Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Daiļslidotāji sacentīsies Helsinkos

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

Šodien Somijas galvaspilsētā Helsinkos startēs 2009. gada Eiropas čempionāts daiļslidošanā. Vienīgā Latvijas pārstāve lielajā dalībnieku pulkā būs pašreizējā Latvijas čempione Žanna Pugača.

Favorīti

Čempionāts kā ierasts sāksies ar obligāto programmu dejās uz ledus. Diemžēl šoreiz sacensības norisināsies bez vieniem no galvenajiem favorītiem – pašreizējiem pasaules čempioniem, pērnā gada Eiropas vicečempioniem, kā arī sezonas divu Grand Prix posmu ("Skate America" un "Trophee Eric Bompard") un Grand Prix fināla uzvarētājiem Izabellas Delobē un Olivjē Šēnfeldera no Francijas. Janvāra sākumā Delobē tika veikta pleca operācija, un līdz ar to Eiropas čempionātu šim pārim nāksies izlaist.

Sīvāko konkurentu prombūtne paver ļoti labas iespējas Krievijas duetam Oksanai Domņinai un Maksimam Šabaļinam aizstāvēt savu pērn iegūto Eiropas čempionu titulu. Par medaļām noteikti pacīnīsies arī vēl viens mūsu lielās kaimiņzemes pāris Jana Hohlova un Sergejs Novickis.

Citi pretendenti? Ja ne par augstākā kaluma medaļām, tad vismaz par bronzu iespējas pacīnīties būs Federikai Faiellai un Massimo Skali (Itālija), Natālijai Pešalā un Fabianam Burzā (Francija), kā arī Šineidai un Džonam Kerriem (Lielbritānija).

Pirmā sacensību diena noslēgsies ar īso programmu pāru slidojumos. Šeit izteikti favorīti ir pēdējo divu gadu Eiropas čempioni un arī pašreizējie pasaules čempioni Aļona Savčenko un Robins Šolkovijs. Arī šosezon šis duets startējis labi, izcīnot uzvaras divos Grand Prix posmos, bet Grand Prix finālā tiekot pie bronzas medaļām. Jādomā, ka tikai fatāla neveiksme varētu liegt Vācijas pārim izcīnīt Eiropas zeltu jau trešo gadu pēc kārtas. Savukārt par sudrabu un bronzu cīņa varētu izvērsties daudz sīvāka. Uz šīm medaļām varētu pretendēt divi Krievijas pāri, 2008. gada sudraba un bronzas laureāti, Marija Muhortova / Sergejs Trankovs un Juko Kavaguči / Aleksandrs Smirnovs, kā arī Ukrainas duets Tatjana Volosožara / Staņislavs Morozovs.

Turpmākajās čempionāta dienās sacensības uzsāks arī vīri un dāmas. Starp stiprā dzimuma pārstāvjiem šogad vairs nebūs divkārtējā pasaules čempiona šveicieša Stefana Lambiela, kurš 2008. gada rudenī paziņoja par sava profesionāļa karjeras beigām. Toties ierindā būs pašreizējais Eiropas čempions Tomašs Verners (Čehija), tāpat startēs arī divkārtējais šo sacensību uzvarētājs Braiens Žubērs. Šie divi tad arī tiek uzskatīti par galvenajiem titula pretendentiem. Tomēr nedrīkst aizmirst arī Žubēra tautiešus Janiku Ponsero un Albanu Preobēru, kuri šogad ievērojami progresējuši rezultātos. Pēdējais no viņiem "Trophee Eric Bompard" sacensībās ierindojās 3. vietā, no goda pjedestāla nostumjot Žubēru. Vēl uz godalgotām vietām Helsinkos ar cerībām noteikti raugās arī Sergejs Voronovs (Krievija) un Kevins van der Perēns, kuri pagājušā gada čempionātā ieņēma attiecīgi 4. un 5. vietu.

Dāmu konkurencē pēdējos divos gados triumfējusi itāliete Karolīna Kostnere, un arī šogad tieši viņa būs favorītes lomā. Arī viņai par vienu konkurenti mazāk, jo nestartēs divkārtējā Eiropas sudraba medaļniece Sāra Meiere, kura atkopjas no muguras savainojuma. Ļoti spēcīgu sniegumu varētu sagaidīt no somietēm Lauras Lepisto, Kīras Korpi un Sūzanas Poikio, kuras noteikti būs nopietni gatavojušās, lai savās mājās nepaliktu kaunā.

Latvija Eiropas čempionātā

Šogad Latviju Eiropas čempionātā pārstāvēs Žanna Pugača, kura vēl pavisam nesen kļuva par Latvijas čempioni. Tiesa, viņas galvenā sāncense Stasija Rage, pašmāju meistarsacīkstēs iesildīšanās laikā piedzīvoja kritienu un bija spiesta atteikties no sacensībām. Pagājušogad Rage Eiropas čempionātā ierindojās 35. vietā.

Čempionāts Helsinkos būs Pugačas nopietnākais pārbaudījums senioru konkurencē. Cerību uz augstām vietām mūsu daiļslidotājai, protams, nav. Šajā gadījumā gan vairāk piemērojama kāda labi zināma teiciena otrā daļa par to, ka "galvenais ir piedalīties". Jā, piedalīties un krāt pieredzi.

2009. gada Eiropas čempionāta daiļslidošanā sacensību programma

DatumsLaiksSacensības
20.01.2009.13:30Dejas uz ledus (obligātā deja)
20.01.2009.19:30Pāru slidojumi (īsā programma)
21.01.2009.11:45Vīriešu sacensības (īsā programma)
21.01.2009.18:30Pāru slidojumi (izvēles programma)
22.01.2009.13:00Dejas uz ledus (oriģinālā deja)
22.01.2009.18:45Vīriešu sacensības (izvēles programma)
23.01.2009.11:00Dāmu sacensības (īsā programma)
23.01.2009.18:40Dejas uz ledus (izvēles deja)
24.01.2009.13:30Dāmu sacensības (izvēles programma)

Sacensību tiešraides no Helsinkiem būs iespējams vērot kanālā LTV7.

Izmantotie resursi:
www.isu.org
www.sporto.lv