Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

"Kurbads" sparingos ar baltkrieviem un poļiem

Jānis Matulis
Jānis Matulis

"Kurbads" sparingos ar baltkrieviem un poļiem
Rumbulā vienmēr ir ne tikai hokejs, bet arī šovs!
Foto: HK Kurbads

Ja Latvijas hokejā nebūtu “Kurbada”, kaut ko līdzīgu vajadzētu noteikti izdomāt. Ar ekspresīvo komandas saimnieku, vai kā viņš pats sevi sauc – pulciņa vadītāju Andi Pikānu priekšgalā. Ja tauta Latvijā jūsmo/vai pretēji par Artemiju Panarinu un Aleksandru Ovečkinu, tad “Kurbada” halle šovasar bija vieta, kur abas krievu uzbrukuma zvaigznes sniedza savu meistarklases stundu. Harija Vītoliņa hokeja nometnē. Arī lielā “Kurbada” pirmā pārbaudes spēle starpsezonā – 7. augustā – plānota kā svētki: uzbrucējs Toms Hartmanis pret motobraucēju Andri Grīnbergu! Būs šovs!

Tomam tās būs atvadas no profesionālā hokeja. “Viņš ir tāds cilvēks, kurš visu dara par 100 procentiem,” skaidro Andis Pikāns. “Nu ir pienācis brīdis, kad darbs “Kurbada” loģistikā prasa vairāk laika – Tomam ir jāpārslēdzas uz biznesu. Bet apvienot abus pasākumus uz 100 procentiem viņš vairs nevar, tāpēc šī izšķiršanās likt hokeju malā.”

Bez Toma (1987) slidas uz nagliņas izdomājis kārt arī “Kurbada” aizsardzības rudulis Renārs Valters (1985). Jau pērnajā sezonā Renāram bija divas operācijas, gribēja jau viņš karjeru pabeigt ar Latvijas zeltu, bet... Valters gan šajā sezonā vismaz vienu reizi vēl kāpšot uz slidām, kaut kad ap Ziemssvētku laiku, kad iecerētas viņa svinīgās atvadas no hokeja. Abi divi “Kurbadā” aizvadījuši pēdējās sešas sezonas, Valteram pirms tam trīs gadus vispār atejot no hokeja (arī ASV), bet Tomam mazliet uzspēlējot Rīgas “Dinamo”. Droši vien, ka šie abi vīri arī ir “Kurbada” lielākais zaudējums starpsezonā...

Kaut aizsarga Mārtiņa Oskara Freimaņa atgriešanās Liepājā un uzbrucēja Edgara Homjakova izvēle jaunajā sezonā spēlēt Vācijas 3. līgas klubā Zonthofenā noteikti arī rakstāma zaudējumos. Prom ir arī 34 gadus vecais leģionārs no Kazahstānas Konstantins Puškarjovs.

Kā ierasti starpsezonā, saucu spēlētāju uzvārdus, bet Pikāns tikai atbild: “Jā, jā, jā! Viņi ir komandā.” Tas attiecas uz visiem trim vārstargiem – Uldi Čalpu, Deniju Romanovski un Guntaru Reisu; no pērnās sezonas aizsargiem ierindā palikuši Toms Bluks, Mārtiņš Porejs un Mārtiņš Gipters, kā arī Jēkabs Rēdlihs un Hārdijs Parādnieks. Ar Edmundu Augstkalnu panākta vienošanās, ka sezonai viņš trenēsies kopā ar “Kurbadu”, bet pats meklēs spēlēšanas iespējas ārzemēs. Eliteprospects.com “Kurbada” sastāvā ir tikai divi uzbrucēji – Mārtiņš Cipulis un Juris Upītis, bet reālajā dzīvē Pikāns ar “jā” atbild gan par Edgaru Branci, Kobu Jasu, Artūru Logunovu, Lauri Rancevu, Jāni Spruktu, Jāni un Dāvi Starupēm, Mārci Zembergu. Mazliet iepauzējot pie Jura Štāla: “Mums būs trīs uzbrucēji ar pārbaudes līgumiem – viens leitis un divi krievi, bet uzvārdus man neprasi. Tos zina mans palīgs hokeja lietās Miks Kovtuns.” Lietuvieti diezgan ātri atšifrēju – tam jābūt uzbrucējam Lukasam Žukauskam, kurš pērn spēlējis NAHL Amerikā, bet pirms tam skolojies Zviedrijā.

Kā jau šur tur bijis minēts, komandai pievienojušies divi uzbrucēji – Sandis Zolmanis, kurš aizpērn un vēl pirms gada jau bija “Kurbadā”, bet pērn spēlēja Milūzas vienībā Francijas virslīgā, kā arī viens no slaidākajiem mūsu uzbrucējiem Lauris Bajaruns (1989), kuram šī būs debija Rumbulas blicē. Pērn Lauris bija Francijas otrās līgas kluba Marseļas kapteinis, viņa CV ir arī 2015. gada pasaules čempionāts. Aizsardzībā trīs jaunie, lai gan īsts jaunais kurbadietis ir tikai Ričards Birziņš (1989), Krišjānis Rēdlihs (1981) jau pērn sezonu iesāka “Kurbadā”, bet Aleksandrs Galkins (1990) aizpērn un arī sezonas beigās pirms tam jau pielaikojis “Kurbada” formu. Uz manu vaicājumu, ka Rīgā baumo, ka uz Rumbulu pošas arī “Zemgales” uzbrucējs Rustams Begovs, Pikāns strikti nosaka, ka tās muļķības.

Toties muļķības nav tas, ka “Kurbadā” savu karjeru kā pieaugušo komandas galvenais treneris sāks bijušais Latvijas izlases uzbrucējs Andrejs Ignatovičs (1971). Aleksandrs Macijevskis ar pirmo piegājienu aizpērn uzvarēja, šopvasar neuzvarot finālā. Pikāna spriedums bijis skarbs: jāļauj pamēģināt citam! Kas notiks ar Mociku: “Uzrakstīju labu ieteikuma vēstuli, ceru, ka viņš kaut kur dabūs labu darbu”, tā Pikāns.

Tā kā pēc Jāņiem Rumbulā ledus nokausēts, tad “Kurbads” uz ledus iet tikai 29. jūlijā. Pirms Latvijas čmpionāta plānotas sešas pārbaudes spēles. 7. un 10. augustā ar “SKA/Ņeva”, vispirms Rumbulā, pēc tam “Volvo” hallē. 21. un 21. augustā “Kurbads” spēlēs Baltkrievijā ar “Lida” vienību, bet augusta beigās Rīgā viesosies klubs no Gdaņskas.

Uz vaicājumu, kāpēc apsīka “Kurbada” ideja par alternatīvo Latvijas čempionātu, bez LHF palīdzības, Pikāns atsmej, ka laikam jau Latvija un Baltkrievija vien Eiropā ir palikušas, kur federācija rīko valsts čempionātu. Gribot negribot, bet jāpiekrīt, ka LHF īsti nav resursu un lielas ieinteresētības valsts čempionātā. It sevišķi, ka strauji tuvojas 2021. gada pasaules čempionāts.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
restorāni Rīgā - saņem atlaides