Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

U19 PK: Francija atspēlējas, finālā potenciālo NBA drafta pirmo numuru duelis

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

U19 PK: Francija atspēlējas, finālā potenciālo NBA drafta pirmo numuru duelis
Žeisons Šikambū uzbrūk grozam. Foto: FIBA

FIBA U19 Pasaules kausa finālā iekļuvuši Amerikas Savienoto Valstu jaunie basketbolisti, kas pirmajā pusfinālspēlē ceturtajā ceturtdaļā iemeta 17-0 izrāvienu un sakāva kaimiņvalsts Kanādas valstsvienību ar 92:86. Otrajā pusfināla mačā Francijas izlase ceturtajā ceturtdaļā atspēlējās un pieveica Serbiju ar 75:69. Tas nozīmē, ka rītvakar finālā būs vērojams potenciālo NBA drafta pirmo izvēļu duelis - Čets Holmgrens pret Viktoru Vembanjamu.

Kanāda - ASV 86:92 (19:24, 19:25, 25:20, 23:23)

Abas komandas grupu turnīrā izcīnīja tikai uzvaras - kanādieši triumfēja A apakšgrupā, kas spēles aizvadīja Daugavpilī, bet amerikāņi triumfēja visās D grupas spēlēs ''Elektrum'' olimpiskajā centrā. Astotdaļfinālā Kanāda sakāva Puertoriko, bet ASV ar +72 pārbrauca pāri Dienvidkorejai. Ceturtdaļfināla mačos kanādieši galotnē pieveica Spāniju, savukārt amerikāņi sagrāva Senegālu.

Kanāda kā pirmā guva punktus, taču amerikāņi ātri atbildēja un pārņēma dažu punktu vadību. Līdzīga spēle, kurā ASV atrodas priekšā ar divu līdz septiņu punktu pārsvaru, turpinājās arī līdz puslaika izskaņai. Otrā ceturkšņa pēdējās divas minūtes veiksmīgākas padevās basketbola dzimtenes pārstāvjiem, kas pārtraukumā ļāva doties ar 11 punktu pārsvaru.

Par turnīra galvenajiem favorītiem uzskatītie ASV U19 basketbolisti trešo ceturtdaļu uzsāka ar četriem punktiem pēc kārtas, panākot lielāko vadību spēlē - plus 15. Kanādieši gan padoties negrasījās un četru minūšu laikā pietuvojās līdz minimumam. Amerikāņi neapjuka un ceturtdaļas galotnē atjaunoja sešu punktu pārsvaru. Samērā spraigs izvērtās arī noslēdzošās desmitminūtes ievads - Benedikts Materins realizēja trejaci, pietuvojot Kanādu līdz trīs punktu atstatumam, bet amerikāņi veica kārtējo izrāvienu, gūstot 17 bezatbildes punktus. Šī nogriežņa noslēgumā nepatīkamu savainojumu pēc bumbas trieciena grozā guva Kenedijs Čendlers, pēc kā sekoja ilgāks pārtraukums. Atelpas brīdis palīdzēja kanādiešiem, kuri, spēlei tuvojoties izskaņai, deficītu samazināja līdz pat sešiem punktiem. Tas gan nelīdzēja izcīnīt panākumu un ASV tikai otro FIBA U19 Pasaules kausu pēc kārtas iekļuva turnīra finālā.

Amerikāņiem produktīvākais ar 16 punktiem bija Kenets Loftons, bet 15 pievienoja Maikls Mailss. Talantīgais Čets Holmgrens 23 minūtēs iemeta 12 punktus, savāca astoņas bumbas zem groziem un bloķēja sešus (!) pretinieku metienus. Kanādas izlasē 23 punkti Keilebam Hjūstenam, bet 18 punktus un 16 atlēkušās bumbas sakrāja Zeks Īdejs.

Francija - Serbija 75:69 (13:23, 20:16, 20:18, 22:12)

Zorana Lukiča vadītā Serbijas U19 izlase spēli uzsāka ar 9:2 izrāvienu, kas liecināja, ka par favorīti uzskatītajai Francijai viegla pastaiga šovakar nesolās. Francūžiem ceturkšņa gaitā izdevās pietuvoties, taču tā izskaņā Serbija pirmo reizi panāca desmit punktu pārsvaru. Mača favorītes situāciju neuzlaboja arī tas, ka komandas līderis Viktors Vembanjama ātri bija nopelnījis divas personīgās piezīmes. Otrajā desmitminūtē serbi turpināja veidot pacietīgus uzbrukumus, kas ļāva vēl vairāk atrauties no pretinieces. Pirms došanās pārtraukumā Francija sāka atrast spēles pavedienu un pietuvojās līdz sešiem punktiem.

Pēc 15 minūšu ilgas atpūtas Francija turpināja centienus atspēlēties, kas bieži mijās ar neveiksmēm aizsardzībā. Arī otrajā puslaikā vāju sniegumu demonstrēja Vembanjama, kurš nu jau bija savācis četras personīgās piezīmes nospēlēto septiņu minūšu laikā. Tāpat sliktu spēli aizvadīja arī ierastais sākumsastāva aizsargs Lukass Ugolāns, taču viņa vietu lieliski aizpildīja Rūdijs Demahī-Balū, kurš trāpīja vairākus trejačus, palīdzot Francijai turēties spēlē. Izšķirošajā ceturtdaļā Francija uzreiz guva septiņus bezatbildes punktus, pārņemot vadību. Tas serbus aizsūtīja nokdaunā, pēc kura viņi atgūties nespēja. Francija izcīnīja uzvaru sarežģītā cīņā un iekļuva finālā, kur spēkosies pret ASV.

Francijas valstsvienība pirmo reizi U19 Pasaules kausu vēsturē iekļuva turnīra finālā. Iepriekš francūžu labākais sasniegums bija divas bronzas medaļas 2007. un 2019. gadā.

Produktīvākais ar 19 punktiem bija Žeisons Šikambū, bet 14 pievienoja Klemēns Frišs. Turnīra labākais piespēlētājs Metjū Strazels sameta astoņus punktus un izdalīja desmit rezultatīvas piespēles. Raženais Ivāns Oedraogu 11 punktiem pievienoja 15 bumbas zem groziem. Zaudētāju rindās 15 punkti un deviņas atlēkušās bumbas talantīgajam Nikolam Jovičam.

FIBA U19 Pasaules kausa pusfināli

SpēleLaiks/Rez.
Kanāda - ASV86:92
Francija - Serbija75:69

Izmantotie resursi:
FIBA U19 Basketball World Cup 2021 -...

     [+] [-]

, 2021-07-10 20:43, pirms 3 gadiem
Cerams, ka Čendleram tur viss būs kārtībā! Tas kritiens baigi traks izskatījās.

     [+] [-]

, 2021-07-10 21:52, pirms 3 gadiem
Mūsu puikas usam ar kādu -80 ierītu, ja spēlētu kā šodien.