Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:146, Did:0, useCase: 3

Handbolā gads bez pārsteigumiem

Raitis Puriņš
Raitis Puriņš

Handbolā gads bez pārsteigumiem
LHF prezidetns Anrijs Brencāns pasniedz
Čempionu turnīra 3. vietas kausu ASK
kapteinim Arnoldam Straumem
Foto: Romaulds Vambuts

2007. gads jau noslēdzies, tāpēc eSports.lv piedāvā nelielu ieskatu pagājušā gada handbola notikumos. Ar "skaļu" sniegumu nevienai no mūsu handbolistu komandām nav izdevies izcelties.

Augstāk par savu līmeni nespēja uzlēkt Latvijas vīriešu izlase, kas 2008. Eiropas kvalifikācijas turnīrā izslēgšanas spēlēs piekāpās Čehijas valstsvienībai un neiekļuva finālturnīrā. Pēc cerīgā zaudējuma 30:31 Rīgā, diemžēl sekoja vēl viens zāģis arī Prāgā - 26:33, atliekot cerības par finālturnīru vēl vismaz uz vienu gadu. No jaunākajiem pērn startēja U-17 handbolisti, kas Eiropas atklātajā čempionātā 24 komandu konkurencē ierindojās 17. vietā.

"Domāju, ka varam cīnīties ar visām mūsu pretiniecēm," pirms 2008. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā par Latvijas sieviešu izlases spēku bija pārliecināta tās galvenā trenere Natālija Kudrjavceva, tomēr komanda piedzīvoja smagu izgāšanos. Četri bezierunu zaudējumi un piektā vieta grupā. Spožāk neveicās arī U-17 un U-19 handbolistēm, kas liela daļa spēlē arī pieaugušo izlasē. Savos kvalifikācijas turnīros katra izlase piedzīvoja pa trīs zaudējumiem, pretī saņemot pēdējo vietu grupā.

Latvijas un Baltijas mērogā 2007. gadā dominēja "ASK-AB.LV", kas savu titulu sarakstā pievienoja vēl trīs - Latvijas čempionāta, Baltijas līgas un Latvijas AB.LV kausa izcīņas. Otro vietu Latvijas čempionātā un Latvijas AB.LV kausa izcīņā, kā arī astoto vietu Baltijas līgā izcīnīja Dobeles "Tenax/Dzirnavnieks", bet vienīgo ievērības cienīgo medaļu par trešo vietu Latvijas čempionātā nopelnīja "LSPA" handbolisti. Pieminēšanas vērti ir divi "ASK-AB.LV" zaudējumu Dobeles komandai, tomēr "armijnieki" turpmākajās spēlēs apliecināja, ka tā bija tikai nejaušība, nevis likumsakarība!

Savā līmenī "ASK-AB.LV" nospēlēja arī Eiropā, kur EHF kausa izcīņas 3. kārtā divu spēļu summā piekāpās Francijas "Grand Littoral". Ar uzvaru otrajā spēlē Rīgā 32:24 bija par maz, lai atgūtu zaudēto Dunkerkā. Pēc ilgāka pārtraukuma Eiropas līmenī atgriezās Dobeles "Tenax/Dzirnanvieks" komanda, kas Kausa ieguvēju kausa izcīņā divu spēļu summā piekāpās Islandes klubam "UMF Stjarnan".

2007. gada tika aizvadīts pirmais Baltijas čempionu turnīrs, kas šogad notika Dobelē. Latvijas čempioni "ASK-AB.LV" ieņēma trešo vietu, bet par turnīra uzvarētājiem kļuva pēdējo divu gadu Zviedrijas čempioni "Hammarby IF". Mūsu federācijas prezidents cer šo turnīru ieviest kā tradīciju. 2008. gadā rīkotājvalsts būs Igaunija.

Sievietēm Latvijas čempionu tronī pēc gada pārtraukuma atkal kāpa "BTB Ludza" handbolistes. Otrajā vietā tika nobīdīta "Stopiņu NHK" komanda, bet trešajā vietā "LSPA" handbolistes. Šogad čempionāts jau paspējis izvērsties krietni vien interesantāks... Tam par iemeslu varētu būt divu Ulbrokas komandas meiteņu Elitas Ekkertes un Baibas Baumanes pārvākšanās uz Norvēģijas Ziemeļu līgas 2. divīzijas komandu "Harstad", kur abas handbolistes ir vienas no klubu līderēm.

No leģionāriem visievērojamāk pērn izcēlās Evars Klešniks un Helmuts Tihanovs, kuru pārstāvētā "Tusem Essen" pēc ilgāka laika atgriezās pašreiz spēcīgākajā pasaules līgā - Vācijas 1. bundeslīgā. Tiesa, tik spīdoši, kā iepriekš noteikti tika cerēts, Klešnika (Tihanovam kluba vadība pateica uzredzēšanos) klubam neiet - pēc aizvadītajām 19 spēlēm Esenes komanda turnīra tabulā ieņem pēdējo vietu. Tikmēr Tihanovs ar skatu uz nākotni šobrīd sargā vārtus Saksijas Oberlīgas klubā (nomināli 4. pēc spēka) "SC DHfK Leipzig".

Armands Uščina un Mārtiņa Līberga Vācijas 2. bundeslīgas ziemeļu zonā pērn finišēja astotajā vietā, bet ar latviešiem bagātākais klubs "EHV Aue", kur spēlē Ivars Serafimovičs, Mareks Skabeiķis un Valdis Gūtmanis, finišēja 11. vietā. Šim pulciņam pirms pusgada pievienojās arī Māris Veršakovs, kurš pašlaik pārstāv SG "Achim/Baden" komandas krāsas ziemeļu zonā.

Tik spīdoši, kā latviešiem Vācijā, negāja handbolistiem Austrijā, kur visaugstāk, piedzīvojot zaudējumu divu spēļu summā "aon Fivers", ierindojās Margota Valkovska "HC Hard" (spēli par trešo vietu Austrijā neizspēlē). Abiem pārējiem latviešiem Dmitrijam Bražņikovam ("ULZ Sparkasse Schwaz") un Valdim Labanovskim ("HIT Innsbruck") nācās cīnīties izslēgšanas spēlēs, tomēr vietu augstākajā līgā abi klubi saglabāja.

Pavisam neveiksmīgu sezonu aizvadīja Aleksejs Kuzmins, kurš vairāk laika pavadīja ārstējot savainojumus nekā spēlējot, tomēr viņa pārstāvētā "Akrueyri", kur spēlēja arī Aigars Lazdiņš, čempionāta noslēgumā ieņēma piekto vietu. Abu latviešu vietu šobrīd Islandē ieņem Jānis Grišanovs, kurš, aizvadot rezultatīvu sezonu "Tenax/Dzirnavnieks" komandā, vispirms pievienojās Islandes čempionāta komandai "IBV", bet pēc tam finansiālu problēmu dēļ pārvācās uz otrās līgas komandu "IR".

Savukārt Lazdiņš atgriezās Latvijā, kļūstot par spēlējošo treneri jau vairākkārt pieminētajā Dobeles komandā, bet Aleksejs Kuzmins nokļuva Pirmās Nacionālās Spānijas B līgas komandā "Grupo Pinta Torrelavega", kur viņam pievienojās brālis Andrejs, kam sekmīga neizvērtās iepriekšējā sezona Norvēģijas augstākās līgas klubā "Elverum".

Pērn jaunās sezonas sākums Latvijā izvērtās vēl neredzēti rosīgs. Notika spēlētāju maiņas, meklēti sponsori, notika preses konferences un prezentētas komandu mājas lapas. Tik ļoti nepieciešamā mājas lapa klubu rīkotajai Baltijas līgai tā arī nav izveidota, taču no lielā Latvijas četrinieka klubiem trijiem tādas ir:
ASK-AB.LV - http://hkask.lv
LSPA - http://hk-lspa.lv
K-Rauta - http://hk-rvr.lv

Gada beigās tradicionālā Rīgas Domes kausa laikā Latvijā pirmo reizi viesojās Starptautiskās handbola federācijas (IHF) prezidents ēģiptietis Hasans Mustafa. IHF prezidents kopā ar Latvijas handbola federācijas prezidentu Anriju Brencānu tikās ar Latvijas Olimpiskās komitejas prezidentu Aldoni Rubļevskis un ģenerālsekretāru Einaru Fogeli, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieku sporta jautājumos Edgaru Šnepu un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Dineviču, vienojoties par turpmāko atbalstu un sadarbību. Tikšanos laikā tika apspriesti jautājumi par handbola attīstīšanu un popularizēšanu Latvijā.

Latvijas vīriešu izlase, pieveicot turnīra uzvarētājus ukraiņus, Rīgas Domes kausa izcīņā palika pēdēji ceturtie, taču priecēja lielais skatītāju daudzums, kas katrā Latvijas spēlē aizpildīja gandrīz visas Olimpiskā sporta centra tribīņu vietas. Pēc pirmās spēles noskatīšanās IHF prezidents izteicās, ka mums vajagot lielāku zāli...

     [+] [-]

, 2008-01-05 13:21, pirms 16 gadiem
Bija daudz labu notikumu. Vis būs labi.

  -1 [+] [-]

, 2008-01-05 13:22, pirms 16 gadiem
sozezon buus labaak!