Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Basketbolistēm traks ceļš uz Franciju (+foto)

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Basketbolistēm traks ceļš uz Franciju (+foto)
Latvijas valstsvienības gide Inga Kvasņika, spēlētājas Aija Brumermane, Liene Jansone, Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele un Elīna Babkina
Foto: Māris Noviks, Sportacentrs.com

Sestdien, 15. jūnijā, Francijas pilsētās Trelazē un Vannē sāksies 34. Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm. Komandu nokļūšanu galamērķos krietni apgrūtināja aviodispečeru streiks un traucējumi sabiedriskā transporta sistēmā.

Rīkotāji sarežģīja komandu menedžeru dzīvi, nosakot, ka centralizēta komandu sagaidīšana iespējama tikai Nantes lidostā un Anžē dzelzceļa stacijā. Pārējais ceļš no Šarla de Golla lidostas Parīzē jāorganizē pašu spēkiem.

11. jūnijs, plkst. 07:00: Francijas lidostu aviodispečeri sāk trīs dienu streiku pret vienotas satiksmes kontroles sistēmas izveidi Eiropas Savienības gaisa telpā (pirmo reizi protesti notika 2010. gadā). Dienas gaitā tiek atcelti 1800 reisi, ieskaitot pusi lidojumu uz Šarla de Golla lidostu.

11. jūnijs plkst. 21:00: Rīkotāji paziņo, ka pārtrauks streiku 13. jūnijā plkst. 07:00 no rīta, taču streika radītās atbalsis jūtamas arī vēlāk. Tūkstošiem ceļotāju maina plānus, atsevišķos virzienos vilcieni ir pārpildīti, sākas traucējumi sabiedriska transporta sistēmā.

12. jūnijs: Lielbritānijas komanda cenšas Francijā ierasties dienu ātrāk par pārējām turnīra dalībniecēm. Lidojumu no Sauthemptonas izjauc streiks. Komanda spiesta uz kontinentu ceļot cauri Eirotunelim, tālāk pārsēžoties garam ceļojumam autobusā. Ceļš aizņem visu dienu.

13. jūnijs, plkst. 08:45: Latvijas valstsvienību lidostā uzmundrina Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins un izlases ilggadējais atbalstītājs, akciju sabiedrības “Latvijas Gāze” prezidents Adrians Dāvis. Ceļamaizē basketbolistēm tiek pamatīgs siera gabals, zāļu tēja un skursteņslauķa poga.

11:50: “Air Baltic” lidmašīna “Boeing 757-200” (40 rindas ar sešām sēdvietām, viena izeja) uz Šarla de Golla lidostas skrejceļa nolaižas divdesmit minūtes pēc paredzētā grafika. Nepilnu stundu vēlāk komandai no cita termināla jāizlido uz Nanti, bet četrām spēlētājām – Kitijai Laksai, Līgai Šurkusai, Zanei Jākobsonei un Ditai Liepkalnei – ceļu uz Anžē jāmēro vilcienā kopā ar Sportacentrs.com brigādi.

13:00: Nolaišanās, apstāšanās, pasažieru izkāpšana un brauciens ar autobusiem līdz terminālam 2D aizņem vairāk nekā pusstundu. Nākamo pusstundu iesprūst bagāžas konveijers un spēlētājas pie somām tiek brīdī, kad vilciens uz Anžē jau aizgājis.

13:10: Francijas dzelzceļu pārvadātāja SNCF kases ir slēgtas, savukārt izdrukātās elektroniskās biļetes apmainīt pret iekāpšanas kartēm neizdodas. Automātos var iegādāties biļetes vietējiem braucieniem vai norēķināties ar Francijā izdotām kredītkartēm. Pie kasēm pasažieriem palīdz vairāki SNCF darbinieki, kuriem jāraujas vaiga sviedros. Viena no viņām – Amanda (Amandine) – rokās tur ar roku sarakstītu vilcienu sarakstu vairākos aktuālajos virzienos. Viņas ieteikums ir doties uz Monparnasa staciju Parīzes centrā, kur vilcieni uz Nanti kursē katru stundu. Tuvākais pieejamais atiet plkst. 15:53.

13:40: Lidostas stacijas 11. un 12. platforma apkalpo braucienus uz Ziemeļu staciju (Gare de Nord). Krietni palietotie vilcieni kursē reizi pusstundā, ir braucēju pilni un gandrīz visu ceļu jāstāv kājās, pusi ejas nosprostojot ar kaudzē sakrautām sporta somām.

Līga Šurkusa un Kitija Laksa Parīzes metro

14:10: Ziemeļu stacijā seko pārgājiens uz ceturto – rozā – līniju, izvēloties “Montrouge” (Port Orleans) virzienu uz pilsētas dienvidiem. Daudz jaunāki vilcieni te ceļā dodas reizi divās minūtēs, aprīkoti ar kondicionieri un...ir nemainīgi pārpildīti. Apkārt pilns Parīzes pazemes kolorīts, ar visu tautību un vecumu pasažieriem.

14:40: Pāreja no metro pieturas līdz dzelzceļa stacijai pa apakšzemes ejām aizņem krietnas desmit minūtes, vairākas reizes mērojot kāpnes augšup un lejup. Pēc grūtā brauciena ar smagajām somām tas nav viegls pārbaudījums un prasa kārtīgu fizisku piepūli.

14:50: Biļešu kasēs sagaida pamatīgas rindas. Tuvākos braucienus apkalpo četri operatori, tai skaitā ar iespēju sazināties spāņu un angļu valodās. Jāstāv četrdesmit minūtes. Sasniedzot kasi, operatore paziņo, ka elektroniskās biļetes šodien samainīt nav iespējams, taču tās atzīstamas par derīgiem braukšanas dokumentiem. Vienīgi negarantē rezervētas sēdvietas. Jāiet uz piekto platformu un jāmēģina iekāpt vilcienā.

Kitija Laksa un Zane Jākobsone, braucot Parīzes-Nantes ātrvilcienā

15:53: Sastāva tālajā galā redzams neparasts skats. Daudzi cilvēki stāv ātrvilciena ejās un gaiteņos, taču mums izdodas atrast gan brīvus bagāžas nodalījumus, gan sēdvietas. Iespējams iegādāties brauciena kartes pie biļešu kontrolieriem.

17:15: Trīssimt kilometrus līdz Anžē ātrvilciens (TGV jeb teževe) nojoņo 100 minūtēs, ar vienīgo pieturu Lemānā. Daudzi cilvēki joprojām stāv kājās. Informācijas sistēmā izskan paziņojums, ka no Anžē stacijas norīkoti bezmaksas autobusi uz Nanti. Tajā pašā vilcienā ceļo Latvijas čempione, Serbijas valstsvienības spēka uzbrucēja Inesa Ajanoviča. Viņa pilsētā ierodas atsevišķi no pārējās komandas.

17:33: Anžē! Izlases menedžeris Māris Jučmanis spēlētājas ar mikroautobusu nogādā viesnīcā pilsētas centrā. Pēc dažām minūtēm komandas autobuss izbrauc uz pirmo treniņu.

Luāras Arēna

18:20: Luāras arēna (Arena Loire) atrodas apmēram septiņu kilometru attālumā no viesnīcas, Anžē priekšpilsētā Trelazē. Iespaidīgā ēka ar 5000 skatītāju vietām atvērta maijā. Iekšā pilnā sparā notiek pēdējie sagatavošanās darbi, taču laukums izskatās nevainojamā kārtībā.

18:40: Komanda aizvada vieglu iesildīšanās un metienu treniņu, skrējiena laikā vienojoties dziesmā. Nākamās uz nodarbību ierodas Francijas basketbolistes.

Luāras arēnas iekšskats

19:10: Sarežģījumus ar pārbraucieniem izjūt praktiski visas komandas, atzīst FIBA pārstāvji. Aviodispečeru streiks ietekmējis arī viņu pārvietošanos. Kad sācies streiks, apsvērtas lidojumu iespējas uz Briseli (vairāk nekā 600 kilometru no Anžē) un Bilbao (800 kilometri). Par spīti grūtībām, lielākā daļa komandu ieradušās turnīra norises vietās.

  +1 [+] [-]

, 2013-06-14 15:44, pirms 11 gadiem
Wow - kas par ceļojumu! Turās meitenes, domās ar jums!=)

     [+] [-]

, 2013-06-14 17:22, pirms 11 gadiem
Pedo-lācis on trip!

  +1 [+] [-]

, 2013-06-14 17:44, pirms 11 gadiem
kāpēc visa komanda neceļoja kopā līdz pat viesnīcai???
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-06-14 21:21, pirms 11 gadiem
Vai nav traki smieklīgi??? Četras meitenes no 12, ir noliktas, tā teikt Neripa stiliņā, paldies, priekš Jums ērtāks brauciens nesanāca. Bet tā kā Jūs te esat tikai... nu tā teikt - cita uzvārda dēļ, cita, kas vien zin 3punktu metiena dēļ, cita... Bāc, kur skatās basketbola kungi??? Kā Jums liekas??? Meitenes forši jūtas??? Ak jā, mikroklimats tak komandā foršs, un šis brauciens īpaši stimulējošš...
Kas notiek sieviešu basketbolā??? Vai arī - kas notiek sieviešu izlases vadības atsaldētajās galvās?