Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

VEF pretiniece ''Benfica'': pieredzes, skanīgiem uzvārdiem bagāta debitante

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

VEF pretiniece ''Benfica'': pieredzes, skanīgiem uzvārdiem bagāta debitante
"Benfica" līderis Ivans Almeida. Foto: FIBA Champions League

Jau otrdien ''Arēnā Rīga'' Latvijas čempionvienība basketbolā ''VEF Rīga'' uzsāks jauno FIBA Čempionu līgas sezonu, pirmajā mačā uzņemot titulētāko Portugāles klubu Lisabonas ''Benfica'', kas šajā sezonā savās rindās pulcējusi pieredzējušu kolektīvu ar gana skanīgiem uzvārdiem.

Basketbola komandas pirmsākumi meklējami 23 gadus pēc futbola kluba dibināšanas – 1927. gadā. Visai ātri pēc basketbola nodaļas dibināšanas ''Benfica'' pieteica sevi kā vienu no spēcīgākajiem groza bumbas klubiem Portugālē, 20. gadsimtā izcīnot 20 nacionālos čempiontitulus un 18 kausus.

Tuvojoties gadsimtu mijai, ''Benfica'' Eirokausu mačos apspēlēja gan Madrides ''Real'', gan CSKA, tomēr vietējā čempionātā nespēja ilgstoši konkurēt ar ''Ovarense'', ''Telcom'' un ''Porto'' vienībām, pieņemot lēmumu par startēšanu pēc spēka otrajā līgā jeb ''Proliga''.

''Benfica'' atgriezās augstākajā līgā 2008./2009. gada sezonā, nezaudējot ne mačā un kļūstot par Portugāles čempioni pēc 13 gadu pārtraukuma. Pēc atgriešanās spēcīgākajā čempionātā sekojuši vēl astoņi čempiontituli un pāris dalības FIBA Eiropas kausā. Šogad gan klubs sper nākamo soli un uz 2'400 skatītāju vietu ietilpīgo ''Pavilhão Fidelidade'' vedīs Čempionu līgu.

Debija Čempionu līgā un leģionāri ar NBA un Eirolīgas pierakstiem

Pagājušajā sezonā uz komandtiltiņa pēc 15 gadu pārtraukuma atgriezās portugāļu speciālists Norbertu Alvišs. Viņa vadībā ''Benfica'' pēc četru gadu pārtraukuma triumfēja Portugāles čempionātā, izcīnot 28. titulu kluba vēsturē. Finālsērijā lisabonieši ar 3-1 pārspēja ''Porto''.

Aizvadītajā sezonā ''Benfica'' bija viens no trīs Portugāles klubiem, kas piedalījās FIBA Eiropas kausa izcīņā. Nonākuši C apakšgrupā ar Mareka Mejera tolaik pārstāvēto ''Parma'', nīderlandiešu ''Den Bosch'' un čehu ''Opava'', portugāļi tika pie piecām uzvarām sešās spēlēs un uzvarēja C apakšgrupā.

Neveiksmīgs izvērtās otrais grupu turnīrs, kurā ''Benfica'' tika savesta vienā grupā ar sīkstāko konkurenti ''Sporting'', rumāņu ''Oradea'' un Sopotas ''Trefl''. Divas uzvaras sešās spēlēs liedza turpināt cīņu izslēgšanas mačos.

Šosezon ambiciozā Portugāles čempione spērusi nākamo soli un kā pirmā savas valsts pārstāve sasniegusi FIBA Čempionu līgas grupu turnīru. Kvalifikācijas mačus portugāļi sāka ar Kosovas ''Golden Eagle Ylli'' sagraušanu (92:67), kam sekoja ceturtajā ceturtdaļā izcīnīta uzvara pār Kipras ''Keravnos'' (73:65).

Izšķirošajā mačā par vietu grupu turnīrā ''Benfica'' pārsteidza zara galveno favorīti Bambergas ''Brose'' – 87:73, kvalificējoties Čempionu līgas grupu turnīram. ''Benfica'' mačā kopumā realizēja 60,5% (23/38) divpunktnieku, kamēr Bambergas komanda iespēja 38,9% (14/36).

Salīdzinot komandas sastāvu šajā un pagājušajā sezonā, izmaiņas redzamas tikai leģionāru (un arī ne visu) rindās. Uz Itālijas ''Trieste'' pārcēlies pagājšsezon rezultatīvākais basketbolists ''Benfica'' rindās Frenks Geinss, bet Berlīnes ''Alba'' karjerā pārstāvējušais centrs Deniss Klifords šobrīd ir bez kluba.

Viens no potenciālajiem līderiem arī šajā sezonā būs 32 gadus vecais amerikāņu aizsargs Ārons Brusārs. Viņš pagājušajā Eiropas kausa kampaņā 12 mačos caurmērā guva 14,5 punktus, esot otrais rezultatīvākais. Sietlas Universitātes absolvents pirms pārcelšanās uz Portugāli produktīvi spēlējis Francijas otrajā līgā, Polijas un Rumānijas čempionātos. Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā Brusāra loma ''Benfica'' spēles zīmējumā pieauga no spēles uz spēli tāpat kā amerikāņa produktivitāte – trīs mačos vidēji laukumā pavadītas 26 minūtes, gūti 7,3 punkti, izcīnītas trīs bumbas un veiktas 2,3 piespēles.

Nozīmīgu lomu komandas rotācijā turpina ieņemt arī 2021. gada Āfrikas čempionāta jeb ''AfroBasket'' uzvarētājs un vērtīgākais spēlētājs Makrams Ben Romdanē. 204 centimetrus raženais tunisiešu spēka uzbrucējs pagājušajā sezonā saimniekoja zem ''Benfica'' groza, izceļoties ar 7,6 punktiem, 7,4 atlēkušajām bumbām un 3,2 piespēlēm. Karjeras laikā Ben Romdanē spēlējis arī Spānijas ACB līgā un Francijas ''Pro B'' čempionātā. Tāpat uzbrucējs arī tika iekļauts pirmās Āfrikas Basketbola līgas (BAL) simboliskajā pieciniekā, parstāvot dzimtās Tunisijas grandu ''Monastir''.

Klubam spēlējot līmeni augstāk, kritusies portugāļu aizsarga Žuzē Barbosas un pieredzējušā kaboverdieša Betinju Gomiša produktivitāte. Abi pagājušajā Eirokausu sezonā uz parketa pavadīja vidēji 25 minūtes, bet kvalifikācijā nospēlēja attiecīgi 12,5 un 20 minūtes caurmērā. Barbosa arī ir vienīgais vietējais basketbolists, kurš vēl nesenā pagātnē (aizvadītajā jūlijā) vilcis Portugāles izlases kreklu.

No Portugāles basketbolistiem vismaz sezonas ievadā pie samērā lielākas teikšanas ticis 31 gadu vecais uzbrūkošais aizsargs Tomass Baroso. Viņš pagājušās sezonas nepilnu četru minūšu vietā nu ik maču spēlējis vidēji nedaudz vairāk kā ceturtdaļu spēles. Baroso kopumā gan trenera Alviša zīmējumā tiek izmantots kā uzticams snaiperis, kurš nepieciešamības gadījumā var ziedoties komandas labā ar piezīmju sakrāšanu un atelpas došanu līderiem.

Izceļot komandas vadošos spēlētājus, sezonas ievadā sevi visspilgtāk pieteicis Latvijas basketbola līdzjutējiem zināmais Ivans Almeida. Kaboverdietis, kurš 2018./2019.gada sezonā spēlēja apvienotajā līgā, pārstāvot Tallinas ''Kalev/Cramo'', trīs kvalifikācijas spēlēs caurmērā guva 22,3 punktus, izcīnīja 5,7 atlēkušās bumbas un 3,3 reizes rezultatīvi piespēlēja partneriem.

Tieši Almeida bija galvenais faktors, kāpēc ''Benfica'' otrdienas vakarā vispār spēlēs ''Arēnā Rīga'' pret VEF. Viņš izšķirošajā kvalifikācijas spēlē pret Bambergas ''Brose'' vāciešu grozā sabēra 39 punktus, trāpot deviņus no 14 trejačiem, un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas.

Karjeras laikā bez sezonas ''Kalev/Cramo'' rindās Almeida trīs gadus pārstāvējis Polijas klubu Vloclavekas ''Anwil'', bijis čehu ''Nymburk'' un franču ''Cholet'' un ''Roanne'' rindās, kā arī aizvadījis īsus nogriežņus Itālijas un Izraēlas meistarsacīkstēs.

Lai arī Almeida līdzšinējos mačos bijis izteikti rezultatīvākais ''Benfica'' basketbolists, viņš nav uzskatāms par zināmāko basketbolistu Lisabonas vienībā, jo tāds, visticamāk, ir 394 spēles NBA aizvadījušais amerikānis Tonijs Daglass. 36 gadus vecais aizsargs vasarā uz Portugāli pārcēlās pēc rezultatīviem pierakstiem Grieķijas (''Iraklis'') un Izraēlas (''Hapoel Eilat'') čempionātos aizvadītajā sezonā.

12 sezonu laikā NBA Daglass pārstāvējis Ņujorkas ''Knicks'', Ņūorleānas ''Pelicans'', Hjūstonas ''Rockets'', Maiami ''Heat'', Goldensteitas ''Warriors'', Memfisas ''Grizzlies'' un Sakramento ''Kings'' vienības. Kopš 2017. gada 189 centimetrus garais aizsargs pārstāvējis vadošo Eiropas čempionātu komandas – Stambulas ''Anadolu Efes'', ''Darussafaka'', ''Varese'', ''Estudiantes''.

Gluži kā tautietim Brusāram, arī Daglasa loma Čempionu līgas kvalifikācijas spēlēs pieauga ar katru nākamo maču. Svarīgajā uzvarā pār Bambergas basketbolistiem Duglass 29 minūšu laikā atzīmējās ar desmit punktiem un astoņām piespēlēm.

Daglasa nonākšana ''Benfica'' rindās gan nav jāuztver kā pārsteigums vai paša Tonija izmisuma sauciens pēc spēles laika. Portugāles čempionāts iepriekšējā desmitgadē piedzīvojis strauju augšupeju kā popularitātē, tā arī sportiskā līmeņa un finansiālo iespēju ziņā. Vēl ne tik senā pagātnē ''Benfica'' rindās spēlējuši Kvinsijs Millers un Dekvans Kuks – basketbolisti, kuru abu CV atrodamas vairākas NBA komandas. Tāpat Lisabonas klubu iepriekš pārstāvējis Nēmiass Kveta – pirmais portugālis, kurš draftēts NBA, tiesa gan lielākoties spēlējot G-līgā.

Starp ''Benfica'' amerikāņiem atrodams arī 32 gadus vecais uzbrucējs Džeimss Elisors, kurš teju visu karjeru aizvadījis Portugāles čempionātā, tostarp pārstāvēdams derbija pretinieci ''Sporting''. Pagājušajā sezonā gan Elisors devās uz kaimiņos esošo Spāniju, palīdzot ''Granada'' triumfēt ''LEB Oro'' jeb pēc spēka otrajā līgā. Pats amerikānis gan tik spilgts Granadas kluba rindās nebija – vidēji septiņi punkti un nepilnas trīs bumbas zem groziem. Spēlējot portugāļu klubos, Elisors visās sezonās atzīmējies ar vidēji divciparu skaitli gūto punktu ailītē.

Viens no potenciālajiem lisaboniešu līderiem būs arī 208 centimetrus garais un 132 kilogramus smagais amerikāņu centrs Terels Kārters, kurš kvalifikācijas mačos sakrāja vidēji nepilnus 11 punktus un piecas atlēkušās bumbas. Pagājušajā sezonā Kārters spēlēja Rumānijas čempionātā, pārstāvēdams Bukarestes ''Steaua'' un caurmērā 30 spēlēs izceļoties ar 14,5 punktiem un 8,8 atlēkušajām bumbām.

Plašāk pazīstams ir arī cits ''Benfica'' centrs – 32 gadus vecais vācietis Maiks Cirbess, kurš vēl pagājušajā sezonā spēlēja ULEB Eirolīgā serbu granda ''Crvena Zvezda'' rindās. Sezonas ievads Portugālē gan, šķiet, nav tāds, uz kādu Cirbess cerējis – 2,7 punkti un divas atlēkušās bumbas sev atvēlētajās nepilnās 12 minūtēs ik spēli uz Eiropas skatuves. Graujošajā uzvarā Portugāles čempionātā centrs bija krietni produktīvāks, sakrājot 20 punktus un izcīnot četras bumbas zem groziem.

''VEF Rīga'' savā laukumā Lisabonas klubu uzņems 4. oktobrī. Mača sākums pulksten 19:00. Atbildes spēle Portugālē paredzēta 6. decembrī.

Lisabonas ''Benfica'' sastāvs

PozīcijaSpēlētājsAugumsVecumsValstsKlubs 21/22
AizsargiŽuzē Barbosa177 cm31PortugāleBenfica
Ārons Brusārs192 cm32ASVBenfica
Tomass Baroso185 cm31PortugāleBenfica
Tonijs Daglass189 cm36ASVEilat (Izraēla-1)
Djogu Gameiru182 cm27PortugāleBenfica
Žuzē Silva194 cm33PortugāleBenfica
Seržiu Silva190 cm26PortugāleBenfica
UzbrucējiIvans Almeida197 cm33KaboverdeBenfica
Džeimss Elisors195 cm32ASVGranada (Spānija-2)
Makrams Ben Romdanē204 cm33TunisijaBenfica
Mors Diops206 cm18SenegālaBenfica
Eduardo Fransisko195 cm18AngolaBenfica
Betinju Gomišs202 cm37KaboverdeBenfica
CentriTerels Kārters208 cm26ASVSteaua (Rumānija-1)
Ivans Pavičevičs204 cm20SerbijaBenfica
Maiks Cirbess207 cm32VācijaCrvena Zvezda (Serbija-1)

  +2 [+] [-]

, 2022-10-04 10:52, pirms 2 gadiem
Loti laba analize par Vefina pretinieku!