Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Ribinskā masu startā triumfē Longa un Angerers

Jānis Pārums

Ribinskā masu startā triumfē Longa un Angerers
Marianna Longa
Foto: Itar Tass

Šodien Krievijas pilsētā Ribinskā ar 10km masu startu brīvā stila distancē sievietēm sākās Pasaules kausa 8.posms distanču slēpošanā. Par uzvarētāju kļuva Marianna Longa no Itālijas, izcīnot pirmo uzvaru Pasaules kausa posmos savā karjerā.

Pēc pagājušās nedēļas nogales startiem Igaunijas ziemas sporta centrā Otepē, distanču slēpotāji devušies uz Krievijas pilsētiņu Ribinsku, kur Pasaules kauss slēpošanā tiek rīkots pavisam nesen, tikai trešo sezonu. Nedaudz neierasti, ka sacensības sākas jau piektdienā, taču Ribinskas posmā ir paredzēti trīs starti – masu starts vidējā distancē, sprints un duatlons, tādēļ sacensības norisinās trīs dienas, uzliekot papildus slodzi daudzpusīgākajiem slēpotājiem, kas piedalās visās disciplīnās. Tā kā šosezon krievu slēpotāji no 12 startiem tikai 2 reizes ir kāpuši uz goda pjedestāla, tad ir arī laba iespēja Krievijas sportistiem uzrādīt labus rezultātus mājas trasē, tādējādi vairojot savu līdzjutēju optimismu pirms Pasaules čempionāta, kas sāksies februāra vidū Liberecā, Čehijā.

Slēpojums ar masu startu šajā sezonā norisinājās otro reizi. Pirmajā masu startā sievietēm 15km brīvajā stilā, kas notika Francijas pilsētā Laklusāžā, ar lielisku atrāvienu distances vidū pārliecinošu uzvaru izcīnīja norvēģiete Kristina Stormera Steira. Starp citu šodien viņa bija vienīgā Norvēģijas pārstāve.

Šoreiz nevienai no sportistēm neizdevās aiziet atrāvienā, līdz ar to visu distances daļu spēcīgākās dalībnieces slēpoja vienkopus. Kad bija veikta pusdistance, tikai trīs sportistes, kuru starpā diemžēl bija arī mūsu dienvidu kaimiņu pārstāve Irina Terentjeva, sāka atpalikt no galvenās grupas. Pamazām no līderu grupas sāka atkrist vēl pāris sportistes. Vadošajā grupā turējās visas Pasaules kausa kopvērtējuma pirmā astotnieka slēpotājas, izņemot, protams, Maritu Bjoergenu no Norvēģijas, kas šodien nestartēja. Līderes godā uz kotrolatzīmēm pabija gan Jevgēņija Medvedeva (Krievija), Rita Lisa Roponena (Somija),Kristina Steira, kā arī pagājušā posma Otepē uzvarētāja 10km klasiskajā stilā Justīna Kovaļčika no Polijas. Kad sportistes bija šķērsojušas pēdējo kontrolatzīmi pie 8,4 km, kopvērtējuma otrās vietas īpašniece Petra Majdiča no Slovēnijas nespēja vairs turēt augsto tempu un pamazām atpalika. Līderu grupa sāka sarukt līdz 16 sportistēm, kas tad arī finiša spurtā cīnījās par pirmajām vietām. Nodemonstrējot savas sprintera dotības, finiša līniju pirmā šķērsoja itāliete Marianna Longa, par pussekundi apsteidzot savu tautieti, vienu no spēcīgākajām sprinterēm Ariannu Follisu. Trešajā vietā, atpaliekot no uzvarētājs pusotru sekundi, Stefānija Boelere no Vācijas. Pagājušā masu starta uzvarētāja Steira, kurai nav tik spēcīgs finiša spurts, izcīnīja sesto vietu. Labākā no mājiniecēm Medvedeva noslēdza labāko desmitnieku. Jāatzīmē, ka pirmās 16 slēpotājas finišēja 6,6 sekunžu robežās.

Mūsu kaimiņiem šoreiz nebija veiksmīgs starts. Igauniete Tatjana Mannima palika 45.vietā, bet iepriekšminētā lietuviete Terentjeva – diemžēl pēdēja 49.veitā. Abas uzvarētājai zaudēja vairāk kā divas minūtes.

Pasaules kausa kopvērtējumā pirmais trijnieks paliek nemainīgs. Kaut arī par dažiem punktiem, tomēr savu pārsvaru palielināja pirmajā vietā esošā Aino Kaisa Sārinena (Somija), viņai 1170 punkti, otrajā vietā ir slovēniete Petra Majdiča ar 1054 punktiem, bet trešā vēl viena somiete Virpi Kuitunena ar 1045 punktiem. izcīnot pirmās divas vietas, abas itālietes Longa un Follisa pakāpušās attiecīgi uz piekto un sesto vietu.

Pasaules kausa izcīņas 8. posms. Ribinska (Krievija)

10 km brīvais stils, masu starts (sievietes) (49 dalībnieces):

VietaSportiste (Valsts)Laiks
1.M.Longa (Itālija)25:22.6
2.A.Follisa (Itālija)25:23.0
3.S. Boelere (Vācija)25:24.2
4.P.Muranen (Somija)25:24.4
5.R.L. Roponena (Somija)25:24.5
6.K.S.Steira (Norvēģija)25:24.6

Pasaules kausa kopvērtējums (sievietes)

VietaSportiste (Valsts)Punkti
1.A.K.Sārinena (Somija)1170
2.P.Majdiča (Slovēnija)1054
3.V.Kuitunena (Somija)1045
4.J.Kovaļčika (Polija)1012
5.M.Longa (Itālija)733
6.A.Follisa (Itālija)710

Vīriešiem nestartēja teicamais sprinta finišētājs un pirmā šīs sezonas masu starta slēpojuma uzvarētājs Petters Nortugs no Norvēģijas, kurš joprojām nav īsti atguvis labu sportisko formu pēc smagā "Tour de ski", kurā viņš izcīnīja augsto otro vietu.

Tāpat kā sieviešu sacensībās, arī vīriešiem nebija neviena atrāviena un uzvarētājus 15km brīvā stila distancē ar kopēju startu vajadzēja noskaidrot finiša sprintā, kur ātrāks par pārējiem izrādījās vācietis, pirmā "Tour de ski" uzvarētājs, Tobiass Angerers, izcīnīdams pirmo uzvaru šajā sezonā. Starp citu, 2006. un 2007.gada Pasaules kausa ieguvējs Angerers pēdējo reizi bija uzvarējis tikai pirms 2 gadiem Falunā, Zviedrijā.

Otrais bija francūzis Žans Marks Gaijards, uzvarētājam zaudējot 0,7 sekundes. Trešais baltkrievs Sergejs Dalidovičs, tieši vienu sekundi aiz uzvarētāja. Gaijardam tā bija otrā reize uz pjedestāla šajā sezonā, kamēr Dalidovičam otrā reize uz pjedestāla karjerā.

Mājinieks Ļegkovs, kas uzvarēja Ribinskā pagājušajā sezonā, bet tikai divreiz garākā distancē, palika ceturtais, zaudējot uzvarētājam 1,2 sekundes un par 0,1 sekundi apsteidzot itāli Kotreru. Pirmo sešinieku tāpat kā dāmu konkurencē noslēdz Norvēģijas pārstāvis- Gjerdālens. Pasaules kausa līderis Kolonja no Šveices finišēja 10.vietā.

Kā jau tas ir zināms, igauņi nav tik spēcīgi brīvā stila slēpojumā, bet tik un tā vīru konkurencē viņiem augstāka vieta – 29., ko ieguva kaspars Kokks. Lietuviešiem (startēja Aleksejs Novoseļkis), tāpat kā dāmu konkurencē, pēdējā vieta finišējušo dalībnieku vidū.

Pasaules kausa izcīņas 8. posms. Ribinska (Krievija)

15 km brīvais stils, masu starts (vīrieši) (57 dalībnieki):

VietaSportists (Valsts)Laiks
1.T.Angerers (Vācija)36:05.9
2.Ž.M. Gaijards (Francija)36:06.6
3.S.Dolidovičs (Baltkrievija)36:06.9
4.A.Ļegkovs (Krievija)36:07.1
5.P.Pillers Kotrers (Itālija)36:07.2
6.T.A.Gjerdālens (Norvēģija)36:07.4

Pasaules kausa kopvērtējums (vīrieši)

VietaSportiste (Valsts)Punkti
1.D.Kolonja (Šveice)906
2.P.Nortugs (Norvēģija)698
3.A.Taihmans (Vācija)649
4.P.Pillers Kotrers (Itālija)568
5.Ž.M.Gaijārds (Francija)501
6.Dž. Dičenta (Itālija)499

Raksta autors: Ivars Bācis

     [+] [-]

, 2009-01-30 15:25, pirms 15 gadiem
Autors Jānis Pārums un raksta autors Ivars Bācis. 2in1

     [+] [-]

, 2009-01-30 19:57, pirms 15 gadiem
Ja mani atmiņa neviļ, tad Terentjeva ir Daugavpiliete.

     [+] [-]

, 2009-01-30 20:40, pirms 15 gadiem
oho, Longa uzvar brīvajā stilā, tas jau ir pārsteigums!