Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Šajā sezonā krīze Norvēģijas sieviešu distanču slēpošanas izlasē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Šajā sezonā krīze Norvēģijas sieviešu distanču slēpošanas izlasē
Šīs dāmas savulaik nodrošināja ziedu laikus. No kreisās: Juhauga, Steira, Venga, Bjergena. Foto: Eurosport, AFP.

Kamēr vīriešu konkurencē dominē norvēģi, šajā sezonā krīze ir piemeklējusi Norvēģijas sieviešu distanču slēpošanas izlasi, kura aizvada pēdējo gadu pārliecinoši sliktāko sezonu. Tā arī šogad nevienu startu vēl nav aizvadījusi pagājušā gada Pasaules kausa ieguvēja Tirila Udnesa Venga, bet no “Tour de ski” izstājās pēc pieciem posmiem sesto vietu ieņēmusi Astrīda Slinna, kuru eksperti pieskaitīja pie vienām no pretendentēm uz uzvaru.

Nepiedaloties krievu slēpotājiem, norvēģi jau otro sezonu dominē vīriešu konkurencē. Šobrīd Pasaules kausa kopvērtējumā pirmās trīs vietas vīriešiem aizņem norvēģu slēpotāji – Haralds Amunnsens, Ēriks Valness un Pols Gulbergs. Piektajā vietā atrodas “Tour de ski” seriālu un arī decembra sākumā Jelivāres posmu izlaidušais Johannes Hēsflots Klēbo, bet astotais ir Martins Lēvstrēms Niengets. Janam Tomasam Jensenam pietrūkst nieka viena punkta, lai desmitniekā būtu seši Norvēģijas pārstāvji.

Pavisam cita aina “sarkanzilibaltajiem” paveras sieviešu konkurencē, kur desmitniekā, un arī ne galvgalī, ir iekļuvusi tikai viena (!) norvēģiete. Tā ir Heidi Venga, kurai ir 8. vieta. Venga uz šo astoto vietu pakāpās ar otrās vietas izcīnīšanu “Tour de ski” pēdējā posmā, kas ļāva viņai būt otrajai arī kopvērtējumā. Starp citu, Vengas otrā vieta Alpe Cermis kalnā bija pirmā un vienīgā (!) godalga šajā tūrē norvēģietēm distancē. Pārējās divas godalgas sprintā nopelnīja Kristīne Šīstada. Maritas Bjergenas, Terēzas Juhaugas laikos, kad startēja arī Venga, Kristīne Steira, Astrīda Jakobsena, Ingvilda Estberga u.c, nebija iedomājams, ka desmitniekā var būt tikai viena norvēģiete.

Aiz Vengas nākamās divas ir 23 un 22 gadus vecās slēpotājas – Kristīne Fosnesa un Margrēte Bergane, kuras beidzot aizvada pilnvērtīgu sezonu, jo pērn startēja maz ai epzidoski. Fosnesa ir četrpadsmitā, bet šīs sezonas U23 līdere Bergane ieņem 16. vietu, atrodoties tieši priekšā Patrīcijai Eidukai, kurai 17. vieta.

Tālāk 18. un 20. vietā seko abas “Tour de ski” nepabeigušās norvēģietes – Tirilas māsa Lotta Udenesa Venga un Astrīda Slinna. Lotta izstājās jau pēc otrā posma, bet Slinna meta mieru pēc Davosas jeb piektā posmā un Valdiefiemmi nemaz nestartēja. Ja Venga un Slinna pabeigtu tūri, Norvēģijai būtu vēl divas slēpotājas desmitniekā. Bija nesenā pagātnē, kad norvēģietes nebija vairumā augstās vietas, bet tas bija saistīts ar norvēģu pārspīlēto piesardzību Covid laikā, izlaižot vairākus PK posmus, tajā skaitā arī “Tour de ski”.

Joprojām sacensību apritē nav atgriezusies 22 gadus vecā Marija Helēna Fossesholma, kura savulaik sasniedza lieliskus rezultātus un kuru uzskatīja par Bjergenas mantinieci. Pēdējos gados Fossesholmai klājās grūti, bet varbūt sezonas izskaņā viņu redzēsim PK posmos. Šī sezona iet secen 17 reizes PK posmos uzvarējušajai Estbergai, kurai atkal nav atļauts startēt, jo viņas rādītāji neatbilst veselības sertifikāta prasībām.

Krietni labāk klājas norvēģiešu kaimiņienēm zviedrietēm, no kurām piecas ir desmitniekā, bet trīs sešiniekā. Vicelīderes godu ieguvusi Linna Svāna, ceturtā ir Emma Riboma, bet sešinieku noslēdz Frīda Karlsone. Desmitnieka pašās beigās atrodas Mua Ilara un Jonna Sundlinga, bet tūri pusceļā pametusī Eba Anderosne ir turpat 11. vietā. Pasaules kausa kopvērtējumā vadībā atrodas “Tour de ski” uzvarētāja Džesija Diginsa, bet viņas tautiete Rouzija Brenana ieņem trešo vietu.

     [+] [-]

, 2024-01-10 21:57, pirms 9 mēnešiem
..."bet Slinna meta mieru pēc Davosas jeb piektā posmā". Astrid Øyre Slind nemeta vienkārši mieru, bet saslima ja kas !!!

     [+] [-]

, 2024-01-10 22:18, pirms 9 mēnešiem
...klau bāci,brauc uz krieviju un raksti tur rakstiņus..

Nepiedaloties krievu slēpotājiem, norvēģi jau otro sezonu dominē vīriešu konkurencē....ko tas nozīmē??? tos faktus iebāz sev aizmugures caurumā..