Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Valdība neatrod divus miljonus eiro ziedojumu krituma kompensēšanai

Valdība neatrod divus miljonus eiro ziedojumu krituma kompensēšanai
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis. Foto: Rūta Kalmuka/f64

Esošā valdība neapmierinās sporta organizāciju lūgumu kompensēt tām ziedojumu kritumu, šāda pozīcija izriet no Ministru kabineta atbildes vēstules projekta Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijai.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka šogad 4. septembrī Saeimas Sporta apakškomisija lēma vērsties pie valdības ar prasību rast iespējas kompensēt ziedojumu sarukumu sporta nozarei aptuveni divu miljonu eiro apmērā. Tāpat apakškomisija vēstulē aicināja Ministru kabinetu palielināt valsts budžeta programmas "Sports" bāzes finansējumu 2019.-2021. gadam desmit miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu nozares sekmīgu darbību un izaugsmi ilgtermiņā.

Izskatīšanai nākamās nedēļas, 23. oktobrī, Ministru kabineta sēdē iesniegts valdības atbildes vēstules projekts apakškomisijai, kurā uzsvērts, ka Izglītības un zinātnes rīcībā nav divu miljonu eiro, ko 2018. gadā novirzīt sporta organizācijām.

Savukārt par nozares finansējuma pieaugumu ilgtermiņā uzsvērts, ka šis jautājums tiks skatīs 2019. gada un vidēja termiņa budžeta sagatavošanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem prioritārajiem pasākumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Attiecībā uz Saeimas apakškomisijas pausto par finansējuma samazināšanos sporta nozarei saistību ar izmaiņām Uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) likumā un to saistību ar ziedotāju paradumu maiņu, Finanšu ministrija (FM) norādīja uz vairākiem aspektiem, pirmkārt, UIN likums neierobežo ziedotāju iespējas un vēlmi ziedot, bet tieši pretēji, UIN samaksa tiek atlikta, lai stimulētu uzņēmējdarbību un veicinātu arī plašāku uzņēmēju loku atbalstīt sabiedrībai vērtīgus projektus, radot iespējas piemērot UIN stimulus ziedojumiem Sabiedriskā labuma statusu ieguvušajām organizācijām.

FM uzsvēra, ka ziedojumu saņēmēju loks, kurus valsts atbalsta, piedāvājot nodokļa stimulu ziedotājiem, saglabājas līdzšinējais, savukārt potenciālo ziedotāju loks ir paplašinājies, jo UIN modelis paredz trīs dažādus veidus nodokļa stimula piemērošanai ziedojumiem sabiedriskā labuma organizācijām.

Tāpat FM komentēja sporta nozares nevalstisko organizāciju pausto, ka ziedotāju aktivitāte 2018. gadā ir samazinājusies. FM informēja, ka visos iepriekšējos gados ziedotāju aktivitāte ir pieaugusi tieši otrajā pusgadā un pēdējos gada mēnešos, līdz ar to šobrīd nav iespējams izdarīt secinājumus par ziedoto līdzekļu samazinājumu nozarei, pamatojoties tikai uz pirmā pusgada datiem.

Piemēram, 2017. gada otrajā pusgadā sporta nozares nevalstiskajām organizācijām ziedotās summas veidoja aptuveni divas trešdaļas no visa gada ziedojuma apmēra, lielāko apmēru sasniedzot decembrī - 44% no visām ziedotajām summām. Kopumā 2017. gadā sporta nozares organizācijām ziedoti aptuveni 15 miljoni eiro jeb 36% no visām ziedotām summām. No šīs summas gada pirmajā pusgadā tika ziedoti 35%.

"Ziedojumiem ir brīvprātības raksturs, un ziedošana kā tāda nav pašmērķis, bet viens no instrumentiem sabiedriskā labuma nodrošināšanai. Ziedojumi ir papildus atbalsts sporta nozares nevalstiskajām organizācijām, bet atsevišķos gadījumos nav izšķirošs sporta nozares NVO darbības nodrošināšanai," skaidroja FM.

Pēc FM rīcībā esošajiem datiem, sporta nozarē vairākām sabiedriskā labuma organizācijām ziedojumi veido nebūtisku ienākumu daļu, turklāt dažos gadījumos ziedojumus ir veikušas valsts kapitālsabiedrības. "Tā kā valsts kapitālsabiedrības parasti pieņem lēmumu par ziedojumiem gada nogalē, šobrīd nav informācijas par plānoto ziedojumu politikas maiņu," piebilda FM.

Izmantotie resursi:
LETA

  +2 [+] [-]

, 2018-10-19 12:27, pirms 5 gadiem
nez... cik no tie 2 milj. būtu jāatdod atpakaļ kādam un kam jādod?

  +2 [+] [-]

, 2018-10-19 12:40, pirms 5 gadiem
Ekmanis un Jaunups tūliņ spers zibeņus

  -1 [+] [-]

, 2018-10-19 12:42, pirms 5 gadiem
Gatis rakstīja: nez... cik no tie 2 milj. būtu jāatdod atpakaļ kādam un kam jādod?
kāpēc būtu kādam jādod atpakaļ? Visos sporta veidos ir naudas kritums, tostarp federācijās, skatīsimies, cik sportisti pazudīs un vai/cik daudz sporta rezultāti mūsu pārstāvjiem kritīs un cik dziļi Latvijas federācijas kritīs starptautiskos reitingos

  +6 [+] [-]

, 2018-10-19 13:18, pirms 5 gadiem
Real Rebel rakstīja: kāpēc būtu kādam jādod atpakaļ?
Tikai ironija par iepriekšējo sponsorēšanas sistēmu kur zināms % no ziedojuma bija jāatdod ziedotājam. Nevienam tas nebija nekāds noslēpums, tagad kad shēmai piegriezts skābeklis, ziedotājiem nav interese ziedot, kas arī parādās sporta federāciju rocībā

  +1 [+] [-]

, 2018-10-19 13:27, pirms 5 gadiem
Lai cik kvēls sporta fans es būtu, šo lēmumu atbalstu. Priekā!

     [+] [-]

, 2018-10-19 14:30, pirms 5 gadiem
Piesaistīt sponsorus ir katras sporta federācijas vadības uzdevums. Ja viņi to nespēj, lai atkāpjas, bet prasīt naudu no valdības plānā maciņa ir visvieglāk. Arī es atbalstu šo lēmumu. Izņemot gadījumu, ja Sigulda tomēr pretendētu uz OS rīkošanu un vajadzētu naudu trases pārbūvei.

     [+] [-]

, 2018-10-19 14:53, pirms 5 gadiem
Tas vispār ir pēdējais naglums - kompensējiet mums neiegūtos ziedojumus.

Kāda hrena pēc tas būtu jādara? Ja man kā kādam uzņēmējam valsts ekonomikas krituma dēļ ir mazāk darba un tāpēc - naudas, kas man kaut ko kompensēs? A šiem, redz, vajag!

  +1 [+] [-]

, 2018-10-19 14:59, pirms 5 gadiem
Būst tak jāmaksā kompensācijas aizejošajai seimai, tāpēc arī nav liekas naudas.

     [+] [-]

, 2018-10-19 15:01, pirms 5 gadiem
"Ziedojumi" vai sponsori? Ziedojums ir kas tāds, kam nebūs logo uz krekliņiem un tie, kas naudu saņēmuši, nepiedalīsies "ziedotāja" reklāmās.
Sponsori jau cits stāsts un cita pieeja - tur nodokļu atlaidītes un iespēja iegūt dziļu pozitīvo ietekmi visā jomā, kas krietni uzlabo ieguldītā eiro atdevi, salīdzinot ar vienkārši plašu reklāmas kampaņu TV.
Cik tieši šie paši sponsorētāji ir "ziedojuši" kaut vai Labestības dienā vai tml.? Konkrēti cik?

  +2 [+] [-]

, 2018-10-19 15:49, pirms 5 gadiem
Tiem, kas brēc, ka ļaunā valsts mainot likumdošanu, pastarpināti piegriezusi naudas plūsmu sportam. Jūs saprotat, ka līdz šim lielāka'daļa ziedoja, jo saņēma nodokļu atvieglojumus (kas gan bija mazāki par ziedotajām summām), tādēļ, lai "paliktu pa nullēm" ziedojot, bija vienošanās ar ziedojumu saņēmējiem, ka tie daļu atdod atpakaļ. Beigās sports ticis pie naudas, uzņēmums pa nullēm, sportam ziedoto patiesībā segusi valsts neieņemtajos ienākumos nodokļos. Bet uz formām redzam X firmas logo, ne LV karogu tā vietā. Šitai shēmai sen bija skābeklis jāpiegriež. Jā, sports cietīs, bet nevar atbalstīt sportu apkāšot valsti. Vai dzenot postā tautas nabadzīgāko un izmisušāko daļu caur ātrajiem kredītiem (kuri arī tagad raud, ka nevarēs ziedot sportam, jo redz pieņemtie gada procentu griesti čakarē biznesu heh). Tas nekas, ka līdz šim gada peļņas tiem kantoriem attiecībā pret apgrozījumu bija kosmiskas. Tagad beidzot būs normāli uzņēmējdarbības rādītāji, būs tāpat peļņa, vienkārši ne tik slima. Un ja reiz tad vairs viņi neziedos sportam, tas tikai parādīs patieso seju un nodomus (kas ātro kredītu gadījumā bija lobēt un gūt atbalstu tautā un starp sportistiem ,ka nevajag ierobežot gada procentus aizdevumiem). Lūdzu, domājiet kritiski, pirms bļaujat, ka valsts čakarē sportu. Uz izčakarētām dzīvēm un apkāstu valsti (mūs visus) nevajag būvēt sporta pamatus.

     [+] [-]

, 2018-10-19 18:22, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Piesaistīt sponsorus ir katras sporta federācijas vadības uzdevums. Ja viņi to nespēj, lai atkāpjas, bet prasīt naudu no valdības plānā maciņa ir visvieglāk. Arī es atbalstu šo lēmumu. Izņemot gadījumu, ja Sigulda tomēr pretendētu uz OS rīkošanu un vajadzētu naudu trases pārbūvei.
jums paskrien garām tas, ka esošie labojumi ir nekvalitatīvi un kopumā atgrūž atbalstītājus. Pro sports ir uzņemējdarbība un valstij ar nodokļu izmaiņām ir jāveicina tās nozares attīstība, pašlaik viņi iet uz pro sporta bremzēšanu, ja skatāmies citas sfēras, tad mainās nodokļu likmes utt.

     [+] [-]

, 2018-10-19 20:27, pirms 5 gadiem
Nu vajadzētu DRO, kas galvenā vainīgā, pa vakariem Vērmanītī uz naudu šahu spēlēt. Varbūt līdz mūža beigām spētu pāris tūkstošus sakasīt...

     [+] [-]

, 2018-10-20 00:07, pirms 5 gadiem
Real Rebel rakstīja: jums paskrien garām tas, ka esošie labojumi ir nekvalitatīvi un kopumā atgrūž atbalstītājus. Pro sports ir uzņemējdarbība un valstij ar nodokļu izmaiņām ir jāveicina tās nozares attīstība, pašlaik viņi iet uz pro sporta bremzēšanu, ja skatāmies citas sfēras, tad mainās nodokļu likmes utt.
Sports nav uzņēmējdarbība, jo sportisti nerada nekādu pievienoto vērtību. Sports ir izklaide. Arī tagad uzņēmumiem ir vairākas iespējas ziedot sportam, bet budžeta līdzekļus prof. sportam normālas valstis neatvēl. To dara tikai autoritāras valstis, kam sports ir prestižs un politika.