Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Juhanness Bē pēdējā šaušanā pārspēj Lēgreidu un triumfē kopvērtējumā

Rolands Eliņš

Juhanness Bē pēdējā šaušanā pārspēj Lēgreidu un triumfē kopvērtējumā
Juhanness Bē. Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules kausa sezona biatlonā noslēgusies ar masu startu vīriešiem, kurā Zviedrijas vējainajos laika apstākļos uzvarēja Simons Destjē. Taču galvenā uzmanība šoreiz bija pievērsta cīņai par uzvaru sezonas kopvērtējumā, un tajā viss izšķīrās pēdējā šaušanā, kurā Sturla Lēgreids pieļāva divas kļūdas, kamēr Juhanness Bē – tikai vienu. Bē ieguva trešo vietu šodien un trešo Pasaules kausa uzvarētāja titulu pēc kārtas.

Estešundā dienas laikā valdīja spēcīgs vējš, kas lika pārcelt sacensību sākumu. Pirms divām stundām notikušajās sieviešu sacensībās ar masu starta vējš ļoti traucēja šaušanā, liekot visām favorītēm slēpot vairākus soda apļus, un sieviešu sacensības neviena sportiste nepabeidza ar mazāk nekā četriem soda apļiem. Līdz vīriešu sacensību sākumam apstākļi jau bija uzlabojušies, vējš vairs nebija tik spēcīgs un parādījās pat saule, attiecīgi PK sezonas uzvarētāja likteni varēja noskaidrot daudzmaz normālos apstākļos.

Uz Pasaules kausa iegūšanu pretendēja divi sportisti no Norvēģijas izlases – Juhanness Bē un Sturla Lēgreids, 24 gadus vecais sportists, kurš biatlona elitē pieteicies tikai šosezon, taču darījis to iespaidīgi, pirms mēneša tiekot uzreiz pie četrām zelta medaļām pasaules čempionātā. Iepriekšējo PK sezonu Lēgreids pabeidza 43. vietā, bet šīs sezonas pēdējo posmu sagaidīja praktiski uz viena līmeņa ar Bē, visu intrigu atstājot pēdējā posmā, kur, lai arī reglamenta dēļ matemātika bija visai sarežģīta, princips bija vienkāršs – kurš no Norvēģijas izlases līderiem būs augstākā vietā, tas arī izcīnīs titulu.

Spēcīgāki nervi un ātrākas kājas trasē izrādījās Bē, kurš 27 gadu vecumā izcīnīja savu trešo PK kopvērtējuma titulu, paveicot to trešo reizi pēc kārtas. Kopumā Juhannesam šī ir jau septītā sezona karjerā, kurā viņš ieņēmis vietu labāko trijniekā kopvērtējumā. Jāpiemin, ka arī iepriekšējā sezonā Juhanness Bē kopvērtējumā uzvarēja tikai ļoti saspringtā cīņā, beigās par diviem punktiem apsteidzot leģendāro Martēnu Furkadu.

Bē šodien izcīnīja trešo vietu, paveicot to ar trim kļūdām šaušanā. Pēdējā šaušanā, uz kuru viņš ieradās dažas sekundes pirms Lēgreida, Bē gan pieļāva vienu kļūdu un devās soda aplī, taču savu iespēju Lēgreids, kurš bija priekšā Bē distances pirmajā pusē, izmantot neprata un kļūdījās divreiz, beigās finišējot astotajā vietā ar četriem soda apļiem.

Uzvaru šodienas sacensībās izcīnīja Francijas sportists Simons Destjē, kurš līdz ar to kopvērtējumā pakāpās uz devīto vietu. Viņam tā bija PK karjeras otrā uzvara (abas šīs sezonas izskaņā), turklāt šoreiz viņš to izcīnīja, ceļā uz finišu apsteidzot Krievijas sportistu Eduardu Latipovu, kurš šautuvi bija atstājis ar sešu sekunžu pārsvaru, taču slēpojumā piekāpās. Latipovam gan tāpat šī ir pārliecinoši labākā izcīnītā vieta Pasaules kausā – līdz šim 27 gadus vecais Krievijas sportists ne tikai nebija ticis uz goda pjedestāla, bet pat ne labāko sešiniekā.

Šodienas sacensību rezultāti nozīmēja arī to, ka PK kopvērtējumā uz 30. vietu atkāpies Andrejs Rastorgujevs, tiesa, viņam šajās nedēļās ir daudz lielākas problēmas – drīz beigsies noteiktais termiņš, kurā viņam jāsniedz paskaidrojumi Biatlona integritātes nodaļai, kas 11. martā ziņoja par konstatētiem pārkāpumiem sadarbībā ar dopinga kontrolieriem.

Masu starts, vīrieši

V.SportistsValstsLaiks (s.a.)
1.S. DestjēFrancija35:43.7 (2)
2.E. LatipovsKrievija+8.9 (2)
3.J. BēNorvēģija+17.5 (3)
4.V. KristiansensNorvēģija+32.2 (3)
5.B. DollsVācija+36.9 (4)
6.T. BēNorvēģija+38.2 (4)
7.J. FaksSlovēnija+44.3 (2)
8.S. LēgreidsNorvēģija+48.4 (4)
9.J. DāleNorvēģija+54.3 (4)
10.S. GaussKanāda+56.6

PK sezonas kopvērtējums, vīrieši

V.SportistsValstsPunkti
1.J. BēNorvēģija1052
2.S. LēgreidsNorvēģija1039
3.K. Fijons-MajēFrancija930
4.T. BēNorvēģija893
5.J. DāleNorvēģija843
6.S. SāmuelsonsZviedrija817
7.E. ŽaklēnsFrancija821
8.L. HofersItālija753
9.S. DestjēFrancija724
10.M. PonsiluomaZviedrija713
30.A. RastorgujevsLatvija255

Pasaules kausa sezonas pēdējais posms, Estešunda

DatumsLaiksDisciplīnaZeltsSudrabsBronza
19.03.13:30Sprints (s)Ekhofa (Norvēģija)Vīrere (Itālija)Tandrevola (Norvēģija)
16:30Sprints (v)Hofers (Itālija)Sāmuelsons (Zviedrija)T. Bē (Norvēģija)
20.03.13:15Iedzīšana (s)Roiselanna (Norvēģija)Ekhofa (Norvēģija)Sola (Baltkrievija)
16:15Iedzīšana (v)Legreids (Norvēģija)J. Bē (Norvēģija)Hofers (Itālija)
21.03.16:30Masu starts (s)Tandrevolda (Norvēģija)Alimbekava (Baltkrievija)Proisa (Vācija)
18:15Masu starts (v)Destjē (Francija)Latipovs (Krievija)J. Bē (Norvēģija)

  +2 [+] [-]

, 2021-03-21 18:59, pirms 3 gadiem
Prieks, ka Tarjem sanāca mazais kristāliņš. Lagreidam vēl viss priekšā

  -1 [+] [-]

, 2021-03-21 19:00, pirms 3 gadiem
Nebija tāda vēja kā dāmām. Prieks par Latipovu, pasniedza sev dāvanu dz. dienā. Legreidam visas iespējas nākamajā sezonā, jo tādu J. BĒ, kā šosezon ir iespējams mierīgi uzvarēt. Nav vairs trakās dominances. Vienīgi Nor dominance pret citām valstīm, tā bija izteikta šogad.

  -1 [+] [-]

, 2021-03-21 19:01, pirms 3 gadiem
Tarje jā, beigās izrāva mazo puķu podu maseniekā. Bet nu tur brālis piepalīdzēja neiespringstot uz uzvaru šodien. Kāds nesaprata, ko Bē tur bļāva atpakaļ trenerim pēdējā aplī?

  +3 [+] [-]

, 2021-03-21 19:04, pirms 3 gadiem
Ir ok. Uz aci izskatījās, ka Legreids pēdējo šaušanu baigā ātrumā paķēra - cipari varbūt rāda ko citu. Johaness - sagaidi, ka nākošgad viņš būs stiprāks, šosezon pieļaujams - grūti savākties, ka lielākais sāncensis aiziet. Nākošgad tomēr olimpiskais gads, tur vaļības atļauties nevar.

     [+] [-]

, 2021-03-21 19:10, pirms 3 gadiem
Francūzis ne reizi nebija uzvarējis un 4 šautuvē dabūja 4 apļus!

  +2 [+] [-]

, 2021-03-21 19:12, pirms 3 gadiem
chr1sT_v2 rakstīja: Nebija tāda vēja kā dāmām. Prieks par Latipovu, pasniedza sev dāvanu dz. dienā. Legreidam visas iespējas nākamajā sezonā, jo tādu J. BĒ, kā šosezon ir iespējams mierīgi uzvarēt. Nav vairs trakās dominances. Vienīgi Nor dominance pret citām valstīm, tā bija izteikta šogad.
Man arī prieks par Latipovu. Līdz šim stafetēs labi izpaudās, bet šodien arī solo distancē.

J. Bē tomēr paņēma uz pieredzīti. Šodien bija lēnākais šāvējs (laika izteiksmē gan tikai 32 sekundes lēnāks par ātrāko), bet ātrākais slēpotājs.

Jā, norvēģu dominancei ir potenciāls pieaugt. Vāciju gan, izskatās, sagaida tukšais periods. Paskatījos, ka no aktīvajiem sportistiem pēdējās trīs sezonās tikai vienam ir viena uzvara (Dollam) un pa visiem kopā tikai 11 pjedestāli (73 mačos!!).

Nu ko, līdz nākamajam startam astoņi mēneši... Paldies par sezonu gan sportistiem, gan faniem!

P.S. Ceru uz intervijām ar sportistiem, treneriem un funkcionāriem.

  +5 [+] [-]

, 2021-03-21 19:25, pirms 3 gadiem
JTB - lielais globuss un mazais globuss sprintā
TB - mazais masu startā
SHL - mazais globuss U-25, individuālajā un iedzīšanā

  +5 [+] [-]

, 2021-03-21 19:29, pirms 3 gadiem
Interesanta sezona. Labi, ka nebija viena, izteikta līdera, kas pasākumu padarītu garlaicīgu (kā Fridrihs ragaviņās). Domāju, ka J. T. Bē savāksies un būs labāks. Jācer, ka mums neatņems Andreju nākošajā sezonā un ka pārējie atradīs motivāciju ne tikai piedalīties, bet arī izcīnīt punktus.

  +1 [+] [-]

, 2021-03-21 19:30, pirms 3 gadiem
Kad Rastijam uzklausīšana? Runa ir jau sagatavota?

  +2 [+] [-]

, 2021-03-21 19:33, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Man arī prieks par Latipovu. Līdz šim stafetēs labi izpaudās, bet šodien arī solo distancē.

J. Bē tomēr paņēma uz pieredzīti. Šodien bija lēnākais šāvējs (laika izteiksmē gan tikai 32 sekundes lēnāks par ātrāko), bet ātrākais slēpotājs.

Jā, norvēģu dominancei ir potenciāls pieaugt. Vāciju gan, izskatās, sagaida tukšais periods. Paskatījos, ka no aktīvajiem sportistiem pēdējās trīs sezonās tikai vienam ir viena uzvara (Dollam) un pa visiem kopā tikai 11 pjedestāli (73 mačos!!).

Nu ko, līdz nākamajam startam astoņi mēneši... Paldies par sezonu gan sportistiem, gan faniem!

P.S. Ceru uz intervijām ar sportistiem, treneriem un funkcionāriem.
Norvēģiem ir vājprātīgs soliņš

Brāļi, Legreids, Dale, Kristiansens stabili TOP5, bet tad nāk brāļi Anderseni, Bakens, Stromsheims, Bogetveits utt.

Arī francūžiem ir labs sastāvs un labi jaunie aug
Fijons-Majē, Žakelēns, Destjē, Gigonā, F. Klods un E. Klods, Rivails, Lombadro utt.

Bet vāciešiem īsti nav kas tos līderus aizstāj.
Ir jau labs tas pamatsastāvs: Dols, Lesers, Rēss, Kūns, Horns, kā arī Navrats, Strelovs, Cobels, Fratšers utt., bet nu neviens nav nākamais Paifers vai Šemps.

  +2 [+] [-]

, 2021-03-21 19:35, pirms 3 gadiem
Koeur rakstīja: Interesanta sezona. Labi, ka nebija viena, izteikta līdera, kas pasākumu padarītu garlaicīgu (kā Fridrihs ragaviņās). Domāju, ka J. T. Bē savāksies un būs labāks. Jācer, ka mums neatņems Andreju nākošajā sezonā un ka pārējie atradīs motivāciju ne tikai piedalīties, bet arī izcīnīt punktus.
Piekrītu Kreipānam, par JTB. Viņš bija vnk apjucis pēc Martēna aiziešanas, a te pēkšņi uzradās kaut kāds Legreids kurš met viņam izaicinājumu. JTB tam nebija gatavs psiholoģiski un tas spēcīgi izpaudās sezonas vidū, sezonas beigās JTB uz pieredzi paņēma. Domāju ka nākamsezon JTB noteikti būs spēcīgāks, jo viņam Legreids min uz papēžiem

     [+] [-]

, 2021-03-21 21:05, pirms 3 gadiem
taaks- vinji pashi vel nezina, bet iznakumu izshkirs zurnaljugas kopaa ar lingvistiem (sarauj sc! leta spirinaas). https://www.delfi.lv/sports/news/wi...

  +1 [+] [-]

, 2021-03-21 22:00, pirms 3 gadiem
Es tak teicu, ka J. Bè pañems uz pieredzi. Un arī vēl jauns. Tikai 28 gadi. Tātad vēl gsdus 10 var nīcibāt visus rekordus. Jau 3 tituli ir. Kegreids būs izcils konkurents turpmākajos gados. Pēdējā posmā tomēr roka notrīcēja.

  +1 [+] [-]

, 2021-03-21 22:02, pirms 3 gadiem
Sorry,k par grammer, tomēr dzeru.. jē 😎

  +1 [+] [-]

, 2021-03-21 22:54, pirms 3 gadiem
Kkk, Bē pats teica, ka startēs līdz 33. Kaut kur bija raksts par to.

     [+] [-]

, 2021-03-23 12:14, pirms 3 gadiem
https://www.delfi.lv/mvp/saruna/bai...

Intervija ar Bendiku, kur tiek pateikts tas par ko šajā sezonā pie komentāriem daudzkārt lika mīnusus. Pat Baiba atzīst, ka jaunajiem trūkst gribasspēka rezultātu izaugsmei, it īpaši, puišiem. Tātad viņas vārdi ir balstīti uz pieredzi un Slotiņš ar Patrijuku arī ir pieskaitāmi pie tiem, kuri neiespringst uz rezultātu attīstību.