Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Maskavā sāksies Gagarina kausa fināls: "Dynamo" pret "Traktor"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Maskavā sāksies Gagarina kausa fināls: "Dynamo" pret "Traktor"
Maskavas "Dynamo" aizsargs Dominiks Graņāks un Čeļabinskas "Traktor" uzbrucējs Antons Gļinkins
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Šodien pulksten 16:00 pēc Latvijas laika startēs Kontinentālās hokeja līgas fināls, kurā sacentīsies pašreizējā Gagarina kausa čempione Maskavas "Dynamo" ar Oļegu Znaroku un Hariju Vītoliņu uz komandtiltiņa un Čeļabinskas "Traktor", kas līdz finālam tikusi pirmo reizi.

Pirmā finālu sasniedza pašreizējā čempione Maskavas "Dynamo", kas 1. aprīlī Rietumu konferences finālsērijas sestajā spēlē izbraukumā ar 5:1 sakāva Sanktpēterburgas SKA. Par galveno uzvaras kaldinātāju kļuva čehu uzbrucējs Mareks Kvapils, kurš otrajā trešdaļā nepilnu trīs minūšu laikā guva divus bezatbildes vārtus, bet 49. minūtē noformēja arī hat-trick, atjaunojot "Dynamo" divu vārtu pārsvaru.

Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā komanda finālu sasniegusi jau trešo reizi piecu sezonu laikā. Izņēmums bija pirmā, kad neizdevās kvalificēties izslēgšanas spēlēm, un trešā, kad "Dynamo" apturēja Rīgas "Dinamo"- rīdzinieki bija pārāki sešu spēļu ilgā sērijā. Maskavas "Dynamo" šoreiz pretī stāsies Čeļabinskas "Traktor", kas finālu sasniegusi pirmo reizi kopš dibināšanas 1947. gadā.

Par to parūpējās Andrejs Kosticins. Viņš guva vārtus 29 sekundes pirms septītās spēles beigām, palīdzot "Traktor" atspēlēties no 1-3 deficīta un drāmā pieveikt Kazaņas "Ak Bars". Par to, cik smaga bija sērija, liecina tas, ka pirmajos piecos mačos četras reizes uzvarētāju nācās noskaidrot pagarinājumā. Interesanti, ka sērijas ievadā Kosticins izpelnījās kritiku no galvenā trenera Valērija Belousova, jo sāncenšu zonā nopelnīja noraidījumu, kas "Traktor" maksāja zaudētu spēli. Taču baltkrievs prata reabilitēties.

Maskavas "Dynamo" fināla sasniegšanai bija nepieciešamas 15 spēles, kamēr Čeļabinskas "Traktor" aizvadīja par četriem mačiem vairāk. Taču lielas priekšrocības nav nevienai komandai. Piemēram, Znaroks pēc uzvaras konferences finālā norādīja, ka vairāki hokejisti devušies laukumā ar lauztiem kauliem. Tāpat "Dynamo" trūkst svarīgi centra uzbrucēji: savainots ir Dmitrijs Pestunovs, kurš pērn piedalījās 21 play-off cīņā.

Komandas līderis gan nav mainījies. Vārtsargs Aleksandrs Jerjomenko vidēji spēlē ielaidis tikai 1,65 vārtus, un tas ir labākais rādītājs turnīrā. Tieši 32 gadus vecais hokejists pērn tika atzīts par Gagarina kausa finālsērijas labāko spēlētāju. Taču viņam ir apņēmīgs sāncensis - "Traktor" līdz finālam aizvedis pārliecinošais kanādietis Maikls Gārnets, kurš atvairījis 94,0% sāncenšu metienu un piecus mačus aizvadījis sausā. Jāatzīmē, ka pirms pievienošanās "Traktor" viņš spēlēja tieši Maskavas "Dynamo".

Lai gan "Dynamo" vidēji spēlē gūst trīs vārtus, izslēgšanas mačos nevienai pretiniecei nav izdevies maskaviešus noturēt sausā. 15 spēlēs astoņiem hokejistiem izdevies gūt septiņus vai vairāk punktus, taču nav izteikta līdera, pie kura vērsties kritiskās situācijās. Turpretī "Traktor" somu uzbrucējs Petri Kontiola ar 17 punktiem ir otrais rezultatīvākais spēlētājs Gagarina kausā, bet Staņislavs Čistovs ar 12 rezultatīvām piespēlēm ir labākais asistētājs.

Kas kļūs par sērijas izšķirošo faktoru? Interesanti, ka līgas mājaslapā, izvērtējot spēku samēru, vislielākais pārsvars ir galveno treneru ailē - Znaroks saņēmis perfektu 10/10 vērtējumu. Vai ar saliedēto sastāvu Maskavas "Dynamo" būs gana, lai atkārtotu 2012. gada panākumu? Vai Čeļabinskas "Traktor" izdosies turpināt Austrumu konferences dominanci (trīs no četrām trofejām ceļojušas tieši turp)?

"Maskaviešiem ir sabalansētāks sastāvs. Hokejisti kopā spēlē ne pirmo gadu, lieliski cits citu pazīst. Domāju, viņi uzvarēs, pateicoties vienlīdzīgajiem pieciniekiem un kolektīvajai spēlei," atzinis Slovākijas valstsvienības galvenais treneris Vladimirs Vujteks, kurš "Dynamo" vadīja pirmajā sezonā KHL.

"Kurš zina, kā viss beigsies... Vairāk simpatizē Čeļabinskas klubs, lai gan "Dynamo" ir spēcīga un sabalansēta komanda. Znaroks un Belousovs izspēlēs taktiku, nodemonstrēs jaunas iestrādnes. Divu dažādu stilu tikšanās - tas vienmēr ir interesanti," atklājis divkārtējais olimpiskais čempions Aleksandrs Koževņikovs.

Pirmās spēles sākums šodien pulksten 16:00 pēc Latvijas laika. Rīt pulksten 18:30 vienības Maskavā tiksies vēlreiz. Sērija noritēs līdz vienas komandas četrām uzvarām.

Izmantotie resursi:
Континентальная Хоккейная Лига - KHL.RU -...