Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Cik maksā Latvijas virslīgas hokejistam?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Cik maksā Latvijas virslīgas hokejistam?
Juris Štāls aiz ''Mogo'' vārtiem
Foto: HK Kurbads

Nezinu, no kurienes Latvijā ieviesusies sērga - nerunāt par naudu. It kā nauda būtu pats pēdējais pasaules grēks. Kaut daudziem no mums tuvāks ir amerikāņu sapnis par miljona nopelnīšanu. Veiksmīgs amerikānis (arī latvietis!) ir tas, kurš labi pelna. Nedod, dies', ja kāds vēl sāks pie mums runāt par sportistu nopelnīto! Jau vecā "Dinamo" un jaunās "Pārdaugavas" laikos saņēmu pārmetumus, ka skaitot naudu svešās kabatās. Lai gan jau tad Sporta pils direktors Helmuts Balderis izmeta savu sakrālo frāzi: "Viss maksā tik, cik tas maksā!" Arī hokeja laukumā.

Kopš tā laika pagājuši divdesmit un vairāk gadu, bet sporta naudas lietās Latvijā joprojām esam nolēpumaini kā pāvesta kaps. Lai gan, paveroties apkārt - pēc sportistu automašīnām, mājām, sievu nestrādāšanas - tāpat apmēram ir skaidrs, par cik katrs dzīvo. Ja skaitās amatieris (?, olimpietis), bet brauc ar auto, kas maksā 30 000, tad, vai nu labi pelni sportā, vai... esi narkokurjers. Varbūt latvietim nevajadzētu būt gluži kā amerikānim, kurš lepojas (lielās!) ar nopelnīto, taču slēpties kā strausam arī nav jēdzīgi. Un visi konfidenicālie līguma punkti par samaksas neizpaušanu ir izdevīgi tikai darba devējam. Lai lētticīgos nodarbinātu par mazumiņu (ne tikai sportā). Kad futbolists Kiriļins izpļāpājas, ka Latvijas virslīgas klubos spēlētāji par futbolu saņem tikai 1500 eiro, tad viena daļa lasītāju ir šokā, ka tik maz, savukārt otra daļa šokā: kā un viņiem par tik sliktu futbolu kāds vēl maksā?

Kad rudenī "Apollo" publicēju rakstu par naudu Latvijas hokeja virslīgā, reakcija bija dažāda. Publiski neviens nenoliedza, ka "Kurbada" vai "Mogo" spēlētāji tik daudz (maz?) nopelna, taču kuluāros dalīties ar... sāncenšu vienības algu sarakstu gatavi bija vairāki hokeja cilvēki. Loģiski, ka visrunīgākajiem pašiem par sevi jābūt tiem, kas saņem arī pašvaldības piešprices. Kā HK "Liepāja" un "Zemgale". Taču šie abi klubi nav treknākie, bet tikai trešais un ceturtais virslīgas klubs. Tā Liepājas hokejistu algas (samaksas, honorāri?) amplitūda ir no 50 eiro līdz 1000. Tūkstoti gan saņemot tikai viens, tāpat nākamie cipari (800, 700) ir tikai dažiem, bet vidējā samaksa par hokeja spēlēšanu - 500 eiro. Vai tas ir maz vai daudz? Pirmajā "Liepājas metalurga" sezonā 1998. gadā rudenī, komandai spēlējot AEHL (praktiski Baltkrievijas atklātais čempionāts) otrās, trešās maiņas spēlētājiem maksāja 80-100 latus, bet ceturtā maiņa un rezervisti šņores un saites pirka par savu naudu... Tagad Liepājas hokejā ir daudz maz normāla sistēma. Pusdienas par brīvu (5-8 eiro?, varbūt mazāk), studentiem, un to nav mazums: Makarovs, Freijs (Liepājas univ.), Minajevs, Diļevka, Miezis, Konrāds (LSPA) daļēji tiek apmaksātas studijas, plus iebraucējus nodrošina ar dzīves vietu. Man liekas, ka jauniem, neprecētiem jaunekļiem, turklāt Liepājā, tas nav tik slikti. Nav jau HK "Liepāja" spējīga nopirkt/noturēt visus savu labākos (Zabis), taču gluži tukšinieki arī nav. Kad šoziem no Zviedrijas Latvijā atgriežas astoņus mačus Rīgas "Dinamo" nospēlējušais aizsargs Ralfs Grīnbergs, Ogres komanda viņam it kā piedāvājusi tikai 1000, un jauneklis atgriezies Liepājā.

Pēc neoficiālas (pusoficiālas?) informācijas Jelgavā vidēji maksā tāpat kā Liepājā:+/- 500 eiro, bet ir iespējams studēt Jelgavas LU - Bikars, Aploks, E. Jansons, Millers, vairāki "Zemgales" spēlētāji studē LSPA - Mežulis, Ogorodņikovs, Tauriņš, Ņekļudovs, bet Rosinskis - RISEBA. Ja pirms divdesmit gadiem hokejists - students bija anahronisms, tad tagad tā jau ir norma. Kas Latvijas pusprofesionālajā virslīgā ir tikai normāli.

Studenti - Vilkoits, Bullītis, Ziemiņš u.c. - ir arī šā brīža līderkomandā "Mogo", un pirmo divu spēlētāju pārējā no "Zemgales" uz "Mogo" iebildumi bija zemgaliešu galvenajam trenerim Haraldam Vasiļjevam. Kā tad tā? Labākie sezonas laikā pāriet pie konkurentiem? Bet viss ir vienkārši kā 2x2. Ja augstskola (LSPA) blakus hokeja hallei ("Mogo"), ja vēl esi rīdzinieks un ja tev vēl maksā divas reizes vairāk nekā Jelgavā... Plus piesaista sporta skolā kā treneri (Vilkoits)...

Kad rudenī, rakstot par hokeja naudām, minēju 3000 un 4000, dažs teica, ka tad jau nav jēgas lauzt kaulus "Dinamo" par 5000. Pēc neoficiālas informācijas, pirmie divi cipari esot reāli, gan ar piebildi - ne tikai par hokeju vien. "Kurbads", kuram, gribot negribot esmu veltījis visvairāk pārmetumu šajā sezonā, iet Latvijas hokejam ejamo ceļu - puikas spēlē hokeju, bet paralēli (vai otrādi?) arī strādā "Kurbadā" vai tā apakšfirmās. Jānis Straupe ir sabiedrisko attiecību speciālists, Renārs Valters - ledus halles projekta vadītājs, Toms Hartmanis - loģistikas speciālists, Toms Zeltiņš - sagādnieks, Uldis Čalpa - noliktavas vadītājs, Juris Štāls - "Kurbada" sporta skolas veidotājs, Dāvis Straupe - sagādes vadītājs DBC autocentrā, Miks Komuls - sagādnieks turpat. Un firmas saimnieks Andis Pikāns viņiem par to maksā. Malacis! Ja Latvijā vēl būtu viens tāds Pikāns (vai Māris Mārtinsons - "Mogo"), pašmāju hokejs būtu vēl labāks. Futbolista Kiriļina nosauktie 1500 arī ir tā summa, ap kuru sākas hokeja dejas. Kā man visnotaļ atklāti stāstīja kāda cita kluba pārstāvis, tad "Kurbadā" dažiem tikai par hokeju vien maksājot 3300, 3000, 2500 un 2200 (ir arī uzvārdi), bet citi avoti šos ciparus neapstiprina - esot tikai līdz 2000... Bet es jau negribu skaitīt citu naudu! Tikai informēt lasītājus.

Ja "Mogo" ir līderi virslīgā, tad loģiski, ka tur maksā apmēram tikpat, cik "Kurbadā" (vai otrādi). Pirms kāda mēneša zemākā samaksa "Mogo" bija 330 eiro, bet nu šis spēlētājs ir prom. 400 - 450 diviem no astes gala, bet līderiem: + 1500. Bet ne tikai par hokeju vien.

"Prizma", kas ir 6. vietā, dažiem (izņēmums!) kaut ko piemaksāja, bet visai komandai maksā par uzvarām. Pēc neoficiālas informācijas - 150 eiro par uzvaru. Par to, vai kaut kas būtu jāpiemaksā arī "Pārdaugavai", diezin vai būtu korekti runāt, bet virslīgas komandai treniņu varētu būt vairāk.

Njā, un ir vēl kāds interesants moments: HS "Rīga" jauno spēlētāju vecāki par viņiem vēl paši piemaksā 130 eiro mēnesī. Kā gandrīz visās bērnu un jauniešu komandās Rīgā.

P. S. Šoreiz tikai par naudu, nemaz par hokeju. Ejam piektdien uz Latvijas kausa finālu "Arēnā Rīga" - "Mogo" pret "Kurbadu". Abi solās uzvarēt...

  +1 [+] [-]

, 2017-02-23 16:57, pirms 7 gadiem
Martinsons no Mogo ir tas pats, kas kinorežisors, PVN shēmu vērpējs?
restorāni Rīgā - saņem atlaides