Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Stojanoviča pirmā īstā pārbaude: vasaras karstumā mājas spēle pret Izraēlu

Agris Suveizda

Stojanoviča pirmā īstā pārbaude: vasaras karstumā mājas spēle pret Izraēlu
Slaviša Stojanovičs. Foto: LFF

Futbols beidzot atgriezīsies arī Rīgas "Daugavas" stadionā, kur šovakar plkst. 21:45 Latvijas izlase 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā uzņems Izraēlu. Spēles tiešraidi varēsiet vērot "TVPlay Sports" kanālā.

Serbu izcelsmes slovēņu speciālists Slaviša Stojanovičs pie Latvijas izlases stūres martā debitēja ar krasi atšķirīgiem zaudējumiem Skopjē un Varšavā. Ja Ziemeļmaķedonijā Latvija aizvadīja briesmīgu pirmo puslaiku un piekāpās ar rezultātu 1:3, tad Polijā pret grupas favorītiem izdevās ļoti labs pirmais puslaiks – iespējas gan netika izmantotas, un mājinieku pieaugošais spiediens 76. minūtē tomēr noslēdzās ar uzvaras vārtiem (beigās 2:0). Kamēr pirms marta spēlēm Virslīga bija tik tikko sākusies un Stojanovičs vēl lāga nebija pazīstams ar lērumu izlases futbolistu, tad jūnija spēles pret Izraēlu un Slovēniju jau varēs dēvēt par Slavišas pirmajām īstajām pārbaudēm jaunajā amatā – arī tādēļ, ka šoreiz laika treniņiem bijis krietni vairāk. Šajos mačos jau varētu vērot pirmās iezīmes par Stojanoviča bieži pieminēto filosofiju un spēles stilu.

Nesen treneru maiņa notikusi arī Izraēlas izlasē, kuras jaunajam vadonim Andrēasam Hercogam šis gan būs jau otrais turnīrs. Pagājušā gada septembrī kādreiz labi zināmais Austrijas izlases kapteinis debitēja ar zaudējumiem Albānijā (0:1) un pārbaudes spēlē Ziemeļīrijā (0:3), taču Izraēla bija visai tuvu ceļazīmei uz Nāciju līgas B līgu, pirmo vietu grupā zaudējot vien pēdējā kārtā Skotijā (2:3). "Euro 2020" atlase ir sākta ar četriem punktiem mājās pret Slovēniju (1:1) un Austriju (4:2), pagaidām dodot otro vietu grupā un ļaujot sapņot par finālturnīru. Kā preses konferencē sacīja pieredzējušais pussargs Bibrass Natho, kurš agrāk Maskavas CSKA spēlēja kopā ar Aleksandru Cauņu, viņa šeit nebūtu, ja viņš neticētu iekļūšanai finālturnīrā.

Hercoga vadībā Izraēla astoņās spēlēs ir izcīnījusi četras uzvaras, ieskaitot arī 7:0 pret Gvatemalu, un piedzīvojusi trīs zaudējumus, un šī nestabilitāte mājās un izbraukumā bija viena arī no Hercoga preses konferences tēmām. Divarpus gadu laikā – tātad arī vēl pirms austrieša ierašanās – Izraēla sešās izbraukuma spēlēs ir uzvarējusi vienīgi Lihtenšteinā (1:0) un ir piedzīvojusi piecus zaudējumus. Tiesa gan, Latvija mājās nav uzvarējusi četrās spēlēs pēc kārtas (0-2-2, vārti 2:7) un, ierēķinot arī izbraukumus, nav uzvarējusi jau desmit spēlēs pēc kārtas (0-5-5, vārti 5:15). Iepriekšējā uzvara bija pirms gada Miksu Pātelainena debijā, ar 1:0 Baltijas kausā apspēlējot igauņus. Kvalifikācijā Latvija nav uzvarējusi kopš 2017. gada oktobra pret Andoru (4:0).

Abas izlases nebūs vislabākajos sastāvos, taču nopietnākas savainojumu problēmas gan ir Izraēlai, kurai īpaši cietusi tās, iespējams, stiprākā līnija – uzbrukums. Izraēlas, kas Hercoga vadībā bieži spēlē ar 5-3-2, zvaigžņoto uzbrucēju duetu izjauca Muaniss Daburs, kurš pirmdien svinēs kāzas un tādēļ atteica izlasei – turklāt Izlases vadība par precībām uzzināja vien no medijiem, kas Daburam var nozīmēt kādu disciplinārsodu nākotnē. Kā portālam Sportacentrs.com pastāstīja Izraēlas žurnālisti, Dabura plānus un neveiksmīgo kāzu datumu būtiski ietekmēja vairāki faktori: pirmkārt, "Sevilla" agri uzsāks gatavošanos sezonai, otrkārt, viņa sieva studē ārzemēs, un, treškārt, Daburs pēc izcelsmes ir arābs, bet arābu kāzās dažādas ceremonijas notiek pat nedēļas garumā.

Ar Dabura negaidīto atteikumu Izraēlas likstas gan ne tuvu nebeidzās. Viņa vietu, iespējams, būtu ieņēmis Tomers Hemeds, bet Anglijas QPR uzbrucējs ārstē savainojumu. Jau pēc kandidātu paziņošanas piespiedu kārtā no tā tika svītrots Vīnes "Austria" uzbrucējs Alons Turdžemans, savainojumā iedzīvojās arī sākotnēji neizsauktais Itajs Šehters no Izraēlas čempiones Telavivas "Maccabi", bet nedēļas sākumā treniņā potīti savainoja arī Šehtera vietā izsauktais Šons Vaismans no Haifas "Maccabi". Līdz ar to vakanto vietu kandidātos aizpildījis 20 gadus vecais Eilons Almogs no Haderas "Hapoel", kurš sezonu sāka Izraēlas otrajā līgā. Paredzams, ka vārtu mašīnai Eranam Zehavi kompāniju pamatsastāvā sastādīs viņa jaunais kluba biedrs Ķīnā Dia Saba. Lai arī abi pēc pamatpozīcijas drīzāk ir uzbrūkošie pussargi vai otrie uzbrucēji, nevis izteikti centra uzbrucēji, viņi kopā Ķīnas sezonas sākumā ir guvuši 16 vārtus. Zehavi sešarpus gadu laikā Izraēlas un Ķīnas līgās 203 spēlēs ir guvis 161(!) vārtus.

Latvijas izlases kandidātos savainojumu dēļ nebija labās malas aizsarga Vladislava Gabova un balsta pussarga/centra aizsarga Igora Tarasova, bet šosezon vēl arvien laukumā nav devies Ivans Lukjanovs. Jau pēc kandidātu paziņošanas no tā atkrita arī Vjačeslavs Isajevs, kurš Rīgas derbijā dienu pirms nometnes sākšanās iedzīvojās nopietnā meniska savainojumā, kā dēļ izlaidīs vairākus mēnešus, bet izlases treniņā sāpes atkal sajuta "Liepājas" labās malas aizsargs Vadims Žuļevs, kura vietā tika izsaukts viņa kluba biedrs Raivis Andris Jurkovskis. Gabova un Žuļeva traumu dēļ nevajadzētu būt lielām šaubām par Roberta Savaļnieka došanos laukumā.

Tā kā Isajeva vietā neviens klāt netika izsaukts, Stojanoviča saraksts ir sarucis līdz 25 spēlētājiem, taču spēles pieteikumā drīkstēs ierakstīt tikai 23. Vaicāts par vārtsargu izvēli, treneris sacīja, ka lēmums tiks pieņemts pēc pēdējā treniņa, dodot mājienu, ka Pāvela Šteinbora un Andra Vaņina izredzes ir visai līdzīgas. Interesanti, ka līdzīga dilemma ir arī Hercogam – Izraēlas pirmais numurs Ariels Harušs sezonas vidū zaudēja pirmā numura statusu Beerševas "Hapoel", bet Ofirs Marciano regulāri spēle Skotijas Premjerlīgā. Līdzīgi kā Harušam, spēļu prakse konkurences vai traumu dēļ iepriekšējos mēnešos trūcis vēl virknei Izraēlas spēlētāju – piemēram, pamatsastāva aizsargam Omri Ben Harušam sezona Beļģijā kluba izkrišanas dēļ beidzās jau marta vidū.

Latvija un Izraēla savā starpā tiksies septīto reizi. Līdz šim krietni labāka bilance bijusi Izraēlai – četras uzvaras un tikai viens zaudējums -, taču atlases turnīros spēles allaž bijušas sīvas. Pirmās divas neveiksmes 20. gadsimta izskaņā tika piedzīvotas pārbaudes spēlēs Revaza Dzodzuašvili vadībā (1:5, 0:2), bet 2010. gada Pasaules kausa un 2012. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijās Latvijas bilance ir 1-1-2, pa vārtiem iesitot visās četrās spēlēs. Vienīgā uzvara 2009. gada septembrī turklāt tika izcīnīta izbraukumā, kad uzvaru ar precīzu sitienu nodrošināja pašreizējais federācijas prezidents Kaspars Gorkšs. Izlašu iepriekšējā savstarpējā spēlē 2011. gada jūnijā Izraēla Rīgā uzvarēja ar 2:1. Latvijas vārtus tolaik sargāja Vaņins, bet uz maiņu iznāca Ritvars Rugins. Izraēlas sastāvā šīs spēles dalībnieku ir vairāk – Zehavi un Almogs Koens izgāja pamatsastāvā, Natho devās uz maiņu, bet Tālebs Tavatha un Bens Saars palika rezervē. Pret Latviju savulaik ir spēlējis arī Hercogs, kurš Latvijai iesitis trīs vārtus – visus gan savā laukumā, un zaudējumā Rīgā ar 2:3 viņš nepiedalījās.

Jāpiebilst, ka šovakar "Daugavas" stadionā notiks ne tikai futbola spēle. Plkst. 20:00 sāksies "Ozola" koncerts, bet ap plkst. 21:00 plānota septembrī "Arēnā Rīga" gaidāmā Eiropas U19 telpu futbola čempionāta izloze. Bez Latvijas finālturnīrā spēlēs arī Polija, Nīderlande, Portugāle, Ukraina, Spānija, Krievija un Horvātija. Ukraina un Krievija nedrīkstēs tikt ielozētas vienā apakšgrupā.

G grupa

VKomandaSUNZVārtiP
1.Polija22003:06
2.Izraēla21105:34
3.Ziemeļmaķedonija21104:24
4.Slovēnija20202:22
5.Austrija20022:50
6.Latvija20021:50

Latvijas sastāvs un spēļu prakse klubā kopš izlases spēlēm martā

Apzīmējumi: 44+1 – 44 spēles un vieni vārti, 27/29+2 – 27 spēles pamatsastāvā, 29 spēles laukumā, divi gūti vārti, ailē "pēdējā spēle" norādīta kluba, nevis futbolista pēdējā spēle. Pie aizvadītajām minūtēm simbols "/" apzīmē maiņu pirmajā puslaikā vai uzmainīšanu pirms otrā puslaika sākuma, simbols + nozīmē gūtus vārtus, og - vārti savos vārtos, x - nebija pieteikumā, rez - palika rezervē.

Izraēlas sastāvs un spēļu prakse klubā kopš izlases spēlēm martā

Kā noslēgsies spēle?

  • 110

  • 52

  • 150


1 2 40 komentāri

     [+] [-]

, 2019-06-07 10:47, pirms 5 gadiem
Vai Ontušāna uzvārds ir pareizs?

     [+] [-]

, 2019-06-07 10:57, pirms 5 gadiem
Var šie vilki beidzot, kaut ko uzvarēt?

  -2 [+] [-]

, 2019-06-07 11:23, pirms 5 gadiem
Raivo Dobelis rakstīja: Var šie vilki beidzot, kaut ko uzvarēt?
Vilku vēl nav. Pagaidām ir tikai lapsēni.

  +5 [+] [-]

, 2019-06-07 11:41, pirms 5 gadiem
Autors jau varēja pierakstīt , ka TV6 arī rādīs .

  +1 [+] [-]

, 2019-06-07 11:42, pirms 5 gadiem
Kuri ir tie optimisti kas tic uzvarai?? Droši vien mazgadīgie tīņi..
Kāda uzvara?? Ar sniegumu kādu rāda pat pundurvalsti nevinnētu.

  +3 [+] [-]

, 2019-06-07 11:52, pirms 5 gadiem
Ja rezultāts būs 0:0, tad tas būs panākums.

     [+] [-]

, 2019-06-07 11:53, pirms 5 gadiem
Tiešām tik daudz cilvēki domā, ka LV uzvarēs? Pārsteidzoši.

  -3 [+] [-]

, 2019-06-07 12:41, pirms 5 gadiem
Pret Gibraltāru būtu gaidāmi 0 punkti, pret Andoru 1 punkts. Pret Izraēlu vienīgā atlikusī iespēja ir 3 punkti, tāpēc visi arī ir pārliecināti, ka Latvijas futbola izlase, viņa arī 11 pelēči, Izraēlu uzvarēs, turklāt pārliecinoši. 3:1. Vaņinam hettriks.

  -1 [+] [-]

, 2019-06-07 12:50, pirms 5 gadiem
zaxx rakstīja: Kuri ir tie optimisti kas tic uzvarai?? Droši vien mazgadīgie tīņi..
Kāda uzvara?? Ar sniegumu kādu rāda pat pundurvalsti nevinnētu.
Pievienojos mazgadīgajiem tīņiem un ticu uzvarai.

  -1 [+] [-]

, 2019-06-07 12:51, pirms 5 gadiem
Futbolistiem tagad jāparāda, kurš video viņiem vairāk atbilst
https://www.youtube.com/watch?v=xwx...
https://www.youtube.com/watch?v=aOX...

  -1 [+] [-]

, 2019-06-07 14:14, pirms 5 gadiem
Grr +25 22:00 nav nopietni, labāk mājās pie kondiškas tomēr

  -2 [+] [-]

, 2019-06-07 14:43, pirms 5 gadiem
Domāju, ka pārliecinoši nograbēsim un Stojanovičs beidzot sapratīs kur nonācis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-06-07 15:23, pirms 5 gadiem
Daži komentē it kā Stojanovičs dzīvotu viduslaikos un neko par Latvijas izlasi iepriekš nezināja un info iegūt nebija iespējams. Izlases rezultātus Ar Griziju, Albāniju vai Sanmarīno nebija iespējams atrast, spēles video ierakstus nebija redzējis utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2019-06-07 15:24, pirms 5 gadiem
Mēs redzēsim spēli Latvija - Izraēla, bet sportistu iekšienē notiks cita cīņa - vilki vai čivavas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-06-07 15:44, pirms 5 gadiem
Uzvara ir neizbēgama- par 3 pts, nav jau tomēr 11 klauni
Slēpts komentārs: zaipis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2019-06-07 16:07, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: ...iesmirdēja futbola sadaļā čekas kuce - funs!
Lai arī ģinamkas fans, visdrīzāk izbijis čekists, bet tik un tā LV izlases atbalsta vairāk, nekā puse SC lietotāju

  +4 [+] [-]

, 2019-06-07 16:13, pirms 5 gadiem
Lai parāda kaut cik labu spēli un nezaudē... neko citu laikam nevar šobrīd vēlēties.

  +3 [+] [-]

, 2019-06-07 16:25, pirms 5 gadiem
veči, vēl ir pieejamas tikai 3500 biļetes uz spēli! Pasteidzieties, citādāk sanāks palikt ārpus stadiona!

  +1 [+] [-]

, 2019-06-07 16:28, pirms 5 gadiem
komenti padrūmi, Dainim 1988 paskaidrošu, ka Funam kā manam bijušam kursa biedram sadarbībā nav bijušas attiecības ar kgb/ vdk- 100%. vai vārtos atkal liks veco Vaņinu, ap 22 maziespējams lietus

     [+] [-]

, 2019-06-07 17:06, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: ...iesmirdēja futbola sadaļā čekas kuce - funs!
Vai tev kādreiz nav bijusi iekšēja vēlme pieņemties prātā. Kaut kā pārāk vienveidīgi. Kur izdoma, kur kaut kas jauns?

  -4 [+] [-]

, 2019-06-07 18:16, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: ...iesmirdēja futbola sadaļā čekas kuce - funs!
Pofig visādi pamuļķi fuņi, bet, skat, kā atkal pazuda visādi SC i-neta troļļi, kuri izlīda no alām īsi pirms PČ hokejā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2019-06-07 18:31, pirms 5 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Domāju, ka pārliecinoši nograbēsim un Stojanovičs beidzot sapratīs kur nonācis.
Un arī līdzjutēji sapratīs, ka jāsauc Starkovs atpakaļ, jo no tiem ārzemniekiem nav nekādas jēgas. Es tomēr ceru uz niču.

  -3 [+] [-]

, 2019-06-07 19:02, pirms 5 gadiem
Kas par uiņu? Kāpēc normālos kanālos, tajos ko redz visi, nevarēs redzēt?

  +1 [+] [-]

, 2019-06-07 19:09, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Un arī līdzjutēji sapratīs, ka jāsauc Starkovs atpakaļ, jo no tiem ārzemniekiem nav nekādas jēgas. Es tomēr ceru uz niču.
Stojanovičs dabīgi galvastiesu pārāks par Starkovu. Solis pareizā virzienā. Būtu kādi 10 gadi bez padomju treneriem, varbūt futbols Latvijā uzplauktu.

     [+] [-]

, 2019-06-07 19:12, pirms 5 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Stojanovičs dabīgi galvastiesu pārāks par Starkovu. Solis pareizā virzienā. Būtu kādi 10 gadi bez padomju treneriem, varbūt futbols Latvijā uzplauktu.
Ne jau valstsvienības treneris māca apstrādāt bumbu, ar ko mūsējiem ir nopietnas problēmas, to dara bērnu un jauniešu treneri.

  +1 [+] [-]

, 2019-06-07 19:33, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Ne jau valstsvienības treneris māca apstrādāt bumbu, ar ko mūsējiem ir nopietnas problēmas, to dara bērnu un jauniešu treneri.
Un tur tieši padomju treneri.

  +1 [+] [-]

, 2019-06-07 19:34, pirms 5 gadiem
īpatnis rakstīja: Kas par uiņu? Kāpēc normālos kanālos, tajos ko redz visi, nevarēs redzēt?
siev. baskets 19 30 LTV7, Futbols 21 40 tv6- visās ekonomiskās pakās pieejami kanāli
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2019-06-07 20:37, pirms 5 gadiem
īpatnis rakstīja: Kas par uiņu? Kāpēc normālos kanālos, tajos ko redz visi, nevarēs redzēt?
Nav iespējams parādīt pa Latvijas Radio2
1 2 40 komentāri