Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Hokeja izlases rezerves. Aizmirstie un perspektīvie

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Hokeja izlases rezerves. Aizmirstie un perspektīvie
Latvijas U18 izlases treneri Ēriks Miļuns un Aigars Razgals
Foto: Mārtiņš Aiše

Esmu saskaitījis, ka ārpus Latvijas šajā sezonā hokeju spēlēja vismaz 270 (!) mūsu puišu, pusaudžu un pieaugušo. Lielāko daļu no viņiem zinu tikai pēc uzvārdiem, bet Latvijā ir kāds treneris, kurš šo vecumu: 16+/- pārzina labāk nekā Kirovs Lipmans savu maku. Tas ir Latvijas U-18 izlases galvenais treneris Ēriks Miļuns. Kurš pērn Nicā ar U-18 izcīnīja vietu pasaules jauniešu elittē, šogad Cūgā to nosargājot. Šoreiz vairāk par nacionālās izlases tuvākajiem rezervistiem vai tiem, kas aizmirsti.

Kuri pēc Miļuna domām bija tuvākie Prāgas sastāva rezervisti. Viss loģiski - vispirms tie, kuri tika atskitītti pēdējie - proti, Prāgā pabijušais Ņikita Jevpalovs un Roberts Lipsbergs (abi 1994.). Kā nākamo Miļuns izšauj Miku Lipsbergu (1991.) - šā Latvijas čempionāta fināla varoni. Un uzreiz pārmetas uz Franciju, kur spēlēja Mika vienaudzis Rolands Vīgners. "Mums ir diezgan daudz spēlētāju Kazahstānā un arī Krievijā, kuri objektīvu iemeslu dēļ nevarēja tikt uz Latvijas izlases treniņnometni - vispirms jau Artūrs Ozoliņš (1988.), arī Mārtiņš Jakovļevs (1991.). Taču šajā uzaicināšanas/neuzaicināšnas procesā var būt arī subjektīvais moments. Ja spēlētājs jau bijis uz entajām nometnēm, bet beigās uz pasaules čempionātu tāpat aizbrauc pieredzējušais dinamietis, tad spēlētājam var arī nolaisties rokas. Kāpēc gan es te mēnesi pēc sezonas beigām vēl plēšos, ja tāpat izlasē netikšu? Ideāli būtu, ja arī nacionālās izlases treneri laiku pa laikam caurskatītu tuvākās un tālākās rezerves. Tedam Nolanam laikam aizpērn šāda izdevība bija, arī Aleksandrs Beļavskis šogad redzēja daudzu spēlētāju varēšanu, taču pamatā aizņemtības dēļ klubos ne visi spēlētāji bija pieejami. Mēs ar Aigaru Razgalu U-18 izlasē pārbaudījām 73 spēlētājus. Viņiem spēlējot hokeju. Praktiski no 1997. gada neviens mums garām nav paskrējis un droši vien esam redzējuši arī visus labākos no 1998. gada."

Zinot, ka Latvijas izlases debitants Maksims Širokovs (1982.) vairākus gadus trenējies pie Miļuna, paslavēju treneri, audzēkni un izlases galveno treneri Beļavski, kurš izvēlējās uz Prāgu aizvest labroci Maksi. Kurš tur bija stabils pirmo triju maiņu aizsargs. Vismaz tāds ir mans subjektīvais viedoklis.

Mums ir tendence runāt par jaunajiem talantiem, bet Miļuns uzreiz noliek priekšā Kanādas izlases pieteikumu, kurā pasvītroti tie, kas dzimuši pirms 1990. gada. Tikai astoņi un viens no vecākiem Krosbijs (1987.). 1991., 1992., pat 1995. un 1996. gads. Mums debitanti Lauris Bajaruns (1989.) un Gunārs Skvorcovs (1990.) ir... jaunie.

Miļuns ar 1993./1994. gadu uzvarēja U-18 1. divīzijas čempionātā Rīgā, nākamajā čempionātā 1994./1995. gads noturējās elitē, pērn 1996./1997. atkal Miļuna vadībā iekļuva elites grupā, šogad tur noturējās. Kā U-18 izlase elitē tika 1988./1989. gads. Treneris lēš, ka no šīm izlasēm vien jau pietiktui spēlētāju, lai lielā izlase PČ būtu 9. līdz 11. vietā. Un iesaka izveidot otro komandu no tiem, kas Prāgā nespēlēja (ne jau zvaigznes, bet otrais, trešais ešalons) un uzspēlēt pret Prāgas sastāvu. Kā savulaik 2001. gadā Kurta Lindstrēma 1. izlase jau dabūja pa biksēm no otrās...

"Toerētiski pēc dažiem gadiem vadošās lomas nacionālajā izlasē vajadzētu spēlēt tiem, kas bijuši sava vecuma līderi. Kā Edgars Kulda, Teodors Bļugers (1994.), Rihards Bukarts, Georgs Golovkovs (1995.). Ja viņi met golus tagad, tad pēc diviem trim gadiem jāmet arī nākamajā līmenī."

No savas šā pavasara U-18 izlases kā tuvākos sekotājus uz lielo izlasi Miļuns vispirms nosauc visu pirmo maiņu: Kārlis Čukste, Kristiāns Rubins, Rūdolfs Balcers, Filips Gundars Buncis un Mārtiņš Dzierkals (1997.). Piebilsot to pašu, ko pirms devdesmit gadiem jau teica Vladimirs Jurzinovs, ka pāreja no jauniešu/junioru hokeja uz vīru spēli ir ļoti sarežģīts process, kurā iztur ne visi. Objektīvu un arī subjektīvu apstākļu dēļ - dažkārt vainīgs pats spēlētējs, bet ir arī sagadīšanās un sakritības un ne jau visa pasaule alkst savos klubos aicināt perspektīvos latvju puikas. Pietiek savējo...

Miļuns arī uzskata, ka ideāls ceturtās maiņas spēlētājs izlasē varējis būt Toms Hartmanis (1987.), kurš kaut kā aizkritis garām Nolana acij: "Mārtiņš Cipulis ilgi var skriet līdzi Hartmanim un tā arī nepanākt", Toma ātrās kājas akcentē treneris. "Bet tu netiec vienu gadu izlasē, netiec otru, un rokas nolaižas. Nu Toms pieņēmis "Kurbada" piedāvājumu un spēlē Latvijas virslīgā. Cilvēks juta, ka netiek un tad arī dzirkstelīte pazūd. Man aizpērn kopā ar daudziem citiem ārzemniekiem vasarā trenējās Rihards Marenis (1993.) - pilns apņēmības izsities hokejā. Pērn skatos - tās aizrautības vairs nav, Rihards jau bija vairāk orientēts uz studijām augstskolā. Vai Jānis Straupe (1989.). Gudrs, tehnisks, domājošs uzbrucējs, bet tā ir gadījies, ka nonācis Latvijas čempionātā. Kur viņš vēl vismaz desmit gadus varēs būt viens no vadošajiem spēlētājiem. Bet izlasei diemžēl garām... Pagaidām vēl Latvijas čempionātā nevar sagatvot spēlētāju pasaules čempionātam. Atšķirība ir diezgan prāva."

P. S. Ar Miļunu par hokeju var runāt stundām. Ja pāri ceļu nepārskries kāds raibs suns, tad kādā no nākamajiem "Vieniem vārtiem" centīšos iedabūt gan Ēriku, gan Aleksandru Cicurski. Lai padiskutētu par Sprukta Prāgā paustajām idejām par Latvijas hokeja čempionāta sakārtošanu.

  +3 [+] [-]

, 2015-05-20 12:16, pirms 9 gadiem
Tas jau saucas - dabīgā atlase - ja pazūd dzirkstelīte, tad neesi gatavs... Vajag līst kaut ka skursteni iekšā tai izlasē, ja pa durvīm neņem un logu met ārā...
Puiši, ja kāds no saraksta lasa, saņemās, pierādiet, ka variet, un izdariet!!!

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 12:46, pirms 9 gadiem
Kirovs jau tikko Sporta studijā teica, ka ir plāni par otrās izlases veidošanu. Jācer, ka plāniem sekos arī reālas darbības - gan uz vietas veidojot komandu, gan arī uz ārpusi sarunājot spēles šai komandai.

     [+] [-]

, 2015-05-20 13:51, pirms 9 gadiem
Redz es arī pirms čempionāta te vairākkārt teicu,ka vajag Hartmani paņemt vismaz uz pārbaudes spēlēm,jo viņš izskatījās labāk par vairākiem Dinamo spēlētājiem-tai pašai Liepājai pusfinālā 3 ripas sameta vienā spēlē...Bet mums jau pieņemts,ka -ja jau spēlē Dinamo-tad jau klasi pārāks!

     [+] [-]

, 2015-05-20 14:17, pirms 9 gadiem
Kad Znaroks vadīja lielo izlasi un paralēli Rīga 20 klubu, pavasarī rāvām pārbaudes mačus savā starpā, samainījāmies ar vārtsargiem, lai kaut cik godīgi un spēlējām ar Irbi vārtos. Izlases izpildījumā hokejs bija diezgan pavasarīgs, bet mēs bijām 16-19 gadus jauni gurķi, tāpat no kaut kādām četrām spēlēm 1 vinnējām un 1 neizšķirti nospēlējām ar visu Ozoliņu, Skrastiņu & Co ierindā.

  +4 [+] [-]

, 2015-05-20 17:40, pirms 9 gadiem
Jā, es arī nesaprotu, kāpēc tik daudzi jaunie un vairs ne tik jaunie hokejisti tiek ignorēti. Daudz ir runāts par Jevpalovu, ok čalis atbrauca, nerādija neko tādu, lai tagad bļautu, kapēc nav paņemts izlasē, bet tomēr - atklimatizācija, uzmanība, uztraukums, noteikti, ka darīja savu, BET.. kapēc netika uzaicināts A.Kuzmenkovs, kuram trešā, izceļot trešā pilnā sezona PRO hokejā, labs rūdījums. Kuram vēl 21 gadus vecam Latvijas izlases hokejistam ir jau trīs gadu pieredze pro hokejā, plus vēl tas, ka viņš ir centrs? Jā, nav nekur teikts, ka būtu labāks par Džeriņu, bet nav arī teikts ka būtu sliktākts. Turponot par uzbrucējiem... Ja Matuļu Jānis pieminēja Vīgneru, kuram francijas otrajā līgā, ja var ticēt eliteprospectiem, tad 22 spēlēs 21 (12+9) punkti, tad kapēc uzaicinātajos nebija iekļauts Jānis Ozoliņš? Visi runā, ja tu sezonā met trīs ripas, tad kā tu iemetīsi čempī, tad kapēc viņš, kurš 25 spēlēs Anglijā var iemest 21 ripu, pievienojot vēl 12 piespēles nav uzaicināts, apskatīties? Nedomāju, ka Baltkrievijas līmenis ir stirpi atšķirīgs, ja jau tika saukts "slinkais" snaiperis Brahmanis. Nākamis - Gricinskis. Norvēģijas otrajā līgā, vairāk kā punkts spēlē. Norvēģijas elitē 4 spēlēs 2 goli. Latvijas čempī? Cik skatījos, viens no pamanamākajiem. Kapēc viņš netika pat pameiģināts? Kapēc netika izsaukti jaunie, Balcers piemēram? Daudz mums tādu hokejistu, kas 17/18 gados Norvēģu elitē 38 spēlēs var 21 punktu salasīt? U-18 čempī parādija, ka ne ar ko nav sliktāts par tiem pārējiem no elites, kas dzenā ripu pāri okeānam. Vēljovairāk - Dzierkals. Vispār jocīgi liekas tas, ka tik maz informācija ir par reālu TALANTU, par kuru vispār neviens neraksta. Nezinu viņa mīnusus, bet ofensīva čalim talants ir milzīgs. Kad mums kāds 17 gadnieks MHL 32 spēlēs ir salasījis 28 punktus? Nav rādītājs? U-18 elitē 9 punkti. Kad mums kāds U-18 elitē ir pa turnīru savācis 9 punktus? U-20 pirmajā divīzijā 5 spēlēs 4 punkti - pie 2 gadus vecākiem.. Par aizsargiem ir cita runa, var vienīgi brīnīties par Siksnas nepārbaudīšanu, bet tāds Rubins, arī jāsecina augumā padevies, plus vēl 16/17 gados 10 spēles aizvadīt Allsvenska, plus vēl pilnu sezonu Superelite, domāju ka mums uz nākamo gadu ir viens potenciāls vismaz 2 kārtas draftpicks.. Nu kautkā tā, protams, visi šie var izrādīties par zaļu (izņemot Gricinskis, kuram jau 25 gadi, ja pareizi atceros), bet jauno (ne)pārbaudīšana liekas dīvaina.

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 17:43, pirms 9 gadiem
Un aizmirsu piemitēt Bļūgeru!? Skola, bet kur oficiāla LHF atbilde uz to, ka sazinājušies ar Teodoru, bet šis atteicis izglītības labad, kur? Par čali jau tagad Pitsburgas forumos plēš info, ka vajag celt nost, neļaujot pabeigt 4 gadu NCAA, jo pēc tā, viņš kļūs pieejams jebkurai komandai, bet izlasē viņš ir nevajadzīgs, pat uz pārbaudi nē?

  +1 [+] [-]

, 2015-05-21 12:28, pirms 9 gadiem
bāc! kur Matulis saskata pozitīvo Širokova darbībās??? Tikai tas, ka tur nūju uz otru pusi. Lēns, mazs augumā, neviens metiens līdz pretinieku vārtsargam tā arī nenonāca. Tad jau labāk vajadzēja ņemt Poreju vai Augstkalnu - jauni čaļi, veselības vesels vagons un arī bortā var ielikt tā, ka kauli nokrakšķ.
restorāni Rīgā - saņem atlaides