Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2738, Did:0, useCase: 3

"Euro 2016" grupu turnīra trešo vietu matemātiskā cīņa

Rolands Eliņš

"Euro 2016" grupu turnīra trešo vietu matemātiskā cīņa
Zviedrijas un Īrijas izlases pagaidām ir drošākās trešās vietas kandidātes palikšanai ārpus astotdaļfināla
Foto: Raphael Serres/SIPA/Scanpix

Šovakar sāksies „Euro 2016” grupu turnīra pēdējā kārta. Sportacentrs.com piedāvā izvērtēt situāciju grupu kopvērtējuma lejasgalā un to, kurām izlasēm lielākās izredzes iekļūt astotdaļfinālā kā trešās vietas ieguvējai savā grupā.

„Euro 2016” finālturnīra 24 izlašu formāts nedaudz mainījis noskaņojumu grupu turnīrā. Par svarīgāko mērķi vairs netiek izvirzīta iekļūšana grupas divu labāko izlašu pulkā, bet gan četru punktu savākšana. Jo ar to gan jau pietiks trešo vietu konkurencē. Taču teorētiski visās grupās trešajai vietai var būt četri vai vairāk punkti, un tad divām izlasēm nepietiks vis.

Atgādinot turnīra nolikumu – astotdaļfinālā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas. Kritēriji ir jau ierastie un ierastajā secībā, proti, punktu skaits, vārtu starpība un gūto vārtu skaits. Ja visi šie rādītāji sakrīt, tad tiek ņemts vērā dzelteno un sarkano kartiņu skaits, un augstāk būs „godīgākā” komanda. Ja arī tas ir vienāds, pēdējais kritērijs būs vieta UEFA rangā.

Pašreizējā situācija pēc divām kārtām astotdaļfinālā tiktu Ziemeļīrija, Slovākija, Portugāle un Čehija. Čehiem visi rādītāji vienādi ar rumāņiem, taču tikai divas dzeltenās kartītes, kamēr Rumānijai veselas septiņas. Aiz borta paliktu arī Zviedrija, taču šobrīd šim aprēķinam nav lielas jēgas, jo skaidrs, ka pēdējā kārtā var krasi mainīties ne tikai šo sešu izlašu situācija, bet arī visu ceturto vietu situācija.

Trešo vietu rangs pēc otrās kārtas

V.IzlaseUNZVārtiP
1.Ziemeļīrija1012:13
2.Slovākija1013:33
3.Portugāle0201:12
4.Čehija0112:31
5.Rumānija0112:31
6.Zviedrija0111:21

Kā izskatās, vissliktākajā pozīcijā nonākusi E grupa. Potenciālās trešās vietas sadalītājas Zviedrija un Īrija spēlēja neizšķirti, un šāds rezultāts īsti neko nedeva ne vienai, ne otrai, jo tāpat bija skaidrs, ka pēc tam būs nepieciešama uzvara pār Beļģiju vai Itāliju. Ja Zviedrija vai Īrija pēdējā kārtā neizcīnīs trīs punktus, tad viena no šīm izlasēm paliks pēdējā trešo vietu sadalījumā. Īrijai gan lielas cerības dod fakts, ka Itālijas treneris Antonio Konte var vairs nesatraukties par pirmo vietu grupā un gatavojas laukumā sūtīt otro sastāvu.

Savukārt D grupā Čehijai pagaidām viens punkts, Turcijai neviens, bet abām savstarpēja spēle. Identiska situācija A grupā Rumānijai un Albānijai. Neizšķirts ir neparocīgs rezultāts visām četrām izlasēm, taču – ja abās spēlēs būs neizšķirti un E grupā uzvarēs favorītes, astotdaļfinālā kāda izlase tiks ar tikai diviem punktiem.

No ceturtajām vietām vietām labākajās lēciena pozīcijās ir Austrija. Austrieši pagaidām nav guvuši nevienus vārtus, taču pēdējā kārtā spēkosies ar Islandi. Automātiski ierēķināt trīs punktus, protams, austrieši nevar atļauties, taču viņi būs favorītu lomā. Tikmēr Islandei ir reālas briesmas zaudējuma gadījumā ar diviem punktiem palikt pēdējā vietā grupā un nemaz nepiedalīties trešo vietu sadalījumā.

Konkrētus variantus šobrīd gan īsti nevar rēķināt. Atlikušas 12 spēles, kurās iespējami 36 dažādi iznākumi, un līdz ar to iespējams milzīgs variantu skaits. Taču varam apskatīties situāciju, kāda būtu, ja visas spēles noslēgtos tā, kā „tām vajadzētu noslēgties”, proti, saskaņā ar „Olybet” bukmeikeru prognozēm.

Trešo vietu situācija, ja pēdējās kārtas spēlēs nenotiek neviens pārsteigums

V.IzlaseP
1.Rumānija-Šveice*4
2.Čehija-Horvātija*4
3.Austrija4
4.Ziemeļīrija3
5.Slovākija3
6.Zviedrija-Īrija*1

*Norādītas divas vienas grupas izlases, jo tām neizšķirts savstarpējā mačā un vietu noteiktu vārtu starpība

Teorētiski noteikt četras labākās izlases no sešām ir ļoti vienkārša padarīšana, taču to sarežģītu padara tas, ka katra grupa savu pēdējo kārtu aizvadīs atsevišķā dienā. Līdz ar to šovakar trešo vietu A grupā iegūs Albānija, Rumānija vai Šveice un pēc tam četras dienas varēs Francijā gaidīt, vai tomēr nesanāk pakot mantas un doties mājās. Mazākā mērā tas pats attiecas uz B grupas komandām. Tas radīs ne tikai izlases iekšējās problēmas, sak, albāņi vai rumāņi turpinās trenēties līdz 22. jūnijam, kad atklās, ka sezona tomēr beigusies jau pirms krietna laiciņa. Tāpat labs jautājums, ko darīt Velsas/Slovākijas/Krievijas/(teorētiski arī Anglijas) faniem. Viena no šīm izlasēm 20. jūnijā ieņems trešo vietu grupā, bet līdzjutējiem būs jāizvēlas, vai nedēļu vēl gaidīt Francijā uz astotdaļfinālu, kurā viņu izlase tīri labi var arī netikt citu grupu rezultātu dēļ. Par to savukārt galīga skaidrība taps tikai 22. jūnija pašā vakarā.

Tāpat kā uz delnas redzams vēl viens šī formāta trūkums, kas pieminēts jau iepriekš. Pirms pēdējās kārtas A, B un C grupas izlasēm nebūs ne jausmas, ar kādu rezultātu tām pietiek, lai izdzīvotu trešo vietu konkurencē. Jo astotdaļfinālā var sanākt iekļūt ar tikai diviem punktiem un var palikt aiz borta arī ar četriem punktiem. Tādēļ vairākas izlases iekļūšanu astotdaļfinālā nosvinēs nevis futbola laukumā TV kameru priekšā, bet gan nākamajā dienā pie saviem televizoru ekrāniem.

Izmantotie resursi:
UEFA EURO 2016 - UEFA.com

  +7 [+] [-]

, 2016-06-19 13:07, pirms 8 gadiem
Paldies autoram par sakrīgo izklāstu, īsti vietā. Nepiekritīšu tikai par austriešu favorītu statusu pret Islandi.

  -1 [+] [-]

, 2016-06-19 13:10, pirms 8 gadiem
Vienmēr ir besījusi šī rēķināšana-futbols ir jāskatās nevis jārēķina.

     [+] [-]

, 2016-06-19 13:28, pirms 8 gadiem
Raiteens rakstīja: Vienmēr ir besījusi šī rēķināšana-futbols ir jāskatās nevis jārēķina.
Tad nerēķini un skaties
Slēpts komentārs: boswel

  +2 [+] [-]

, 2016-06-19 14:05, pirms 8 gadiem
Šāds rezultāts mums neder!

     [+] [-]

, 2016-06-19 14:40, pirms 8 gadiem
gadus 20 gandrīz pēc šāda formāta spēlēja PČ
tā kā nav nekas traks

     [+] [-]

, 2016-06-19 15:23, pirms 8 gadiem
boswel rakstīja: Kāda mums latviešiem starpība, vai Rumānija vai Slovākija iekļūs Play-Off ...
liela jo no ta atkarājas vai tu ņemsi no slovāka vai rumāņa mutē.

  +4 [+] [-]

, 2016-06-19 15:59, pirms 8 gadiem
Austrija būs favorīte mačā pret Islandi? Interesanti kāpēc? - tāpēc ka tur ir Alaba un Arnautovičs - vai? Ļoti apšaubāma teorija. Islandei ir Sigurdsons un tā kopumā šajā turnīrā demonstrē sakarīgāku sniegumu par Austriju. Domāju šajā pārī izteikta favorīta nav un iespējas ir 50/50.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-19 16:01, pirms 8 gadiem
Es personīgi no Zviedrijas un Ibras biju gaidījis daudz sakarīgāku sniegumu.
Slēpts komentārs: andzis

  +2 [+] [-]

, 2016-06-19 16:43, pirms 8 gadiem
andzis rakstīja: A kas ir Sigurdsons?
Skaties futbolu un uzzināsi, piemēram, EPL.

  +4 [+] [-]

, 2016-06-19 20:08, pirms 8 gadiem
andzis rakstīja: A kas ir Sigurdsons?
Sigurdam dēls.

     [+] [-]

, 2016-06-19 20:44, pirms 8 gadiem
andzis rakstīja: A kas ir Sigurdsons?
Sigurdsson - Iceland Reporter!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja