Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Silovs sestais pēc pirmā Pasaules kausa posma

Andrejs Siliņš

Silovs sestais pēc pirmā Pasaules kausa posma
Jēkabs Saulītis un Haralds Silovs

Pirmais Pasaules kausa posms šorttrekā Monreālā (Kanādā) iesākās bez īpašiem pārsteigumiem. Vienīgais pārsteigums bija favorītu Dienvidkorejas komandas neierašanās. Latvijas labākais šorttrekists Haralds Silovs 1500 metru distancē pēc pirmā posma ieņem sesto vietu.

Pirmajā dienā katram sportistam jāslido 2 distances. Sportisti, kuri nekvalificējas nākamajai kārtai nākošās dienas rīta programmā startē gandarījuma jeb cerību slidojumos. Pirmās divas vietas cerību slidojumu grupā katrā distancē, turpina cīnu ar iepriekšējā dienā kvalificējušajiem ceturtdaļfināla slidotājiem. Pirmās grupas sportisti veica 1000m un 1500m, bet otrās grupas sportisti veica 1500m un 500m.

Nolikums atļauj slidotājiem slidot arī divas īsās distancēs, vai divas garās distancēs. Latvijas izlases slidotāji Haralds Silovs šajā pasaules kausā slido 1000m un 1500m, bet Jēkabs Saulītis 1500m un 500m. Pēc rīta programmas ceturtdaļfinālam 1000m distancē Haralds kvalificējas pārliecinoši, uzvarot pirmajā slidojumā, bet nākošajā kārtā zaudēja tikai Ķīnas valsts pārstāvim. Trīs apļus pirms finiša Nīderlandes sportists slidojumā kļūdījās, traucēja Haralda slidojumam, par ko saņēma slidojumā sodu, slidojumā pēdējo vietu un izstāšanās no tālākajām sacensībām šajā distancē. Tomēr neatļauti traucētais manevrs stipri neietekmēja Haralda rezultātu. Un tā rīt pēcpusdienā Haralds turpinās cīņu par medaļām 1000m distancē, bet Jēkabam Saulītim vēl rīt no rīta jāpacīnās ar pārējiem gandarījuma slidojuma dalībniekiem, lai varētu turpināt cīņu 1500m distancē. Savā slidojumā Jēkabs finišēja trešais, bet tā kā slidojums bija vislēnākais, viņam jāslido gandarījuma grupā.

Vakara programma 1500m Haraldam, bet 500m Jekabam. Haralds savu slidojumu veica pārliecinoši, ieguva otro vietu ar labu rezultātu, Jēkabam šoreiz neizdevās starts, pretiniekos bija viens no ātrākajiem Kanādas izlases šorttrekistiem Tremblejs Franciss-Luī un Krievijas valsts pārstāvis Grigorjevs Vladimirs, kurš vēl divus gadus atpakaļ bija Ukrainas komandas līderis. Tagad viņš ir viens no Krievijas izlases pamatsastāva slidotājiem. Pēc pirmā pusapļa Jēkabam trešā pozīcija, tā ari viņš finišēja un no tālākās cīņas izstājas. Tagad jācenšas labi noslidot gandarījuma slidojumos un pamēģināt iekļūt 16 labāko vidū, kas turpinās cīņu par Pasaules kausu 500m distancē, šīs sacensības notiks svētdien.

Otrā sacensību diena sakās ar sieviešu un vīriešu gandarījuma slidojumiem 1000m. Šajā distancē mūsējie nestartēja, jo iepriekšējā dienā Haralds kvalificējas ceturtdaļfinālam, bet Jēkabam rīta programmā 1500m gandarījuma slidojumi, par iekļūšanu Pasaules kausa pusfinālā vakara programmā 1500m distancē.

Jēkabs Saulītis gandarījuma slidojumos nokļuva līdz gandarījuma slidojuma finālam 1500m. Fināla slidojumu veica labi, līdz pēdējam pagriezienam, bet virāžas izejā paklupa, un noslīdēja slidojumā no trešās vietas uz sesto, kas viņam deva kopvērtējumā 22.vietu. Rezultāts ir labs pirmajās sacensībās. Vēl daudz ir jāmācās gan taktiskajā ziņā, gan tehniskajā, jo fiziskā kondīcija Jēkabam ir labā līmenī, bet klibo slidojuma tehnika un taktikā vēl daudz ir jāpieliek.
Vakara programmā 1000m startēja Haralds. Sacensības sākas ar ceturtdaļfināla slidojumiem. Haraldam otrais slidojums, pretinieki spēcīgi, Francūzis Faukonē Tibo, kurš vēlāk kļūst par uzvarētāju šajā distancē, Ķīnas sportists Liu Hianvei un japānis Takamido Juzo. No paša sākuma tempu kurina japānis, pēc tam līdera pozīcijas pārņem francūzis un maksimāli kāpinot tempu 3 apļus pirms finiša viņš arī uzvar, Haraldam trešā vieta slidojumā un kopvērtējumā 9. vieta.

Trešā diena sākās ar Jēkaba Saulīša startu 500 m ceturtdaļfināla gandarījuma slidojumā. Gandarījuma sērijas pirmās un otrās vietas ieguvēji turpināja cīņu par medaļām Pasaules kausā. Jēkabs jau startā pieļāva kļūdu, zaudēja pirmo pozīciju, un nākošajos apļos cīņā ar Beļģu sportistu Devispeleari Timotiju pārkāpa noteikumus, un viņu diskvalificēja. Rezultātā 38. vieta kopvērtējumā.

Pēcpusdienās programmā cīņu par medaļām 1500 m uzsāka Haralds Silovs. Haralds lieliski noslidoja pusfinālu, pārliecinoši uzvarēja to un kvalificējas finālam. Fināla slidojumu Silovs uzsāka pēc tā paša scenārija, kā pusfinālu. Haralds visu laiku kontrolēja slidojumu un atrādās stabili vadošajās pozīcijās. Četrus apļus pirms finiša, Haralds izvirzījās vadībā, uzsāka finiša spurtu, bet nepaveicās nākošā apļa virāžas izejā, paklupa un krita. Uzvarēja Kanādas izlases sportists Gilmets Bastile, kuru Haralds pārliecinoši uzvarēja pusfinālā. Kopvērtējumā Haraldam 6. vieta un labs pieteikums šā gada sezonai.

Nākamās Pasaules kausa otrā posma sacensības, šīs nedēļas nogalē, notiks Kvebekā, Kanādā. Haralds startēs abās garākajās distancēs – 1500 m un 1000 m, bet Jēkabs 500 m un 1000 m.

Informāciju sagatavoja
Māris Birzulis
Latvijas izlases treneris šorttrekā