Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Baumas par dopinga lietošanu apstiprinās

Jānis Celmiņš

Baumas par dopinga lietošanu apstiprinās
Foto: rigavolley.com

Apstiprinājušās pirms vairāk kā nedēļas izskanējušās baumas par SK "Rīga" volejbolista Arta Caica dopinga (marihuānas) lietošanu.

Kā šorīt vēsta laikraksts "Diena", Latvijas Volejbola federācija ir saņēmusi Valsts medicīnas aģentūras antidopinga nodaļas slēdzienu, ka SK Rīga spēlētājam Artim Caicam ir pozitīvs dopinga tests. Caica organismā ir konstatētas marihuānas pēdas, kas pārsniedza pieļaujamo normu.

Dopinga analīze Caicam tika veikta pēc 18. februāra "Schenker" volejbola līgas spēles, kurā SK "Rīga" tikās ar "Cēsu Alus" komandu.

Soda amplitūda šajā gadījumā ir visai plaša — no brīdinājuma līdz viena gada diskvalifikācijai. Izplatītākais sods ir bijis trīs vai sešu mēnešu diskvalifikācija, kas Arta Caica karjeru būtiski neietekmētu. Tiesa, šajā sezonā viņš vairs nevarētu spēlēt (Artis nepiedalījās arī Latvijas čempionāta pusfinālsērijā, kur SK Rīga zaudēja Lāse-R). Viņš ir arī valsts izlases kandidātu pulkā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīriem maijā. Vasarā Caics itin aktīvi mēdza spēlēt pludmales volejbolu. Oficiālos turnīros viņam tas būs liegts.

Šis ir pirmais gadījums Latvijas volejbola vēsturē, kad kāds no spēlētājiem tiek pieķerts aizliegto vielu lietošanā. Precīzs soda mērs Caicam būs zināms pirmdien.

Izmantotie resursi:
"Diena"

1 2 48 komentāri

  +3 [+] [-]

, 2008-03-29 09:10, pirms 17 gadiem
vai tagad par zaaliites piipeeshanu dzekam jadod 2 gadu diskaabeli??? tas ka vinjsh vienreiz uzpiipeeja nenoziimee ka tagad servee stipraak!
Slēpts komentārs: SAWLE
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +62 [+] [-]

, 2008-03-29 09:21, pirms 17 gadiem
nu ko - uz boksu?

  +7 [+] [-]

, 2008-03-29 09:23, pirms 17 gadiem
ta stimuleja speeciigu servi un gremdi sii marihuaana..

  -4 [+] [-]

, 2008-03-29 09:23, pirms 17 gadiem
aaapsis rakstīja: nu ko - uz boksu?


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2008-03-29 09:26, pirms 17 gadiem
da kaut vai 10 reizes butu uzvilcis kasi - tas jau nak tikai par sliktu pasam speletajam, bet paskaidrojiet man ludzu - kada veida marihuana var but dopings, nekadi nesaprotu?? Moshk tad LSD ari ir dopings - tu jau ieprieks redzi, kur bumba nokritis?
Tiesam gribetos dzirdet skaidrojoso atbildi no tas musu dopinga nodalas - a to man tada sajuta rodas, ka cilveki aizmirsusi varda dopings nozimi!

  +7 [+] [-]

, 2008-03-29 09:26, pirms 17 gadiem
Garenais rakstīja: vai tagad par zaaliites piipeeshanu dzekam jadod 2 gadu diskaabeli??? tas ka vinjsh vienreiz uzpiipeeja nenoziimee ka tagad servee stipraak!


Šito manuprāt amerikāņi ieviesa, ka profesionālais sportists ir paraugs jaunatnei tādēļ par narkotiku lietošanu arī dod tās diskvalifikācijai, jo nekādu efektu marihuāna vismaz šādā formā nedod.

  -2 [+] [-]

, 2008-03-29 09:33, pirms 17 gadiem
te varētu spriest par to vai tas palīdz vai nepalīdz.. Bet kā es esmuj dzirdējis, tādos sporta veidos ka regbijs un amerikāņu futbols tas var palidzēt.

Man draugs reizēm pirms regbija treniņa ievelk kāsi, un tas palīdz, ir reāls noskaņojums, adrenalīns, liekas ka var visu..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2008-03-29 09:35, pirms 17 gadiem
bet ja sho analiizhu rezultaatus nepubliceetu viss buutu ok. ieraksti zaaliiti atljauto vielu sarakstaa, ja analiizees to uzraada, vnk neko nepublicee. i jaunieshi nezinaas ka dazhi vinju elki ir narkomani, i pashiem sportistiem buus iespeeja atlaist. Es, protams, preciizi nemaaku teikt, bet domaaju, ka amerikas pro sporta liigaas kaa nba, nhl, nfl, dzeki ne tikai zaaliiti briivdienaas lieto, bet es neatceros gadiijumu ka kaads taa deelj buutu diskvalificieets.

  +4 [+] [-]

, 2008-03-29 09:37, pirms 17 gadiem
Caica organismā ir konstatētas marihuānas pēdas, kas pārsniedza pieļaujamo normu.


Oho! Kāda tad ir pieļaujamā norma???

  +3 [+] [-]

, 2008-03-29 09:38, pirms 17 gadiem
kursis rakstīja: da kaut vai 10 reizes butu uzvilcis kasi - tas jau nak tikai par sliktu pasam speletajam, bet paskaidrojiet man ludzu - kada veida marihuana var but dopings, nekadi nesaprotu?? Moshk tad LSD ari ir dopings - tu jau ieprieks redzi, kur bumba nokritis?
Tiesam gribetos dzirdet skaidrojoso atbildi no tas musu dopinga nodalas - a to man tada sajuta rodas, ka cilveki aizmirsusi varda dopings nozimi!


Starp citu vienu brīdi arī alkohols bija šajā sarakstā jo 60. gados to bieži izmantoja kā pretsāpju līdzekli riteņbraukšanā viens pat iekš Tour de France atdeva galus.

     [+] [-]

, 2008-03-29 09:40, pirms 17 gadiem
Tom Simpson (30 November 1937 - 13 July 1967) was an English road racing cyclist who died of exhaustion on the slopes of Mont Ventoux during the 13th stage of the Tour de France in 1967. The post mortem found that he had taken amphetamines and alcohol, a diuretic combination which proved fatal when combined with the hot conditions, the notoriously hard climb of the Ventoux and a pre-existing stomach complaint.

  +3 [+] [-]

, 2008-03-29 09:43, pirms 17 gadiem
Garenais rakstīja: bet ja sho analiizhu rezultaatus nepubliceetu viss buutu ok. ieraksti zaaliiti atljauto vielu sarakstaa, ja analiizees to uzraada, vnk neko nepublicee. i jaunieshi nezinaas ka dazhi vinju elki ir narkomani, i pashiem sportistiem buus iespeeja atlaist. Es, protams, preciizi nemaaku teikt, bet domaaju, ka amerikas pro sporta liigaas kaa nba, nhl, nfl, dzeki ne tikai zaaliiti briivdienaas lieto, bet es neatceros gadiijumu ka kaads taa deelj buutu diskvalificieets.



Par zālītes lietošanu ir bijuši NBA sodi, tiesa gan viņi paši testus netaisa, bet soda lielākoties tikai tad, kad policija kādu paņem ciet.

  -3 [+] [-]

, 2008-03-29 09:50, pirms 17 gadiem
akdievs

 +11 [+] [-]

, 2008-03-29 09:52, pirms 17 gadiem
Sho atradu antidopings.lv

Vissvarīgākie faktori, kuru dēļ sportā tiek aizliegtas par dopingu uzskatītās vielas un metodes, ir ētiskie apsvērumi (godīga spēle) un medicīniskie iemesli (iespējamā veselībai bīstamā iedarbība).

Starptautiskās Olimpiskās komitejas aizliegto vielu un metožu sarakstā jeb t.s. "dopinga sarakstā" ir iekļautas:
- aizliegto farmakoloģisko vielu grupas (piem., stimulatori, narkotikas, anaboliskie līdzekļi, diurētiskās vielas, -peptīdu hormoni, mimētiķi un to analogi);
- aizliegtās dopinga metodes (piem., asins dopings un farmakoloģiskas, ķīmiskas un fizikālas manipulācijas);
- farmakoloģisko vielu grupas ar ierobežotu lietošanu (piem., alkohols, kanabinoīdi, vietējās anestēzijas līdzekļi, kortikosteroīdi, beta-blokatori).

KANABINOĪDI
Kas tas ir?
Kanabinoīdi (marihuāna un hašišs) tiek iegūti no indiāņu kaņepju auga Cannabis Sativa. No šī auga ir iegūti vairāk kā 400 savienojumu, no kuriem 61 uzskatāms par kanabinoīdu. Šo kanabinoīdu psihoaktīvās īpašības svārstās no nepamanāmām līdz halucinogēnām. Visspēcīgākais aktīvais kanabinoīds ir T.H.C. (delta-9-tetrahidrokanabinols). Marihuāna ir vispārējs nosaukums neapstrādātam produktam, kas sastāv no kanabis auga lapām, sēklām, stumbra un dažreiz arī ziediem. Šie maisījumi var saturēt līdz 8% T.H.C. Hašišs ir kanabis auga sveķi un ziedkopas, kas satur līdz 15% T.H.C. Haša eļļa satur pat 60% T.H.C.

Shi laikam ir ari atbilde

  +3 [+] [-]

, 2008-03-29 09:53, pirms 17 gadiem
turpinajums

Kāpēc sportisti varētu to lietot?
Kanabinoīdus varētu lietot, lai atslābinātos pirms sacensībām.

Kas vēl būtu jāzina?
Kanabinoīdi ir aizliegti sporta sacensībās. Dažās valstīs šo produktu atrašanās īpašumā ir aizliegta ar likumu un par pārkāpumumiem var piespriest naudas sodu vai apcietinājumu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-03-29 10:17, pirms 17 gadiem
aaapsis rakstīja: nu ko - uz boksu?


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2008-03-29 10:26, pirms 17 gadiem
aaapsis rakstīja: nu ko - uz boksu?




lai ietu uz boksu kokaiins jasjnjauc!!!

  -4 [+] [-]

, 2008-03-29 10:27, pirms 17 gadiem
nee nu tas i pizd.. - nu un dzheks uzvika nedaudz kaasiiti un nu

  +2 [+] [-]

, 2008-03-29 10:37, pirms 17 gadiem
tas jau nav dopings, vnk aizliegtas vielas...

  +2 [+] [-]

, 2008-03-29 10:51, pirms 17 gadiem
Garenais rakstīja: vai tagad par zaaliites piipeeshanu dzekam jadod 2 gadu diskaabeli??? tas ka vinjsh vienreiz uzpiipeeja nenoziimee ka tagad servee stipraak!

priecājies ka pret viņu neierosināja krimināllietu par narkotisko vielu lietošanu!

  +1 [+] [-]

, 2008-03-29 11:14, pirms 17 gadiem
a varbuut kaads riebeklis vinjam ielika narkotikas eedienaa un vinjsh nemaz nav vainiigs. kaads nelabveelis no ozolnieku komandas, piemeeram!

  +3 [+] [-]

, 2008-03-29 11:27, pirms 17 gadiem
ADMINISTRATĪVAIS PĀRKĀPUMS

46.pants. Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī vielu, kas var tikt izmantotas narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgai izgatavošanai (prekursoru), neatļauta iegādāšanās vai glabāšana nelielā apmērā vai narkotisko un psihotropo vielu lietošana bez ārsta nozīmējuma

Par narkotisko vai psihotropo vielu vai zāļu, kā arī vielu, kas var tikt izmantotas narkotisko vai psihotropo vielu nelikumīgai izgatavošanai (prekursoru), neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt, kā arī par narkotisko un psihotropo vielu lietošanu bez ārsta nozīmējuma, –

uzliek naudas sodu līdz septiņdesmit pieciem latiem vai piemēro administratīvo arestu uz laiku līdz piecpadsmit diennaktīm.

Persona, kura labprātīgi nodevusi tās rīcībā nelielā apmērā esošās narkotiskās un psihotropās vielas un zāles, kā arī vielas, kas var tikt izmantotas narkotisko vai psihotropo vielu nelikumīgai izgatavošanai (prekursorus), ko tā bija iegādājusies vai glabājusi bez nolūka realizēt, vai arī labprātīgi vērsusies ārstniecības iestādē pēc medicīniskās palīdzības sakarā ar narkotisko un psihotropo vielu lietošanu bez ārsta nozīmējuma, tiek atbrīvota no administratīvās atbildības par šajā pantā paredzētajām darbībām. Nelikumīgā apritē esošu narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī vielu, kas var tikt izmantotas narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgai izgatavošanai (prekursoru), apmērs, līdz kuram daudzumi atzīstami par nelieliem, noteikts likuma "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" 2.pielikumā.

(23.10.2003. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 13.11.2003.)

  +3 [+] [-]

, 2008-03-29 11:29, pirms 17 gadiem
Dopings, kas stimulee, vai marihuaana, vienalga taas ir aizliegtas vielas, pareizi jau Hempo pateica.

  -4 [+] [-]

, 2008-03-29 11:54, pirms 17 gadiem
ja marihuaana ir dopings vai narkotika tad zatlers ar godmani ir neegjeri
(smoke)

  -1 [+] [-]

, 2008-03-29 12:03, pirms 17 gadiem
lai pārbauda basketbolistus, piemēram Šķēli

  +2 [+] [-]

, 2008-03-29 12:17, pirms 17 gadiem
labāk nevajag

     [+] [-]

, 2008-03-29 12:26, pirms 17 gadiem
Token,te nav vairs ko!!!! Tikai un vienīgi uz boksu Pirmā cīņa jau aizrunāta 1 aprīlī

  -1 [+] [-]

, 2008-03-29 12:38, pirms 17 gadiem
kashmars!!

     [+] [-]

, 2008-03-29 12:41, pirms 17 gadiem
Šķiet ka tuvākajā laikā daudziem LV sportistiem būs jāmaina profesijas pēc dopinga pārbaudēm!!!! Jo kā zināms daudziem sportistiem patīk klubus apmeklēt it īpaši skolas ielāaa!!! Kus kāsītis tiek vilkts uz nebēdu
1 2 48 komentāri