Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ieva Pulvere: "Sports nav svarīgāks par cilvēku dzīvībām"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ieva Pulvere: "Sports nav svarīgāks par cilvēku dzīvībām"
Ieva Pulvere 2022. gada 27. novembrī. Foto: Renārs Koris

"Citās komandās, ja negūsti punktus, uz tevi sāk šķībi skatīties. Šeit tā nav. Klubā valda ģimenes sajūta. Ja Vili paņemu kaut kur līdzi, visi viņu mīļo un bučo. Dēlam bija veselības problēmas – klubs uzreiz palīdzēja tās risināt. Organizācija ir augstākajā līmenī," Ieva Pulvere pauda gandarījumu par sezonas pirmo pusi Stambulas "Galatasaray" basketbola komandā.

Eiropas lielākajā pilsētā latvietes ir augstā vērtē. “Fenerbahce” rindās spēlēja Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Zane Teilāne un Elīna Babkina. “Galatasaray” kreklu nēsāja Kristīne Vītola un Anete Šteinberga, savukārt “Bešiktaš” krāsas pērn aizstāvēja Ilze Jākobsone.

Pienākusi otrā reize, kad vienā no Stambulas superklubiem vienlaicīgi spēlē divas latvietes. Aija Jurjāne jau sen novērtēta vienā no pasaules stiprākajām līgām. Par Ievas Pulveres veikumu ir īpašs prieks – mazās spēlētājas uz tāda līmeņa klubiem tiek aicinātas daudz retāk.

“Galatasaray” mana loma vairāk ir būt palīgam – aizsardzības spēlētājai, nevis līderei. Šobrīd mani tas pilnībā apmierina. Mūsu kluba mērķis ir Eiropas kauss. Ja varu palīdzēt sasniegt mērķi, esmu gatava palīdzēt – nezinu, vai savā karjerā vēl nonākšu tik tuvu balvai,” pirmdien teica Pulvere.

Viena no Latvijas labākajām basketbolistēm uz treniņu ieradusies ar dēlu Vili. Zēns ziemā krietni paaudzies, bet intervijas laiku pavada mātes gādīgajās rokās. Vilis ir ļoti pieklājīgs un 11 minūšu garās sarunas laikā neprotestē ne reizi.

“Galatasaray” pagājušajā nedēļā atgriezās no Francijas, kur Eiropas kausa 1/8 finālā atkārtoti uzvarēja pazīstamo “Lattes Montpellier” komandu. “Antilopes” 2020. gadā – pirms sezonas apturēšanas – iekļuva Eirolīgas ceturtdaļfinālā, bet “sarkani-dzelteno” barjera viņām bija par augstu.

Rudenī Stambulas kluba sniegums bijis vājāks – daudz laika prasījusi saspēlēšanās ar naturalizēto amerikāņu centra spēlētāju Teairu Makkovanu. “Sezonas sākumā jau bijām iespēlējušās. Kad viņa sāka spēlēt, absolūti mainījās spēles stils. Viss tiek spēlēts uz iekšu. Kādā brīdī pārējām radās nesaprašana – ko mēs te varam darīt? Vai vispār varam mest pa grozu?”

Pirms izslēgšanas spēlēm “Galatasaray” tika izsēta tikai ar 13. numuru, taču “play-off” turnīrā viss sāka nostāties savās vietās. “Sagadījās tā, ka Eiropas kausa grupu turnīrā aizvadījām ļoti vājas spēles. Tas sakrita ar laiku, kad savu spēli vispār nesapratām. Šobrīd sākam saprast, kā varam būt produktīvas ar Viņu laukumā. Domāju, ka spēlējam labāk no spēles uz spēli.”

Divmetrīgā Makkovana – spēlētāja ar milzīgu roku izvērsumu – savulaik radīja troksni NCAA basketbolā. Atmiņā palikusi “Mississippi State” fotogrāfija, kurā Makkovana dodas laukumā, ar rokām apķērusi četras komandas biedres – kā bāka, kura izslējusies augstu pār apkārtējiem mežiem.

WNBA 2019. gada drafta trešajam numuram nav viegls raksturs. “Dažreiz jācenšas dabūt sliedēs – Viņai gandrīz katrā spēlē ir tehniskās piezīmes. Skaidrs, ka Viņa ir Superzvaigzne. Viņa zina, ka viņu katrā spēlē “sitīs”, taču tāpat atsevišķās dienās uzvedas kā princese. Nē, mani nedrīkst sist, tinieties visi projām!”

“Teaira kā spēlētāja ir super, bet komandas līdere ir Išila Albena. Viņa ir mierīga un pozitīva. Vienmēr gādā, lai mēs labi justos. Turcijā nesvin Ziemassvētkus, bet Išila kā kapteine visām ārzemniecēm sarūpēja dāvanas un svētku kūku. Dziedāja “Happy Christmas”.

Tikpat labi iespaidi latvietei ir par komandas ģenerālmenedžeri Mugu Erdemu, kura “Galatasaray” atgriezusies pēc viena gada pārtraukuma. “Dzirdēti nostāsti, ka bez Mugas komandā valdījis haoss. Viņa ir ārkārtīgi pozitīvs cilvēks – vienmēr visur saskata labo. Man kā ārzemniecei tā ir ļoti gaidīta sajūta. Muga liek justies gaidītai un novērtētai, bez jebkāda spiediena.”

Ieva otro reizi karjerā devusies leģionāres gaitās. Pirmajā iznācienā Cēsu meitene spēlēja Viļņā, bet Turcijas superpilsēta piedāvā pavisam citas sajūtas. “Piedzīvoju kultūršoku – saka, ka Stambulā dzīvo 20 miljoni cilvēku. Laika pavadīšana mašīnā ir ļoti nogurdinoša. Lai kur gribētu aizbraukt, zini, ka satiksmē zaudēsi laiku un nervus. Troksnis un satiksme ļoti nogurdina.”

Bosfora krastos esošā pilsēta ir neparasta gan vēstures, gan unikālās atrašanās vietas dēļ. “Esmu iemīlējusi Stambulu. Atrastas patīkamas vietas, kur atpūsties no cilvēku pūļiem. Izdevies pabūt arī slavenās vietās – “Grand Bazaar”, Galatas tornī. Otrreiz negribas – pārbāzts, nevar atrast vietu automašīnai. Terorisma draudu dēļ šobrīd neiesaka atrasties populārāko tūrisma objektu tuvumā.”

Neraugoties uz pārapdzīvotību, Stambulā iespējams tikt projām no cilvēku pūļiem. “Ja pilsētā ir nedaudz sliktāki laika apstākļi vai uzlīst neliels lietus – parkos nebūs neviens cilvēks. Turki ārā neiet, tādēļ varam pabūt vieni paši. Pabraukājām ar prāmi pa Bosfora šaurumu – brīvajās dienās mēģinām atrast dažādas nodarbes.”

Pirmdienas, 6. februāra, rīts sākās ar ziņām par vienu no lielākajām zemestrīcēm gadsimta laikā. Zemes drebēšana skāra plašas teritorijas valsts dienvidaustrumos, pie Turcijas-Sīrijas robežas. Grūdiena spēks naktī sasniedza 7,8 balles pēc Rihtera skalas, bet pēcpusdienā sekoja vēl viens ļoti spēcīgs grūdiens ar 7,5 ballēm.

Tāda stipruma zemestrīce Turcijā iepriekšējo reizi notika 1939. gada 27. decembrī, kad zeme drebēja pie Gruzijas robežas. Mazāk apdzīvotajos valsts ziemeļaustrumos toreiz gāja bojā 33 000 cilvēku. Nākamā lielā zemestrīce – 7,6 balles – tika reģistrēta 1999. gada 17. augustā – ar epicentru 100 kilometrus uz austrumiem no Stambulas un 17 000 bojā gājušo.

“Man bija darbīgs rīts. Redzēju, ka komandas čatā ir liela aktivitāte – bet turku valodā. Nepievērsu tam lielu uzmanību, kamēr draugi un paziņas sāka sūtīt ziņas – vai man viss ir kārtībā? Sākumā nesapratu, kāpēc tādi jautājumi. Izlasīju ziņas un sapratu, ka notikusi liela, liela nelaime.”

Šoreiz zemestrīcē nav cietusi ne Stambula, ne populārākie Turcijas kūrorti Vidusjūras piekrastē. Arī tuvējā Mersina ne. Lielākie postījumi ir Gaziantepā un Iskenderunā. “No sieviešu komandām epicentram vistuvāk atrodas Antākijas “Hatay”. Sapratu, ka cietusi tuvējā lidosta – iespējams, ka tur kādu laiku nevarēs nokļūt.”

Klubs pirmdienas rītā sāka labdarības akciju, publicējot sarakstu ar 15 nepieciešamākajām lietām – ziemas apģērbu un apaviem, pārnēsājamām un teltīs kurināmām krāsnīm, silto apakšveļu. Fani tiek aicināti nogādāt mantas uz “Galatasaray” stadionu.

Janvāra beigās un februāra sākumā Ievai neizpratni radīja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (IOC) prezidenta Tomasa Baha paziņojumi. Šveices pilsētā Lozannā mītošais kungs aicināja pasaules sportā neitrālā statusā atgriezties krievijas un Baltkrievijas sportistiem – laikā, kad turpina līt cilvēku asinis un agresors gatavo liela mēroga uzbrukumu.

“Esmu šokā – kā vispār var ko tādu apsvērt? Kādā realitātē viņi dzīvo? Kā viņi iedomājas neitrālo sportistu līdzdalību? Esmu absolūti pret to. Pat, ja mēs tiktu uz Olimpiādi, tādos apstākļos uz turieni nebrauktu. Sports nav augstāks par cilvēku dzīvībām.”

Basketbola spēlēšana dāvā miera ostu vētrainajā pasaulē. Svētdien, 12. februārī, latvietes pret Zviedriju spēlēs “Avicii arena”, kas atgādina milzīgu golfa bumbu. Tajā iecerēts sasniegt skatītāju apmeklētības rekordu. “Spēli gaidu ar nepacietību – nezinu, vai kādreiz esmu spēlējusi 10 000 skatītāju priekšā. Būs forši!”

Izmantotie resursi:
Kura latviešu pārstāvētā komanda spēlēs Eiropas kausa finālā?

     [+] [-]

, 2023-02-06 22:30, pirms gada
Prieks lasīt, ka Ieva tikusi labā komandā un ka nosoda SOK rīcību. Turku un sīriešu žēl.