Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

"World Athletics" prezidents Ko: ''Rīga šajās dienās veidos vēsturi''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

"World Athletics" prezidents Ko: ''Rīga šajās dienās veidos vēsturi''
Sebastjans Ko. Foto: AFP/Scanpix

LETA. Rīga, uzņemot pirmo pasaules čempionātu skriešanā, šajā nedēļas nogalē veidos vēsturi, piektdien preses konferencē izcēla Pasaules Vieglatlētikas savienības ("World Athletics") prezidents Sebastjans Ko.

Šajā nedēļas nogalē Rīgā norisināsies pirmais pasaules čempionāts skriešanā, kurā elites skrējēji sacentīsies par pasaules čempiontituliem jūdzes, piecu kilometru un pusmaratona distancēs.

"Rīga šajās dienās veidos vēsturi. Mums nav bijis jauns pasaules čempionāts kopš 2014.gada. Nozīmīgi ir tas, ka tā būs augstākās klases skriešana dažādās distancēs. Tāpat esmu priecīgs, ka pirmo reizi pasaules čempionātā būs arī jūdzes skrējiens, kas ir ne tikai ļoti pieejama distance, bet tai ir arī sava vēsture," stāstīja Ko.

"Ir tikai daži sporta veidi, kuros parasti sportisti var sacensties ar elites atlētiem tajā pašā disciplīnā un tajā pašā čempionātā. Tas apkopo to, ko vēlamies sasniegt kā organizācija," piebilda Ko.

Viņš arī izcēla, ka jau sestdien sacensības sāksies ar "Rimi" Bērnu dienu, kurā sacensties varēs paši jaunākie skrējēji. "Tas ir paraugs, kuram vajadzētu sekot arī daudziem citiem mūsu pasākumiem," norādīja Ko.

Tāpat "World Athletics" prezidents aicināja rīdziniekus doties skatīties sacensības klātienē Rīgas ielās, jo pasaules čempionātā startēs vairāki augstas klases atlēti, kuri var labot arī pasaules rekordus.

Pasaules čempionāta skriešanā Rīgā organizatoru komandas vadītājs Aigars Nords izcēla, ka šīs ir pirmās "World Athletics" sacensības, kas norisinās kādā no Baltijas valstīm, kurās arī pirmo reizi līdz ar elites skrējējiem tajās pašās distancēs varēs startēt arī skriešanas entuziasti.

"2021.gadā, kad pieteicāmies rīkot šīs sacensības, mūsu mērķis bija atzīmēt Rīgu pasaules šosejas skriešanas kartē. Līdz svētdienas vakaram mēs šo mērķi arī būsim sasnieguši," atklāja Nords.

Tikmēr Latvijas labākā garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka, kura noslēgusi profesionāles karjeru, izcēla, ka šis būs liels notikums visai Latvijai.

"Esmu priecīga būt daļa no šī pasākuma. Pēdējo reizi skrēju pusmaratonu pirms pieciem gadiem un šoreiz skriešu kopā ar savu komandu nevis ar elites skrējējiem," viņa stāstīja.

Čempionāta kulminācija gaidāma svētdien, 1.oktobrī, kad par pasaules čempionu tituliem Rīgas ielās cīnīsies planētas vadošie skrējēji, kuriem masu skrējienos pievienosies skriešanas entuziasti no vairāk nekā 100 pasaules valstīm.

Dienu iepriekš pašus mazākos čempionus izskrieties aicinās "Rimi" Bērnu diena, kas lielo notikumu ieskandinās pie Brīvības pieminekļa. Nozīmīga Pasaules čempionāta sastāvdaļa būs arī vadošo skriešanas nozares profesionāļu saiets Pasaules skriešanas konferencē ("Global Running Conference") 30.septembrī.

Izmantotie resursi:
LETA