Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Simons pārtrauc 12 zaudējumu sēriju pret Mareju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Simons pārtrauc 12 zaudējumu sēriju pret Mareju
Žils Simons
Foto: Reuters/Scanpix

Patiesībā var teikt, ka Marejs pārtrauc 12 uzvaru sēriju pret Simonu, un tas nebūtu melots. Nospēlējot ļoti sliktas kvalitātes maču, britu pirmais numurs francūzim šodien Roterdamas ceturtdaļfinālā kapitulēja ar 4:6, 2:6, Simonam zaudējot pirmo reizi kopš 2007. gada un kopumā tikai otro reizi 14 mačos.

Iemesls, kāpēc Endijs Marejs dominējis sāncensībā pret Žilu Simonu, ir pavisam vienkāršs. Abi spēles ziņā ir ļoti līdzīgi – nevienam nav pasaules līmeņa serves, toties abi ir lieliski spēlē aizsardzībā un labprāt iesaistās ļoti garās izspēlēs, tādā veidā pretiniekus dzenot izmisumā. Marejs to visu dara maķenīt labāk par Simonu, bet piektdienas pēcpusdiena Roterdamā bija izņēmums.

2009. gada čempions un šī turnīra pirmais numurs Marejs kaut cik sakarīgi sāka spēlēt vien brīdī, kad abos setos bija iedzinējos ar diviem breikiem. Vienu izdevās atspēlēt, bet otru ne. Turklāt 2. setā Endijs pēc radītajām cerībām izglābties uzreiz atkal ar kļūdām zaudēja savu servi.

Simons šodien spēlēja agresīvāk par pretinieku, garajās izspēlēs nepieļāva tik daudz muļķīgu kļūdu, kā arī dažreiz sagaidīja brīdi, kad Marejam ļoti ilgās sitienu maiņās pietrūkst pacietības, izšķiroties par neapdomīgiem sitieniem (piemēram, "dropšoti"). Vēl viens no Mareja zaudējuma iemesliem bija visiem labi zināmais stāsts par viņa otro servi. Ar to uzvarēti tikai 7 no 26 punktiem. Marejam divos setos 27 nepiespiestās kļūdas, Simonam tikai 12.

Marejs Simonu bija uzvarējis 12 mačos pēc kārtas, bet vienīgo iepriekšējo zaudējumu francūzim cieta 2007. gadā uz sev ne tik ļoti tīkamā māla seguma Romas "Masters 1000" turnīrā.

Simons rīt pusfinālā sacentīsies ar pagājušā gada čempionu Tomāšu Berdihu, kurš ceturto reizi piecos mačos apspēlēja Gaelu Monfīsu – 6:1, 6:4. Francūzis kārtējo reizi bija izvēlējies pārāk pasīvu taktiku, kas, protams, nebija uzvaras formula. Simonam pret Berdihu ir 6-3 bilance, ieskaitot uzvaras četros no pēdējiem pieciem mačiem. Abi pēdējo reizi tikās oktobrī Šanhajā, kur Žils čehu pārspēja trīs setos – 7:6(4), 4:6, 6:0.

Brīnumi šonedēļ notiek Brazīlijā, kur uz Sanpaulu māla uzreiz divi "Challenger" līmeņa spēlētāji iekļuvuši ATP pusfinālā. Un viens no viņiem noteikti pirmo reizi būs finālā, jo abi sestdien tiksies pusfināla mačā.

29 gadus vecais Itālijas tenisists Luka Vanni Sanpaulu izgāja kvalifikāciju (trīs uzvaras), bet pēc Felisiano Lopesa izstāšanās kājas savainojuma dēļ ieņēma spāņa vietu. Turklāt Vanni, stājoties Lopesa vietā, bija brīvs no 1. kārtas. Ranga 149. vietā esošais Vanni līdz šai nedēļai nebija guvis nevienu uzvaru ATP pamatturnīros (0-2), bet Brazīlijā pēdējo divu dienu laikā uzveica Tīmo De Bakeru un Dušanu Lajoviču.

Otrais veiksminieks ir mājinieks Žuau Souza (nejaukt ar portugāli Žuau Sousu), kurš ir trīs gadus jaunāks un reitingā ieņem 110. vietu. Souza līdz šim sasniedzis daudz vairāk, jo iepriekš jau divas reizes spēlējis ATP pusfinālā – 2010. gada februārī Santjago zaudējot Huanam Monako, bet nākamā gada vasarā Kicbīlē piekāpjoties Robinam Hāsem.

"ABN AMRO World Tennis Tournament". "ATP World Tour 500" turnīrs Roterdamā uz "hard" seguma telpās

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(8) Gilles Simon – (1) Andy Murray6:4 6:2
(2) Milos Raonic – Sergiy Stakhovsky2:6 6:3 6:4
(3) Tomas Berdych – Gael Monfils6:1 6:4
(4) Stan Wawrinka – Gilles Muller7:6(3) 6:3

Pusfinālu pāri

Spēle
(2) Milos Raonic – (4) Stan Wawrinka
(3) Tomas Berdych – (8) Gilles Simon

"Brasil Open". ATP "World Tour 250" turnīrs Sanpaulu uz māla seguma telpās

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(6) Santiago Giraldo – (3) Fabio Fognini7:6(4) 7:5
Joao Souza – (4) Leonardo Mayer6:4 3:6 6:3
(5) Pablo Cuevas – Nicolas Almagro7:6(6) 3:6 6:2
Luca Vanni – Dusan Lajovic7:6(5) 7:6(4)

Pusfinālu pāri

Spēle
(5) Pablo Cuevas – (6) Santiago Giraldo
Joao Souza – Luca Vanni

"Memphis Open". "ATP World Tour 250" turnīrs uz "hard" seguma telpās

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(1) Kei Nishikori – Austin Krajicek4:6 6:3 6:4
(2) Kevin Anderson – (6) Steve Johnson6:4 6:4
Sam Querrey – (3) John Isner7:6(3) 7:6(2)
Donald Young – Bernard Tomic7:6(8) 4:6 7:5

Pusfinālu pāri

Spēle
(1) Kei Nishikori – Sam Querrey
(2) Kevin Anderson – Donald Young

     [+] [-]

, 2015-02-14 09:15, pirms 9 gadiem
Kā var saukties "tenisa eksperts" un rakstīt tādas muļķības?
Marejam "nav pasaules līmeņa serves"?

Marejs ir pasaules ātrāko servētāju sarakstā 21. vietā ar 233km/h. Ja tas nav pasaules līmenis, tad kāds tas "pasaules līmenis" ir? Konkrēti lūdzu.

Mareja statistika šogad -
Pirmās serves procents 65%, 27. vieta
Eisi - 77; 19 vieta
1. serves punkti - 75%, 27 vieta
2. serves punkti - 54%, 25 vieta

Ja tas nav pasaules līmenis, tad kas ir "pasaules līmenis"? Tagad būtu laiks atvainoties Marejam (un arī Simonam), vai arī konkrēti paskaidrot kā top 30 rādītāji var nebūt pasaules līmenis.
P.S. Kas tad ir tas "visiem labi zināmais stāsts par viņa otro servi"? 54% vinnēti otrās serves punkti, vai kas? Vai ir kādi "Bērziņa kritēriji" kas izsaka vairāk nekā uzvarēto punktu procents?

     [+] [-]

, 2015-02-14 10:27, pirms 9 gadiem
milzu_lempis rakstīja: Kā var saukties "tenisa eksperts" un rakstīt tādas muļķības?
Marejam "nav pasaules līmeņa serves"?

Marejs ir pasaules ātrāko servētāju sarakstā 21. vietā ar 233km/h. Ja tas nav pasaules līmenis, tad kāds tas "pasaules līmenis" ir? Konkrēti lūdzu.

Mareja statistika šogad -
Pirmās serves procents 65%, 27. vieta
Eisi - 77; 19 vieta
1. serves punkti - 75%, 27 vieta
2. serves punkti - 54%, 25 vieta

Ja tas nav pasaules līmenis, tad kas ir "pasaules līmenis"? Tagad būtu laiks atvainoties Marejam (un arī Simonam), vai arī konkrēti paskaidrot kā top 30 rādītāji var nebūt pasaules līmenis.
P.S. Kas tad ir tas "visiem labi zināmais stāsts par viņa otro servi"? 54% vinnēti otrās serves punkti, vai kas? Vai ir kādi "Bērziņa kritēriji" kas izsaka vairāk nekā uzvarēto punktu procents?
Prieks, ka kāds pamanīja tieši šo aspektu. Marejam ir ļoti laba serve, no TOP-4 visspēcīgākā. Tur jau tā lieta, ka abi ir ļoti līdzigi spēles taktikas ziņā, bet Rudais ir mazliet spēcīgāks visos spēles elementos - viņš ir garāks, garākām rokām, labāk servē, atvaira serves, sitiens no kreisās labāks... Bet par pasaules līmeņa serves trūkumu, protams, perebor.

     [+] [-]

, 2015-02-14 12:15, pirms 9 gadiem
Var jau mēģināt diskutēt, bet tad vismaz vajag atrast normālus argumentus, lai nesanāk "kā vienmēr"... vai kā dažam labam TV ziņu lasītājam pseido-ekspertam, kurš nezina tik elementāras lietas kā to, kurš ir Stahovska mīļākais segums vai to, kurš no trenera Bresnika diviem šā brīža audzēkņiem ir viņam tuvākais.

1. Ātrākā serve - kāda vispār bijusi, kaut kad trāpīta, un vidējā serve ir divas pavisam dažādas lietas. Ja nemaldos, Marejs savu rekordu uzstādīja 2007. gadā. Tātad pirms astoņiem gadiem. Kas ir tagad? Varbūt treniņos viņš arī šauj bombas, bet spēlēs neko tādu nevar novērot.

2. Pirmajā komentārā norādītā statistika, kur Endrjū ir trešajā desmitā visos rādītājos, izņemot eisos (tur statistika var būt maldinoša, jo tas atkarīgs no maču skaita, kas vadošajiem spēlētājiem tomēr ir lielāks) spēcīgi apgāž pausto apgalvojumu par to, ka viņam tomēr ir pasaules līmeņa serve. Zinot, ka maču skaits ir atšķirīgs, labāk skatīties vidējos rādītājus. Un tur arī ir trešā desmita beigas.

Rezumē - viņš nav Top 20 nevienā servju kategorijā, tad par ko mēs runājam? Tā patiešām vajag mācēt - pašam ar statistiku uzskatāmi apgāzt savu viedokli - parādīt, ka viņam ir švakāka serve nekā diezgan daudz večiem, bet runāt pilnīgi pretējo. Apsveicu, ne visiem pietiek drosmes sevi tā apcelt, turklāt publiski.

Pasaules līmenis - var būt stiepts jēdziens. Protams, kādam tas noteikti būs pat top 200, jo sak - ir taču vismaz pāris tūkstošu profesionālu (katrs, kurš uzvarējis vienu futures maču?) tenisistu. Mana doma vairāk ir tāda - salīdzinot ar pasaules spicākajiem. Nevaru piespiest 27. vietas nosaukt par pasaules līmeni, redzot cik daudzi tev ir priekšā.

Džokovičs arī nav nekāds Raoniča vai Isnera tipa servētājs, taču viņš servi lieto gudrāk, uzsvaru liekot uz precizitāti un variēšanu, it īpaši tas attiecas uz otro servi. Marejam tā ļoti pietrūkst. Viņš ir apzināti noņēmis spēku, bet tā servēt, lai būtu ne pārāk stipra (riskējot ar dubultkļūdu), toties labi novietota serve, nemāk. Atkal - runa ir par regulārām darbībām, nevis kādu vienu konkrētu labāko servi, kas izdevusies kaut kad karjeras laikā.

Gudrākie un spējīgākie pretinieki ar viņa otro servi dara, ko grib. Uzsvars uz gudrākajiem. Ja turnīru pirmajās kārtās pret rangā zemāk esošiem spēlētājiem bez normālas serves var tikt cauri, tad pusfinālos un finālos ir daudz lielākas problēmas.

Svaiga statistika: Mareja pēdējie 4 mači janvārī Australian Open:
R16 pret Dimitrovu 40% otrās serves punkti
QF pret Kirjosu 67% - šeit labs rādītājs, taču jāsaprot, pret ko spēlēja - jaunu, karstasinīgu čali, kurš spēlē samērā vieglprātīgu un augsta riska tenisu
SF pret Berdihu 53%
F pret Džokoviču 34%!!!!!

Ja tev ir pasaules līmeņa serve, tad tu to vari ar labu ātrumu un/vai precizitāti (Džokoviča specifika) trāpīt gan pirmo, gan arī otro. Tādas lietas, kā ar Mareju ir regulāri, nevar notikt. Ja Marejam būtu ļoti laba serve, tad viņš ar pirmo servētu tā, lai nebūtu jāuztaucas par otrās nepieciešamību. Bet arī tas dzīvē nenotiek. Tas, ka ļoti labas serves tūkumu var kompensēt ar citiem elementiem, ir jau pavisam cits stāsts.