Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Skumjas pēc māla un savainojumu bažas – Nadala drūmā vēsture finālturnīros

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Skumjas pēc māla un savainojumu bažas – Nadala drūmā vēsture finālturnīros
Rafaels Nadals
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien pirmās spēles "ATP World Tour Finals" turnīrā aizvadīs Pīta Samprasa grupas dalībnieki. Plkst. 16:00 tiksies Dominiks Tīms un Grigors Dimitrovs, bet vakara mačā 22:00 gaidāms ranga līdera Rafaela Nadala un Davida Gofāna duelis.

Rafaels Nadals – Davids Gofāns

Titulētais Nadals uzvarējis gandrīz visos nozīmīgākajos turnīros, viņam trūkst tikai "ATP World Tour Finals" trofejas, lai atkārtotu Andrē Agasi panākumu. Amerikānis ir vienīgais, kurš uzvarējis visos četros "Grand Slam" turnīros, sezonas noslēguma sacensībās, Deivisa kausā un arī ieguvis olimpisko zeltu vienspēlēs.

Nadals "ATP World Tour Finals" kvalificējies 13 gadus pēc kārtas, bet savainojumu dēļ bijis spiests piecas reizes atteikties no spēlēšanas prestižajā turnīrā, kur viņš divreiz zaudējis finālā. Starp citu, savainojuma bažas viņam ir arī šoreiz – spānim atkal problēmas ar ceļgalu, kas viņam lika izstāties no nesenā Parīzes "Masters 1000" turnīra.

Galvenais iemesls, kāpēc Nadals tā arī nespēja uzvarēt "ATP World Tour Finals", ir ļoti skaidri zināms – segums. Nadals vairākkārt paudis vēlmi, lai turnīrs notiktu uz māla, taču sezonas beigās, kad jau vairākus mēnešus notiek sacensības uz "hard", tas nav iespējams. Rafa arī daudz komfortablāk jūtas, spēlējot ārā, bet telpu apstākļos uz cietā seguma viņš spējis uzvarēt tikai vienā turnīrā – pirms 12 gadiem Madridē.

Nadals savu astoto misiju mēģināt uzvarēt finālturnīrā sāks ar maču pret Beļģijas tenisa līderi Davidu Gofānu. Viņš pirmoreiz kvalificējies finālturnīram, kļūstot par pirmo beļģi ar tādu sasniegumu, bet finālturnīrā spēlēs otro reizi. Gofāns debitēja jau pērn, kad vienu maču nospēlēja rezervista statusā, toreiz aizstājot Gaelu Monfīsu un zaudējot Novakam Džokovičam. Pret Nadalu viņam ir 0-2 bilance, abus mačus aizvadot šogad māla "māsteros" Montekarlo un Madridē. Gofānam ir 0-4 bilance pret ranga pirmo numuru, visus četrus zaudējumus piedzīvojot pret Džokoviču.

Dominiks Tīms – Grigors Dimitrovs

Tīms "ATP World Tour Finals" debitēja pērn, kad finišēja ar 1-2 bilanci. Tikmēr Dimitrovam šogad pirmais finālturnīrs, viņš ir pirmais bulgārs, kurš kvalificējies nozīmīgākajam turnīram. Savstarpējos mačos 2-1 pārsvars Timam, lai gan varēja būt otrādāk. Abu pēdējā tikšanās reizē maijā Madridē Dimitrovs austrietim zaudēja ar piecām mačbumbām.

Kopš tā laika abu forma bijusi atšķirīga. Tīms pēc māla sezonas, kad otro gadu pēc kārtas izcēlās ar "French Open" pusfinālu, sekmīgi nospēlējis tikai divos turnīros, Vimbldonā un "US Open" sasniedzot astotdaļfinālu. Dominiks zaudējis sešās no pēdējām astoņām spēlēm. Dimitrovam sezonai gan labs sākums, gan arī otrā puse. Grigors startēja ar 16-1 bilanci un pamanāms bijis arī gada otrajā pusē. Viņš augustā uzvarēja Sinsinati "Masters 1000" turnīrā un sekmīgi spēlēja arī oktobrī, kad trīs turnīros pēc kārtas izcēlās ar pusfinālu Pekinā, ceturtdaļfinālu Šanhajā un finālu Stokholmā.