Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Arī regbisti sāks cīņu par Pasaules kausu regbijā-7

Juris Miņins
Juris Miņins

Arī regbisti sāks cīņu par Pasaules kausu regbijā-7
Fidži ir pašreizējie olimpiskie čempioni. Vai viņiem izdosies trumfēt arī Pasaules kausā?

Pagājušajā nedēļā noslēdzās Pasaules kauss futbolā, bet jau šajā nedēļas nogalē planētas labākās regbija-7 komandas tiksies ASV pilsētā Sanfrancisko, lai noskaidrotu 2018. gada Melrouza kausa ieguvējus. Ko gaidīt no šī turnīra?

Ieskats vēsturē

Nez vai skotu miesnieki Neds Heigs un Deivids Sandersons 1883. gadā, kad izveidoja jaunu regbija spēles versiju, ar septiņiem spēlētājiem katrā pusē, varēja iedomāties, ka pēc 135 gadiem šis regbija spēles variants konkurēs ar klasisko, piecpadsmit vīru, regbiju par populārākā spēles veida titulu. Vēl jo mazāk viņi varēja paredzēt to, ka regbijs-7, kas sākotnēji ilgus gadus tika izmantots tikai kā "treniņu laukums" klasiskajam regbijam, tiks iekļauts olimpisko spēļu programmā un tiks rīkotas Pasaules kausa izcīņas.

Taču pašlaik ir noticis tieši tā, jo regbijs-7 ir kļuvis par vienu no atpazīstamākajiem spēles veidiem, tieši "septītniekā" tiek izspēlētas olimpisko spēļu medaļas, kā arī jau septīto reizi norisināsies Pasaules kauss. Šīs regbija variācijas galvenie trumpji – ātrums, azarts, augstā rezultativitāte, kā arī lielais spēļu skaits, ko var aizvadīt maksimāli īsā laika periodā, ir aizrāvuši teju visu pasauli, tāpēc nav nekāds brīnums, ka Pasaules kauss "septītniekā" norisināsies regbijam ne pārāk ierastā lokācijā, ASV.

Viss gan sākās 1993. gadā, kad regbijs-7, sešus gadus pēc sava "lielā brāļa", pirmo reizi izgāja uz starptautiskās skatuves. Tolaik vēl Starptautiskā regbija komiteja (IRB) bija nolēmusi organizēt Pasaules kausu arī šajā spēles versijā un, protams, pirmo turnīru bija jāaizvada tā dzimtenē, Skotijā.

Te ir jāiestarpina neliela atkāpe, jo Edinburgā spēlēja arī Latvijas regbija-7 izlase. Vispirms, kopā ar pārējām bijušās PSRS izlasēm panākot tiesības uz savu atlases turnīru, bet jau pašā atlasē tiekot galā gan ar Gruziju (20:5), gan, turnīra organizatoriem par pārsteigumu, arī ar Krieviju (12:10), kas mūsu komandai nodrošināja ceļazīmi uz Skotiju.

Pašu finālturnīru var vērtēt dažādi, jo Latvijas izlase piekāpās visās piecās grupu turnīra spēlēs, paliekot pēdējā vietā savā apakšgrupā, tiesa jau pats fakts, ka Latvijas regbisti cīnījās pret Fidži un DĀR, kā arī Velsas, Japānas un Rumānijas izlasēm, kas regbijā kotējas daudz augstāk, ir ievērības cienīgi. Turklāt, tieši regbisti bija pirmie, kuriem izdevās ielauzties komandu sporta veidu elitē, kļūstot par pirmo Latvijas komandu, kura ir spēlējusi pasaules meistarsacīkšu elites grupā.

Medaļas 1993. gadā sadalīja Anglija un Austrālija, finālā angļiem izrādoties pārākiem ar 21:17 un tas viņiem ļāva iegūt pirmo Melrouzas kausu.

1993. gada Pasaules kausa spēļu apskati

Nākošais turnīrs norisinājās pēc četriem gadiem, Honkongā, kas tolaik vēl bija Britu pakļautībā esoša teritorija. Tieši šajā turnīrā pie savas pirmās lielās uzvaras tika Fidži valstsvienība, kas finālā ar 24:21 pārspēja Dienvidāfrikas Republikas komandu. Jāpiebilst, ka šo maču vēl aizvien dēvē par labāko regbija-7 spēli šī sporta vēsturē.

1997. gada Pasaules kausa fināls

Vēl pēc četriem gadiem pasaules labākās komandas tikās Argentīnā un 2001. gada Pasaules kauss bija pirmais lielais regbija turnīrs, kas tika aizvadīts Dienvidamerikā. Par čempioniem šoreiz kļuva Jaunzēlande, kas pārliecinoši uzvarēja visās astoņās turnīra spēlēs, bet par 2001. gada Pasaules kausa labāko spēlētāju tika atzīts leģendārais Jona Lomu, ko sauc par pirmo starptautisko regbija superzvaigzni.

Regbijs-7 saņēma vēl vienu attīstības grūdienu brīdī, kad kļuva skaidrs, ka tas var pretendēt uz vietu olimpisko spēļu programmā. Tiesa, lai palielinātu iespējas iekļūt olimpiskajā saimē, IRB pasteidzās paziņot, ka ir gatavi likvidēt Pasaules kausu, lai tieši olimpiskās spēles kļūst par "septītnieka" četrgades svarīgāko notikumu. 2009. gadā arī kļuva zināms, ka pēc septiņiem gadiem regbijs-7 arī tiks spēlēs olimpiskajās spēlēs un IRB paziņoja, ka 2013. gada turnīrs, kurš norisinājās Krievijā, būs pēdējais šāda veida čempionāts.

Tiesa, pēc daudzām pozitīvām atsauksmēm un nu jau "World Rugby" biedru lūgumiem, Pasaules kauss, pēc savienības ģenerālasamblejas balsojuma, tika saglabāts, paziņojot, ka arī turpmāk tas notiks reizi četros gados.

Atgriežoties pie jau pieminētā 2009. gada, Apvienotajos Arābu Emirātos notikušajā turnīrā pirmo reiz piedalījās arī 16 spēcīgākās dāmu regbija-7 izlases, kas, neapšaubāmi, bija nozīmīgs notikums sporta veida attīstībā. Par pirmajām čempionēm kļuva austrālietes.

2016. gada Rio olimpiskās spēles deva vēl vienu grūdienu "septītnieka" attīstībā, jo tas bija pirmais olimpiskais regbija-7 turnīrs. Piedalīšanās pasaules sporta četrgades svarīgākajā sporta forumā daudzus iepazīstināja ar regbiju kā tādu, bet tie, kas bija dzirdējuši par šo sporta veidu un, iespējams, kādu reizi arī redzējuši, parādīja, ka regbijs var būt arī ātrs un dinamisks. Turklāt, kā jau olimpiskais sporta veids, tas arī daudzviet sāka baudīt zināmas privilēģijas, kas, protams, ir atstājis labvēlīgu iespaidu uz regbiju-7 kopumā.

2016. gada olimpisko spēļu fināls, Fidži – Lielbritānija

Regbijs-7 tiek līdz Sanfrancisko

Nu, 2018. gadā Pasaules kauss ir nonācis līdz ASV. Daudziem, protams, var rasties jautājums par to, kāpēc tieši ASV, kur dominē pavisam citi sporta veidi, tajā skaitā ar ovālo bumbu, tiesa, tikai no pirmā acu uzmetiena šī izvēle var šķist neloģiska.

Patiesībā ASV regbijs ir diezgan attīstīts un valsts izlase, lai arī klasiskajā regbijā necīnās par visaugstākajām vietām, ir viena no regulārām Pasaules kausa dalībniecēm (kā arī divkārtējā olimpiskā čempione klasiskajā regbijā). Savukārt regbijā-7 komanda ne vienu vien reizi ir uzvarējusi Pasaules sērijas posmos un reāli pretendē uz pirmajām vietām ikvienā turnīrā, kurā piedalās. Beigu beigās, ASV nacionālais sporta veids, amerikāņu futbols, kas pašlaik gan ir izveidojies par pilnīgi atšķirīgu sporta veidu, ir cēlies tieši no regbija, ko "jaunajā pasaulē" ieveda britu ieceļotāji, vēlāk to "modernizējot" pēc savas labpatikas.

Ko mēs varam sagaidīt no 2018. gada Pasaules kausa vīru turnīra? Prognozes, kā zināms, ir nepateicīga lieta, taču šoreiz tā ir nepateicīga dubultā, jo ir daudz dažādu apstākļu, kas liedz objektīvi izvērtēt komandu spēku samērus.

Favorīti

Pēc loģikas par turnīra galvenajiem favorītiem būtu jāsauc DĀR izlase, jo tieši šī komanda ir uzvarējusi pēdējās divās Pasaules sērijas sezonās. Tiesa, komandas sastāvs uz Pasaules kausu ievērojami atšķiras no ierastā, jo tajā nav astoņu pamatsastāva spēlētāju. Protams, pēdējos Pasaules sērijas posmos dienvidāfrikāņi parādīja, ka arī jaunā paaudze viņiem ir gana talantīga, bet vai viņiem pietiks pieredzes un prasmju startam tik lielā turnīrā, tas gan ir jautājums.

Lielākie DĀR konkurenti, protams, ir Fidži komanda. Fidžieši pēc 2016. gadā izcīnītā olimpisko spēļu zelta, 2016./2017. gada Pasaules sērijas izcīņā bija mazliet atslābuši, tāpēc pēc diviem triumfa gadiem izcīnītā trešā vieta likās kā neveiksme. Arī 2017./2018. gada sezonā Fidži komanda nespēja uzvarēt Pasaules sērijā, sev priekšā palaižot DĀR, taču viņu izcīnītās piecas uzvaras sērijas posmos bija pārliecinoši labākais sniegums sezonā un tikai dēļ neizteiksmīgās spēles sezonas ievadā un neveiksmes pēdējā posmā, "lidojošie fidžiāņi" palika otrie.

Nevar nepieminēt, ka, ja DĀR vienība Pasaules kausu sagaida ar jaunu un mazpieredzējušu sastāvu, tad salinieku komanda pirms došanās uz Sanfrancisko ir piesaistījuši virkni ar profesionālajiem regbistiem, Džošua Tuisovu un Leoni Nakaravu, kuri bija ar komandu arī 2016. gada olimpiskajās spēlēs, ieskaitot.

Protams, ka runājot par regbiju nevar nepieminēt arī Jaunzēlandi. Tā gan vairs nav tā spēcīgā Jaunzēlandes komanda, kas bija 21. gadsimta ievadā, kad no pirmajām 14 Pasaules sērijas sezonām jaunzēlandieši uzvarēja 12 gadījumos, taču tā vēl aizvien ir pirmā četrinieka komanda. Tiesa, pašlaik daudzi atgādina 2016. gada startu Rio spēlēs, kur jaunzēlandieši izgāzās, beigu beigās ieņemot vien piekto vietu, kas ir iemesls piesardzībai arī šī gada Pasaules kausa kontekstā.

Visbeidzot, Anglija. Nepilnas divas nedēļas pēc tam kā Anglijas izlase neaizsniedzās līdz Pasaules kausam futbolā un, tomēr, neatveda to mājās, angļiem ir visas iespējas uz mājām atvest citu trofeju, kas ir ne mazāk "angliska" un ne mazāk gaidīta, jo lielajos regbija turnīros angļi nav uzvarējuši kopš 2003. gada. Angļi ir savākuši teju vislabāko iespējamo sastāvu un ar to veiksmīgi arī izgājuši "ugunskristības" Eiropas "Grand Prix" sērijā, tāpēc no olimpiskajiem vicečempioniem ir jāgaida saturīgs sniegums.

Savukārt dāmu turnīrā viss, no pirmā acu uzmetiena, ir gana vienkārši, jo tajā ir divas galvenās favorītes – Jaunzēlande, kas ir šīssezonas Pasaules sērijas uzvarētājas, noslēdzot turnīru ar trim uzvarām pēc kārtas, kā arī Austrālija, kas ir pašreizējās olimpiskās čempiones.

Protams, ka regbijs-7, savas dinamiskās dabas dēļ ir ļoti neprognozējama spēle, tāpēc pārsteigumi arī var notikt un, visdrīzāk arī notiks, tāpēc visām pārējām izlasēm, kurām, teorētiski, tiek atvēlēta vieta cīņā par bronzas medaļām (Kanāda, ASV, Krievija, Francija) arī ir jābūt gatavām pārņemt vadību šajā turnīrā.

Kuri spēlētāji "spīdēs" ASV zelta štatā?

Lai arī regbijs ir komandu sporta veids, atšķirībā no klasikas, "septītniekā" ir lielākas iespējas izcelties individuāliem talantiem. Kas būs Pasaules kausa lielākās zvaigznes? Protams, vislielākā uzmanība no mājnieku puses tiks pievērsta ASV izlases duetam Perijam Beikeram un Karlinam Ailam. Tiesa, ne tikai tāpēc, ka viņi ir mājnieki. Abi spēlētāji ir apveltīti ar labu ātrumu, tajā pat laikā viņi nu ir kļuvuši arī par labiem regbistiem. Beikers ir atzīts par 2017. gada labāko regbija-7 spēlētāju, kamēr Ailss ir labākais Pasaules sērijas piezemējumu guvējs (49 piezemējumi).

Interesanti būs pavērot arī Fidži izlases līderi Leoni Nakaravu, kurš ir atzīts par šīs sezonas labāko regbistu Eiropā. Regbijā-7, protams, galvenais ir ātrums, bet Nakarava, būsim godīgi, nebūs šī turnīra ātrākais spēlētājs, tajā pašā laikā viņa pieredze, laukuma redzējums, bumbas kontrole un piespēles var būt labs pretarguments ātrumam. Tiesa, Fidži komanda uz Sanfrancisko būs devusies ārkārtīgi zvaigžņotā sastāvā, tāpēc teju katrs šīs komandas spēlētājs ir pelnījis pastiprinātu uzmanību.

Anglijas izlases lielākā zvaigzne, protams, ir Dens Nortons, kurš ir visu laiku labākais Pasaules sērijas piezemējumu guvējs. DĀR komandai līdera dotības būs jāparāda Verneram Kokam, tieši tāpat kā Jaunzēlandē Timam Mikelsonam.

Daudzviet kā iespējamais Pasaules kausa varonis tiek minēts arī Kolinss Inžera. Tiesa, velti viņu meklēt vadošo izlašu sastāvos, jo Inžera pārstāv Keniju. Tā, protams, nav nekāda favorītkomanda, tiesa, pēdējos divos Pasaules kausos "Simbas" ir spējuši tikt līdz Pasaules kausa pusfinālam. Ja arī šoreiz kenijiešiem izdosies kas līdzīgs, tad, varam būt droši, arī Inžera būs pielicis roku šim panākumam.

2013. gada Pasaules kausa fināls, Jaunzēlande – Anglija

Izspēles formāts

Pievēršoties pašam turnīram, nevar nepieminēt to, ka 2018. gada Pasaules kauss tiks aizvadīts pēc jaunas sistēmas, proti, ja iepriekšējos turnīros, kā visā regbijā-7, no sākuma tiek izspēlēts grupu turnīrs, bet pēc tam komandas, sadalītas pēc iespētā pirmajā posmā, spēlē izslēgšanas mačus, tad Sanfrancisko, lai mazinātu "neinteresanto" spēļu skaitu un tādējādi arī padarītu īsāku visu turnīru, vienības uzreiz sāks ar izslēgšanas mačiem.

Turklāt, vīru turnīrā šīs izslēgšanas spēles sāksies ar priekšsacīkstēm, kurā 9. līdz 24. čempionāta komanda (pēc reitinga) noskaidros astoņas labākās vienības, kuras jau sacentīsies ar pirmo astotnieku. Dāmām gan priekšsacīkšu turnīrs izpaliks, jo dāmu konkurencē arī piedalās 16, nevis 24 (kā vīriem) komandas.

Turnīrs norisināsies no 20. līdz 22. jūlijam. Pirmajā dienā norisināsies priekšsacīkšu mači kungiem un astotdaļfināli kā dāmām, tā kungiem, otrajā dienā cīņa notiks par iekļūšanu finālos, bet paši fināli jau tiks aizvadīti svētdien, 22. jūlijā.

2018. gada Pasaules kauss regbijā (vīri), Priekšsacīkstes

MačsMājniekiViesi
1.KenijaTonga
2.KanādaPapua Jaungvineja
3.FrancijaJamaika
4.VelsaZimbabve
5.SamoaUganda
6.KrievijaHonkonga
7.JapānaUrugvaja
8.ĪrijaČīle

2018. gada Pasaules kauss regbijā (vīri), Pamatturnīrs

MājniekiViesi
DĀR8. mača uzvarētājs
Skotija1. mača uzvarētājs
Anglija5. mača uzvarētājs
ASV4. mača uzvarētājs
Fidži7. mača uzvarētājs
Argentīna2. mača uzvarētājs
Jaunzēlande6. mača uzvarētājs
Austrālija3. mača uzvarētājs

2018. gada Pasaules kauss regbijā (dāmas), Pamatturnīrs

MājniekiViesi
AnglijaĪrija
JaunzēlandeMeksika
ASVĶīna
KrievijaDĀR
FrancijaJapāna
KanādaBrazīlija
FidžiSpānija
AustrālijaPapua Jaungvineja

Pasaules kausa regbijā-7 uzvarētāji

GadsVietaČempioni (V)Čempioni (S)
1993.SkotijaAnglija---
1997.HonkongaFidži---
2001.ArgentīnaJaunzēlande---
2005.HonkongaFidži---
2009.AAEVelsaAustrālija
2013.KrievijaJaunzēlandeJaunzēlande
2018.ASV

Kura komanda uzvarēs Pasaules kausā regbijā-7?

  • 5

  • 5

  • 1

  • 1

  • 0

  • 2