Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

Debitanti, vietējā klasika un ceļš uz stabilitāti. Startē sieviešu futbola sezona

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Debitanti, vietējā klasika un ceļš uz stabilitāti. Startē sieviešu futbola sezona
"Rīgas Futbola skola" lūkos izcīnīt astoto titulu. Foto: Nora Krevņeva-Baibakova/LFF

Sestdien ar maču starp futbola kluba "Auda" dāmu komandu un "Rīgas Futbolu skolu" sāksies 2021. gada Latvijas Sieviešu futbola līgas [SFL] sezona. Šogad čempionātā debitēs uzreiz divi klubi, kas sola lielāku intrigu cīņā par medaļām.

Pērn četru komandu konkurencē bezierunu panākumu izcīnīja "Rīgas Futbola skola" - uzvaras visos mačos un vārtu bilance 77:1. Galvenā intriga bija cīņā par sudraba godalgām, kur "Metta" par trim punktiem apsteidza "Olaini". Jāatzīmē, ka čempionāts tika pārtraukts vienu kārtu līdz finišam, mettietēm un olainietēm neizspēlējot ceturto savstarpējo maču.

Savukārt 1. līgā triumfēja SK "Super Nova" komanda, kuras sastāvā spēlēja Latvijas nacionālās izlases futbolistes Kristīne Giržda un Renāte Fedotova. Cīņā par titulu rīdzinieces pārspēja Liepājas Futbola skolu un "Rīgas FS" otro komandu. "Super Nova" kopā liepājniecēm un 5. vietas ieguvējām no FK "Auda" šogad papildinās Sieviešu futbola līgas dalībnieču pulku. Elitē vairs nestartēs "Riga United" sieviešu komanda, kas piedalījās sešās iepriekšējās SFL sezonās.

Sieviešu Futbola līgas dalībnieces

SezonaSkaitsPievienojāsPameta
2021.6Liepājas FS SK "Super Nova"/RTU FK "Auda""Riga United"
2020.4FK "Dinamo Rīga" BFC "Daugavpils"
2019.6FS "Metta" BFC "Daugavpils" FK "Olaine" FK "Dinamo Rīga"FK "Liepāja" Rēzeknes BJSS/SK "Progress"
2018.4Rēzeknes BJSS/SK "Progress"FK "Spartaks Jūrmala"/46. vidusskola
2017.4Rēzeknes BJSS/VRS-Optimists
2016.5
2015.5"Riga United"Pļaviņas DM-VSS SK "Imanta" SK "Progress" BJSS-NOOK
2014.7VRS-Optimists-R SK "Progress" BJSS-NOOK

"Mums ir izstrādāts līgas ilgtermiņa attīstības plāns, kas paredz, ka Sieviešu futbola līgā visu laiku startē astoņas komandas," pirms gaidāmās sezonas sacīja Latvijas Futbola federācijas sieviešu futbola nodaļas vadītāja Ņina Travkina. Pēc jaunā plāna šogad neviens nekrīt ārā uz 1. līgu, lai nākamajā sezonā Sieviešu futbola līgā varētu spēlēt astoņas vienības.

Par šodien startējošā čempionāta galveno favorīti jādēvē "Rīgas Futbolu skolas" dāmas. Pērn septiņkārtējā Latvijas čempionvienība galvenā trenera Viktora Vicehovska vadībā 9 no 11 Sieviešu futbola līgas spēlēm uzvarēja ar vismaz trīs vārtu starpību. Ziemā komandu pameta tās kapteine un labākā vārtu guvēja Viktorija Zaičikova, kura kopā ar Lanu Osiņinu pievienojusies Olgas Ševcovas un Elīzas Spruntules pārstāvētajai Islandes augstākās līgas vienībai ÍBV.

Šosezon par vārtu gūšanu rūpēsies uzbrucējas Ieva Krasnova un Diāna Suvītra. Vārtus sargās pērn Eiropas čempionāta kvalifikācijā sekmīgi debitējusī daugavpiliete Sofja Ņesterova. "Rīgas FS" aizsardzības līnijā jāizceļ vēl viena izlašniece Anna Krūmiņa, kamēr viduslīnijā vislielāko pienesumu var sagaidīt no Tatjanas Baličevas un Anastasijas Čemirtānes. "Mūsu mērķis ir uzvarēt visos mačos," pārliecinoši saka 2020. gada Latvijas labākais sieviešu futbola treneris Vicehovskis, "tomēr čempionāta jaunpienācējas var sagādāt mums grūtības."

Komanda: "Rīgas Futbola skola"
Treneris: Viktors Vicehovskis
Stadions: Rīgas Futbola skolas Jāņa Skredeļa sporta komplekss
Labākais sasniegums: 1. vieta (2013., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018., 2020.)
Vadošās spēlētājas: Sofja Ņesterova, Anna Krūmiņa, Ieva Krasnova


Futbola skolas "Metta" meiteņu komanda pēc uzvaras 1. līgā 2018. gadā jau divreiz tikusi pie medaļām Sieviešu futbola līgā. Zaļibalto sastāva kodolu veido kluba audzēknes kopā ar dažām futbolistēm no citām skolām vai pilsētām. "Man būs ļoti interesanti uzspēlēt pret Liepājas komandu, jo esmu tur izaugusi un spēlējusi," par sezonas gaidām stāsta Alīna Šilova. Iespēja uzspēlēt pret dzimto klubu būs arī Lindai Kazlauskai, kura savulaik tika atzīta par FK "Auda" gada audzēkni. Būtiska loma komandā būs kluba audzēknēm Nellei Treimanei un Laurai Siņutkinai, kuras jau paguva debitēt Latvijas nacionālajā izlasē.

Komanda: FS "Metta"
Trenere: Liene Vāciete
Stadions: Rīgas Hanzas vidusskolas stadions
Labākais sasniegums: 2. vieta (2020.)
Vadošās spēlētājas: Laura Siņutkina, Paula Linda Liniņa, Nelle Treimane

Trešo sezonu Sieviešu Futbola līgā aizvadīs arī FK "Olaine". Atšķirībā no iepriekš SFL spēlējušās Olaine/46. vidusskola komandas FK "Olaine" pamatā spēlē vietējās futbolistes, kurām pagājušajā gadā pievienojās BFC "Daugavpils" audzēknes Liene Reute, Viktorija Vengreviča, Diāna Skribina un Liāna Rožaščonoka. Komandas treneris Jevgēņijs Mihaļkovs martā stāstīja, ka "Olainē" nav izteiktas līderes, bet ir piecas sešas vienlīdzīgi augsta līmeņa futbolistes.

Komanda: FK "Olaine"
Treneris: Jevgēņijs Mihaļkovs
Stadions: Olaines pilsētas stadions
Labākais sasniegums: 3. vieta (2020.)
Vadošās spēlētājas: Liene Reute, Anžela Ļebedeva, Diāna Skribina


Ar augstiem mērķiem debiju SFL sagaida SK "Super Nova"/RTU komanda, kuru trenē piecos Virslīgas klubos uzspēlējušais Edgars Kārkliņš. "Motivācija meitenēm ir ļoti augstā līmenī," saka Kārkliņš, uzsverot, ka viņa interesēs nav finišēt tabulas apakšgalā. Starpsezonā komandu pameta Latvijas izlases uzbrucēja Renāte Fedotova, kura pievienojusies Austrijas augstākās līgas klubam "Wacker". Savukārt klāt nākusi "Riga United" pussardze Selga Penelope Vitmore. Paredzams, ka liela loma komandā būs ilggadējai Latvijas nacionālās izlases spēlētājai Kristīnei Girždai.

Komanda: SK "Super Nova"/RTU
Treneris: Edgars Kārkliņš
Stadions: RTU stadions
Labākais sasniegums: 1. vieta 1. līgā (2020.)
Vadošās spēlētājas: Alise Gaiķe, Kristīne Giržda, Juta Buklovska


Pēc divu gadu prombūtnes elitē atgriežas Liepājas sieviešu komanda. Iepriekšējā desmitgadē tieši liepājnieces, startējot zem FK "Liepāja" karoga, ilgtermiņā spēja sastādīt visnopietnāko konkurenci "Rīgas Futbola skolai". Liepājas un Rīgas komandu savstarpējās spēlēs kļuva par vietējā sieviešu futbola klasiku un vairākas to maču dalībnieces būs Liepājas Futbola skolas komandas sastāvā arī šosezon. Anna Propošina, Guna Ozola un Sintija Čamane [komandas sastāvā būs arī viņas meita Tīna] ilgus gadus asociējas ar Liepājas un arī visas Latvijas sieviešu futbolu. Komandas rindās spēlēs arī vairākas sezonas Igaunijā aizvadījusī Angelīna Jegorova, bet vārtsargu līnijā pieteikta 2016. gada Latvijas labākā futboliste Marija Ibragimova.

Komanda: Liepājas Futbola skola
Treneris: Raivo Varažinskis
Stadions: Stadions "Daugava", rezerves laukums
Labākais sasniegums: 2. vieta* (2014., 2015., 2016., 2017., 2018.)
Vadošās spēlētājas: Anna Propošina, Rebeka Tīle, Signija Šenberga
*Kā FK "Liepāja"

Debiju Sieviešu futbola līgā piedzīvos pirms diviem gadiem izveidotā FK "Auda" komanda. "Mēs nebūsim tie, kuri mēģinās uzvarēt tehniski, bet lielāku akcentu liksim uz fizisko spēku," pirms debijas pastāsta treneris Rihards Gorkšs. "Audas" rindās ir dažas "Rīgas Futbola skolas" audzēknes, kuras iepriekš paguvušas uzspēlēt SFL. Jāizceļ, ka Ķekavas futbola komandu pārstāv arī Latvijas nacionālās florbola izlases spēlētāja Anna Ankudinova.

Komanda: FK "Auda"
Treneris: Rihards Gorkšs
Stadions: "Audas" stadions
Labākais sasniegums: 5. vieta 1. līgā (2020.)
Vadošās spēlētājas: Madara Vīgante, Evelīna Sendija Čubare, Madare Ērika Paidere


Sieviešu futbola līgas čempionāts noritēs trīs apļos no 10. aprīļa līdz 6. novembrim. Čempionāta pirmajā spēle SFL jaunpienācējas no FK "Auda" plkst. 13:00 uzņems čempioni "Rīgas Futbola skolu". Šai spēlei būs iespējams sekot līdzi tiešraides translācijā. Tāpat vērojams būs svētdienas mačs starp FK "Olaine" un SK "Super Nova"/RTU komandām [14:00], bet pirmās kārtas trešajā mačā Liepājas Futbola skola samēros spēkus ar FS "Metta" dāmām.

Šo rindu autora prognoze: 1. "Rīgas Futbola skola", 2. FS "Metta", 3. Liepājas Futbola skola, 4. SK "Super Nova"/RTU, 5. FK "Olaine", 6. FK "Auda".