Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Monfīss viegli uzvar franču duelī un nopelna pirmo "US Open" pusfinālu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Monfīss viegli uzvar franču duelī un nopelna pirmo "US Open" pusfinālu
Gaels Monfīss
Foto: AFP/Scanpix

Savā desmitajā "US Open" turnīrā karjeras labāko rezultātu Ņujorkā sasniedza Francijas tenisists Gaels Monfīss, kuram 6:4, 6:3, 6:3 uzvara pret pārgurušo tautieti Luku Puiji deva pirmo pusfinālu šajā turnīrā. Nākamajā mačā būs jātiekas ar pasaules pirmo numuru Novaku Džokoviču, kurš turpina saņemt dāvanas un līdz pusfinālam ir nospēlējis tikai divas pilnas spēles.

Iepriekšējā kārtā Rafaelu Nadalu izslēgušo Luku Puiji otrdien Ņujorkā gaidīja ļoti sarežģīta misija, spēlējot uz pamatīga noguruma fona. Puije trīs mačos pēc kārtas uzvarēja piecos setos. Vēl vienas uzvaras gūšana, turklāt spēlējot pret ļoti atlētisko un izturīgo Gaelu Monfīsu, kurš turnīrā nav zaudējis ne seta, izskatījās pēc neiespējamās misijas.

Puijem pirmās problēmas radās jau trešajā geimā, kad ar "forehand" uzbrukumu izdevās atspēlēt breikbumbu. Septītajā geimā viņam breiku novērst neizdevās, šajā geimā pieļaujot divas "forehand" kļūdas. Monfīss vēl divus punktus nopelnīja ar apvedošajiem sitieniem. Gaels seta turpinājumā ar servi zaudēja tikai divus punktus, pārliecinoši novedot setu līdz uzvarošām beigām – 6:4.

1. seta zaudēšana Puijem priekšā esošo kalnu padarīja vēl lielāku. Lukas benzīnbāka bija gandrīz tukša, un francūzis vairs nespēja skaidri domāt, pieņemot daudz neapdomīgu lēmumu sitienu izvēlē, regulāri pievīla arī izpildījums. 2. seta pirmajā ar spēcīgu servēšanu izdevās atspēlēties no 15:40, bet divus geimus vēlāk četras kļūdas, ieskaitot divus neprecīzus "volley" sitienus, lika nokļūt iedzinējos jau ar setu un breiku.

Pēc seta septītā geima, Monfīsam esot vadībā ar 4:3, Puije saņēma iespēju atpūsties, jo lietus dēļ nācās aizvērt jumtu. Sēdēšana Lukam nāca par sliktu, jo viņš zaudēja gan nākamo geimu uzņemšanā, gan arī pēc tam palika "sausā", servējot par palikšanu setā. Tas finišēja ar Puijes dubultkļūdu, dodot Monfīsam 6:3 uzvaru. Puije atrada enerģiju, lai pēdējā setā trīs geimos nospēlētu ne vien sev ierasti agresīvi, bet arī precīzi. Uzņemšanā viņam šodien variantu nebija – nulle breikbumbu.

Monfīss šobrīd atrodas karjeras labākajā formā, kopš Vimbldonas iekrājot 19-2 bilanci. Šajā posmā iekļauts pirmais "ATP World Tour 500" sērijas tituls Vašingtonā. Ņujorkā viņam būs karjeras otrais "Grand Slam" pusfināls. Pirmais bija 2008. gadā Parīzē, kur četros setos zaudēts Rodžeram Federeram. Ņujorkā nopelnītie punkti Monfīsam ļaus pirmoreiz kopš 2011. gada oktobra atgriezties ranga pirmajā desmitniekā.

Novaks Džokovičs līdz pusfinālam ticis ar tikai diviem pilniem mačiem – pret Ježiju Janoviču un Kailu Edmundu. Jirži Veselijs no spēles atteicās, Mihails Južnijs izturēja sešus geimus, bet Žo-Vilfrīds Tsonga ceturtdaļfinālā izstājās pēc zaudētiem pirmajiem diviem setiem (3:6, 2:6), cīņu nespējot turpināt ceļgala savainojuma dēļ.