Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Piedāvā par 81,6 miljoniem atjaunot 2026. gada olimpisko spēļu potenciālo trasi

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Piedāvā par 81,6 miljoniem atjaunot 2026. gada olimpisko spēļu potenciālo trasi
Emīls Cipulis kopā ar stūmējiem. Foto: Viesturs Lācis

LETA--AP. Itālijas būvniecības kompānija "Impresa Pizzarotti & C. S.p.A." ir izteikusi 81,6 miljonus eiro vērtu piedāvājumu Kortīnā d'Ampeco atjaunot vēsturisko bobsleja trasi, lai tajā varētu notikt 2026. gada Ziemas olimpiskās spēles.

Piedāvājums ir izteikts laikā, kad pastāv nesaskaņas starp spēļu organizatoriem un Starptautisko olimpisko komiteju (SOK), kas vēlas izmantot jau esošu trasi Austrijā vai Šveicē.

Parmā bāzētās kompānijas piedāvājums, kurā nav iekļauti nodokļi, bija vienīgais, kas ceturtdien tika iesniegts konkursa procesa noslēgumā.

Ja tas tiks apstiprināts, būvniecība sāksies mazāk nekā divus gadus pirms Milānas-Kortīnas spēlēm un mazāk nekā gadu pirms SOK paredzētajiem trases testēšanas pasākumiem. Pēdējā laikā tik īsā laika posmā nav uzbūvēta neviena ledus trase.

Trašu testēšanas pasākumiem tiek pievērsta daudz lielāka nozīme pēc gruzīnu kamaniņu braucēja Nodara Kumaritašvili nāves treniņa braucienā Kanādas trasē Vistlerā, negadījumam notiekot vēl pirms 2010. gada Vankūveras olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas.

SOK vairākkārt ir uzstājusi, ka kāda no esošajām ledus trasēm ārpus Itālijas ir jāizvēlas, lai izvairītos no papildu izdevumiem būvniecībā. Tuvumā atrodas Sanktmoricas trase Šveicē un Iglsas trase Austrijā.

"Mūsu nostāja ir nepārprotama," ceturtdien brīfingā Dienvidkorejā sacīja SOK olimpisko spēļu izpilddirektors Kristofs Dibijs, nosakot 31. janvāri par termiņu lēmuma pieņemšanai.

"Mums jau no paša sākuma šķita, ka šī trase ir ārkārtīgi sarežģīta izmaksu, pārmantojamības un laika ziņā," par iespējām sacensības aizvadīt Itālijā saka Dibijs. "Tāpēc mēs esam veicinājuši esošas trases izmantošanu."

Itālijas valdība gan nevēlas maksāt par pasākumiem, kas tiek rīkoti ārvalstīs.

Galīgais lēmums varētu tikt pieņemts Itālijas spēļu organizācijas komitejas nākamajā valdes sēdē 30. janvārī.

SOK neatbalsta izmaksu pieaugumu un mudina spēļu organizatorus izmantot trases citās valstīs.

Tomēr šī gada Parīzes vasaras spēļu rīkotāji nepakļāvās SOK, izvēloties Taiti sērfošanas sacensību rīkošanai. Šis projekts ir radījis bažas apkārtējās vides jomā, jo lagūnā rifu vidū ir nepieciešams jauns tornis tiesnešiem un televīzijas kamerām.

Ziemas olimpiskās spēles visā Itālijas ziemeļdaļā notiks no 2026. gada 6. līdz 22. februārim.