Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Gatavo grozījumus MK likumā Latvijas izlašu spēļu translēšanā bezmaksas apraidē

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Gatavo grozījumus MK likumā Latvijas izlašu spēļu translēšanā bezmaksas apraidē
Latvijas futbola izlase. Foto: Sanita Ieva Sparāne/LFF

Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju gatavo izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kas paredzētu, ka futbola un citu sporta veidu Latvijas izlašu spēles būtu skatāmas bezmaksas apraidē 95% Latvijas iedzīvotājiem, portālam ''lsm.lv'' un ''Latvijas Radio'' atzina NEPLP padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

''Latvijas Radio'' un portāla ''lsm.lv'' sagatavotajā materiālā par Latvijas valstsvienību spēļu translēšanas tiesībām plaša uzmanība pievērsta futbolam, jo izlašu spēles kopš šīs vasaras translē tiešsaistes platforma ''Viaplay''. Uzņēmums ir iegādājies tiesības translēt spēles Baltijas reģionā un līdz ar to pārraides drīkst organizēt pēc saviem ieskatiem, pakļaujoties valsts likumdošanai. Translējot spēles tiešsaistē, pašreizējie likumi nav pārkāpti, jo ''Viaplay'' piedāvā Latvijas futbola izlases mačus raudzīties bez maksas, pirms spēlēm reģistrējoties ''Viaplay''.

''Viaplay'' sporta vadītājs Baltijas reģionā Olafs Jākobsons apgalvoja, ka uzņēmums darbojas pēc biznesa principiem. Uzņēmumam darbojoties brīvā tirgū uz biznesa pamatiem neviens nebūs gatavs atdot konkurentam daļu peļņas, uzskata ''Viaplay'' pārstāvis, turpinot, ka ir pārliecināts par likuma prasību izpildīšanu, jo futbola spēles varēja skatīties bez maksas, bet interneta saturu iespējams redzēt arī TV ekrānā.

Ar situāciju gan nav apmierināta Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome jeb NEPLP. Tās priekšsēdētājs Ivars Āboliņš norādījis, ka tiek gatavotas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kā rezultātā futbola un citu sporta veidu Latvijas nacionālās izlases spēles būtu iespējams skatīties bezmaksas televīzijas apraidē 95% Latvijas iedzīvotāju.

"Mēs iniciējām Izglītības un zinātnes ministrijā ideju, ka ir jāveic grozījumi Ministru kabineta noteikumos attiecībā uz to, ka nacionālo izlašu spēlēm ir jābūt pieejamām bezmaksas apraidē," teica Āboliņš. "Respektīvi, viņas var būt arī internetā, bet paralēli viņas ir jārāda arī kādā no četrām programmām, kas ir bezmaksas zemes apraidē." Pagaidām Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka bezmaksas televīzijas apraidē jādemonstrē Latvijas sabiedrībai īpaši svarīgus notikumus, kā, piemēram, Dziesmu svētkus, Nacionālo bruņoto spēku militārās parādes, un citus. Sportā šī prasība attiecas uz ziemas un vasaras olimpiskajām spēlēm, pasaules čempionātu hokejā, Pasaules kausu un Eiropas čempionātu futbolā, kā arī uz Eiropas un pasaules čempionātiem olimpiskajos sporta veidos, kurus rīko Latvijā.

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta vadītājs Edgars Severs skaidroja, ka noteikumos iekļaus punktu, ka televīzijā būtu jārāda pieaugušo nacionālo izlašu spēles starptautiskajās sacensībās olimpiskajos sporta veidos. Severs īpaši uzsvēra, ka mērķis ir parūpēties, lai nacionālās izlases spēles redzētu visi valsts iedzīvotāji. Kā tas tiek nodrošināts tehniski, jādomā raidtiesību turētājam, pauž Severs. Pēc NEPLP vadītāja Āboliņa teiktā, grozījumi jau pāris nedēļu laikā varētu tikt virzīti izskatīšanai valdībā. Pēc izmaiņu pieņemšanas nacionālo izlašu spēles būs jārāda arī bezmaksas zemes apraidē. "Tas nekādā veidā neietekmēs tos pakalpojumu sniedzējus, kas iegādājušies šīs raidīšanas tiesības, jo viņi varēs turpināt rādīt tur, kur viņi rāda," teica Āboliņš

Futbola izlašu spēles sabiedriskajā televīzijā nerāda arī Lietuvā un Igaunijā, jo arī šajās valstīs raidtiesības iegādājusies ''Viaplay''. LTV Sporta nodaļas vadītājs Andris Ušackis paskaidroja, ka sabiedriskajai televīzijai kļūst arvien grūtāk konkurēt ar tiešsaistes platformām, kurām ir lielāka finanšu rocība un iespējas vienlaicīgi translēt vairāk notikumu. LTV interesē Latvijas spēles, svarīgākie mači un finālturnīrs, bet no lielās piedāvājumu pakas ar visu grupu spēlēm, kas ir pievilcīgi sporta kanāliem un interneta platformām, sabiedriskajam medijam izvilkt atsevišķas spēles praktiski nav iespējams.

Ušackis atzīmēja vienu no tuvākajā laikā risināmajiem jautājumiem tieši raidtiesību jomā, proti, kur un kā translēt 2024. gada Eiropas čempionāta finālturnīru futbolā, uz ko raidtiesības pieder "Viaplay". Ministru kabineta noteikumi pašreizējā redakcijā pieprasa, lai šis turnīrs būtu pieejams bezmaksas apraidē un, domājams, ka arī papildinātajā redakcijā šis punkts netiks mainīts.

Izmantotie resursi:
https://www.lsm.lv/raksts/sports/ci...

  +4 [+] [-]

, 2022-10-05 09:18, pirms gada
Ledus sāk kustēties.

  -7 [+] [-]

, 2022-10-05 09:46, pirms gada
NEPLP vadītājs ir futbola fans un droši vien ir pamanījis "cepienu", kas te nereti izskan šajā sakarā

  +2 [+] [-]

, 2022-10-05 11:31, pirms gada
Un lai kāds vēl pasaka, ka valdība par mums nerūpējas.
Slēpts komentārs: ice F-1

  +2 [+] [-]

, 2022-10-05 11:53, pirms gada
Pilnīgi pareizi!Nesaprotu kā vispār varēja atdot skandināviem mūsu izlases spēles!

  +2 [+] [-]

, 2022-10-05 12:34, pirms gada
Plus tam OS ka ari popularakos PC un EC ari PK.

  +1 [+] [-]

, 2022-10-05 13:02, pirms gada
Beidzot pamodās. Vispirms visu sagrāba un salika Home3/Go3, kad naudas plūsma atkal mazāka, izdomāja salikt visu Viaplay.
Un kur vēl cilvēku daļa bez interneta dzīvojošie!

  -2 [+] [-]

, 2022-10-05 13:43, pirms gada
Kaut kāds sviests... Pasaules un Eiropas čempionātu, OS, u.t.t. apraides tiesības pieder raidorganizācijām, kas tās ir iegādājušās. Līdz ar to nonākam pie absurdas situācijas, ka LTV šīs tiesības būs jāpērk... Savukārt, reklāma LTV ir aizliegta, līdz ar to visas izmaksas būs jāsedz no nodokļu maksātāju maciņiem... Nafig???
Bez tam, tas vis vēl vairāk čakarēs jau tā nīkuļojošo TV tirgu Latvijā...

  +2 [+] [-]

, 2022-10-05 13:57, pirms gada
Pozitīvi!

  +2 [+] [-]

, 2022-10-05 14:50, pirms gada
Forši redzēt pozitīvas lietas no valdības.

  +1 [+] [-]

, 2022-10-05 15:04, pirms gada
Abrags rakstīja: Kaut kāds sviests... Pasaules un Eiropas čempionātu, OS, u.t.t. apraides tiesības pieder raidorganizācijām, kas tās ir iegādājušās. Līdz ar to nonākam pie absurdas situācijas, ka LTV šīs tiesības būs jāpērk... Savukārt, reklāma LTV ir aizliegta, līdz ar to visas izmaksas būs jāsedz no nodokļu maksātāju maciņiem... Nafig???
Bez tam, tas vis vēl vairāk čakarēs jau tā nīkuļojošo TV tirgu Latvijā...
Nav teikts, ka sabiedriskajā TV. Tikpat labi varbūt kāds cits brīvi pieejams kanāls. Vācijā arī futbola izlasei jābūt redzamai tā saucamajā brīvajā apraidē.

     [+] [-]

, 2022-10-06 13:06, pirms gada
Abrags rakstīja: Kaut kāds sviests... Pasaules un Eiropas čempionātu, OS, u.t.t. apraides tiesības pieder raidorganizācijām, kas tās ir iegādājušās. Līdz ar to nonākam pie absurdas situācijas, ka LTV šīs tiesības būs jāpērk... Savukārt, reklāma LTV ir aizliegta, līdz ar to visas izmaksas būs jāsedz no nodokļu maksātāju maciņiem... Nafig???
Bez tam, tas vis vēl vairāk čakarēs jau tā nīkuļojošo TV tirgu Latvijā...
Domāju TV3 vai TV6 arī 90-95% iedzīvotāju redz un būtu ok kaut vai tur, ja rādītu, jo šie kanāli ir praktiski visiem LV operatoriem pieejami.