Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Lielais teniss turpinās: šodien spēlēs Gulbis, Ostapenko un Sevastova

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Lielais teniss turpinās: šodien spēlēs Gulbis, Ostapenko un Sevastova
Ernests Gulbis. Foto: AFP/Scanpix

Šodien nozīmīgus pamatturnīrus sāks visi trīs Latvijas tenisa Top 100 spēlētāji. Anastasija Sevastova un Aļona Ostapenko spēlēs Dohas "Premier 700" sērijas turnīrā, bet Ernestam Gulbim pēc zaudējuma kvalifikācijā dota otrā iespēja Roterdamas ATP 500 sacensībās.

No "Fed Cup" uz Dohu

Liela daļa spēlētāju Dohā ierodas no izlašu mačiem, turklāt šajā turnīrā apstākļi būtiski atšķiras no tiem, kas bijuši iepriekšējās nedēļas nogalē daudzviet pasaulē. Federāciju kausa pirmajā posmā cīņas pārsvarā notiek hallēs, bet Dohā jāspēlē ārā. Šajā turnīrā mēdz būt vējains un lietains laiks. Vēl svētdien spēlējot telpu apstākļos, bet otrdien startējot ārā, ir ātra pārslēgšanās uz citu vidi, turklāt no "Fed Cup" līdzi var nākt gan fiziskais, gan emocionālais nogurums. "Fed Cup" spēlējušās tenisistes pirmo maču Dohā aizvada otrdien (izņemot pirmas četras izsētās), bet turnīrs beidzas sestdien, tāpēc Dohā starp mačiem nav brīvdienu.

Dohā spēlēs sešas Top 10 tenisistes – Simona Halepa, Karolīna Pliškova, Andželika Kerbere, Eļina Svitoļina, Kiki Bertensa un Karolīna Vozņacki. Pirmās četras turnīru sāks no 2. kārtas. No minētā sešinieka "Fed Cup" mačos spēlēja tikai Halepa un Pliškova. Savukārt Svitoļina un Vozņacki bija "pārāk savainotas", lai palīdzētu savām izlasēm (to bija plānojušas darīt), taču bija ar pietiekami labu veselību, lai neilgi pēc izlašu mačiem spēlētu Dohā, kur startēs pēc "wild card" iegūšanas. "Fed Cup" nespēlējušajām tenisistēm ir būtiskas priekšrocības aklimatizācijā. Piemēram, Kerbere Katarā ieradās jau trešdien, bet Vozņacki – dienu vēlāk.

Sevastova vēlreiz pietuvojas Top 10

Vozņacki Dohā pirms gada tika līdz pusfinālam, "Premier 5" turnīrā nopelnot 350 punktus. Šogad Dohā ir zemākas kategorijas "Premier 700" turnīrs, jo "Premier 5" tiek nākamajā nedēļā gaidāmajam Dubaijas turnīram. 2020. gadā būs otrādi. Nespējot aizstāvēt šos punktus, Vozņacki izkristu no Top 10. Šogad Dohā ar pusfinālu var dabūt tikai 185 punktus, tāpēc Vozņacki Katarā vajadzīgs fināls (305) vai pat tituls (470). Tas būs atkarīgs no Sevastovas rezultāta.

Uz Top 10 nākamās nedēļas rangā pretendē trīs tenisistes, un divas no viņām spēlēs Dohā ar likteņa turēšanu savās rokās – Vozņacki (#10) un Sevastova (#12). Trešā pretendente ir Serēna Viljamsa (#11), kura šobrīd ir vislabākā pozīcijā, atrodoties mājās. Viņa būs desmitniekā, ja nenotiks divas lietas: Sevastova zaudēs pirms pusfināla, bet Vozņacki netiks līdz finālam. Sevastovai nepieciešams ne tikai vismaz pusfināls, bet arī pārspēt Vozņacki rezultātu, ja Dānijas tenisiste tiek līdz finālam. Ja abas tiktos finālā, uzvarētāja pirmdien būtu ranga desmitniekā. Sevastova Karolīnu vēl ne reizi nav uzvarējusi (0-6).

Sevastovas zarā visnopietnākais šķērslis līdz pusfinālam ir potenciālā ceturtdaļfināla pretiniece Kerbere, kurai ir elites līmeņa aizsardzība – tāda, pret kuru Sevastovai ir ļoti grūti un vairumā gadījumu neiespējami cīnīties (kā pret Vozņacki). Anastasijai var palīdzēt igauņu kaimiņiene Anete Kontaveita, kurai 2. kārtā paredzēta tikšanās ar Kerberi. Kontaveita var uzsist ļoti spēcīgi un ir Kerberi uzvarējusi abos mačos. Ja pret Kerberi Sevastovai būtu ļoti grūti jaudīga uzbrukuma trūkuma dēļ, tad pret agresīvo Kontaveitu tāds teniss nav nepieciešams, jo pietiek ar aizsardzību.

Kad sestdien notika izloze, Top 10 cīņā bija arī Ešlija Bārtija (40 punkti aiz Sevastovas), taču Austrālijas tenisiste pēc trim spēlēm izlases sastāvā nolēma neveikt tālu lidojumu no Ešvilas (Ziemeļkarolīna) uz Dohu. Bārtijas izstāšanās nozīmēja pārkārtojumus turnīra zarā, kas ietekmēja arī ar septīto numuru izlikto Sevastovu. Viņai sākotnēji bija ielozēta Jūlija Gērgesa, bet Vācijas tenisiste pēc Bārtijas izstāšanās tika starp izliktajām tenisistēm (devītais numurs), savukārt Sevastova varēja gatavoties citai pretiniecei, kas būtu no kvalifikācijas – kvalifikācijā uzvarējusi spēlētāja vai laimīgā zaudētāja.

Sevastovai tika ranga 95. vietā esošā krieviete Anna Bļinkova, kura no sestdienas līdz pirmdienai uzvarēja trīs mačos. Pēdējā kārtā vakar 2,5 stundas ilgā mačā ar 7:6(1), 3:6, 6:4 uzvarēta Austrālijas veterāne Samanta Stousura.

Sevastova otro reizi tiksies ar Bļinkovu, kurai 2016. gada oktobrī ar 4:6, 6:1, 6:7(10) zaudēja Maskavā uz "hard" seguma. Sevastova pret toreiz 18 gadus veco Bļinkovu neizmantoja piecas mačbumbas! Sevastova Annai 2017. gadā revanšējās Bostādē uz māla seguma ar 6:3, 6:1. Bļinkova ar mālu nedraudzējas – viņai uz tā WTA līmenī ir tikai viena uzvara (1-4), to gūstot pagājušajā gadā Bogotā pret ranga 924. vietā bijušo kolumbiešu juniori Mariju Kamilu Osorio Serano.

Sevastova Dohā spēlēs ceturto reizi. Viņai šeit pamatturnīros ir 2-3 bilance, abas uzvaras gūstot pērn, kad ar 6:3, 6:4 uzvarēta Donna Vekiča un ar 6:4, 6:1 pieveikta Naomi Osaka, kurai toreiz bija muguras savainojums. Starp citu, Japānas tenisiste muguras savainojuma dēļ atsauca dalību no šī gada Dohas turnīra. Sevastova trešajā mačā, kas toreiz "Premier 5" turnīrā bija astotdaļfināls, ar 4:6, 3:6 zaudēja Halepai.

Šodienas mačs pret Bļinkovu būs otrais no plkst. 13:00, pēc Aleksandras Sasnovičas un Sūvejas Šjē cīņas.

Ostapenko labākajā formā būtu pamats domāt par pusfinālu

WTA ranga 22. pozīcijas īpašniecei Ostapenko Dohas korti līdz šim bijuši veiksmīgi, šeit sakrājot 5-2 bilanci. Viņa 2016. gadā vienspēlēs tika līdz "Premier 5" finālam, kas toreiz Aļonai bija karjeras nozīmīgais fināls. Viņa 3. setā nenosargāja breika pārsvaru un ar 6:1, 4:6, 4:6 zaudēja pieredzējušajai spānietei Karlai Suaresai Navarro. Savukārt 2018. gadā Ostapenko kopā ar Kanādas tenisisti Gabrielu Dabrovski uzvarēja dubultspēļu turnīrā. Šogad viņa spēlēs ar krievieti Veroniku Kudermetovu. Ostapenko dubultspēlēs jāaizstāv 900 punkti, kas šogad Dohā nav iespējams Dohas un Dubaijas turnīru specifikas dēļ.

Aļona pērn vienspēļu turnīrā 2. kārtā (no pirmās bija brīva) ar 1:6, 3:6 zaudēja Mihaelai Buzarnesku. Ostapenko lielā sagrāve bija pašas sliktās spēles un pretinieces teicamā snieguma kombinācija. Buzarnesku toreiz mačā pret pasaules sesto raketi Ostapenko guva karjeras lielāko uzvaru, 29 gadu vecumā pirmoreiz pieveicot Top 10 tenisisti. Šobrīd ranga 29. vietā esošā rumāniete arī tagad būs Ostapenko pirmā pretiniece Dohas turnīrā. Aļona Buzarnesku jūnijā revanšējās Īstbornā uz zālāja seguma ar vēl graujošāku 6:1, 6:2. Jāuzsver, ka Mihaelai tajā mačā bija labā pleca savainojums, spēlējot ar vāju servi.

Buzarnesku 5. augustā uzvarēja Sanhosē "Premier 700" turnīrā, izcīnot savu pirmo WTA titulu. Viņa finālā ar 6:1, 6:0 sagrāva Mariju Sakari. Trīs dienas vēlāk Buzarnesku guva savainojumu, no kura joprojām nav atguvusies. Sezonā jau divreiz esot sakāvusi Top 5 spēlētājas Svitoļinas aizsardzību (6:3, 7:5 "French Open" un 6:3, 6:2 Birmingemā), viņa dominēja arī Monreālā notikušajā mačā, taču 3. setā izsēja 3:0 pārsvaru un zaudēja ar 3:6, 7:6(5), 3:4.

Buzarnesku toreiz paslīdēja uz piesmidzināta korta, gūstot potītes savainojumu. Viņa no korta tika aizvesta ratiņkrēslā. Savainojums Mihaelai lika izlaist "US Open", bet viņa jau drīz bija atpakaļ kortā – Buzarnesku atgriezās oktobrī, līdz sezonas beigām nospēlējot trīs turnīrus, taču uzvarēt nespēja.

Buzarnesku kopš savainojuma gūšanas vienspēlēs ir deviņu zaudējumu sērija! Viņa pēdējo uzvaru guva 7. augustā Monreālā, kur ar 6:2, 7:5 pieveica Cjanu Vanu. Šogad viņai ir 0-5 bilance. Arī Buzarnesku sestdien un svētdien spēlēja "Fed Cup", kur zaudēja abās vienspēlēs Ostravā pret čehietēm – 1:6, 4:6 pret Pliškovu un 4:6, 2:6 pret Kateržinu Sinjakovu.

Ja Ostapenko šobrīd būtu 2017. gada formā, no viņas Dohā būtu pamats gaidīt tikšanu vismaz līdz pusfinālam. Tiekot garām pusgadu bez uzvarām esošajai Buzarnesku, Aļona nokļūtu ļoti patīkamā sekcijā. Ostapenko pret potenciālajām 2. kārtas un ceturtdaļfināla pretiniecēm Svitoļinu, Vozņacki un Sasnoviču kopējā bilance ir 9-0.

Ostapenko un Buzarnesku mačs sāksies ne agrāk kā 16:00.

Gulbis – laimīgais zaudētājs Roterdamā

ATP ranga 84. numurs Gulbis nedēļas nogalē cīnījās Roterdamas ATP 500 turnīra kvalifikācijā, kur viss notika "pēc plāna" – Ernests pirmajā mačā ar 6:3, 6:4 uzvarēja ukraini Serhiju Stahovski (#183), bet otrajā cīņā, kas bija kvalifikācijas fināls, ar 6:7(2), 6:7(2) zaudēja sev neparocīgajam francūzim Žilam Simonam (#31). Gulbis Stahovski uzvarēja kopumā septīto reizi, no kurām trīs bijušas Roterdamas kvalifikācijas turnīros (2013, 2017, 2019), bet Simonam zaudējis četras reizes pēc kārtas. Interesanti, ka pēdējie divi zaudējumi bijuši identiski – 500 punktu turnīrā telpu apstākļos neveiksme divos taibreikos. Gulbis Simonam tā zaudēja arī oktobrī Bāzelē (toreiz gan pamatturnīrā) – 6:7(4), 6:7(0).

No Roterdamas turnīra slimības dēļ izstājās divi spēlētāji – Gulbja draugs Roberto Bautista Aguts un Luka Puije. Francūža vietu ieņēma Gulbis, bet spāni aizvietos Ernesta pirmais pretinieks Mariuss Kopils (#72). Abi laimīgie zaudētāji tika salozēti kopā 1. kārtā, cīnoties par iespēju tikties ar turnīra pirmo numuru Kei Nišikori (#7) vai svētdien Monpeljē finālā spēlējušo Pjēru-Igu Erbēru (#36).

Gulbja un Kopila ceļš uz Roterdamas pamatturnīru ir ļoti līdzīgs. Abi pagājušajā nedēļā zaudēja 2. kārtas mačos ATP 250 turnīros, attiecīgi Monpeljē un Sofijā, bet pēc tam otrajā mačā zaudēja Roterdamas ATP 500 kvalifikācijā. Rumānis nospēlēja par diviem setiem vairāk. Viņš ar 6:7(3), 7:6(2), 7:6(1) pieveica "wild card" saņēmušo Nīderlandes tenisistu Skotu Grīksporu (#273), bet pēc tam ar 5:7, 6:3, 6:7(5) zaudēja Itālijas tenisistam Tomasam Fabiano (#84).

28 gadus vecais Kopils lielākos panākumus guvis vēlu – viņš tikai pagājušajā sezonā pirmoreiz tika līdz ATP finālam. Viņam bija divi, zaudējot abos,– februārī Sofijā 6:7(6), 7:6(4), 4:6 neveiksme pret citu finālu debitantu Mirzu Bašiču un oktobrī Bāzelē 6:7(5), 4:6 zaudējums mājiniekam Rodžeram Federeram. Neaizstāvot Sofijas fināla punktus, Kopils šonedēļ rangā zaudēja 16 pozīcijas.

Bāzeles turnīrs viņam bija īpašs ne tikai ar ATP 500 fināla sasniegšanu un maču pret Federeru, bet arī ar divu Top 10 spēlētāju uzvarēšanu. Viņam pirms Bāzeles bija 0-6 bilance pret pirmā desmitnieka tenisistiem, bet Šveicē izdevās pieveikt sesto numuru Marinu Čiliču (7:5, 7:6(2)) un piekto numuru Aleksandru Zverevu (6:3, 6:7(2), 6:4).

Gulbis ar Kopilu pirmoreiz tikās 2016. gada sākumā Brisbenas kvalifikācijā, kur Mariusu 59 minūtēs sakāva ar 6:4, 6:2, rumānim nedodot nevienu breika iespēju. Ernests toreiz rangā bija 81. vietā, bet Kopils 165.

Gulbim Roterdamā pamatturnīros ir 4-4 bilance, trīs no četrām uzvarām gūstot 2014. gadā, kad viņš uzvarēja gan Grigoru Dimitrovu, gan Huanu Martinu Del Potro un tika līdz pusfinālam, kur zaudēja Tomāšam Berdiham. Tā sākās Ernesta trīs zaudējumu sērija Roterdamas pamatturnīros. Viņš 2015. gadā 1. kārtā piekāpās Dominikam Tīmam, bet 2016. gadā nespēja atslēgt Gaela Monfīsa aizsardzību. Kopilam Roterdamā pamatturnīros ir 0-2 bilance, 1. kārtā zaudējot iepriekšējās divās sezonās.

Gulbja un Kopila mačs sāksies plkst. 12:00.

  -2 [+] [-]

, 2019-02-12 10:06, pirms 5 gadiem
Lai veicas!
Bet uz tiem reitingiem nav pārāk jāieciklējas! Ir jau pagodinoši būt pirmajā 10, vai augstāk, bet ne tas galvenais!
Zini, ka daudzi nepiekritīs, bet reitings pat nav galvenais rādītājs, cik kurš meistarīgs. Protams, ilgtermiņā tas ir pierādījums, ,bet gada, divu gadu laikā neko īpaši. Cik nav spēlētāju, te viņš ir 20, vai 10, bet pēc īsa laikā jau kaut kur tālu, tālu.
Par pašreizējo spēlētāja meistarību kaut cik liecina tekošais gada līmenis,bet arī nosacīti. Cits spēlējis vairāk, cits maz.
Un tā punktu aizstāvēšana vispār dīvaina. Lielajos turnīros var nopelnīt ļoti daudz punktu. Pēc gada kaut kāda iemesla dēl nespēlē šajā turnīrā, vai nozaudē pirmajā kārtā un uzreiz baigais kritiens! Objektīvi? ne visai! Lai atgūtu šos zaudētos punktus, atkal jārāpjas no bedres laukā pamazām. Kaut spēlētājs ir tikpat meistarīgs un meistarīgāks par daudziem kas priekšā. Piemēru cik uziet. Marejs, Vavrinka, tā bija pat ar Dzokoviču, Del Potro, Nadalu. . .
Pat Ostapenko pērn zaudējot Parīzē uzreiz zaudēja daudz punktu. Vai objektīvi? Domāju , ka nē. Cita lieta, ka viņai vēlāk sākās ?
Šogad spēlēju sitos turnīros , kas bijis bijis, tāpēc jau neesi sliktāks kļuvis!?

  -1 [+] [-]

, 2019-02-12 10:16, pirms 5 gadiem
Bet par šodienu, Sevastova 90% uzvara, Ostapenko arī objektīvi potenciāls lielāks par Buzernesku un vajadzētu uzvarēt, bet zinām kā ar
Jeļenu ir- nekad neko nevar zināt.
Gulbis šances 50:50.

  -2 [+] [-]

, 2019-02-12 11:14, pirms 5 gadiem
Par reitingiem. Šogad jau maz nospēlēts, vien paži turnīri. Pēc lielajiem turnīriem Dohā un Dubaijā aina būs skaidrāka, ko šobrīd kura spēj.
Šī gada reitingā Sevastova ir 24. vietā, Ostapenko ārpus pirmā 100.
Domāju, ka abas drīz pakāpsies!

  +1 [+] [-]

, 2019-02-12 12:07, pirms 5 gadiem
LiveTV / WebPlayer

     [+] [-]

, 2019-02-12 12:07, pirms 5 gadiem
Liinis rakstīja: http://cdn.livetvcdn.net/webplayer.php?t=ifrx&c=1114947&lang=ru&eid=767374&lid=1114947&ci=101&si=4
Paldies!

  -1 [+] [-]

, 2019-02-12 12:41, pirms 5 gadiem
Bez variantiem Copilam

  +1 [+] [-]

, 2019-02-12 12:52, pirms 5 gadiem
Skatos , ka daži šaubās šodien par Anastasijas un Jeļenas uzvarām un netic, ka viņas pakāpsies reitingā, jo liek mīnusus!'
Saderam, ka abas pakāpsies reitingā!

     [+] [-]

, 2019-02-12 12:59, pirms 5 gadiem
Tā gan nevajadzēja-no no 40:0 nepaņemt breiku. Rumānis ir drusku atspēries.

     [+] [-]

, 2019-02-12 13:00, pirms 5 gadiem
livetv nokārās, ir vēl kāds saits?

  +2 [+] [-]

, 2019-02-12 13:01, pirms 5 gadiem
Liinis rakstīja: livetv nokārās, ir vēl kāds saits?
Copil - Gulbis

     [+] [-]

, 2019-02-12 13:03, pirms 5 gadiem
Aste rakstīja: http://live.harleyquinnwidget.com/streamvideo12/copil-vs-gulbis-live-stream-4849672.html
paldies!

  +1 [+] [-]

, 2019-02-12 13:08, pirms 5 gadiem
Aste rakstīja: Tā gan nevajadzēja-no no 40:0 nepaņemt breiku. Rumānis ir drusku atspēries.
tās raketes gan viņi tagad izturīgas ražo...

  +3 [+] [-]

, 2019-02-12 13:21, pirms 5 gadiem
Nekur nav atspēries, Tur viņam šanses nekādas nebija, atlika tikai gulbim pacietīgak nospēlēt! Gaidu rīt saspringtu maču!

  +3 [+] [-]

, 2019-02-12 13:24, pirms 5 gadiem
D-Mob rakstīja: Nekur nav atspēries, Tur viņam šanses nekādas nebija, atlika tikai gulbim pacietīgak nospēlēt! Gaidu rīt saspringtu maču!
Nu labi vien ir,ka atspērās atpakaļ ātri vien! Pēdējā un uzvarošā mačbumba gan bija smuka. Ļoti vērtīga uzvara.

     [+] [-]

, 2019-02-12 14:36, pirms 5 gadiem
LiveTV / WebPlayer

     [+] [-]

, 2019-02-12 15:21, pirms 5 gadiem
kamēr nesāks mūsējā sist pa sānu līnijām tikmēr jaunā šo vazās. vienkārša atsišanās te neder

     [+] [-]

, 2019-02-12 15:51, pirms 5 gadiem
Nastjai pēc sejas var redzēt ka kaut kas sāp. iespējams kajas. Žēl ka pretiniecēm tiek dāvinātas lielas uzvaras