Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Nīderlandes ātrslidotāji EČ otrajā dienā paņem visus zeltus

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Nīderlandes ātrslidotāji EČ otrajā dienā paņem visus zeltus
Femke Koka. Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvēnā turpinās Eiropas čempionāts ātrslidošanā. Bez pārsteigumiem lielu daļu godalgu arī otrajā sacensību dienā ieguva mājinieki, šodien tiekot pie četriem zeltiem četrās sacensībās.

• Otrā sacensību diena Eiropas čempionātā sākās ar komandu sprinta sacensībām vīriešiem, sacenšoties sešām komandām. Pirmajā slidojumā Nīderlandes komandai izdevās pārspēt vāciešus par 1.012 sekundēm, uzstādot ļoti labu mērauklu pārējiem. Otrajā slidojumā Itālija un Baltkrievija nespēja nopietni sacensties ar pirmā slidojuma dalībniecēm, tādējādi goda pjedestāla galīgo sastāvu noteica trešajā slidojumā startējušās Polijas un Norvēģijas komandas. Norvēģi spēja distanci veikt ātrāk par minūti un 19 sekundēm, bet beigās tāpat piekāpās nīderlandiešiem par 0.11 sekundēm. Tikmēr poļi spēja pārspēt vāciešus, tiekot pie bronzas.

• Kā nākamās uz starta stājās sievietes, lai sacenstos 500 metru sprintā. Vakar komandu sprinta sacensībās nepiedalījās Nīderlande, bet šajās sacensībās mājinieces bija ierindā. Ceturtajā slidojumā sacensību vadībā izvirzījās Dione Voskampa, bet nākamajā slidojumā viņu pārspēja Mišele de Jonga. Sestajā slidojumā mājinieku favorīte Femke Koka distanci veica 37.325 sekundēs, piesakoties uz vietu uz goda pjedestāla. Uz Eiropas čempiones titulu pretendēja krievietes Angelina Goļikova un Darja Kačanova, kā arī polietes Kaja Zjumeka un Andželika Vojcika. Goļikova pārliecinoši uzvarēja savā slidojumā, bet tomēr piekāpās Kokai par nepilnu sekundes desmitdaļu. Zjumeka aizvadīja vāju slidojumu, paliekot astotā, bet pēdējā slidojumā Kačanova spēja uzvarēt bronzas cīņā Vojciku, atstājot polieti bez godalgas.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, 500 metri sievietēm

VietaSportisteRezultāts
1.F.Koka (NED)37.325
2.A.Goļikova (RUS)+0.10
3.D.Kačanova (RUS)+0.25
4.A.Vojcika (POL)+0.37
5.M.de Jonga (NED)+0.52
6.D.Voskampa (NED)+0.54

• Šajā Eiropas čempionātā nepiedalās pēdējās divās sezonās neuzvaramais Zviedrijas ātrslidotājs Nils van der Pēls, kas pavēra iespējas nīderlandiešiem tikt pie zelta arī 5000 metru distancē, kur galvenais favorīts bija Patriks Rests. Uz medaļu cerēja arī titulētais nīderlandietis Svens Krāmers, bet pirms pēdējiem trim slidojumiem viņš jau bija tikai trešais. Pirmspēdējā slidojumā tautietis Jorits Bergsmā izvirzījās sacensību vadībā, garantējot sev vietu uz goda pjedestāla, bet savu vārdu pēdējā slidojumā teica Rests. Distances pirmajā pusē viņš turējās trešajā pozīcijā, bet atpalicība bija mazāka par sekundi. Pirms pēdējiem četriem apļiem Rests jau izvirzījās vadībā un slidoja ātrāk par Bergsmā. Finišā Resta pārsvars pār tautieti bija 1.93 sekundes, kas ļāva tikt pie zelta. Sudrabs Bergsmā, bet bronza norvēģim Halgeiram Engebrotenam, kurš uzvarētājam zaudēja 2.13 sekundes.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, 5000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.P.Rests (NED)6:11.545
2.J.Bergsmā (NED)+1.92
3.H.Engebrotens (NOR)+2.13
4.B.Svings (BEL)+3.52
5.S.Trofimovs (RUS)+5.70
6.S.Krāmers (NED)+6.56

• 1500 metru sacensībās sievietēm varēja gaidīt, ka visu goda pjedestālu varētu aizņemt Nīderlandes pārstāves, bet tā viss nenotika. Pēc septītā slidojuma vadībā bija Marijke Grenevouda, bet devītajā slidojumā Frančeska Lolobrigida no Itālijas nopelnīja savu otro medaļu šajā Eiropas čempionātā (vakar bija trešā 3000 metros). Pēdējā slidojumā notika galvenā cīņa par zeltu šajā Eiropas čempionātā starp Antoineti de Jongu un Irēnu Vīstu. Šosezon Pasaules kausā divās no trim reizēm ātrāka bija Vīsta, bet šoreiz De Jonga no sacensību līdz beigām noturēja vadību slidojumā, vienīgā slidojot ātrāk par minūti un 54 sekundēm (1:53.812). Titulētajai Vīstai bija jāsamierinās ar sudrabu, bet bronza Lolobrigidai.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, 1500 metri sievietēm

VietaSportisteRezultāts
1.A.de Jonga (NED)1:53.812
2.I.Vīsta (NED)+0.27
3.F.Lolobrigida (ITA)+0.69
4.M.Grenevouda (NED)+0.97
5.R.Viklunda (NOR)+1.04
6.J.Laļenkova (RUS)+1.41

• Eiropas čempionāts noslēgsies svētdien, kad tiks noskaidroti labākie 500 un 1500 metros vīriešiem, kā arī 1000 metros un komandu iedzīšanā sievietēm. Tāpat risināsies sacensības mastu startā. Sacensības sāksies plkst. 15:05 un tās iespējams vērot "Skating ISU" YouTube kanālā.