārāk daudz talantu”. Ar tādu situāciju jārēķinās.

Taču, regulāri dzirdot, 1) gaidi savu kārtu un 2) tu dari visu pareizi – ieskaitot kļūšanu par ASV rezultatīvāko spēlētāju 2020. gadā un nopelnot MVP balvu Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā – un 3) tu esi priekšā visiem centienos piepildīt sapni...tas vienkārši šķiet netaisnīgi.

Manas māsas iecienītākais vārds ir “grace” (cieņpilna attieksme). Viņas grafiks bija PERFEKTI pielāgots, lai atgrieztos un spēlētu Tokijā. Vēlamies, lai viņai tiktu parādīta tāda pati cieņpilna attieksme kā CITĀM zvaigznēm...cieņpilna attieksme, kādu viņa velta katram satiktajam cilvēkam. Tā vietā, šī otrā reize, kad manas ģimenes sirds tiek salauzta, domājot par viņu.

Esmu redzējusi, ka (WNBA spēlētāju arodbiedrības prezidente) Nneka GADIEM izvirzījusi 144 spēlētājas pirmajā vietā. Neviens netrenējās un nespēlē ar lielāku pašatdevi. Nerūpējas vairāk. Neviens nav labāks komandas biedrs vai līderis.

Pārstāvība valstsvienībā ir svarīga. Nav labākas pārstāves vai spēles vēstneses, kura PATI SPĒLĒ, kā Nnemkadi Ogvumīke. Viņa ir VIENĪGĀ WNBA MVP, kura vēl nav iekļauta sastāvā Olimpiskajām spēlēm. Parādiet VIŅAI pienācīgu cieņu. Jebkurā gadījumā zinu, ka viņa dusmosies uz mani par šo, jo mēs, Ogvumīki, neejam “vieglāko ceļu”. Vismaz viņa nē.”

Sastāvā netika iekļauta arī divkārtējā WNBA MVP – un Rio spēļu čempione – Elena Delle Donne. Pirms pieciem gadiem ASV izlasē netika uzaicināta Kendisa Pārkere, kuras vārds vairāk neizskan valstsvienības sakarā.

B plāns? Internetā izskanējušas balsis, ka Nnekai jāpievienojas Nigērijas valstsvienībai.

Izmantotie resursi:
ASV nosauc leģendāru sastāvu Tokijas spēlēm
Šoks un neziņa Amerikā: Pārkeri neņem uz Rio

     [+] [-]

, 2021-06-22 15:18, pirms 3 gadiem
vēl tik trūka piekabināt #TāpēcKaMelna...

     [+] [-]

, 2021-06-22 16:14, pirms 3 gadiem
Gatis rakstīja: vēl tik trūka piekabināt #TāpēcKaMelna...
Aprakstītajam gadījumam tas būtu neatbilstošs arguments

     [+] [-]

, 2021-06-22 22:44, pirms 3 gadiem
Obama 08 rakstīja: Aprakstītajam gadījumam tas būtu neatbilstošs arguments
biksēs viņam #TapēcKaMazs