Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

PČ ātrslidošanas daudzcīņā pēc pirmās dienas vadībā M.Takagi un Rūsts

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

PČ ātrslidošanas daudzcīņā pēc pirmās dienas vadībā M.Takagi un Rūsts
Miho Takagi. Foto: AP/Scanpix

Norvēģijas pilsētā Hāmarā turpinās pasaules čempionāts ātrslidošanā. Šodien sportisti sāka daudzcīņas sacensības, kurās vadībā izvirzījušies Miho Takagi no Japānas un Patriks Rūsts no Nīderlandes. Vēl tika aizvadītas komandu sprinta sacensības, zeltu paņemot nīderlandietēm un norvēģiem.

• Pasaules čempionāts šogad risinās pēc daudzcīņas formāta kā sprinta disciplīnās, tā visās distancēs. Tādējādi ātrslidošanas sprinteri noskaidro labākos savā konkurencē, bet universālie, kā arī vairums garo distanču slidotāji, spēkojas no sprinta līdz garajai distancei. Ātrslidošanas daudzcīņā kopvērtējuma summu veidot rezultāts 500 metros, bet garākajās distancēs uzstādītais rezultāts tiek pielīdzināts dalot to tā, lai iegūtu vidējo rezultātu 500 metros un piemērojot tam laika koeficientu.

• Sieviešu sacensībās nepiedalījās pēdējā daudzcīņas čempione Irēne Vista no Nīderlandes, kas nozīmēja atvērtu cīņu par pasaules čempiones godu. Sacensības sākās ar 500 metru distanci, kurā piecas sportistes laboja savu personisko rekordu. Ajano Sato no Japānas bija viena no tām, esot sacensību vadībā no trešā līdz astotajam slidojumam, kad viņu pārspēja Pekinas olimpisko spēļu vicečempione šajā distancē un kopā četras medaļas izcīnījusī tautiete Miho Takagi. Trešo rezultātu uzrādīja Nadježda Morozova no Kazahstānas, kurai arī izdevās uzlabot savu personisko rekordu.

• Pēc tam sievietes šodien aizvadīja arī sacensības 3000 metru distancē. Te galvenā favorīte bija olimpiskā čempione šajā distancē, Irēne Shautena no Nīderlandes. Viņa slidoja vienā slidojumā ar Miho Takagi, uzstādot jaunu trases rekordu - 3:58.00 minūtes. Ātrais slidojums nāca par labu arī Takagi, kura tobrīd ierindojās otrajā vietā. Tiesa jau nākamajā slidojumā otro labāko laiku uzrādīja nīderlandiete Antonete de Jonga, kura iepriekšējā pasaules čempionātā daudzcīņas kopvērtējumā bija trešā.

Tiesa kopvērtējumā tieši Takagi, kura 3000 metros ierindojās piektajā vietā, zaudējot arī Ragnei Viklundai no Norvēģijas un Martinai Sāblikovai no Čehijas, pēc pirmās sacensību dienas bija vadībā kopvērtējumā, aiz sevis atstājot abas nīderlandietes un apsteidzot Shautenu par 0.43, bet De Jongu par 0.59 sekundēm. Svētdien sportistes aizvadīs sacensības 1500 metros, pēc kurām astoņas labākās kopvērtējumā sacentīsies 5000 metru distancē.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā, daudzcīņa sievietēm

VietaSportisteKopvērtējumsLaiks
1.M.Takagi (JPN)78.765
2.I.Shautena (NED)78.906+0.43
3.A.de Jonga (NED)78.960+0.59
4.N.Takagi (JPN)79.761+2.99
5.R.Viklunda (NOR)79.783+3.06
6.A.Sato (JPN)80.101+4.01
7.M.Konijna (NED)80.180+4.25
8.F.Lolobrigida (ITA)80.366+4.81

• Ātrslidošanas lielmeistars Svens Krāmers, kuram ir deviņi pasaules čempiona tituli un trīs bronzas, pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm lika punktu karjerai. Tuvākais viņa sekotājs un potenciālais pēcnācējs ir Patriks Rūsts, kurš uzvarējis pēdējos trijos daudzcīņas čempionātos. Punktu karjerai licis viņa sīvākais daudzcīņas konkurents, Svēre Lunde Pedersens no Norvēģijas, bet bija grūti prognozēt kā daudzcīņā startēs pēdējo sezonu un Pekinas olimpisko spēļu garo distanču karalis, Nils van der Pūls no Zviedrijas.

• Arī vīri daudzcīņu sāka ar sacensībām 500 metros. Trešajā slidojumā jaunu personisko rezultātu uzstādīja Dmitrijs Morozovs no Kazahstānas (36.12 sekundes), kas vēlāk kļuva par sacensību ātrāko laiku. Savu personisko rezultātu uzlaboja arī Nils van der Pūls, bet viņš 20 dalībnieku konkurencē bija vien 14. vietā. Otro labāko rezultātu uzstādīja Riku Cučija no Japānas, bet trešo vietu ieņēma Peders Kongshaugs no Norvēģijas. Ļoti labi daudzcīņu sāka arī Rūsts, kurš ierindojās ceturtajā vietā, iegūstot nozīmīgu pārsvaru pret potenciālajiem konkurentiem pirms garajām distancēm.

• Pirmo sacensību dienu vīri noslēdza ar 5000 metru distanci, kurā jau galvenais favorīts bija Van der Pūls. Pirms viņa septītajā slidojumā startēja Rūsts, kurš Pekinā bija tuvākais Zviedrijas ātrslidotāja sekotājs garajās distancēs. Nīderalandietis pārliecinoši kļuva par sacensību līderi, distanci veicot ar laiku 6:15.99 minūtēs. Van der Pūls distances pirmajā pusē slidoja rezervēti, atpaliekot no Rūsta vairāk nekā sekundi. Trīs apļus pirms finiša šis deficīts bija zudis, Zviedrijas ātrslidotājam pārliecinoši ejot pēc uzvaras un deldējot lielo deficītu kopvērtējumā. Van der Pūls 5000 metros pārspēja Rūstu par 3.54 sekundēm, bet kopvērtējumā atpalika par 1.61 sekundi. Trešais kopvērtējumā pēc pirmās dienas bija Peders Kongshaugs no Norvēģijas.

• Svētdien vīri sacensības turpinās ar 1500 metru distnaci, bet daudzcīņu noslēgs astoņi labākie kopvērtējumā ar startu 10000 metros.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā, daudzcīņa vīriešiem

VietaSportistsKopvērtējumsLaiks
1.P.Rūsts (NED)74.039
2.N.van der Pūls (SWE)74.575+1.61
3.P.Kongshaugs (NOR)74.874+2.51
4.R.Cučija (JPN)75.158+3.36
5.S.Eitrems (NOR)75.158+4.06
6.B.Svings (BEL)75.415+4.13
7.K.Ulekļevs (NOR)75.608+4.71
8.M.Boskers (NED)75.617+4.74

• Dienas noslēgumā notika sprinta komandu sacensības vīriešiem un sievietēm. Sievišu konkurencē piedalījās tikai trīs komandas. Nīderlandes trio ar Jutu Lērdamu un Femki Koku sastāvā pārspēja Polijas ātrslidotājas, kamēr mājinieces no Norvēģijas palika trešās, īsi pirms finiša krītot Martei Furnē.

• Vīru sacensībās sacentās piecas komandas, pirmajiem startējot nīderlandiešiem ar Tomasu Krolu un Kaju Verbiju sastāvā. Nīderlandes trio nepārspēja ne itāļi, ne vācieši, bet norvēģi ar Hovardu Holmefjordu Lorencenu priekšgalā spēja nīderlandiešus pārspēt un izcīnīt uzvaru. Pēdējā slidojumā pretī norvēģiem sīksti turējās poļi, bet Damiana Zureka kļūda izslēdza tos no cīņas par zeltu. Beigās Polijas trio gan par nieka sekundes simtdaļu pārspēja nīderlandiešus, atstājot tos ar bronzu.