Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Prognoze: kurš apturēs Džeimsu un "Lakers"?

Andris Liepa
Andris Liepa

Prognoze: kurš apturēs Džeimsu un "Lakers"?
Lebrons Džeimss. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Pirms mazāk nekā trīs mēnešiem LeBrons Džeimss “Lakers” sastāvā savai karjeras kolekcijai pievienoja ceturto čempiona gredzenu, bet nu jau atkal esam pāris soļus no jaunās NBA sezonas sākuma, kas kalendārā nosprausts 22. decembrī. Ja viss izdosies, kā plānots, tad līgas vadība cer, ka komandas spēs aizvadīt 72 regulārās sezonas spēles, pārspēļu mini turnīru un izslēgšanas spēles, ar vislielāko piesardzību manevrējot starp COVID-19 slazdiem.

Kamēr komandas aizvada dažas tām atvēlētās pirmssezonas pārbaudes spēles, kopā ar ekspertiem no OlyBet – oficiālā NBA sporta likmju partnera Baltijā, apskatīsim, kurām vienībām gaidāmajā sezonā ir pamatotas pretenzijas uz juvelierizstrādājumiem, kur barības ķēdē atrodas latviešu pārstāvētās komandas un no kura ASV nostūra uzglūn kāds “tumšais zirdziņš”?

Kurš apturēs karaļa “Lakers”?

LeBrons Džeimss un Entonijs Deiviss, parakstot jaunus līgumus ar “Lakers”, līgā kopīgi plāno valdīt vēl vismaz līdz 2022./2023. gada sezonai. Aizvadītajā sezonā “Lakers” favorīta statusu bukmeikeru ieskatā dalīja ar Losandželosas pabērniem “Clippers”, taču šogad “Lakers” pamatoti atrodas lepnā vienvadībā. Saglabājot komandas kodolu Džeimsa un Deivisa izskatā, “Lakers” ir uzlabojuši savu sastāvu visās pārējās atbalsta pozīcijās. Starpsezonā no “Clippers” pārvilināts labākā rezervista balvas ieguvējs Montrezs Harels, bet Rondo atstāto caurumu aizpildīs 27 gadus vecais vācietis Deniss Šrēders no “Thunder, kas labākā rezervista balvas balsojumā ierindojās uzreiz ar Harela. Garais gals papildināts ar veterānu Marku Gazolu, bet no perimetra pretiniekus Denija Grīna vietā apšaudīs Veslijs Metjūzs. Jau šobrīd mēļo, ka “Lakers” ģenerālmenedžeris Robs Pelinka pelnījis labākā menedžera titulu un tituls ir neizbēgams. Grūti nepiekrist, “Lakers” izredzes tiek vērtētas ar 22% varbūtību jeb koeficientu 3.75.

Nepelnīti nenovērtēta no bukmeikeru puses šogad palikusi “Clippers” komanda, kas, lai arī zaudēja Montrezu Harelu, kopumā pat sastāvu uzlabojusi. Brīvo aģentu tirgū centra pozīcijā piesaistīts veterāns un NBA čempions Seržs Ibaka, bet Lendriju Šametu aizstājot ar snaiperi Lūku Kenardu no Detroitas “Pistons”. Taču būtiskākā izmaiņa veikta uz komandtiltiņa. “Clippers” turpmāk vadīs Tairons Lū, kas pazīstams ar savu spēju sastrādāties ar zvaigznēm un kopā ar LeBronu atnesis titulu Klīvlendai. Tieši komandas ķīmija un savstarpējās saspēles trūkums bija “Clippers” galvenais klupšanas akmens aizvadītajā sezonā. Nebaidīšos teikt, ka Lenarda un Džordža virsvadībā “Clippers” šogad ir lielāks drauds nekā sezonu iepriekš. Koeficients uz “Clippers” uzvaru turnīrā šobrīd ir 7, kas šo komandu ierindo dalītā trešajā vietā favorītu sarakstā kopā ar Milvoki “Bucks”.

Austrumu konferences Milvoki “Bucks” gaidāmajā sezonā jāiet uz visu banku, lai pārliecinātu savu divkārtējo līgas vērtīgāko spēlētāju palikt un parakstīt ilgtermiņa līgumu. Starpsezonā maiņas darījumā no “Pelicans” iegūts viens no līgas labākajiem aizsargiem un īsts komandas spēlētājs Drū Holidejs, kas aizvadītajā sezonā vidēji spēlē izcēlās ar 19 punktiem, 6,7 rezultatīvām piespēlēm, 4,8 atlēkušajām bumbām un 1,6 pārtvertām bumbām. Varētu teikt, ka “Bucks” noformējuši savu lielo trīsvienību ar Adetokunbo, Midltonu un Holideju. “Bucks” aizvadītajā regulārajā sezonā uzrādīja labāko aizsardzības (102,5 ielaisti punkti uz 100 pozīcijām) un 8. labāko uzbrukuma rādītāju līgā. Īsumā - gaidāmajā sezonām abiem šiem rādītājiem ir potenciāls uzlaboties. Ja “Bucks” izdosies atrisināt savas izslēgšanas spēļu likstas un iekļūt NBA finālā, tad ar nelielu veiksmes palīdzību tituls nav neaizsniedzams.

Ko sagaidīt no latviešu komandām?

Tā vien šķiet, ka bukmeikeri šoreiz pārāk sadzērušies Bruklinas “Nets” ažiotāžas limonādi, novērtējot Ņujorkas kluba izredzes izcīnīt titulu kā otro reālāko scenāriju aiz “Lakers”. Kevina Duranta MVP, divkārtējā čempiona un divkārtējā finālu MVP pieredze ir lielisks priekšnosacījums lieliem panākumiem, tomēr jāatceras, ka Durants laukumā atgriezīsies pēc Ahileja cīpslas plīsuma, kas no traumām ir basketbolistu lielākais bieds. Vai mēs jelkad vēl redzēsim 25-30 punktu Durantu? To rādīs laiks. Protams, palīdzīgu roku centīsies sniegt otra lielā “Nets” zvaigzne un NBA čempions Kairijs Ērvings, kurš aizvadītajā sezonā spēlēs, kurās nemocīja traumas, komandas punktu artavu papildināja ar vidēji 27 punktiem spēlē. Taču komandas lielākā jautājuma zīme karājas tieši virs komandas ķīmijas aspekta, līdzīgi kā “Clippers” gadījumā. Ja “Clippers” šogad zina, kas labojams, tad “Nets” to vēl nav pārbaudījuši. Nedz Ērvings, nedz Durants kopā līdz šim nav spēlējuši, un abi ir pazīstami ar saviem smagajiem raksturiem. Komandu vadīs leģendārais Stīvs Nešs, par kura vietu Basketbola Slavas zālē kā spēlētājam neviens nešaubās, taču galvenā trenera amatā šī viņam būs pirmā pieredze. Bruklinas komandai piemīt neapstrīdams talants un sastāva dziļums, taču ar to vien titulam nepietiks. Iekļūšana izslēgšanas spēlēs ir teju garantēta, taču iekļūšana lielajā finālā būs daudz grūtākā, nekā tas atspoguļots bukmeikeru prognozēs.

Rodiona Kuruca galvenais uzdevums gaidāmajā sezonā būs cītīgi strādāt treniņos, saglabāt veselību un būt gatavam, ja pavērsies iespēja pierādīt sevi laukumā. Sezonas sākumā Kuruca loma komandā noteikti nebūs tik liela, kāda tā bija viņa debijas sezonā vai pat aizvadītajā sezonā.

Dalasas “Mavericks” galvenais uzdevums būs spert nākamo soli pretī nopietnām titula pretenzijām. Lai arī 2019./2020. gada sezonas izslēgšanas spēlēs tika piedzīvots zaudējums pirmajā kārtā pret “Clippers”, kopumā jaunie kumeļi izturējuši pirmo lielā basketbola eksāmenu. Luka Dončičs izskatījās pēc īstas superzvaigznes, bet Kristaps Porziņģis pēc ideālā palīga, ko spēja vien trauma. “Mavericks” galvenais uzdevums starpsezonā bija uzlabot aizsardzību, kas pagājušajā sezonā ar 111,2 ielaistiem punktiem uz 100 pozīcijām ierindojās vien 18. vietā visā līgā, kamēr uzbrukumā “Mavericks” bija līderi. Arī šis uzdevums izpildīts godam, jo maiņas darījumā ar Filadelfijas “76ers” iegūts Džošs Ričardsons, nosūtot Setu Kariju uz Filadelfiju. Džošs Ričardsons ne vien lieliski iederas blakus Dončičam uzbrukumā, bet ir arī fizisks un spējīgs aizsargs. Bukmeikeru vērtējumā titula pretendentu sarakstā “Mavericks” atrodas 11. vietā, kas varētu būt diezgan tuvu patiesībai. Ņemot vērā saīsināto un neparedzamo sezonu, liela nozīme būs tam, kā “Mavericks” veiksies bez Kristapa Porziņģa un cik ātri viņš spēs atgriezties laukumā, jo, agri nonākot iedzinējos spēļu bilancē, var nepietikt laika situāciju salabot līdz sezonas beigām. Dalasas piedalīšanās izslēgšanas spēlēs ir samērā droša, bet tiem, kas meklē notikumus par labu cenu, iesaku uzmest aci koeficientam uz Hjūstonas “Rockets” uzvaru Dienvidrietumu divīzijā. Ja Džeimss Hārdens tomēr paliks “Rockets” sastāvā, šī komanda var pārsteigt vismaz savas divīzijas ietvaros, kur, lai arī izteikti favorīti ar 55% varbūtību ir “Maverics”, koeficients uz “Rockets” uzvaru ir vilinošs – 4.75.

Vai varētu būt tā, ka gaidāmajā sezonā piedzīvosim visu latviešu pārstāvēto komandu dalību NBA izslēgšanas spēlēs? OlyBet ieskatā šāda iespēja nav nereāla un piedāvātais koeficients ir 6.5. Jāatzīst, ka tas visvairāk būs atkarīgs no Vašingtonas “Wizards”, kuri starpsezonā ir likuši noprast, ka viņu plānos ir īstenot šo ambīciju. Vispirms tika parakstīts 80 miljonus ASV dolāru lielais līgums ar Dāvi Bertānu, bet tad vienā no skaļākajām starpsezonas maiņām uz “Rockets” tika aizsūtīts Vašingtonas 2010. gada 1. drafta izvēle Džons Vols, lai pretī iegūtu bijušo MVP un aizvadītās sezonas All-NBA trešās simboliskās izlases dalībnieku Raselu Vestbruku. Lai arī tiek mēļots, ka šajā maiņā uzvarētāju nav, tomēr neziņa par Džona Volu formu pēc atgriešanās pēc 2 gadu pārtraukuma, liek domāt, ka “Wizards” ar šo maiņu tomēr savus griestus ir mazliet pacēluši. Arī draftā “Wizards” komandai mazliet paveicās, jo ar 9. izvēli joprojām pieejams bija 19 gadus vecais fenomens no Izraēlas Deni Avdija, kurš profesionālajā basketbolā apgrozās jau no 16 gadu vecuma. Vairākas Austrumu konferences komandas starpsezonā ievērojami uzlabojušas savus sastāvus, taču “Wizards” iekļūšana izslēgšanas spēlēs ir ļoti reāla.

Faniem no Latvijas visnotaļ interesanta varētu būt Anžeja Pasečņika nākotne NBA. Gaidāmajā sezonā Pasečņika līgums ar “Wizards” ir garantēts vien līdz janvāra beigām. Līdz 31. janvārim “Wizards” var lemt, vai turpināt sadarbību ar Pasečņiku līdz sezonas beigām vai atteikties no viņa līguma, izmaksājot vien garantētos 350 000 ASV dolāru un atstājot Anžeju bez komandas NBA. OlyBet vērtējumā abi scenāriji ir samērā līdzīgi, attiecīgi koeficients, ka Anžejs nopelna komandas vadības uzticību un multimiljonu līgumu, ir 2.3 jeb 40% varbūtība.

     [+] [-]

, 2020-12-16 10:41, pirms 3 gadiem
Kāpēc "Prognoze", nevis "Reklāmraksts"?

     [+] [-]

, 2020-12-16 13:07, pirms 3 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Kāpēc "Prognoze", nevis "Reklāmraksts"?
Kāds sakars?

     [+] [-]

, 2020-12-16 13:07, pirms 3 gadiem
Cik smags ir KD raksturs? Lūdzu skaitļos.

  -1 [+] [-]

, 2020-12-16 13:17, pirms 3 gadiem
Nezinu par ko te visi haipo par Leikeriem. Ļoti maz ticams, ka viņi tiks West finālā, kur nu vēl čempionu izcelt.

Jā, komanda nav peļama, un itkā pat paņēma to burbuļa kausu ar milzīgo asterisku.

Lebrons jaunāks nepaliek.
Deiviss pirmo sezonu aizvadīja, bez nopietnām traumām. Maz ticams, ka šī sezona paies bez traumām.
no pārējā visa sastāva var izcelt divus špīlerus - Harels un Šrēders.
Kā viņi iederēsies (it īpaši Harels) to rādīs tikai laiks, bet nedomāju, ka Harels būš tik efektīvs kā Klipperos.

Tālāk jau seko Kuzma, un pārējie klavieru nesēji...

Nu neredzu neko tādu, kas liktu man domāt, ka Leikers spēs uzvarēt šito sezonu.
Nebūšu pārsteigts, ja viņi pat 4niekā netiks.

Clippers, Nuggeti būs 100 % priekšā....nu tad jāskatās kā tur Bleizeriem, Jazz ies...

     [+] [-]

, 2020-12-16 14:28, pirms 3 gadiem
wizinjsh rakstīja: Cik smags ir KD raksturs? Lūdzu skaitļos.
2.20462 mārciņas,jeb 1 kilograms!